A sétány bővítése miatt vágtak ki fákat Orfűn, az időzítés cseppet sem ideális

A sétány bővítése miatt vágtak ki fákat Orfűn, az időzítés cseppet sem ideális
Nyári fakivágás Orfűn – Fotó: Kálmándy Ferenc

Júniusban megkezdték a Pécsi-tó északnyugati részén vezető gyalogsétány kialakítását, ami jelentős tereprendezéssel és fakivágási munkákkal jár, noha erre a turizmus és a természetvédelem szempontjából is a nyár a legalkalmatlanabb időszak.

Néhány hete egy olvasónk jelezte, hogy Orfűn favágás és tereprendezés zajlik a Pécsi-tó körüli sétány bővítésével összefüggésben. Az önkormányzat szerint az orfűiek régi vágya teljesülhet a mostani a munkálatok befejeztével: a teljes tó körbesétálhatóvá válik majd. 

Orfű 2022-ben 250 millió forint pályázati támogatást nyert a mintegy 1,3 kilométernyi járdaszakasz megépítésére és tereprendezésre. A projekt megvalósítását 2022. július 1. és 2025. május 31. között kell elvégezniük, a munkálatok azonban csak idén júniusban kezdődtek el. Füziné Kajdy Zita polgármester kérdésünkre elmondta, hogy a tervezés, közműegyeztetés, közbeszerzés és az erdészettel való egyeztetés elhúzódása miatt a szerződéskötés ideje is megcsúszott, és mire minden készen állt a munkálatok megkezdéséhez, és a kivitelezőnek is volt szabad kapacitása, már nyár lett. Az ütemezés alakulása pedig nem csupán turista- és fesztiválszezon beköszönte miatt problémás, hanem a madarak költési időszakára időzített fakivágások miatt is.

Érdekképviselet nélkül

„A bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadaraink költési szezonja már márciusban megindul a fészeképítéssel, a tojások kiköltése és a fiókanevelés pedig április második felétől június elejéig tart. Ezt követően számos fajnak másodköltése is van június-júliusban” – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján. Az ebben az időszakban végzett fa- és bokorkivágás és az ezzel járó kitermelési munkálatok minden körültekintés mellett is károsítják a növény- és állatvilágot. Éppen ezért az ilyen jellegű munkálatokat több kormányrendelet is szabályozza, például időbeni korlátozással: március 1. és augusztus 31. között, a madarak költési és fiókanevelési időszakában nem szabad fás szárú növényeket kivágni (7.2. Kivágási tilalomra vonatkozó előírás). 

Éppen az önkormányzati választás kampányhajrájában indult a kivitelezés, erről Őri László (Fidesz) fizetett hirdetését osztotta meg Orfű újraválasztott polgármestere

Csakhogy a fenti rendelet a természetvédelmi törvény, az erdőtörvény vagy a Natura 2000 kormányrendelet hatálya alá tartozó területekre vonatkozik, és az Orfűn kialakítandó járda helyszíne egyik kategóriába sem esik. Az önkormányzati tulajdonú közterületeken történő fakivágásokat a helyi jegyző engedélyezheti, illetve utasíthatja el, amennyiben az természetvédelmi érdekütközéssel jár. Orfűn az előbbi történt, a jegyző a munkálatok elvégzésére engedélyt adott.

A tó körüli sétány kialakításánál koros, vastag törzsű fákat is kivágtak, és a szerencsétlen időzítés miatt ez hatással lehetett az itt élő állatvilágra. A polgármester szerint a járdaszakasz kialakítását a lakossági megkeresések és igények, illetve a közlekedésbiztonsági szempontok is indokolják, útvonalát pedig a domborzati viszonyok, a földben futó közművek és az útügyi előírások határozták meg.

„Miután az út az erdőn átmegy, így némi áldozatot kell hozni, még ha ezt nehéz szívvel is tesszük meg.

Településünk, Orfű országos viszonylatban előkelő helyet foglal el a 68% erdősültségével, településen belüli nagy zöldfelületeivel, amire nagyon vigyázunk és csak a szükséges mértékben háborítjuk. A fapótlási kötelezettség természetesen ez esetben sem marad el, a helyi rendeletnek megfelelően” – mondta a polgármester. Álláspontja szerint annyi fát vágtak ki, amennyit feltétlenül ki kellett vágni ahhoz, hogy megépüljön a gyalogosok biztonságát szolgáló sétány.

Szerző: Rehova Kata