Veszett el már küldeménye? Lehet, hogy egy szerencsétlenebb országban zsákbamacskaként árulják

Veszett el már küldeménye? Lehet, hogy egy szerencsétlenebb országban zsákbamacskaként árulják
Át nem vett, visszaküldött csomag a pécsi vásárban – Fotó: Gűth Ervin / Telex / Mecseki Müzli

A pécsi vásár bolhapiacán nézelődve elég sok megdöbbentő portékával találkoztam már az évek során. Viszont az ismeretlen tartalmú, külföldi címzetteknek szóló küldemények azért itt is furcsaságnak számítanak.

A vasárnap délelőtti forgatagban rengetegen próbálkoznak továbbadni a megunt játékokon, ruhákon, használati tárgyakon. A sokféleség itt szokásos, de a sorok között már messziről virít a rendkívüli portéka: asztalon és pokrócon kisebb-nagyobb csomagok. Tartalmuk pedig rejtély. „Zsákbamacska” – mondják is sokan a vásározók közül, és tényleg pont úgy működik. Sokan tapogatják, forgatják, nézegetik a címzést, de hát kibontásig senki nem tudja, mi van bennük. Bevallása szerint még az árus, Sanyi sem.

Azt viszont megerősíti, hogy ezek valóban át nem vett, illetve visszaküldött csomagok. Külföldről küldve külföldieknek. És elmondása szerint pont így, ömlesztve lehet ezeket teljesen legálisan megvenni (sokszor liciteken), és ők egy békéscsabai, de külföldön élő házaspáron keresztül jutnak szállítmányhoz. A csomagok címzettjei között vannak németek, csehek és lengyelek, de fel-felbukkan egy ukrán csomagküldő szolgálat neve, és a legnagyobb online áruházak könnyen beazonosítható csomagolása is.

Kisebbek, nagyobb 2500 Ft-os és 4500 Ft-os áron – Fotó: Gűth Ervin / Telex / Mecseki Müzli

„Van, aki itt bontja ki, mások hazaviszik. Kaptam fotót egy vásárlótól, nyitáskor azt hitte, hogy függönyt vett, és otthon derült ki, hogy több csipkés ruha” – mondja Sanyi, aki saját bevallása szerint tisztességesen csinálja a bizniszt, mert van, aki bizony ezzel is csal. „Átnézik, visszaragasztják és 200 Ft értékű cuccokat hagynak benne és online árulják” – mondja elég ingerülten a konkurencia gyakorlatáról. „Nekem visszatérő vásárlóim vannak! Voltak okosórák, navigáció, múlt héten két jegygyűrű például” – mondja büszkén.

„És egyszer volt öt uncia arany. 3 millió. Akkor szívbajt kaptam. Lefotóztam, asszed hülyéskedek?”

– zajlik a beszélgetés, amibe már mások is bekapcsolódnak.

A zsákbamacskák árazása egyébként nem bonyolult, ami nem 2500 Ft, az 4500 Ft. De azért van egy csavar: pult mellől előkerül még egy harmadik kategória is. Ezek erősebb piacról származnak, és Sanyi szerint ezek „jó minőségű osztrák csomagok”. Súly alapján vannak beárazva, minimális haszonnal.

Ezekből vettem egyet én is, amit – az ászf szóbeli elfogadása és – az 1200 Ft-os tranzakció után rögtön ki is bontottam. Az izgalom csak pár másodperc volt és most egy Sun Shade feliratú horgászsapkával vagyok gazdagabb. Rövid keresés után kiderül, hogy ugyanezt a kalapot Aliexpressen most éppen 1259 Ft-ért árulják. Erre persze még jön a szállítás, ami tudjuk, hogy mennyire kockázatos.

A cikk eredetileg a Telexen jelent meg.

Kapcsolódó:

Vu Zolihoz, a NER-hez közeli vietnámi üzletemberhez került egy hatalmas terület a pécsi vásártérből
Ugyan az önkormányzatnak fejlesztési tervei is vannak, az elmúlt évtizedben felére csökkent a legendás pécsi vásártér területe. Az utolsó eladó kéthektáros darabot a budapesti Sárkány Center tulajdonosa, a trafikbotrány kapcsán elhíresült „Vu Zoli” cége vásárolta meg. A területen azóta nem sok válto…