Világűr, holdra szállás, atomfelhők – Fotógaléria az m21 új kiállításáról

Világűr, holdra szállás, atomfelhők –  Fotógaléria az m21 új kiállításáról

Az űr – Alternatív kozmoszok címmel látható kiállítás a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában augusztus 28-ig. A tematikus tárlat – a cím után talán nem meglepetés – egy 1100 négyzetméteres „űrállomást” alkot, ahol több mint 250 magyar alkotás, többek között Victor Vasarely, Gyarmathy Tihamér, Kondor Béla, Ország Lili, Révész László László, Perneczky Géza, Várnai Gyula alkotásai, valamint fotók, fotógrammok, video-, fény-, hang- és térinstallációk, intermediális munkák, filmek, klipek tekinthetők meg. A Magyar Nemzeti Galériából, a Szépművészeti Múzeumból, a budapesti és pécsi Vasarely Múzeumból, hazai magángyűjteményektől és galériáktól kölcsönzött műtárgyak augusztus 28-ig tekinthetőek meg, és minimum 1,5-2 órával érdemes számolni.

Nyitvatartás, jegyinfó: pecsigaleriak.hu

Képek a megnyitóról és a kiállításról:

Az ŰR – alternatív kozmoszok című tárlatot két korábbi kiállítás inspirálta: az egyik a Magyar Nemzeti Galéria Világmodellek című tárlata (2012), a másik pedig a Vasarely Múzeum megemlékezése a Holdra szállásról (Holdmúzeum 1969, 2019). A két korábbi kiállításhoz képest a jelenlegi tárlathoz kifejezetten magyar alkotók munkáiból válogattak: a 2. világháború utáni időszaktól a jelenig, kimondottan a mostani kiállításra készült munkákig, középpontba helyezve az alternatív kozmoszok és valóságértelmezések tematikáját.

Tetszik, amit olvasol? Próbáld ki a hírlevelet, amiben minden csütörtök reggelre összegyűjtöm, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten!

A kiállításról a megnyitót követően Százados László, a kiállítás főkurátora adott áttekintést: „A közgyűjteményi anyag a csillagászathoz, az űrkutatáshoz és általában a Kozmoszhoz, a Világűrhöz kötődő történelmi és kulturális, politikai és tudományos közegről is vall. Ezt a történeti magot új nézőpontok, megközelítésmódok veszik körül, amelyekhez a Dokkolás után Zsilipeken keresztül vezet az út a Megfigyelők Kozmosza, A láthatatlan bolygók, ismeretlen naprendszerek felé vagy éppen a Domesztikált csillagképek irányába.  A tudomány és a művészet határterületeiről éppúgy válogattunk munkákat, mint olyan hétköznapi tárgyak felhasználásával létrehozott művekből, amelyek egyszerre idéznek meg kozmikus struktúrákat és emberi viszonyrendszereket.”

Fekete Valéria, a Pécsi Galériák művészeti vezetője minden korosztály számára ajánlja a kiállítást, de különösen azoknak, akik szeretnek játszani, akik szívesen kalandoznak a valóság és fikció, a tudomány és művészet határán. Azoknak is, akik szívesen kipróbálnák, milyen érzés a negatív súlytalanság vagy küldenének magukról egy fényképet az űrből. Aki pedig további űr-élményekre vágyik, az a Zsolnay Negyed Látogatóközpontjában a VR-univerzum virtuális terében vagy a Planetáriumban teheti teljessé a sci-fi élményt.


Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Az ingyenes hírlevélben minden csütörtök reggelre összegyűjtöm, amit tudni kell és tudni érdemes Pécsről. Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz, próbáld ki!