#100 – Szociális fapiac | Versenyképes rollerár | Mecseki kamilla

#100 – Szociális fapiac | Versenyképes rollerár | Mecseki kamilla
Na, ne patinázzunk!

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal az előfizetők és az ingyenes feliratkozók is a teljes hírlevelet kapják.


#aszerk.

Bár a 100. szám egészen jubileumi kiadásnak tűnhet, de valójában több évfordulója, születésnapja is van a hírlevélnek. Ezek közül egyik sem kerek és nem esik augusztus 10-ére. Ünneplünk majd, ha ideje lesz: szeptember első hetében.

Üdv, 
Ervin


#kispont

Hamarosan e-roller szolgáltatást indít Pécsen is az izlandi Hopp, ami világszerte franchise-ként működik, így a pécsi koncessziót is egy baranyai vállalkozás nyerte el. A Biokom már 72 gyűjtőpontot felfestett, de még négy további helyen lehet majd felvenni és letenni a járműveket. És kizárólag ezeken a pontokon. A helyek a rollerek használatához szükséges alkalmazásban (Android, IOS) is látszanak már. 

Biciklitároló, e-bicikli-dokkoló és e-roller gyűjtőpont a Szepesy Ignác utca – Széchenyi tér sarkán – Fotó: GE/MM

Az önkormányzat tavasszal írt ki a korábbi hazai és nemzetközi, jó és rossz tapasztaltokból okulva pályázatot az e-rollerek üzemeltetésére. Legalább négy érdeklődő volt, de csak kettő érvényes ajánlat érkezett (pdf). A magyar piacon már ismert, és a robosztus rollerekkel remekelő Tier maradt alul az árversenyben, akik bruttó 350 Ft kioldási és 100 Ft/perc bérleti díjra tettek ajánlatot. Ezzel szemben nyertes Hopp Mecsek Kft. 230 Ft-os kioldási és 54 Ft/perc bérleti díjat vállal, ami országosan a legolcsóbbnak számít. Sőt, további kedvezményekre számíthat, akinek van Tüke buszos bérlete, illetve a diákok (18+). Ráadásul kétszer annyit fizet majd a Hopp az egyes eszközök után (évente 20 ezer forint/db) a városnak, mint amennyit a Tier ígért. A rendszer egy hónapig 100 járművel tesztüzemmódban működik majd, ezután – a beérkező javaslatokat figyelembe véve – véglegesedhet az 500 darabosra tervezett és egész évben rendelkezésre álló flotta. A koncessziós szerződést egyelőre három évre kötötték, az árazás inflációkövető.

🛴
A pécsi rendszer országos premier is lehetett volna, azonban a Hopp rollerei július közepén már megjelentek Villány–Siklós–Harkány térségében. Itt valamivel drágábban, 250 Ft-os kioldási és 65 Ft/perc kölcsönzési díjjal működnek. A pécsi rendszer csúszásának oka, hogy a Hopp Mecsek a pályázatában, a kiírásnak megfelelően a 2019 óta működő e-bike rendszer (PécsiKe) üzemeltetését is vállalta, ami pedig európai uniós támogatásból valósult meg. Ennek minden módosításába be kell vonni az irányító hatóságot, azonban a miniszterelnökség jóváhagyására még mindig várni kell.
📈
Országos rollerkörkép készült, elsősorban az árakról. Az egyik legérdekesebb mozzanat, hogy Győrben a lakosság sokallta a Tier díjszabását, így csökkenteniük kellett. Nem csoda: néhány héttel ezelőttig a Pécsen is megajánlott 350 Ft-os kioldási és 100 Ft-os percdíjjal lehetett használni a rollereket. | telex.hu

#nagykötőjel

– FAPIAC: Szociális tűzifa lesz abból a tizenkét fából, amiket a Diana téri piac újjáépítése kapcsán vágtak ki kedden. A kivitelezés megkezdésekor kisebb tiltakozások voltak: fideszes pártkatonák és zöld aktivisták együtt – de nyilván más motivációktól vezérelve – próbálták last minute újratervezésre sarkallni az önkormányzatot. A projekt lényegében 2020 végén indult, azóta az illetékes bizottságok és a közgyűlés is többször szavazott a beruházásról. Az önkormányzat hétfői közleménye szerint részben beteg fákat vágtak ki és egy keddi cikk szerint – a környékbeliek kívánságának megfelelően – összességében több zöldfelület lesz a téren. De a fejlesztést is eleve helyiek és árusok szorgalmazták: még 2021-ban kértek fedett piacot Kertvárosba. 

A Séta a Mecsekért Civil Összefogás és a Zöld Fiatalok Egyesülete (ZÖFI) nyílt levelet írt a kivitelezés leállítása és az újratervezés érdekében, amire a Pécsi Városfejlesztési Zrt. részletesen válaszolt. Ebből az derül ki, hogy

  • a kivágott fák a „gyökérzónájuk szinte teljes egészében történő lefedése miatt” legyengültek, a leburkolt talajfelszín miatt deformáltak,
  • a kivágott fákat 20 db, 12/14 cm törzsátmérőjű fával és és 280 db cserjével pótolják,
  • ha most leállna a projekt, akkor elveszne a pályázati forrás, mert az elszámolás miatt év végéig be kell fejezni.
💡
A fakivágások és visszatelepítések dokumentációját, a szakértői véleményt és a februárban kiadott engedélyt kikértem az önkormányzattól. Ezek innen letölthetőek egy csomagban.
🪴
Az önkormányzat a kérdéseim megválaszolása után még annyit tett hozzá, hogy a növényzet kötelező pótlásán felül: „a környék zöldterületeinek fejlesztése is rövidesen megkezdődik” és 200 millió forintos beruházással, fákkal, cserjékkel újul meg az épülő piacépülettől északra lévő 9000 négyzetméteres terület.
🔍
Bár a bama.hu „oknyomozó újságírójának” nem sikerült konkrétumokat kideríteni, az rövid keresés után is látható, hogy az átalakítás terveit a közbeszerzésen kiválasztott Pécsépterv Stúdió készítette 2021-ben. A fakivágásra a kivitelezésről szóló, februárban meghirdetett közbeszerzés utalt először, bár a nyilvános dokumentumokban csak annyi jelent meg, hogy „fapótlás” is lesz a területen. A kivitelezésre a napokban eredményt is hirdettek: a budapesti ES General lett a nyertes.

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth