#101 – Sommás lelépések | Nyílt levelezések | Alakuló hírlevelek

#101 – Sommás lelépések | Nyílt levelezések | Alakuló hírlevelek
⬇⬇⬇ Gyűjtőlapok ⬇⬇⬇

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Az elkövetkező hetekben, hónapokban több változás is lesz a Mecseki Müzli körül. Ezek néha látványosak lesznek, például régi/új rovatok lesznek majd a hírlevélben és több lesz a saját tartalom. Máskor meg csak egy kis régóta esedékes csiszolgatás... 

Közben folyamatosan várom a véleményedet, hogy valóban az olvasói igényeknek megfelelő fejlesztések jöjjenek, és maradjanak. Ha már most van javaslatod, akkor írd meg egy válaszlevélben! 

Üdv, 
Ervin


#nagykötőjel

– EXODUS: A magyarországi támogatott szervezeteket nem érte meglepetésként, hogy a Soros Györgyhöz kötődő alapítványok egész Európában csökkentik a tevékenységüket. A Szabad Európa hírére reagáló, és azt árnyaló civilek szerint ez már egy ideje folyamatban van, de a mértéke egyelőre legalább kérdéses. 

Beszéltem a legismertebb támogatott pécsi civil szervezet, az Emberség Erejével Alapítvány vezetőjével, Nyirati Andrással, aki úgy látja, hogy nyilván vannak olyan országok, térségek ahol jobban, látványosabban, gyorsabban hasznosulnak ezek a támogatások, de azt sem lehet mondani, hogy itt nem volna rá szükség. Nyirati szerint szervezeti szintugrást tett lehetővé a Soros-alapítványok támogatása, amivel a kormányzati propaganda célkeresztjébe kerültek 2017-ben. A támogatásnak köszönhetően többszáz millió forintot oszthattak szét az Erősödő Civil Közösségek program keretében. Jelenleg már nem futnak ilyen forrásból programjaik, és a donor szerepét európai uniós forrásokkal pótolják. Legalábbis részben, mert a Nyílt Társadalomtól kapott összeg korábban és azóta sem látott mértékű segítséget jelentett. 

🍊
Néhanapján érdemes elővenni ezt a 2018-as cikket, ami kiválóan összegzi, hogy hogyan hazudoztak a fideszes Három Péterek (Csizmadia, Csizi, Hoppál) 2017-ben Soros-féle migránsközpontokról. A hazugság azóta még láthatóbb lett.

– SAVGERINC: Saját bevallása szerint „gazdasági migránsként” folytatja pályafutását a pécsi borvidék egyik legismertebb, sokszorosan díjazott borásza, a borkultúra elkötelezett prókátora, Szabó Zoltán. Ezt egy őszinte búcsúposztban jelentette be a hosszúhetényi pincészet oldalán: elsősorban magára vállalva a felelősséget, de szakmai kritikával illetve az ágazatot is.  

Szabó Zolival telefonon is beszéltem, elmondta, hogy egy burgenlandi pincészet szakmai irányítását kapja meg szeptembertől, és ez a lehetőség volt az egyik utolsó lökés a hosszú ideje érlelődő döntéséhez. Illetve, hogy bebukta az idei évjárat 90%-át, miközben felmondott a traktorosa és a növényvédelmise is. „Megy minden a verjus-be, így már az idei adminisztrációs terhektől is megszabadulok” – mondta a borász, aki a koronavírus-járvány kezdete óta azt hallja, hogy már csak ezt az évet kell kibírni. „A céget szeretném felszámoltatni, addig még tudok bort eladni. A nagyobb szőlőterületemet szeretném értékesíteni, a hosszúhetényi birtoktól nem szeretnék megválni” – mondta a borász.

– FÁKOFF: Lemondott a zöld biztosi pozíciójáról Kóbor József, LMP-és városházi képviselő. Az erről szóló közleményt nem a politikus írta alá, hanem az LMP baranyai szervezete, és az LMP-közeli Bahir.hu-n jelent meg. A megnevezett ok: a városvezetés nem reagált érdemben a Diána téri fák (#100) kivágásával kapcsolatban feltett kérdésekre. 

Információim szerint azonban az LMP lényegében ugyanazt a választ kapta, amit nyilvános bejegyzésben a Zöld Fiatalok Egyesület. Így már könnyen elképzelhető, hogy a fakivágás valójában csak ürügy, és az első konkrét jel, hogy valóban külön indul 2024-ben is az LMP Pécsen. Ahogy 2019-ben, és ahogy Ungár Péter, a párt társelnöke ezt egy áprilisi indexes interjúban is kilátásba helyezte.

Tovább »»

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Petíció indult Pécsen januárban, hogy ismét engedélyezzék az apa és egy dúla egyidejű jelenlétét a vajúdás alatt a klinikán. Aláírásgyűjtés azonban nem csak itt, hanem számos más vidéki és fővárosi intézmény gyakorlata kapcsán elindult, amiről korábban átfogó cikket írtunk. A témában megkérdeztük a pécsi klinikaigazgatót, Kovács Kálmán Andrást, akinek a

By mecseki müzli
Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Nehézkes a pécsi buszok egyébként korszerű helyzetkövető technológiájának használata, az alkalmazás elavult, ezért egy független fejlesztő saját megoldással jött ki. Az elektronikus jegy- és bérletváltás területén nagy előrelépések történtek, de itt is további fejlesztésekre lenne szükség. * Nehezen hozzáférhető, elavult szoftveres megoldásokkal használhatjuk a Tüke Busz járatkövető szolgáltatását a hivatalos felületeken.

By mecseki müzli
Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Aláírásgyűjtés kezdődött januárban, a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának címezve a kérést, ne kelljen választania a szülő nőnek, hogy az apa vagy a dúla legyen jelen szülésénél. Tavaly ősszel az országban több helyen indultak petíciók a helyzet megváltoztatására, ugyanis a koronavírus-járvány óta a nők vajúdásánál nem lehet bent egyidejűleg két

By mecseki müzli