#109 (light) – Visszaforgatott kerék | Életszerű konteó | Külsős jelöltaspiráns

#109 (light) – Visszaforgatott kerék | Életszerű konteó | Külsős jelöltaspiráns
Most

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.

Ez nem az. Mindig a teljes hírlevelet szeretnéd? Válts előfizetésre: itt!


#aszerk.

Apró, de annál fontosabb ráncfelvarrást kapott a Mecseki Müzli. Nem a hírlevél, hanem maga az oldal. Az ok egyszerű: a jövőben több olyan tartalom lesz, ami nem kifejezetten a hírlevélbe készül, és ezeket szeretnénk jobban megmutatni a látogatóknak. 

Üdv, 
Ervin


#kispont

A Demokrácia (vissza)építése címmel tartott konferenciát civileknek és nemzetközi támogatóiknak az Emberség Erejével Alapítvány Pécsen, immár másodjára. Scsaurszki Tamás (Gyökerek és Szárnyak Alapítvány) előadásában megállapította, hogy a balti államokban erősödött, a Balkánon stagnál a civilek helyzete. Viszont a visegrádi országok esetében, különösen Magyarországon és Lengyelországban az USAID civil fenntarthatósági indexe drámaian csökkenő tendenciát mutat.

Az egyik résztvevő, Móra Veronika (Ökotárs) úgy látja, a csüggedtség, fenyegetettség és a bizonytalanság lett az elmúlt évtized meghatározó élménye. Mindez azt is mutatja, hogy a 1990-es évek kezdetén sikeres, becsült, népszerű és reményekkel teli hazai civil szféra ma már hanyatlik. 

A varsói Fundacja Stocznia (Hajógyár Alapítvány) munkatársa, Maria Perchuć-Żółtowska szerint a demokratikus értékekkel foglalkozó lengyelországi civil szervezetek lényegében már nem törekszenek arra, hogy kormányzati szinten érjenek el sikereket, az önkormányzati szereplőkkel van értelme demokráciáról tárgyalni.

A pécsi rendezvényen olyan nagy nemzetközi szervezetek, mint a National Democratic Institute, National Endowment for Democracy, USAID, Open Society Foundations, German Marshall Fund és a civil ügyeket, demokratikus értékeket gyakran támogató nagykövetségek (Hollandia, Egyesült Királyság) képviselői vettek részt. Míg a fogadói, forrásközvetítő oldalt szlovák, magyar, cseh, moldáv, horvát, osztrák, román civilek képviselték.

A teljes cikk a Mecseki Müzli oldalán olvasható


#nagykötőjel

– FOROG: Három év után visszatért a „Pécs Eye”. Az 50 méter magas óriáskerék májusig fog üzemelni a Lánc utcai rendelő előtti területen. Az ajkai Horváth Lunapark Kft. hozta a három hasonló attrakciójukból az egyiket ismét a városba, ez a nyári szezonban Siófokon működik. Leginkább üzleti megfontolásból került ide, ugyanis így lesz valamennyi bevétele szezonon kívül is a cégnek, egyébként csak kiadásaik lennének (tárolás). A nem éppen ideális helyszín oka is ismert: statikailag és méretben is megfelelő szabad helyből elég kevés van a városban. Az elmúlt években nem jött be a cégnek a téli matek: a Tatabányán, Szombathelyen is megforduló (!) kerekek az üzemanyag és áramárak miatt tavaly nem gurultak sehova.

Fideszes önkormányzati képviselők és médiájuk, akárcsak legutóbb, most is azt a látszatot próbálták kelteni, hogy a városvezetés kezdeményezésére forog itt a kerék. Erre a félreértésre erősíthetett rá a széttartó kommunikáció is. Például a PécsMa 2020-as videójában Ruzsa Csaba alpolgármester egyenesen arról beszélt, hogy az volt a látványossággal a céljuk, hogy „erősítse a belváros és a Zsolnay-negyed kapcsolatát, valamint támogassa a turizmust az őszi-téli időszakban”. Ezeket a zavarokat is kihasználva a helyi Fidesz nem hagyhatta(?) szó nélkül az ügyet, és nagyívűen most azt írták, hogy „az óriáskerék szimbólum: a városvezetést jellemző pótcselekvés és cirkuszi mutatványok, valamint a Péterffy Attila által a pécsieknek kínált kilátástalanság szimbóluma.” Kicsit bonyolult, de meglepően szórakoztató felütés, amit mégiscsak helyén kell kezelni és a teljes közleményt már az önkormányzati PécsMa körítésével együtt érdemes elolvasni.

🎯
A fideszes Pécs Aktuálnál annyira célpontba került a téma, hogy még az ország strómanját is belekeverték. A hangzatos címet és cikket javítani kellett: csúnyán benézték a helyrajzi számokat, és a kerék mégsem Mészáros Lőrinc területén lett felállítva. Az ilyen tévedés bárhol előfordulhat, bár tény, hogy három éve már azt is elmondta az önkormányzat, hogy mennyi területbérleti díjat fizet a cég.

– ALUSAPKA: Elég érdekes és hetek óta terjedő konteót írt körbe a momentumos Pokorádi Gábor, önkormányzati képviselő ebben a posztban. Azt hangsúlyozza, hogy Kertvárost a többi városrésszel összekötő utakon (Siklósi és Megyeri) zajló (illetve csak nehezen zajló) munkák állami projektek. „Annak a megítélését, hogy vajon miért pont a választások előtt, vajon miért egy ellenzéki városban, vajon miért egy olyan városrész közlekedését lehetetlenítik el, ahol csak ellenzéki képviselők vannak, az Önök fantáziájára bízom” – írja, és ideget találhatott, mert már több mint 300 megosztásnál tart a bejegyzés. Az önkormányzati közlemények egyelőre csak finoman emelik ki, hogy állami beruházásokról van szó, nem is mennek ekkorát.

🍊
A NER második évtizedének közepe felé haladva sok aljasságot már el sem kell képzelni, mert tényleg megcsinálják (lásd Iványi Gáborék kálváriája), de ez a büntetőberuházás-elmélet nem tűnik túl logikusnak. Szóval, igazából csak azért kételkedem benne, mert ha szándékos lenne, akkor sokkal közelebb időzítették volna az önkormányzati választáshoz. Az, hogy rosszul lett (nem lett) összehangolva a két beruházás viszont teljesen összeegyeztethető az állami vállalatok és beruházások szervezési rutinjával. Mondhatjuk: életszerű.

– LANTOS: Ugyan nem foghattam kézbe, hiszen egyelőre csak a zártkörű bemutatóját tartották meg, de a fotók alapján nagyon igényesnek tűnő Lantos Ferenc monográfiát adott ki a Zsdrál Art. A Pécsről indult galériának megmaradt a pécsi vonal, nem csoda, hogy a pécsi Lantos Ferenc kiemelt figyelmet kap a portfólióban. „A monográfia többéves kooperáció és kutatás eredménye: Lantos Ferenc (1929-2014)  pályájának tematikus áttekintése. A szerző és szerkesztő, Mészáros Flóra célja Lantos nemzetközi kontextusba helyezése és a nagy ívű pálya globális jelentőségének megrajzolása, emellett egy műtárgy-hatású kötet megszületése volt, amely egyedi nemzetközi grafikai s kötészeti megoldásokat követ” – írják a galéria oldalán. A most megjelent kötetnek Pécsen és Budapesten is lesz nyilvános bemutatója.

Itt még több tartalom lehetne, de sajnos nem vagy előfizető. Pedig, előfizetőként mindig teljes hírlevelet és az oldalon reklámmentes tartalmakat kapsz. Előfizetőként segítesz működtetni a Mecseki Müzlit és közben még jótékonykodsz is, ugyanis az előfizetésekből származó bevétel 10%-át minden hónapban a Pécsi Közösségi Alapítványnak utaljuk tovább.


#hájper

Régen kapott akkora médiahátszelet Párton kívüli szereplő, mint amennyi felületet az elmúlt hónapokban a Bama.hu-n Szentgyörgyváry Péternek jutott. A felhajtás már-már ahhoz hasonlítható, ahogyan a fideszes újságok Vári Attila arcát adagolták a helyi nyilvánosságba a 2019-es önkormányzati választások és a Hivatalos Nagy Bejelentés előtt pár hónappal. 

Szentgyörgyváry esetében volt már tudósítás szomszédolásról, véradásról, állatsimizésről, sőt – egy éven belül másodszorpodcastvendég lett a siklósi várkapitányból. Aki persze címke is. A rendőrséggel ronda pólóban kollaboráló Vivat Bacchus alapemberétől az istenért sem vitatnám el a viralitásérzéket. Ezért jeleztem már augusztusban (#101), hogy a dubájozós videója akár politikai kampánynyitánynak is elmenne. Talán az se véletlen, hogy influenszerkedő profilján nemrég a „polgármesterek borával” szelfizgetett.

Bár, most még nem tűnik valószínűnek, de azért mégsem lenne meglepő, ha a helyi Fidesz – alapos mérlegelés, mérés, illetve a mindent is felülíró központi akarat feltétlen elfogadása után – ismét párton kívüli szereplővel futna neki egy fontos választásnak. Legkésőbb január-február környékén kiderül, hogy stílszerű lesz-e a folytatás, azaz Vári (2019) és Kővári (2022) után Szentgyörgyváry jön-e majd. 


Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth