#12 – Régiségek | Piacok | Lobbik

#12 – Régiségek | Piacok | Lobbik

Ez itt a mecseki müzli, amiben minden csütörtök reggelre összegyűjtöm neked az elmúlt hét nap legfontosabb, legérdekesebb pécsi vonatkozású híreit.

Ha valaki továbbította neked ezt a levelet, vagy először jársz az oldalon, akkor itt elolvashatod, hogy pontosan mi is ez.


#aszerk.

Brutálisan hosszú közgyűlés volt kedden: a közvetítés számlálója 11 óra 22 percet mutat. Ami kicsit csalóka, mert ebben a zárt ülés és a szünetek is benne vannak. Na, de ez a kis torzítás a lényegen nem változtat, hogy a nettó 8 órás szeánsz, a 28 napirendi pont mennyi vitát hozott magával. Sokat. Nem is mindig a legfontosabb kérdéseknél időztek a legtöbbet a politikusok, de a leglényegesebb döntéseket megpróbáltam összefoglalni. Szóval, a mostani mecseki müzli egy kicsit megint kísérleti hírlevél, és nem is olyan könnyű, mivel elsősorban – és szinte kizárólag – a közgyűlésről szól. A pártpolitikai és személyek közötti villongásokat szándékosan csavartam lejjebb, de csak annyira, hogy az ne menjen a helyzet érthetőségének a rovására. Ha valaki mégis ilyesmire vágyik annak ajánlom a teljes közvetítés utólagos megtekintését. (Amúgy nem ajánlom, ennyi idő alatt Netflixen le lehet tolni valamiből, szinte bármiből egy évadot...)

Üdv,
Ervin

U.i.: A véleményeteket, ahogy mindig, most is várom a hírlevéllel kapcsolatban, a legegyszerűbb, ha válaszoltok erre az e-mailre.


#nagykötőjel

– PAPÍRFORMA: Zárt ülésen választotta meg a közgyűlés a pécsi múzeumok igazgatójának Bertók Gábort. Ismét (#1). A döntés nagyjából annyira borítékolható volt, mint az, hogy a városvezetés bizalmat fog szavazni az MSZP-s Nyőgéri Lajos alpolgármesternek, aki ellen a helyi Momentum kezdeményezett méltatlansági eljárást korábbi, céges ügyei miatt.

– KISZAVAZÁS: Az előbbihez lehet köze annak is, hogy az önkormányzati cégek felügyelőbizottságaiból kikerülnek a momentumos delegáltak. Sok, és túl releváns indoklás nem hangzott el a városvezetés részéről, hogy erre miért volt szükség: hivatalosan azért, hogy jobban rálássanak a céges ügyekre a városvezető frakciók. Ez azonban eddig is megvolt. Viszont most már nem csak a „külső" ellenzéknek (Fidesz-KDNP-ÖPE) lesz kevés delegáltja. A városvezetés a nemrég még szövetséges, sokáig belső ellenzékként működő Momentumnak úgy tűnik, egyet sem hagy. Így az önkormányzati cégek ügyeire közvetlen rálátásuk sem lesz. A képviselők ettől még minden dokumentumba betekinthetnek, azonban az ügymenetek követése valóban nehezedik. Az előterjesztést egyébként pótlólagosan, a közgyűlés előtt egy nappal nyújtották be, és ekkor ismerhették meg csak a képviselők, bár a dokumentum nyomai az önkormányzati rendszerben jóval korábbiak.

– MECSEKOLDAL: Egész üdítő módon már múlt héten – azaz a közgyűlés előtt – bemutatott egy mecsek-fejlesztési koncepciót a Ruzsa–Kóbor-tandem. Az előterjesztéshez csatolt prezentáció leglényegesebb mondandója, hogy a lakosság bevonásával találnák ki, hogy mi legyen a volt vidámpark és a volt Mandulás Kemping szörnyű állapotban lévő területeivel. Az ellenzék szocimutyit sejt a háttérben: ugyanis a kemping nagyon úgy tűnik, hogy Puch László érdekeltsége. Ezt a mutyisejtést erősíti az a tény is, hogy az előterjesztés gyakorlati része lényegében a volt Bőrklinika és területének elárverezéséről szól. Mondjuk egy elektronikus, nyílt liciten, amin bárki indulhat, aki vállalni tudja például a tízmillió forintos licitlépcsőt. Mindenesetre az így szerzett bevételből visszavásárolnák a kemping területét. Aminek lakóparkká alakítására voltak tervek, csak vélhetően külső nyomásra a polgármester saját hatáskörben megállította a folyamatot.

Az egykori bőrklinika elárverezése nem új gondolat, sőt most is eladásra kínálják. A becsült ár is nagyon hasonló a 2017-eshez, azonban mégiscsak jobban előkészítettnek, korrektebbnek tűnik a mostani koncepció (hónapokig nyitva tartott, e-liciteljárás), és mivel az építési szabályzat módosításával a terület maximális beépíthetőségének az arányát is csökkentenék, így egész zöld, és vállalható beruházás is lehet ebből.

A kiskapu- és mutyigyanút viszont erősíti, hogy amennyiben nem lesz sikeres az árverés, úgy értékarányos cserével, vagyis 200 millió forintos különbözet megfizetésével a bőrklinika és területe átkerülne a szocialista kötődésű kempingtulajdonoshoz. Ami lássuk be, így már elég jó üzletnek tűnik, hiszen mindenképpen pénzhez jutnak. És, ami miatt sírva kiabálna minden dékás, jobbikos, emeszpés, elempés képviselő, ha a vélt befektető Mészáros Lőrinc vagy Tiborcz István lenne. Ez esetben persze a fideszesek kapcsolnának bólogató és robotszavazó üzemmódba.

– KISPIAC: Úgy tűnik, hogy a Búza tér környékének fejlesztési terveiből mégsem kopott ki a kispiac pótlása – csak súlyos csúszásban van. De most legalább egész jól jár a város a Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) munkájának köszönhetően. Az önkormányzati cég jogelődje még 2007-ben kötött szerződést egy kisebb városrész létrehozására, ingatlanfejlesztésre, amit aztán többször módosítottak. Most a finishez közeledik a projekt több eleme, és az ingatlanvagyonból a korábbinál jobb feltételek mellett részesül a PVH és így Pécs. Azaz olyan ingatlanokhoz (elsősorban üzletek) jut a város, amik vélhetően bevételi forrást jelentenek a közeljövőben.

– RÉGISÉG: Még egy múltbéli problémára dolgozott ki megoldást a városvezetés. A Széchenyi téri Régészeti Múzeum (nyitókép), az épület állapota miatt, már több mint egy évtizede zárva van. A forrás elvileg már többször is megvolt a felújításra, azonban a gyakorlati kivitelezés hol bürokratikus okok miatt, hol a drágulás miatt elbukott. Most ismét esély van – szerényebb műszaki tartalom mellett – a kivitelezés megkezdésére, így ha minden jól megy néhány hónap múlva megkezdődhetnek a munkálatok.


#csak1kérdés

Az épülő új vásárcsarnok ismét alaposon (a Fidesz-közeli kivitelező szerint 790 millió forinttal) megdrágult, a városvezetés a hiányzó összeget részben a régi vásárcsarnok eladásával teremtené elő. Sőt, úgy tűnik konkrétum is akad: egy egyelőre meg nem nevezett nemzetközi szállodalánc 120-140 szobás, négycsillagos hotelt tervezne ide. A beruházás létjogosultságáról megoszlanak a vélemények, ezért egy konferenciaszervezéssel-beutaztatással foglalkozó piaci szereplőt, a Partners Pécs Kft. ügyvezetőjét, Szundi Györgyöt kérdeztem.

Van igény egy új pécsi szállodára?

Szerintem ez egy jó helyszín, a belvároshoz közeli szálláshelyek mindig népszerűek. Nem a mi szakmánknak, hanem a szabadidős turizmusnak biztos jót fog tenni egy ilyen fejlesztés.

Viszont értékelhető méretű konferenciaturizmushoz konferenciahotel kellene, ahol egy helyen van a program, a közösségi terek és a szállás. A városban láthatóan nem ez az irány, hanem szétszórtan és elaprózottan jelennek meg a szálláshelykapacitások. Ez kényelmetlen a vendégeknek és a szervezőknek is. Száz szoba nem könnyíti a mi rendezvényszervezői feladatainkat, de úgy látom, hogy fogynak is az ilyen jellegű programok Pécsen. Az elmúlt két év nyilván nem releváns ebből a szempontból. Viszont, ha esetleg be is fut egy 300-400 fősre tervezett rendezvény, akkor problémás, de megoldható a szállásszervezés. Nagyon sokat tesznek hozzá az airbnb-jellegű magánszállások. De ezek a nagy rendezvények esetlegesek, és nem nagyon térnek vissza, és ezen egy ilyen 100 szobás szállodaberuházás sem segít. A nagyobb rendezvények szervezésére akkor tudna bejelentkezni a város, ha lenne egy minimum 300 szobás konferenciahotel. Egy ilyen megvalósulásának viszont ez a beruházás nem feltétlenül tenne jót.


#gyűjtő

  • Megújul az Árkád mellett található Jánosi Engel Adolf tér, ráadásul a bevásárlóközpont társfinanszírozásával. Decemberben adhatják át. | PécsMa
  • Lekaparják az utcán található matricákat a Biokom munkatársai, ami elég sziszifuszi melónak tűnik, sok helyen értelme sincs sok. Amúgy, én a Finglavina feliratokat egyenesen védetté nyilvánítanám! | PécsMa
  • Kukkolni lehet megint a Széchenyi teret, ugyanis egy sokkal modernebb kukkolóberendezést helyeztek üzembe a városháza oldalán. A régi kukkoló még nyáron romlott el, az újnak elvileg 4K-s a felbontása, de én maximum FullHD-ra tudtam állítani a Youtube-streamet. | PécsMa
  • Bányászlobbiról már hallottam, de egész meglepő volt ebben a videóban szembesülni azzal a gondolatfolyammal, hogy: „… a jelenlegi energiaválság egyik megoldása lehetne, hogy a sötétzöld bürokraták, öngyilkos, rövidlátó politikájával ellentétben újra hozzányúlnánk a mecseki feketeszénhez..."  |  Tavitündér és a bányarém/Youtube
  • Kesztyűipar nélkül el se lehetett képzelni a várost egykor, de mi a helyzet most? Marczi Gáborral, a Gant Pécsi Kesztyű Kft. tulajdonos-ügyvezetőjével készült ez a remek podcastadás. | Home Business
  • Kötelező lesz a védőoltás a PTE munkavállalóinak, kivéve annak, akit orvosi igazolás ment fel. Aki nem oltat az kényszerszabadságra megy, amíg nem oltat. | UnivPécs
  • Megnő néhány perccel a Budapest–Pécs-viszonylatban (imádom ezt a szót) közlekedő InterCity-k menetideje. Aki azt várta volna az elmúlt évek pályafelújításaitól, hogy ez ne így legyen, na, azt jól meglepte most a MÁV! Ráadásul az eddigi 9 helyett már csak nyolc IC-vonatpár lesz december 12-től. | Bama.hu

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre. Próbáld ki!