#1 – Zsugorodó vásártér, állatorvosi vizitdíj, hidrogéngazdaság

Hétről hétre elolvasok minden pécsi hírt, hogy összefoglaljam neked a lényeget. Ha tetszik a hírlevél, akkor továbbítsd valakinek, aki szereti a pizzát.

#1 – Zsugorodó vásártér, állatorvosi vizitdíj, hidrogéngazdaság
Nagyjából ezt a pirossal jelölt vásártéri területet adná el a Pécsi Vagyonhasznosító egy nyilvános liciten - Kép: Google Maps

Hétről hétre elolvasok minden pécsi hírt, hogy összefoglaljam neked a lényeget. Ha tetszik a hírlevél, akkor továbbítsd valakinek, aki szereti a pizzát.

Ha valaki továbbította neked, vagy először jársz az oldalon, akkor itt elolvashatod, hogy mi is ez. Próbáld ki, iratkozz fel!


#aszerk.

Köszi, hogy itt vagy! Köszönöm, ha feliratkozol, feliratkoztál! Na, de mire?
Tavasszal kezdtem egy saját, heti hírlevél indításán gondolkozni. Olyasmit képzeltem el, ami gyorsan befogadható, de mégis tartalmas. Hasznos, de közben szórakoztató és érdekes. Olyasmi van benne, ami máshol nem biztos, hogy megjelent. Vagy nem úgy, ahogy szerintem kellene. És persze Pécsről, valós pécsi hírekről szól. Meg egy kis extra.
Nagyjából ennyi volt az eredeti koncepció, ezt érlelgettem. Nyáron csináltam pár próbaszámot, amiket többeknek megmutattam. (Hálás is vagyok a visszajelzésekért a tesztelőknek!) És itt tartunk most, gyakorlatilag ez az első „éles" hírlevél, valami ilyesmi lenne A Termék. Semmi sem fix még, sokat változhat a megjelenés, a tartalom és a koncepció – ez tőletek is függ. Meg hát, amúgy is az örök bétafázis korában vagyunk.
Nem titkolom, hogy előbb-utóbb szeretném legalább részben, és valamilyen formában fizetőssé tenni ezt a hírlevelet, de ennek az ideje még biztosan nem jött el. Addig mindenkinek ingyen jár a prémium müzli. Illetve – néha – a müzli light. A reakciókat, népszerűsítést pedig továbbra is köszönöm.
Ha valami gondolatod, észrevételed, javaslatod van a mecseki müzlivel kapcsolatban, akkor válaszolj erre a levélre!

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

– VÁSÁRVERÉS: A szebb napokat látott pécsi vásártér egy újabb darabjától válna meg a városi vagyonhasznosító. A nyilvános, online licit nettó 184 millió forintról indul, és csodálkoznék, ha nem lenne meg rá a vevő. A terület több mint 19 ezer négyzetméter, a szomszédságában pedig a Körber (korábban Hauni) található. Az is beszédes, hogy a telek eleve úgy jött létre, hogy az előző városvezetés idején, 2013-ben adtak el a cégnek egy 33 ezer négyzetméteres területet a vásártérből, nettó 363 millió forintért. A közgyűlés által akkor jóváhagyott szerződés értelmében a Hauni (Körber) elővásárlási joggal is rendelkezik erre a területre.
Ha az adásvétel megvalósul, akkor nagyjából a felére csökken a vásártér a 2013 előtti állapothoz képest.

– RE-JPM: Újra pályázatot írt ki a Janus Pannonius Múzeum (pécsi múzeumok) igazgatói posztjára a fenntartó pécsi önkormányzat. Pedig tavasszal, már rögtön első körben sikerült szakmailag is alkalmas, a kiírásnak megfelelő jelöltet találni Dr. Bertók Gábor, régész-múzeológus személyében. Korábban, több sikertelen pályázat után évekig „csak" megbízott vezető volt a múzeumok élén. De most sem jutott rögtön nyugvópontra a folyamat, ugyanis az Emberi Erőforrások Minisztériuma élt a vétójogával, és indoklás nélkül akadályozta meg a kinevezést. A múzeumnak azonban vezető kellett, Pécs polgármestere lépéskényszerbe került, megbízott igazgatóknak nevezte ki a korábban kiválasztott szakembert.
Az új pályázat szerint 2022. január 1-jétől indulna az ötéves megbízatás. Ha meg nem vétózzák.

– SZIGETI: Egészen megdöbbentő esemény történt: határidő előtt, illetve időben elkészült egy beruházás Pécsett. Márciusban kezdődtek a szakaszos lezárások a Szigeti úton – közműrekonstrukció és bringasáv kialakítása miatt. Akkor augusztus 31-re jósolták az átadást, és ez be is jött. Taps, függöny – mondhatnánk, de azért van néhány csavar. A bicklisáv átadása az engedélyezési eljárás miatt még várat magár. Ráadásul a kialakításával kapcsolatban több probléma is felmerült. Egyrészt érthetetlen, hogy miért jelöltek ki pár éve parkolókat pont a Szigeti út déli oldalán, ha már akkor is tudni lehetett, hogy biciklisáv lesz az útvonalon? Másrészt fákat vágtak ki, hogy legyen ez a sáv, amit egyébként biciklisek több kritikával is illetettek. Például: felesleges konfliktus a gyalogosokkal, mert a járdából vesznek el, lassabban járható, a kivitelezés minősége. Harmadrészt, azok a fránya fák, még mindig problémásak: a Biokom szerint egy szakaszon gyökérmetszést kellett alkalmazni, és ún. gyökérfüggönyt (fa gyökérzetét és a szomszédos építményt elválasztó faápolási eljárás) helyeztek be.

ELSZÁMOLTATÁSILAG Tényleg nagyon béna szó ez az elszámoltatás, a felelősségre vonás sokkal jobb lenne. De, akárhogy is nevezzük, Magyarország rendszerváltás utáni történetében csak nagyon ritkán sikerült igazán véghezvinni ilyesmit. Most viszont úgy tűnik Pécsen esély van arra, hogy a hűtlen kezelésnek tűnő Aranyhajó-eladás kapcsán valamennyi pénz megtérüljön. És, hogy legyenek felelősei az ügyletnek, amiben az eladóhoz (Pécsi Vagyonhasznosító, és így a város) nem érkezett be a vevő által márpedig kifizetett teljes összeg. Három gyanúsított van, és mindegyikük vagyonát immár jogerősen zár alá vette a bíróság.
De nem csak a pécsi adófizetők szempontjából van tétje az ügynek, hiszen az egyik gyanúsított a fideszes képviselő Bánki Erik – és holdudvarának – ügyvédjeként van számon tartva. Ha pedig az ő bűnössége bebizonyosodik, akkor ez akár egy első dominó lehet – egy sokkal nagyobb elszámoltatásban.


#hájper

Állatorvosi vizitdíj? Egy olvasó meghekkelhette a fideszes propagandát? Ok, kicsit messziről indítottam, kezdem az elejéről. A Pécsi Újság nemrég (megint) utánajárt annak az évek óta rendre felmerülő témának, hogy miért nincs állatorvosi ügyelet a megyében? A válasz elég egyértelmű: mert nincs, aki fizessen érte. Korábban, 2012-ig törvény írta elő az állatorvosi ügyeletet, de a finanszírozás nem volt megoldva. Viszont azóta: „az állatorvosi szolgáltatói ügyelet piaci alapon szerveződik". Illetve, a hivatalos megfogalmazás szerint: a korábbi állatorvosi ügyeletek szervezésének kamarai kötelezettsége megszűnt, ügyeleti ellátásra már csak önkéntesen vállalt részvétel alapján lehet az állatorvosokat beosztani. Vagyis ott van, ahol hajlandóak érte fizetni, ez pedig a megyék nagyjából harmadát jelenti, ennyi helyen van valamilyen formában ügyelet. Na, de a Pécsi Újság cikkét átvette a Dunántúli Napló és internetes kiadása, amire olvasói levél is érkezett. Azzal az egészen meredek ötlettel, hogy az állatorvost felkereső gazdi fizessen kicsivel többet, konkrétan az ügyeleti rendszer fenntartására megemelt összeggel. Csak a Fidesz nehogy kiszagolja az állatorvosi vizitdíjat, mert még a végén újabb népszavazást kezdeményez!


#ingyenreklám

Sültetvény Azon még nagyon gondolkodom, hogy ez a név béna vagy menő. Viszont az itt kapható lángos minőségén nem kell gondolkodni, mert az kifejezetten rendben van. Egyenletesen nyújtott tészta, ropogós külső, puha belső. Nekem jó hőmérsékleten sütötték, és a zsiradék sem csorgott belőle, ami pedig elég klasszikus hiba. Nyilván, így sem könnyű étel. Nem is prémium minőség, nem kézműves tejföl és parmezán van a sajtos-tejfölösön, de akkor nem is tudnák 800 Ft-ért adni. Összességében még úgy is versenyképes, hogy a vásárcsarnok lángosozói száz méterre vannak a helytől.  Ami azért is érdekes, mert az üzemeltetők saját maguknak csináltak konkurenciát, hiszen ott is jelen vannak a weboldaluk szerint.
Ráadásul a palacsinta is elég jó, és végre lehet kapni valahol mákosat. (Ha tudjátok, hol van még Pécsen mákos palacsinta, akkor írjátok meg!) További, számomra fontos teljesítmény, hogy egész jó szagelszívást sikerült összehozni, azaz egy helyben elfogyasztott ebéd után nem biztos, hogy az utca túloldaláról is megmondják, hogy lángosozóban voltam. Viszont, van néhány nem is apró, nehezen érthető részlet, amit még szintén meg kell emésztenem. Például, az asztal- és székmagasság aránya, ami kissé komikussá teszi a helyben fogyasztást. Nem gondoltam volna, hogy ezt mondom, de állva jobb.
A megkerülhetetlen kérdést is fel kell tenni: megszorongatja-e a Maci Lángosozót a város legjobb lángosozója címért folytatott ádáz küzdelemben? A válasz egyelőre nem egyértemű, hiszen a kérdés soktényezős, de igen. Meg.
Sültetvény | Nagy Lajos király u 12.


#csak1kérdés

Tüzelőanyag-cella és hidrogéntechnológia szakmérnök szakirányú továbbképzés indul a PTE-n januártól. A tananyag összeállításában, az oktatási eszközök kiválasztásában a műszaki karral a pécsi Kontakt-Elektro Kft. működik együtt. A cég egyik ügyvezetőjét, Hirth Olivért kérdeztem.

Mi a jelentősége, hogy Pécsen indul egy ilyen képzés?
Komolyan gondoljuk, hogy a hidrogénipar kitörési pontot jelenthet Baranya megyének, és Pécsnek. Igény már most van a hidrogéntechnológiai szakemberekre, de képzés eddig nem volt. Emellett segítséget nyújtunk a hidrogéntechnológiákat is magába foglaló „Megújuló Energiák Nemzeti Labor” létrehozásához, amelynek egyik központja várhatóan Pécsett lesz. Mindez jól illeszkedik az EU és a nemrég nyilvánosságra hozott magyarországi hidrogénstratégiába is. Azzal, hogy elindul ez a képzés, Pécsről befolyásolhatjuk a releváns folyamatokat: cégeket, befektetőket vonzhatunk a régióba.
Több mint 15 évvel ezelőtt, azért kezdtünk el ezzel a zöld energiaforrással foglalkozni, mert egy új „lábat" szerettünk volna a cégnek. Mivel nagyon komoly világpiaci szereplők és kutatói kapacitások is megjelentek az tüzelőanyagcella-gyártás területén, mi inkább a lehetséges alkalmazások és „niche-piacok” irányába fordultunk. Ma már nagyon komoly eszközparkkal, tudással, sőt fejlesztésekkel rendelkezünk. Mobil és stacionárius alkalmazásokban gondolkodunk. Előbbire példaként a hajózás, repülés, drónok, kukásautók fejlesztése említhető, míg utóbbira fesztivál- és filmipar, egészségügy vagy katasztrófavédelem is érdeklődő lehet.


#köz.ügy

Új otthonra gyűjt a beteg gyerekekkel foglalkozó Nevetnikék Alapítvány. „A Nyár utcai kórházrészleg bezárásával mi is elveszítjük az irodánkat, ahol az önkéntesek interjúztatása és képzése folyik, illetve ahol a mesefalfestésekhez és játékkészítésekhez szükséges eszközeinket tároljuk. Mivel minden gyermekosztály a József Attila úti részlegre zsúfolódik, nekünk már nem találnak egy akkora helyet sem, mint a korábbi, pedig már azt is rég kinőttük. Ahhoz, hogy folytatni tudjuk a munkánkat veletek együtt, az önkénteseknek és az eszközöknek is szükségük van egy helyre" – írják az oldalukon. És azt is, hogy igazából meg is találták az ideális helyszínt – rögtön a gyermekklinika szomszédságában –, de az ingatlanvásárláshoz hitel kell, ahhoz meg önerő. A házat fel is kellene újítani valamennyire. Legalább 6 millió forintot szeretnének összegyűjteni, és az aktuális állás szerint már 3,5 millió forintnál tartanak. Több infó itt.


#gyűjtő

  • Az Ifjúság útjáról visszaköltözik a szemészet az Akác utcába, a volt Honvéd kórházba | Klinikai Központ
  • Édes cirfandli lett Pécs város bora, de ennél is fontosabb, hogy a zsűri szerint van jó száraz furmint is a borvidéken | Pécsi Borozó
  • Van, aki mer beszélni a PTE modellváltása utáni bizonytalanságról | PécsMa
  • Végre konkurenciát kap a Praktiker, ugyanis lesz Obi a városban | Szabad Pécs
  • „Puszi és Pá" is lehetett volna a neve a Kiss&Go parkolóknak, amik az iskolai logisztikát segítik, immár 9 iskolánál | PécsMa

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre, minden csütörtökön érkezik. Próbáld ki!

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth