#128 – Nehéz szülés | Felháborító felháborodás | Pártatlan előbújás

#128 – Nehéz szülés | Felháborító felháborodás | Pártatlan előbújás
Nem küldünk.

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Hosszú, de mégis sűrű lett a hírlevél, így az elejére megint csak két közszolgálati közleménynek maradt hely, elsősorban az elmúlt hetekben feliratkozóknak címezve:

  1. mindenképpen vedd fel a hírlevél feladóját (info@mecsekimuzli.com) a névjegyzékedbe! Ez az egyetlen módja, hogy mindig biztosan megkapd az új számokat, ugyanis a levélszemét-szűrők néha bekavarnak,
  2. mindenképpen olvasd el, hogy pontosan mi is ez a hírlevél, mire számíthatsz! Így a későbbiekben nem fog csalódás érni. A legfontosabbakat itt foglaltuk össze,

Köszi, 
Ervin


#kispont

Aláírásgyűjtés kezdődött januárban, a PTE szülészetének címezve a kérést: ne kelljen a szülő nőnek az apa vagy a dúla jelenléte között választani. Tavaly ősszel az országban több helyen indultak petíciók a helyzet megváltoztatására, ugyanis a koronavírus-járvány óta a nők vajúdásánál nem lehet bent egyidejűleg két kísérő. A jelenlegi korlátozások feloldása időszerű, ugyanis az egészségügyet is felügyelő Belügyminisztérium álláspontja szerint nem tiltott több kísérő egyidejű jelenléte a vajúdás és szülés alatt. 

A dúla szerepe egyedülálló, mert segítségét már a fogantatás előtt, a várandósság és a gyermekvállalás tervezésekor igénybe lehet venni. A vajúdás alatt betöltött aktív szerepe mellett, akár a gyermekágyi időszakig kísérheti a családot. A jelenlegi hazai egészségügyi ellátórendszerben nincs másik szereplő, aki olyan folytonos, osztatlan figyelmet tudna nyújtani az anyának, mint a dúla, aki nem csak az édesanya, hanem az édesapa számára is támaszként tud szolgálni, legfőképp a vajúdás alatt.

Az apa és a dúla együttes jelenlétéből fakadó biztonságérzet azért fontos sokaknak, mert a hálapénz 2021-es betiltása óta megszűnt a szülészeteken a szabad orvosválasztás, ami a vidéki szülész orvosok elvándorlásával és így több vidéki szülészet bezárásával járt. Ezen kívül 2022-ben megszűnt a szabad kórházválasztás lehetősége is, ami sokakat arra késztet, hogy a magánszektorban való ellátásért akár milliós nagyságrendű összeget fizessenek ki.  

Kapás Réka teljes cikke itt olvasható. A témában február 29-én, azaz jövő csütörtökön, 17 órától a Reggeliben (Király u. 23-25.) beszélgetést is szervezünk Hogyan lehetne jobb Pécsen szülni? címmel. Részletek itt.


#közgyűlés

Rendkívül rövid és zökkenőmentes is lehetett volna a keddi közgyűlés, hiszen elsősorban technikai jellegű előterjesztések voltak napirenden. Azaz olyan döntések, amiket például a finanszírozási feltételek, önkormányzati feladatok vagy éppen jogszabályok változása miatt kellett meghozni. A zökkenőmentességtől 10 perc után búcsút is lehetett venni. A városvezető frakciószövetség tagjai sorban szólították meg a kormánypárti képviselőket, és színvallást szerettek volna kicsikarni Novák Katalin és Varga Judit bukásához vezető kegyelmi ügyben. „Meddig vállalnak közösséget egy olyan párttal, amelynek tagjai kegyelmet adtak egy pedofil ügyben elítélt bűnözőnek?” – tették fel lényegében ugyanazt a kérdést minden kormánypárti képviselőnek.

Kővári János szerint ilyen jellegű kérdést – mivel nem helyi ügy – az önkormányzat működési szabályzata szerint nem is szabadna feltenni. A városvezető frakciók képviselői azzal érveltek, hogy ez igenis helyi közérdeklődésre számot tartó kérdés és jó, ha a pécsi választópolgárok tisztán látnak. Az MSZP-s Csaba István szerint, pont a Fidesz képviselői hoztak be nem pécsi és nem pécsiekhez szóló témák (Brüsszel-ellenes, oroszpárti nyilatkozatok) a közgyűlésbe. Kővári olyannyira felháborodott, hogy hangoskodva, a telefonjával hadonászva a polgármesteri pulpitushoz lépett majd ki is vonult. A fideszes Hári József szerint pedig „vezetni kellene a várost és nem bohóckodni mindenféle plüssmacikkal. Próbáljunk meg a valós és pécsi témákra koncentrálni”. 

Na, de akkor nézzük a témákat. A teljes ülést itt lehet visszanézni, az önkormányzati PécsMa írásos beszámolója itt olvasható. Az érdekesebb napirendi pontok:

  • A Németh László utca (Kertváros) nyugati oldalán, a tízemeletesek mellett lévő területen 18 férőhelyes parkolót csinál parkolót a Biokom, bruttó 30,6 millió forintból. (előterjesztés). 
  • Új megállapodást köt a város az Uránia Mozi üzemeltetőjével az Uránia Mozgókép Kft.-vel, akik újabb 2039-ig szerttek volna hosszabbítani, változatlan feltételek mellett. A bérleti díjuk egyébként rendkívül kedvezményes, mivel sokat fektettek az épületbe. Az új szerződést feltételekkel és határozatlan időre köti a város, azaz 2 év után felmondható lesz. (előterjesztés
  • A Modern Városok Programot lezárta a kormány, így igencsak kérdéses, hogy honnan lenne pénz a 2015-ben (is) beígért pécsi akvaparkra. De a tervek majdnem készen vannak és azért, hogy az előkészítési folyamatot (egy újabb közbeszerzéssel) le lehessen zárni, frissíteni kell a megvalósíthatósági tanulmányt és tervezési programra van szükség. Az ezekhez szükséges 2 millió forintot a Pécs Jövője Egyesület biztosítja. Azért nem az önkormányzat, mert a befejezésre nincs kilátásban semmilyen forrás, így nem tudnának mire hivatkozni. Ennek ellenére a városvezetés befejezné az előkészítési folyamatot, így ha mégis lesz pénz a projektre, akkor rögtön el lehessen kezdeni. (előterjesztés)
  • Megszavazták a 2024-es közösségi költségvetés koncepcióját (a 2023-asról itt írtunk részletesen), így idén már 100 millió forint jut 10 zónára. Reméljük, hogy ezúttal már nagyobbat, formabontóbbat mernek majd álmodni az ötletgazdák! (előterjesztés)
  • A Pécsi Kommunikációs Központot érintő előterjesztésből az is kiderül, hogy az önkormányzati PécsTV-nek csak a műsorszolgáltatási díja idén már 6,25 millió forintba kerül havonta. Tavaly ez az összeg még 3,9 millió forint volt havonta. Ami már eleve magasnak tűnik annak tükrében, hogy azt sem lehet tudni, valójában hányan nézik. (előterjesztés
⚖️
A közgyűlés elején Kővári János annyira felháborodott, hogy másnap sajtótájékoztatón jelentette be: törvényességi eljárást kezdeményez a polgármester ellen. Kővári továbbra is úgy látja, a városvezetés megszegte a saját működési szabályzatát. Sőt, a Szabad Pécsnek azt is elmondta, hogy Bogos Csabát, a Pécsi Stop újságíróját – ezért a jelenleg 55 ezer megtekintésnél járó videóért – rágalmazás miatt feljelenti. Az elmúlt évek tapasztalatai, Kővári sikertelen jogi csűrései és csavarásai alapján egyik eljárás sikerességére sem mernék fogadni.