#134 – Pusztuló épületek | Levert táblák | Ingyenes jegyek

#134 – Pusztuló épületek | Levert táblák | Ingyenes jegyek
Borsó & héja

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Egy külön hírlevélben kisebb-nagyobb újításokat jelentettem be az előfizetőknek.

  1. Az előfizetők ezentúl online szavazhatnak arról, hogy olvasók által javasolt témák közül melyiket dolgozzuk fel alaposabb cikk(ek)ben.
  2. Az előfizetők ezentúl csatlakozhatnak egy zárt Facebook-csoporthoz, amiben megpróbálunk minden cikkekkel, podcastokkal, műküdésünkkel kapcsolatos kérdésre válaszolni. Ha nem is azonnal, de belátható időn belül. Illetve, ezentúl csütörtökönként, a hírlevél megjelenése után „élőben” is válaszolunk.

Természetesen ezek csak lehetőségek, egyáltalán nem kell élni velük. Annak is örülök, ha elégedett vagy azzal, amit nyújtunk. (Ezt több előfizető jelezte is, amit külön köszönök!)

De közben azért remélem, hogy két olyan újításról van szó, amik még több olvasót győznek meg: érdemes a Mecseki Müzlire előfizetni.

Üdv,
Ervin


#kispont

Tüdőszanatórium, 2024 – Fotó: Kapás Réka

Olvasói kérésre folytatódik az elhagyatott, romló állapotú pécsi épületek sorsát, jelenét bemutató sorozatunk. A cikk legfontosabb megállapításai röviden:

  1. Tüdőszanatórium: az 1960-as években felhúzott és 2009-ben bezárt mecseki létesítmény 2021-ben került a Pécsi Tudományegyetemhez (illetve a fenntartó alapítványhoz). A fejlesztéséhez befektetőt keresnek.
  2. A Magyar Rádió pécsi körzeti stúdiója majdnem 60 éven át működött, és a vidékiek közül a legnagyobb volt. Az adó 2012. december 21-én szólalt meg utoljára, a fő épület, a Szent Mór utca 1. azóta kihasználatlanul áll. A tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) nem reagált a megkeresésünkre, így nem tudjuk mit terveznek az épülettel.
  3. A Magyar Televízió pécsi stúdiója – a Majorossy Imre utca 6. és Havihegyi úti területen – ugyancsak fontos gyártóbázisa volt a közmédiának. Azonban az körzeti stúdiók megszüntetésével, összevonásával párhuzamosan a 2011-ben létrehozott Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a bérleti szerződését felmondta, a MNV pedig ezzel az épületegyüttessel kapcsolatban sem küldött válaszokat.
  4. István-akna: Az egykor építészeti remeknek számító és ma is műemléki védelem alatt álló István-akna bányatelep 1925-ben nyílt meg. Bezárása után magánkézbe került István-akna területére korábban nagyszabású turisztikai fejlesztéseket terveztek, de mégsem épülhetett luxusszálloda, idősek otthona, konferenciaterem, uszoda és wellness központ ide. 

Kapás Réka teljes cikke itt olvasható.


#nagykötőjel

– ÖSSZEFÉRT: Nincs ez mindig így a magyar hatóságoknál, de most úgy tűnik, hogy az ex-DK-s exalpolgármester, Bognár Szilva feljelentése értő szemekre és fülekre talált. Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozhat Péterffy Attila ellen a komlói rendőrség. Bognár és frakciótársa, az egykori jobbikos Hencsei Zsolt korábban azt nehezményezte, hogy szerintük Ruzsa Csaba másfél évig nem kaphatott volna alpolgármesteri fizetést. Ugyanis megbízatásával – az önkormányzati törvény szerint – összeférhetetlen volt a Pécsi Városi Tőkealaptól kapott juttatása, mivel valójában nem tudományos munkát végzett (ezt engedné az önkormányzati törvény). Ruzsa szerint #jólvanazúgy.

De mi is volt ez? Ahogy arról többször beszámoltam: Ruzsa Csaba és a fideszes frakcióvezető, immár polgármesterjelölt Csizmadia Péter – mint az önkormányzat delegáltjai – havi 200-200 ezer forintos juttatást kaptak (#22), hogy segítsék az Magyar Fejlesztési Bankhoz kötődő Focus Ventures tőkealapkezelő helyi döntéseit. Ugyanakkor a 24 cikke szerint (#125) a befektetésösztönző programban egyetlen pécsi céget sem támogatott a Pécsi Városi Tőkealap, amire pedig három milliárd forintot szántak.

Az eset egyáltalán nem egyedi: a hat városban (Debrecen, Kaposvár, Székesfehérvár), nagy hírveréssel elindított vállalkozásfejlesztési programból négy helyen semmi sem lett.

Ami egyedi: Pécs a gazdásági alpolgármestert delegálta a tanácsadó testületbe, míg a többi város inkább önkormányzati cégek vezetőit, tanácsnokokat.

Fun fact: A Focus Ventures-t – és a benne parkolt közpénzt – azóta pedig egy tollvonással teljesen más pályára állították.

– TÁBLAHARC: Rongálásig fajult és már a Biokom információs tábláit is hamisítják „valakik” az állami közműfejleszlesztésnél, ami lassan egy éve nehezíti a kertvárosi közlekedést a pecsma.hu szerint. A Fidesz-közeli lejáratóoldalak (Otthonom Pécs, BaMa) már több hangulatkeltő minikampányt felfűztek a projektre, amiben a környező településeket kötik rá pécsi vízhálózatra, így nem meglepő, hogy „valakik” felháborodnak a kihelyezett tájékoztató táblákon. Ezeken egyébként annyi van, hogy ez egy állami projekt, ami tény, hiszen a Nemzeti Fejlesztési Programiroda gondozta, amíg Lázár János minisztériuma magába nem olvasztotta azt. A másik üzenet: a városvezetés a lakosság türelmét kéri.

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth