#135 – Csalfa profillal | Kulisszák mögött feszülve | Versek ünnepén

#135 – Csalfa profillal | Kulisszák mögött feszülve | Versek ünnepén
Kukucs- és postaláda

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Az olvasói kérésre indított Tüke Busszal foglalkozó cikksorozatunk hamarosan folytatódik, de ehhez kérnénk egy kis segítséget. Kérünk, töltsd ki a buszos sztrájkról szóló nagyon rövid kérdőívünket: itt.

Üdv,
Ervin


#kispont

A kisrepülőgépek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Magnus Aircraft új üzemcsarnokot, napelemparkot épít a Pécs–Pogányi reptér mellett. A múlt pénteki alapkőletételről a Magyar Távirati Iroda számolt be a legrészletesebben, ami nem csoda, mert még a helyi NER-médiából sem mindenki kapott sajtómeghívót. Az eseményen a rekorder költségvetési hiánnyal és korrupciós botránnyal küzdő Varga Mihály volt a sztárvendég. A pénzügyminiszteren és a cégvezetőkőn kívül már csak bőszen kampányolgató helyi fideszes politikusok fértek rá a vágóképekre. 

Varga Mihály pénzügyminiszter ül egy repülőgépben
Varga Mihály így repült pénteken - Fotó: a politikus Facebook-oldala

A Magnusnak már a Pécsre költözése is közpénzmilliárdokba került, és a cég 2020 végére 150 munkahelyet vizionált. Az MTI tudósítása szerint 2023-ban 80 főnél – meg néhány furcsa manővernél – tartottak. Az újabb 6 milliárd forintos beruházás konstrukciója viszont kimaradt a hírekből, de a kérdésemre a cégvezetés és a pénzügyminisztérium is válaszolt: 30%-os vissza nem térítendő állami támogatás van az elvileg idén befejeződő projektben. A Magnus – a korábbi tervekhez képest már szerényebb – 115 munkahely megtartását és 20 új munkahely létesítését vállalta „a projekt befejezését követő 60 napon belül”. A fejlesztés rövid leírása szerint tanműhely is épül. A cég 10 éves megtérüléssel számol, ami valóban exponenciálisan növekedő értékesítés esetén jöhet össze. Az utolsó, teljes évre vonatkozó beszámolójuk szerint 2022-ben 538 millió forintos nettó árbevételt értek el, a tavaly félévi közlésük szerint 2023-ra pedig pozitív nulla eredmény várható. És bár az értékesítés úgy tűnik, hogy egyelőre nem pörög, a cég szerint nem kellett külső befektető vagy kölcsön a több mint 4 milliárd forintos önrész előteremtéséhez.

Egy ideig úgy tűnt, a cég vezérigazgatója, Boros László is elindul Pécsen fideszes támogatással az önkormányzati választáson. Ezt támasztja alá a Fidesz-közeli vállalkozó Facebook-oldala is, amin március közepéig kampányolt is rendesen. Valamiért aztán mégse fért be a kezdő keretbe. (Más vállalkozó is járt így, bár vélhetően eltérő okokból, amire a cégadatok adnak egyfajta magyarázatot.) Boros Lászlót megkérdeztem politikai ambícióiról, de csak annyit válaszolt, hogy hivatalos felkérést nem kapott az indulásra, és nem is tervezi, hogy megméretteti magát.


#nagykötőjel

– CANCEL: Egyenesen a miniszterelnökségről utasították a fideszes médiát (Pécs Aktuál, Téma Baranya), hogy tüntessék el a Great Wall Motors bicsérdi beruházásáról szóló cikkeket – a Vsquare angol nyelvű hírlevele szerint. A Direkt36 oknyomozójának, Panyi Szabolcsnak kormányzati források árulták el, hogy a cikkeket azért kellett leszedni, mert

  1. még nincs megállapodás a kínai autóipari céggel,
  2. a beruházásról szóló hírek negatívan befolyásolhatják a tárgyalási pozíciót.
🤷
A cikkek eltűnéséről először a Mecseki Müzli számolt be, de azóta azt is észrevettem, hogy még a Magyar–Kínai Gazdasági Kamara oldala is törölte a fideszes médiából származó beszámolót.

– DRÁMA: A Pécsi Harmadik Színház Csirkefej című előadása (r.: Vincze János) is bekerült a kaposvári Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába. 
Azonban a történet mégsem összegezhető egy mondatban. A Pécsi Országos Színházi Találkozó ellaposodása és politikai ellehetetlenítése után immár Somogyországban, új koncepció mentén rendezik meg az országos szemlét. A hivatalos közlemény szerint a válogatók tíz nagyszínpadi és tíz kamaraszínházi előadást ajánlottak, amiből a Csiky Gergely Színház művészeti tanácsa 14 darabot választott ki a versenyprogramba. A közlemény fél mondatban azt is jelzi, hogy a Színházi Kritikusok Céhe két független előadást jelölt, ezekkel vált teljessé a program. Azonban a helyzet nem ilyen egyszerű: a kritikusok konstruktívan tiltakozó levelet fogalmaztak februárban a fesztivál koncepciója, átláthatatlansága miatt, de azért 30 darabot ajánlottak a válogatók figyelmébe. Az ajánlottak között volt a PHSZ előadása is, azonban a legtöbb voksot három másik darab kapta. Ezek közül pedig a Forte Társulat – Szkéné Színház Akár Akárki című darabja került most még a versenyprogramba.

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth