#136 –  Felmelegített ellentét | Várható fordulat | Szembement gerenda

#136 –  Felmelegített ellentét | Várható fordulat | Szembement gerenda
Világos?!?!?!

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Ismét hosszú lett a hírlevél, így csupán két szolgálati közlemény fér el az elejére:

  1. Mindenképpen vedd fel a hírlevél feladóját a névjegyzékedbe, ez a legbiztosabb módja, hogy mindig megkapd a Mecseki Müzlit.
  2. Az önkormányzati választásokig a #2024 rovat – mint közszolgálati tartalom – a hírlevél elejére kerül és a weboldalon is minden látogatónak elérhető lesz. 

Üdv,
Ervin


#2024

A Mindenki Pécsért Egyesület (MPE) az LMP-közeli Pécs Most Egyesülettel (PME) állít közös listát az önkormányzati választáson. Polgármesterjelöltjük nem lesz és a civilségre helyezik a hangsúlyt.

💡
Minden részletet és kanyart ebben a cikkben írtam meg, de lényeget itt is összefoglalom. 

Péterffy Attilának a hadüzenetet maga Mellár Tamás kézbesítette, hiszen az országgyűlési képviselő napirend előtti felszólalásával kezdődött a keddi közgyűlés. Mellár szerint „pécsi civilek” úgy látják, hogy a korábbi ígéretek ellenére a városvezetés nem tekinti partnernek a szervezeteket, sok területen nincs előrelépés. A városvezetés ezt egyáltalán nem így látja, és a rövid vitában sorolták is az érveiket.

Sokáig úgy tűnt, hogy az ellenzéki pártok (DK, MSZP, Momentum, Jobbik) és Péterffy Attila együttműködéséből kihagyott MPE nem is állít jelölteket, azonban az elmúlt héten a tagság mégis az indulás mellett döntött. Hetényi János, a MPE jelenlegi elnöke szerint több szervezettel – Magyar Kétfarkú Kutyapárt, Tiszta Kezek Frakció – is tárgyaltak, de végül az eddig vitaestek szervezésében jeleskedő Pécs Most Egyesülettel egyeztek meg. Nem meglepő módon, a vitaestek állandó szereplője Keresztes László Lóránt, LMP-s országgyűlési képviselő is támogatja az együttműködést, mert szerinte a „jelenlegi városvezetés esetében – ahogy korábban a Fidesz idején – a pártlogika és hatalmi arrogancia érvényesül”. A Mindenki Pécsért égisze alatti indulás azt is jelenti, hogy az LMP pártlogója 14 év után először nem szerepel majd a pécsi szavazólapokon.

🥂
Mellár és a jelenlegi városvezetés kapcsolata igazi hullámvasút. Az országgyűlési képviselő a 2019-es kampányban Péterffy Attilát a Fidesz B-tervének nevezte, majd mégis támogatta. A viszony 2021-re ismét megromlott, ekkor hagyta ott Péterffy a Mindenki Pécsért Egyesületet és a pártok közösen új frakciószövetséget alakítottak a közgyűlésben. A 2022-es országgyűlési választásra – némi egymásnak feszülés után – ismét rendeződött a viszony és Péterffy támogatta Mellár indulását a parlamenti képviselőjelöltként. Mellár keddi felszólalásával egy újabb – és az is lehet, hogy ebben a történetben utolsó – fejezet kezdődött.
💡
Péterffy Attila az újabb fordulaton nem lepődött meg, csak azon, hogy az egymást gyakran kritizáló Mellár és Keresztes egy platformra került. A Szabad Pécsnek adott nyilatkozata szerint (ami a hivatkozott cikk legvégén olvasható) nekik a saját üzenetükön és jelöltjeikkel kell dolgozniuk.

– TISZTÁBBAN: Az indulási szándékaikkal kapcsolatban megkerestem a Tiszta Kezek Frakció vezetőjét, az ex-DK-s Bognár Szilviát is. Az exalpolgármester csak annyit válaszolt, hogy egyelőre nincs közlendőjük. Sebaj, közben felkerült a Választás honlapjára egy újabb jelölőszervezet, a Bognár-féle Tiszta Kezek Egyesület is. A Tiszta Kezekkel ebben a cikkben részletesen is foglalkoztam, ugyanis ezt és a képviselő másik szervezetét, valamint több pécsi NER-es alapítványt, egyesületet is szép summával tömtek ki a Városi Fidesz Alapból. A pénzt Bognárék – a pályázati adatok szerint – kommunikációra, eszközök és szolgáltatások beszerzésére akarják költeni. Így most már talán senkinek sem meglepő az indulási szándék, pláne, hogy Bognár 2022-ben is radar alatti zavarórepülést hajtott végre az ellenzéki oldalon. 

🤲
Érdemes Bognár frakciótársának, Topán Lászlónak a januári, erkölcsi felsőbbrendűséget sugárzó felszólalását visszanézni. Topán védelmébe vette a nemes célokra létrehozott Bognár-féle szervezeteket, amik alig egy évvel a létrehozásuk után máris NER-es támogatást kaptak, de valójában lejáratás áldozatai. Hát, oké, ez is egy vélemény.

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth