Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson
Mellár Tamás – Fotó: Gűth Ervin

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal.

Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az országgyűlési képviselő meg nem nevezett pécsi civilek üzenetét közvetítette. Úgy látják, hogy a korábbi ígéretek ellenére a városvezetés nem tekinti partnernek a szervezeteket. A városvezetés ezt egyáltalán nem így látja, és rövid vitában sorolták is az érveiket.

A felszólalással szinte egy időben a Mellár Tamás által alapított Mindenki Pécsért Egyesület (MPE) is közleményt adott ki. A Pécs Most Egyesülettel összefogva minden pécsi választókerületben jelöltet indítanak az önkormányzati választáson. A konkrét személyekről, programról pedig „hamarosan” sajtótájékoztatót tartanak.

A fejlemény azért is meglepő, mert az elmúlt hetekben nagyon úgy tűnt, a Mindenki Pécsért Egyesület – ami 2019-ben a jelenlegi városvezetésnek a jelölőszervezete volt – nem állít jelölteket. A Telex megkereste Hetényi Jánost, az MPE jelenlegi elnökét, aki elmondta, hogy a tagság kezdeményezésére döntöttek mégis az indulás mellett.

Hetényi szerint demokratikusan működnek, szavaztak a kérdésről, és így tárgyaltak lehetséges szövetségesekkel is. Szóba került, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal vagy a Tiszta Kezek Frakció tagjaival együttműködve indulnának, de végül a Pécs Most Egyesülettel tudtak megegyezni. Az LMP-közeli egyesület az elmúlt egy évben leginkább közéleti beszélgetéseket szervezett, a vezetője pedig Keresztes László Lóránt közvetlen munkatársa. Az együtt indulás azért is érdekes, mert

Mellár Tamás az elmúlt időszakban bírálta az LMP különutas politikáját, és a legtöbb fórumon az ellenzék közös indulását sürgette.

A MPE vezetője szerint a Pécs Most Egyesület (PME) jelöltjei nem pártpolitikát, nem országos politikát akarnak folytatni, hanem helyi ügyekre és az önkormányzat átlátható működésére akarnak koncentrálni. A Telex kérdésére Hetényi János azt is elmondta, hogy polgármesterjelöltjük nem lesz.

Közben ráadásul az a furcsa helyzet is előállt, hogy a Pécsen szintén minden választókerületben jelöltet indító Magyar Kétfarkú Kutyapárt egyik civil jelöltje, Konkoly-Thege Júlia a Mindenki Pécsért Egyesületnek az elnökségi tagja is. És, mivel még akkor egyeztek meg a közös szereplésről, amikor úgy tűnt, hogy a MPE nem is indul, így ezen a felálláson már nem változtatnak. Azaz, a Mindenki Pécsért Egyesület egy körzetben mégsem indít jelöltet, lényegében ezzel támogatva saját elnökségi tagjukat. Ezzel pedig az esetleges töredékszavazatokról is lemondanak abban a kerületben.

Már hónapok óta tudni lehetett, hogy az LMP nem vesz részt az ellenzéki pártok szövetségében Pécsen sem, de új fejlemény, hogy a párt hivatalosan nem is állít jelölteket. Kerestük Keresztes László Lórántot, az LMP pécsi országgyűlési képviselőjét is, aki a helyi pártszervezet döntésére hivatkozott. Úgy látták, hogy fontosabb a helyi ügyek mentén szervezedő érdekképviselet és a civil kontroll. „A jelenlegi városvezetés esetében – ahogy korábban a Fidesz idején – a pártlogika és hatalmi arrogancia érvényesül. Pécsen most MSZP–DK megegyezést látunk és ennek a káros pártlogikának kellene véget vetni” – mondta az LMP-s politikus.

Azt elismerte, hogy a PME elnöke valóban a munkatársa, ugyanakkor nem párttag. Az LMP országos vezetése támogatta a helyi szervezet döntését, a civileket erősítő stratégiát, mondta. Keresztes szerint nem okozott problémát a tárgyalások során, hogy Mellár Tamás sokat kritizálja az LMP-t, mivel ő sem pártpolitikusként, hanem pécsi képviselőként, Pécsért dolgozó képviselőként tárgyalt és nyilatkozik most is. A Telex azt is felvetette, hogy korábban leginkább Péterffy Attila tevékenységét kritizálták, most mégsem indítanak vagy támogatnak másik polgármesterjelöltet. Keresztes szerint sokkal fontosabb a közgyűlés összetétele, mint a polgármester személye, ezért van ez a fókuszban.

💡
Mellár és a jelenlegi városvezetés kapcsolata igazi hullámvasút. Az országgyűlési képviselő 2019-es kampányban Péterffy Attilát a Fidesz B-tervének nevezte, majd mégis támogatta. A viszony 2021-re ismét megromlott, ekkor hagyta ott Péterffy a Mindenki Pécsért Egyesületet és a pártok közösen új frakciószövetséget alakítottak a közgyűlésben. A 2022-es parlamenti választásra – némi egymásnak feszülés után – ismét rendeződött a viszony és Péterffy támogatta Mellár indulását a parlamenti választáson. Mellár keddi felszólalásával láthatóan egy újabb fejezet kezdődött a két politikus és szövetségeseik viszonyában.

Választási rákészülés

A tisztánlátás érdekében felsoroljuk, hogy eddig ki és milyen szövetségben, milyen ambíciókkal jelentette be az indulását Pécsen. Legelőször Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere jelezte újrázási szándékát. Őt az MSZP, a DK, a Momentum és Jobbik mellett civilek is támogatják, és minden választókerületben be is jelentették a jelölteket. Ahogy 2019-ben is, a Fidesz-KDNP pártszövetség Pécsen az Összefogás Pécsért Egyesület jelöltjeivel egészülve indul, polgármesterjelöltjük Csizmadia Péter lesz.

A Mi Hazánk nemrég bejelentette, hogy minden választókerületben megpróbálnak elindulni, és polgármesterjelöltjük is van, bár a győzelmében ők sem bíznak. A Kutyapárt is indul minden körzetben, de nincs polgármesterjelöltjük, és lényegében ugyanezt a stratégiát jelentette be ma MPE–PME-szövetség.

Rendhagyó elképzeléssel a siklósi várkapitány is elindulhat a polgármesteri címért, de Szentgyörgyváry Péternek nincs „csapata”, azaz egyéni jelöltjei, ő mindenkivel és bárkivel együtt szeretne dolgozni. Információink szerint még egy formáció – a jelenlegi városvezetésből kivált ex-DK-s, ex-jobbikos és ex-momentumos – képviselőkből álló Tiszta Kezek Frakció is indulni szeretne, több jelöltjük is megvan már. A frakció vezetője, Pécs volt alpolgármesterét csak annyit válaszolt a Telex megkeresésére, hogy egyelőre nincs közlendőjük.

Frissítés: A keddi közgyűlés utolsó előtti napirendi pontjaként a civil koordinátori feladatokra pályázati úton kiválasztott Nevelők Háza Egyesület (Civil Közösségek Háza) beszámolóját tárgyalták. Vincze Csilla, a CKH vezetője felszólalást azzal kezdte, hogy örült volna, ha Mellár a képviselősége alatt valamikor meglátogatta volna őket. Vincze szerint a munkát elvégezték azonban a bizottságok mellett működő civil munkacsoportok bevezetéséhez az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosítására van szükség. Ráadásul a hiányolt, ezt a munkát támogató fejlesztés is készen van, csak GDPR kérdéseket kell még körbejárni.

Tartalmi együttműködés keretében a cikk eredetileg a Telexen jelent meg.

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth