#145 –  Bepanaszolt újraszámlálás | Színházi leszereplés | Repülős tanmese

#145 –  Bepanaszolt újraszámlálás | Színházi leszereplés | Repülős tanmese
Pécsi is, postaláda is, egyedi is

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Köszönjük az elmúlt hetekben beérkezett témajavaslatokat! Az előfizetőknek, támogató előfizetőknek kedden extra hírlevelet küldünk, hogy szavazzanak, melyik témát, illetve témákat dolgozzuk fel az elkövetkező hetekben. És néhány további tervünkről is beszámolunk.

Üdv,
Ervin


#2024

Pécsen még mindig nem lehet lejátszott meccsről beszélni: a kormánypártok és az ellenzéki összefogás jelöltjei két-két választókerületi szavazással kapcsolatban nyújtottak be panaszt, illetve fellebbezést.   

A Helyi Választási Bizottság (HVB) pénteken ötvenezer forintos bírságot szabott ki a fideszes Barkóczi Csabára, mivel a választás napján többször is a szavazóhelyiségekben tartózkodott. Ezzel pedig a HVB szerint tiltott kampánytevékenységet folytatott, ugyanis „élő választási plakátként” viselkedett. A bizottságban az is megfogalmazódott, hogy a szavazóköri delegáltak is hibáztak, mert az eseteket jegyzőkönyvezni kellett volna és a legelső alkalommal el kellett volna küldeni a képviselőjelöltet. Ezen kívül a szavazók utaztatása is felmerült, de az ezzel kapcsolatos „bizonyítékokat” nem tudta a bizottság figyelembe venni. Ezután Barkóczi Csaba és a DK-s Auth István is fellebbezett, de a Területi Választási Bizottság (TVB) szerdán felül is írta a HVB döntését, így a pénzbüntetést is eltörölték (pdf). Ez a döntés sem jogerős, ebben az ügyben és a 8-as választókerület ügyében is az ellenzék várhatóan a kúriáig megy. Utóbbiban, a szintén DK-s Zag Gábort csupán öt szavazattal győzte le a fideszes Cziráki Attila. A fellebbezésben a szavazás után két nappal született, szavazóköri delegáltak bizonyítéknak nem minősülő nyilatkozataival próbálkozott az ellenzéki összefogás jelöltje, újraszámlálást szeretett volna elérni. A területi választási iroda vezetője – vagyis a fideszes vezetésű baranyai önkormányzat jegyzője – szerint ezek egy kaptafára készült, MSZP-s delegáltak konkrétumokat nélkülöző nyilatkozatai, így nem tudtak ezekkel foglalkozni

Győrben és Budapesten #bezzeg a hasonló érvek és bizonyítékok működtek. Igaz, a fővárosban – nyilván sokkal hitelesebb – fideszes delegáltak egy kaptafára készült nyilatkozatai adták a jogalapot az újraszámláláshoz. A pécsi fellebbezés hivatkozott is a főpolgármester-választás körüli helyzetre, amit a kormánypárti többségű Területi Választási Bizottság nem tudott figyelembe venni. 

Bár sokkal egyszerűbb indoklással, de nem mellesleg, a két fideszes jelölt fellebbezését is elutasították. Jancsula Dezsőét azért, mert hiányos volt a beadvány: lehagyta a személyi azonosítóját. Vörösné Deák Andrea pedig „bizonyítékok helyett inkább csak vélelmezéseket” csatolt. A jelölt szerint az is probléma volt, hogy nem kétszer hanem háromszor is (!!!) átszámolták a szavazatokat. Ebben a választókerületben egyre biztosabbnak tűnik az új szavazás kiírása, várhatóan szeptemberre, mivel a 15-ös egyéni választókerületben szavazategyenlőség alakult ki.

Egyik döntés sem jogerős, és a kiélezett helyzet tükrében várható, hogy mindkét ellenzéki jelölt (Zag, Auth) továbbviszi az ügyet a Kúriára.

  • Ugyan Körömi Attila (ex-Fidesz, ex-Jobbik, ex-Momentum) nem is indult az önkormányzati választáson, csak a Tiszta Kezeket segítette (#138), de most egy újabb politikai közösségben talált anomáliákat, amelyiknek tagja. Ezúttal a Mindenki Pécsért jelöltállítási folyamata, valamint az a tény nem tetszik az ex-politikusnak, hogy a Mellár Tamás-féle szervezetnek sikerült egy Keresztes László Lóránthoz és az LMP-hez kötődő képviselőt bejuttatni a közgyűlésbe. Kíváncsian várom, hogy Körömi mikor közöl leleplező írást a Tiszta Kezekről! A Mindenki Pécsért egyelőre nem adott ki közleményt az ügyben, de az LMP-s politikusa megszólalt. | pecsaktual.hu
  • Bár Kővári János (Fidesz–KDNP–ÖPE) már a második (2022 és 2024) választását bukta, és nem jutott be a közgyűlésbe, egy rövid interjúban két szövetségest megjelölt. Szerinte a kormánypártok a Tiszta Kezek (azaz Bognár Szilvia) és a Mi Hazánk (Varga Tamás) együttműködésével szereznék meg a városházi többséget. | PannonTV/YT
  • Harminc napjuk van a jelölteknek, jelölőszervezeteknek a kampányhirdetések eltüntetésére, utána mehet a bünti. Bár még 2019-es, jól beazonosítható matricákat is látni városszerte, de a mostani plakátrengeteget már irtani kezdték az érintettek és segítőik.

#nagykötőjel

– REPOSZT: Nem sikerült zökkenőmentesen a Csirkefej előadása az újraélesztett(?) Országos Színházi Találkozón. A Pécsi Országos Színházi Találkozó – politikai felhangoktól sem mentes – elsorvasztása és bedöntése után, most Kaposváron tartottak színházi (vándor?)szemlét, aminek a válogatási módszere – a Színikritikusok Céhe szerint – eleve problémás, köszönőviszonyban sincs a POSZT hagyományaival. Vincze János búcsúrendezése ellentmondásos körülmények között (#135) került a programba. Ráadásul a Pécsi Harmadik Színház éléről leköszönő színházi szakember szerint időpontütközések miatt új szereplőgárdával, közös próbák és a szerző, vagyis Spiró György megkérdezése nélkül szervezte le a színház új vezetése a kaposvári vendégszereplést. A színház tulajdonosa szerint a kieső színészeket meg kell tudni oldani, próbák is voltak és Vincze – a Harmadik Színház alapítója – a teátrum ellensége lett. Mindezek persze azt is mutatják, hogy csak nagyon kevesek tudják eldönteni, hogy Kaposváron tényleg azt a darabot láthatták a nézők, amit valahogyan és a valamiért mégiscsak beválogattak a szemleprogramba.

💡
Fülöp Péter, a kaposvári Csiky Gergely Színház és a fesztivál igazgatója, valamint a PTE kulturális tanácsadója szerint „óriási siker” az OSZT, ami jövőre Szolnokra mehet. Viszont a baloldali elhajlással egyre nehezebben vádolható Bama szerint a fesztivál ideje alatt még az előadások felére lehetett jegyet kapni. Vastaps!