#144 –  Beteljesült tévedés | Hűvös médiakörnyezet | Újabb szelfipont

#144 –  Beteljesült tévedés | Hűvös médiakörnyezet | Újabb szelfipont
Ahol a nyomtatott újságnak még becsülete van

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal mindenki a teljes hírlevelet kapja.

Havonta csak egyszer van ez így. Ha mindig a teljes hírlevelet szeretnéd, akkor válts előfizetésre! Részletek itt.


#aszerk.

A hírlevelet ezúttal a nagyon is napos, ámde imádnivalóan hűvös Norvégiából küldöm ki. Egy nemzetközi, helyi médiumokat és civil szervezetek összehozó fórumról

A konferencia nyitóelőadásaiból csak Maja Sever (Európai Újságírók Szövetsége) egyetlen gondolatát idézem:

„Ha elveszítjük a független helyi újságírást, akkor elveszítjük a teljes médiát, mert minden helyi szinten kezdődik. Ez a kiindulási pont.”  

Magyarországon (is) a helyi médiát, a helyi médiába vetett bizalmat, a párbeszédet, a közös valóságot nagyon sok helyen elveszítettük. A felelősökre való mutogatás nélkül mondom, sokan megdolgoztak ezért, az eredményeket pedig látjuk. 

A Mecseki Müzlivel próbálunk szembe menne ezekkel a folyamatokkal, amíg lehet. Köszönjük, ha előfizetéssel vagy támogatói előfizetéssel – vagy bárhogy – segíted a munkánkat, és azt, hogy minél több olvasót elérjünk.

Üdv,
Ervin

UI: Továbbra is várjuk az olvasók javaslatait: az elkövetkező hónapok során milyen témákat járjunk körbe alaposabb cikkekben? 


#2024

Péterffy Attila 6000 szavazatos előnnyel, azaz egyértelműen megnyerte a polgármester-választást. De a mostani ciklust jellemző – és a kilépők ellenére is stabil – közgyűlési többségtől búcsúznia kell. A tizenhét választókerületből 10-ben a Fidesz jelöltjei jöttek ki győztesen és hatban tudott csak az ellenzéki összefogás nyerni.

A Telex választási műsorában élőben jelentkeztem be, és az első részeredmények érkezése előtt is azt emeltem ki, hogy Pécsen a polgármester újraválasztása viszonylag biztos, valójában a közgyűlés összetétele kérdéses és ennek van igazán tétje.

Csak néhány helyen tudtak stabil fölénnyel nyerni a kormánypárti (1, 2, 3, 4) vagy éppen ellenzéki összefogásban (12, 13, 17) indulók. A választókerületek többségében (5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 14, 16) nagyon szoros lett az eredmény, volt, ahol csupán öt szavazat döntött. A 15-ös választókerületben pedig szavazategyenlőség alakult ki (1224-1224), így itt 120 napon belül új szavazást kell tartani. 

A kompenzációs lista már (szinte) véglegesnek tekinthető, az ugyanis csak a választás napján leadott (és az egyes kerületekben „elveszett”) szavazatok alapján áll össze. Listáról így a Fidesznek egy jelöltje, Csizmadia Péter jutott be, aki még a választás estéjén azt nyilatkozta nekem, hogy akkor is képviseli a pécsiek érdekeit, ha végül nem lesz polgármester. A Pécs Jövőjéért két listás helyet kap, míg a Tiszta Kezek, a Mindenki Pécsért, a Kétfarkúak és a Mi Hazánk is egyet-egyet.  

A közgyűlés várható összetétele ezen a linken található.

Mi lesz most? 

Mivel senkinek sincs abszolút többsége, ráadásul a 15-ös választókerületért újabb kampány várható (ahol egy kormánypárti jelöltcserét sem tartok kizártnak), hosszadalmas egyeztetések kezdődhetnek. A tét nem kicsi, mert a kerület behúzásával a Fidesznek csak egy külsős szavazat kell a közgyűlési többséghez. Bár a „kicsik” közül mindenki „ügyek mentén a városért dolgozik majd”, de vannak valószínűbb forgatókönyvek. Bognár Szilvia korábbi nyilatkozatai alapján a Tiszta Kezek informális együttműködése a Fidesszel és Péterffyék opponálása szinte garantált. A Mindenki Pécsérttel és a Kétfarkúakkal kapcsolatban ezt kizártnak tartom, de a biankó-megállapodást is. Szóval, az igazi zsákbamacska mégiscsak a Mi Hazánk lesz, akik szintén ügyek melletti politizálást ígértek, de ennek a valóságtartalma még őszig ki fog derülni.

Öt utólagos okoskodás

 1. Péterffy Attilát, mint brandet jobban kellett volna használni. Ez láthatóan jól sikerült országszerte az ellenzéki jelölteknek. A legközelebbi példa a Dr. Vass Péter Koalíció elsöprő győzelme Szigetváron, pedig az újrázó ex-MSZP-s polgármester – hazai viszonyok között – brutális lejáratókampányt kapott a nyakába.
 2. A fideszes szavazónak azért könnyű, mert nem kell különösebben gondolkodnia, hogy kit is válasszon. Míg az ellenzéki szavazókban felmerülhetnek morális aggályok és a taktikai szavazás eltaktikázása, arról nem is beszélve, hogy az információhiány is problémákat tud okozni. Azt felesleges elvárni az átlagszavazók jelentős részétől, hogy – egy ilyen bonyolult helyzetben – egyéni választókerületi szinten teljesen képben legyenek. (Most akkor kire is kell szavaznom?)
 3. A Fidesz kihozta a legjobbat a helyzetből. Pécs továbbra sem fideszes többségű város, ugyanakkor látható, hogy a megosztottság nekik kedvez, így tudnak kisebbségből többséghez jutni.
 4. Bár a következő polgármestert sikerült eltalálnom az előzetes mandátumbecslésemben (#142), a közgyűlés összetételét nagyon nem. Még a pontosítással (#143) sem. A csatatérkerületek száma sem stimmelt, sőt a Fidesz még igazi ellenzéki bástyákat (például 5-ös evk) is el tudott csípni. És azt is alábecsültem, hogy a sok induló valójában mekkora zavart kelt. Szóval, előzetesen lényegében fordított arányt jósoltam, miközben a Mindenki Pécsért és a Tiszta Kezek bejutására, mint az ellenzéki összefogás számára legrosszabb forgatókönyvre gondoltam.
 5. Péterffy Attila a választás éjszakáján két tényezőt nevezett meg, amik miatt szerinte elbukták a választást. Hosszan ecsetelte, hogy alábecsülték a fideszes háborús pszichózis hatását és elismerte azt is, hogy mégiscsak jobb lett volna az ellenzéki koordináció. A Mindenki Pécsért Egyesülettel ők nem akartak együttműködni, a Kétfarkúak pedig mindenképpen külön szerettek volna indulni. Erről megkérdeztem az MKKP helyi koordinátorát, aki az elhangzottak miatt nemcsak nyílt levelet írt, de azt is elmondta, hogy Péterffyék csak 2019-ben keresték őket, és akkor támogatóan nem is állítottak jelölteket. De 2024-ben nem is tárgyaltak.

Q&A

 • Q: Megérdemelte az ellenzéki összefogás ezt a pofont?
  A: Igen. 
 • Q: Akkora pofont érdemeltek, hogy egy alapvetően nem fideszes városban ekkora közgyűlési képviselete legyen a kormánypártoknak?
  A: Nem. 
 • Q: Tényleg egy-két politikai szereplő sértettségén, egyéni ambícióin, önhittségén múlt az ellenzéki többség elbukása?
  A: Igen. 
 • Q: Tényleg a Kutyák hibásak?
  A: A szereplők közül a legkevésbé. 
 • Q: Egy esetleges fideszes többséggel a nem fideszes pécsi civilek majd jól együtt tudnak működni?
  A: Áh, dehogy.
 • Q: A civilként, kispártként bejutók majd ellenőrizni tudják a fideszes hatalmat és sikerül majd informálniuk a közvéleményt?
  A: 😂 😂 😂  

Európa merre is van?

A kormánypártok Pécsen jóval az országos átlag alatt szerepeltek az európai választáson: 37,5 százalékot hoztak csupán. A Tisza az országos átlagnál jobbat: 32,8 százalékot. A harmadik erő itt is a DK–MSZP–P listája 11,8 százalékkal, őket a Mi Hazánk 5,4 százaléka követi. Aztán a Kutyák és a Momentum jönnek 4,4% körüli eredménnyel. Ezután az LMP és a Jobbik listája, ezek nem érik el az 1 százalékot sem. Érdekesség, hogy a Jobbiknak mégis lesz képviselője a pécsi közgyűlésben, az ellenzéki összefogás részeként. Míg Keresztes László Lórántnak, az LMP országgyűlési képviselőjének a közvetlen munkatársa a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben, kompenzációs listáról jutott be. Az LMP politikusa a kampány során hangsúlyozta, hogy pécsi magánszemélyként támogatta az egyesület indulását és pártjától nem kaptak támogatást.

#mégezis24

 • Érdemes a választás előtt Péterffy Attilával készült interjúnkat elolvasni, különös tekintettel az első, a harmadik és a negyedik kérdésekre. | mecsekimuzli.com
 • Győzelemként értékelte Hoppál Péter Szentkirályi Alexandra visszalépését, de később átírta a posztját. | telex.hu
 • Lemajmozták a Szabad Pécs újságíróját Orbán mohácsi fórumán, mert féltették a Kubatov-listát. | szabadpecs.hu
 • Kőműves Kelement idéző plakátháború bontakozott ki városszerte még a választás előtti napon is. | telex.hu
 • Választási elemzést készített az önkormányzati média főszerkesztője is. | pecsma.hu