Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál
Péterffy Attila a március 15-i városi ünnepségen – Fotó: Gűth Ervin

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk válaszokat.

Többször azzal kritizálták, hogy úgy vezeti a várost, mint korábban vezérigazgatóként egy-egy gazdasági társaságot? Van ebben a kritikában igazság? Változott a szemléletmódja, hozzáállása az elmúlt 4,5 évben?
Egy teljesen új vezetési szemléletet ígértünk a pécsieknek 2019-ben és ezt meg is valósítottuk. Ennek óhatatlanul része volt az is, hogy a céges világból érkeztem. Természetesen lehet ezt a szemléletet kritizálni, ám többek között ez tett különbséget aközött, amit az előző városvezetés nevezett feszes és kontrollált gazdálkodásnak, és aközött, ami szerintem valóban az. Mindig is három fő cél lebegett a szemem előtt: működtetni és fejleszteni a várost, és közben törleszteni az elődöktől ránk maradt tetemes adósságot. Ahhoz, hogy évről évre mindhárom célt elérjük, szükség volt erre a gondolkodásra.
Nem mondom, hogy könnyű volt ezt a szemléletet meghonosítani egy önkormányzati rendszerben, főleg nem tíz év „jól van az úgy” kultúrája után. Ám azt gondolom, ez is kellett ahhoz, hogy visszafizessünk 8,5 milliárd forintnyi állami hitelt, csökkentsük a pécsiek adóját, és olyan fejlesztéseket vigyünk véghez, mint a Vásárcsarnok, a Mecsek fejlesztése, vagy a sajáterős útépítések.
Természetesen közel öt év alatt mindenkin változtat egy új közeg, egészen biztosan így történt velem is. Ám sok minden van, amiből nem engedek. Cégvezetőként azért mentem el a falig, mert akkor a társaság érdeke úgy kívánta, ma pedig azért, mert a pécsiek érdeke így kívánja. 
Ami a teljes önkormányzati rendszer szigorú és kontrollált gazdálkodását illeti, az álláspontom egyáltalán nem változott. Mi több, most, hogy visszafizettük az elődeinktől örökölt állami hitelt, és az Államkincstár szakemberei távoztak, azt a kontrollrendszert is nekünk kell megteremtenünk, amit eddig ők gyakoroltak. 

💡
A Mecseki Müzli mind a hat pécsi polgármesterjelölttel interjút készített, mindegyik megtalálható ezen a linken.

Az önkormányzati autonómia, ha tetszik szuverenitás, komoly csorbákat szenvedett a kormányzattól. És nyilván nem csak a pécsi. Kormányzati elvonások, meg nem ítélt támogatások, döntéshozatali folyamatokba való beavatkozás stb. Milyen szinten, mely területeken lehet mégiscsak együttműködni a kormánnyal? Hogyan? És hol tapasztalnak teljes ellenállást?
Nem titok, hogy számos akadályba ütköztünk a ciklus során. Kezdve azzal, hogy a kormányzat eltitkolta előlünk a COVID megbetegedések számait egészen az exponenciálisan növekvő, mostanra több milliárdosra nőtt szolidaritási adóig, amit ma már kendőzetlenül az állami költségvetés feneketlen zsákjába öntenek. 
Ennek ellenére egy pillanatig nem adtuk fel, hogy szakmai ügyekben együttműködjünk a kormánnyal és a szerveivel Pécs fejlesztése érdekében. Ma éppen azért harcolunk, hogy a mostani Európai uniós ciklusban Pécsnek jutó fejlesztési forrást ne csökkentse a kormány a korábbi kétharmadára, és ne akarjanak még abból is komoly milliárdokat a fejünk felett elkölteni. 
Emellett el kell mondjam azt is, hogy amikor azon voltunk, hogy az elődeink által a tönk szélére juttatott projekteket megmentsük, forrásokat csoportosítsunk át, akkor az uniós pályázati pénzeket koordináló kormányzati szervek a partnereink voltak. Így sikerült végül megépíteni a Vásárcsarnokot, sikerre vinni a Misina TetőPontot, és forrást biztosítani az új kertvárosi piac megépítéséhez.
Összegezve az eltelt ciklust, ma is csak azt tudom mondani, hogy meglátásom szerint ma háromféle nagyváros van Magyarországon. Amit a kormány támogat, amit teljesen ellehetetlenít, és amit megtűr. Meggyőződésem, hogy Pécs a legutóbbi csoportba tartozik. Egy ellenzéki városvezetés kemény szakmai munkával ezt tudja elérni úgy, hogy közben egyenes marad a gerince, úgy, hogy közben nem a kormány érdekeit nézi, hanem a saját közösségéét. Nem is épült akkugyár Pécsett. Szerintem érdekes lesz megnézni úgy június 15-e környékén, hogy milyen vezetése lesz azoknak a városoknak, ahová a kormány öntötte a pénzt ebben a ciklusban. Csak éppen nem úgy, ahogy az adott közösség szerette volna, hanem ahogy azt a fejük felett eldöntötték. 

Péterffy Attila a pécsi közgyűlésben – Fotó: Gűth Ervin

Pécsen az ellenzéknek lett ellenzéke, de még annak is lett ellenzéke. Miért nem olyan széles körű az összefogás, mint 2019-ben volt? Nem lett volna jobb formálisan is engedni 1-2 helyet a Mindenki Pécsért Egyesületnek? Nem érzi úgy, hogy ezzel nagyobb esélye van a Fidesznek visszatérni? 
Meglátásom szerint az eltelt 4,5 évben sem az LMP, sem a Mindenki Pécsért Egyesület nem tett semmit a pécsi közösségért. Erre a semmire jelentkeztek be képviselői helyekért, most pedig ezek a szereplők egymásra találtak. Sokkal jobb szívvel tudom azt mondani, hogy politikai szövetségünkben több helyet tudtunk biztosítani civil jelölteknek a mostani választásokon, mint 2019-ben.
Hogy miként alakulnak a választások, azt illetően nem akarok jóslásokba bocsátkozni, a pécsiek el fogják dönteni, hogy kinek szavaznak bizalmat. 

Az egyik jelölti vitán említette, hogy nem tart attól, hogy az ön ellen indított lejáratások célba érnek. A kormányzat részéről eddig jól működött ez a gépezet. Pécsen miért nem? Önök is használnak negatív üzeneteket, azok sem fognak célba érni? 
Emlékeim szerint én soha nem próbáltam meg senkit lejáratni semmilyen felületen. Negatívnak tűnhet például az üzenete a Pécs Jövőjéért Frakciószövetség rendszeresen megjelenő közleményeinek, amelyekben hétről hétre összegyűjtik, hogy miben hazudott a pécsi adófizetőknek a saját pénzükön a NER propagandája. Ám ezt a közleménysorozatot is a kényszer és a felelősségtudat szülte. A pécsiek megérdemlik, hogy legalább esélyt kapjanak egy tisztább és objektívebb valóság megismerésére. Őszintén remélem, hogy ezeknek az üzeneteknek legalább egy része célba ér. 
Én mindenképpen különbséget tennék óhatatlanul negatív kicsengésű üzenet és aközött a mindennapi becsületsértés között, ami leginkább azért tud ellenünk folyamatosan zajlani, mert ezt törvényben legalizálták. 
Hogy a kérdésére válaszoljak: szerintem ezt a műfajt a NER propagandája már olyan mértékben űzi, ami akár kontraproduktív is lehet. Gondolom, június 9-én ez is kiderül.

Mi volt az elmúlt 4,5 évben a legnagyobb kihívás, aminek nem sikerült megfelelni, de még van esély, hogy a következő ciklusban megoldható lesz? Van erre reális terv?  
Már 2019-ben komolyan bíztam abban, hogy még ebben a ciklusban meg tudjuk hosszabbítani a Pécs-Pogányi Repülőtér kifutóját, és így már nagyobb gépek is tudják használni a légikikötőt. Ez eddig nem valósult meg, de nem adjuk fel, és bízom benne, hogy a következő ciklusban ezt is meg tudjuk csinálni. 
Ezzel együtt sem panaszkodom, hiszen sikerült végre olyan pezsgést varázsolni a reptérre, amire láthatóan már nagyon régen vágytak a pécsiek.

Az önkormányzat még átláthatóbb működésére eddig sok javaslat érkezett (átláthatóbb szerződések, tervezési, döntéshozatali folyamatok társadalmasítása, nyilvánossága stb.), országszerte jó gyakorlatok is vannak. Ezek terén várható-e változás, a törvényi minimum feletti teljesítés?
Önkormányzatunk részt vesz az Átlátszó.hu, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország által meghirdetett Ez a minimum! átláthatósági programban. Fontosnak tartjuk, hogy külső szervezetek miként látják a működésünket. Komolyan vettük a programot és az azt bonyolító szervezetek iránymutatását is. A 2022-es és 2023-as mérések között is tudtunk javítani az önkormányzat átláthatóságán. Átlag felett teljesítettünk, és a két mérés közötti javulásunk is az élmezőnybe tartozik, ezen a téren a 30 résztvevőből a 9. helyen végeztünk. 
Nem volt a program része, de én kimondottan jó gyakorlatnak tartom az önkormányzati cégek és intézmények átfogó átvilágítását, amit tudomásom szerint a 2019-es választások óta az országban máshol nem végeztek el olyan mélységig, mint mi itt, Pécsett. Nem mindenkinek esett jól, de ennek a – ha úgy tetszik – elszámoltatásnak az eredményeit is nyilvánosságra hoztuk.
Kiemelten figyeltünk arra is, hogy a fontos döntéseink meghozatala, átfogó koncepcióink elfogadása előtt lehetőleg minden érintett civil és egyéb szervezettel egyeztessünk. Így jártunk el egyebek mellett a lakás- és az idősügyi koncepciónk elfogadása előtt. Minden évben külön konzultációra hívtuk az ellenzéki képviselőket, mielőtt a közgyűlésen megtárgyaltuk volna a költségvetést. Nem emlékszem rá, hogy a múltban tettek volna ilyen gesztust Pécs korábbi vezetői.
Röviden: meglátásom szerint Pécs messze a törvényi minimum felett teljesít, de természetesen nyitottak vagyunk jó gyakorlatokra az átláthatóság terén is.


További induló jelöltek

  • Csizmadia Péter: Nem kizárólag a saját, elkötelezett szavazóinkkal foglalkozunk a kampányban | ITT
  • Sándor Zoltán: Nincs sok esély, hogy nyerjek, de a Mi Hazánk presztízsét növeli, hogy tud polgármesterjelöltet állítani Pécsen ITT
  • Bognár Szilvia: Ahogy Csizmadiának és Péterffynek Orbán, lehet, hogy a következő generációnak mi leszünk a mintaITT
  • Szentgyörgyváry Péter: Magyar Péter a csalódottakat hívja, én meg a kemény jobbosokat és a kemény balosokat isITT
  • Lajos Milán: Azt gondolom, hogy segíteni menőITT

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Csizmadia Péter: Nem kizárólag a saját, elkötelezett szavazóinkkal foglalkozunk a kampányban

Csizmadia Péter: Nem kizárólag a saját, elkötelezett szavazóinkkal foglalkozunk a kampányban

A kormánypártok pécsi polgármesterjelöltje 2014 óta a városi közgyűlés tagja, 2019 óta a helyi Fidesz frakcióvezetője. Februárban dőlt el a jelölése, de már tavaly nyáron is az esélyes indulók között emlegették. Ellenzékiségről, jelöltségről, lejáratókampányokról, programról, megtámadott civilekről kérdeztük. Milyen tanulságokat vont le Fidesz-KDNP-ÖPE 2019-es pécsi vereségéből? Szerintem alapvetően három tényező

By Ervin Gűth