Szentgyörgyváry Péter: Magyar Péter a csalódottakat hívja, én meg a kemény jobbosokat és a kemény balosokat is

Szentgyörgyváry Péter: Magyar Péter a csalódottakat hívja, én meg a kemény jobbosokat és a kemény balosokat is
Fotó: szentgyorgyvarypeter.hu

Szentgyörgyváry Péter, aki eddig főként Baranya megye kulturális életében tevékenykedett, független polgármesterjelöltként indul a Pécs önkormányzati választáson. Új alternatívát akar nyújtani a választóknak, egyaránt kritizálva az ellenzéki városvezetést és a fideszes kihívóikat. Amennyiben sorrendet kéne felállítania arról, hogy kivel járna jól Pécs, akkor harmadik helyre rakná a jelenlegi városvezetés, másodikra a Fideszt és legjobb opciónak saját magát látja. Interjú.

Mikor fogalmazódott meg önben, hogy szerepet vállalna a Pécs helyi politikában, és miért?
Körülbelül két éve kezdett el ez foglalkoztatni. Azért, mert láttam, hogy Pécs most hol tart, és mire lenne képes. Itt születtem, itt élek, és volt, amikor jó irányba ment a település. Most úgy látom, hogy nem annyira megy jó irányba. Halad most is a város, ezt nem lehet letagadni, csak sokkal lassabb tempóban, mint más, hasonló jellegű települések. Azt szoktam erre mondani, hogy mi itt tízzel pilinckázunk az autópálya szélső sávjában, és 150-nel húznak el a különböző városok mellettünk. Pedig micsoda adottságai vannak, nem csak a városnak, hanem az egész megyének. Ezért gondoltam azt, hogy én megpróbálok egy új alternatívát nyújtani. Ez a mottóm is egyébként, hogy egy új irány. 

💡
A Mecseki Müzli mind a hat pécsi polgármesterjelölttel interjút készített, mindegyik megtalálható ezen a linken.

Nem szokott magára politikusként hivatkozni, ez miért van így?
Abszolút nem, mert nincsenek politikai ambícióim. Azt szoktam mondani, hogy én városépítőnek jelentkezem. Van egy kis portfolióm, egy kis tapasztalatom. Meg kell nézni, hogy a Siklósi Vár milyen szerepet töltött be mondjuk 7 évvel ezelőtt, amikor oda mentem sereghajtóként, és tényleg ott is nulla forint állami támogatással 7 év alatt meg tudtuk azt csinálni kiváló munkatársaim segítségével, hogy a top 5 várban benne van. Ennél egy kicsit nagyobb falat Pécs, sokkal nagyobb felelősség, de azzal a mintával meg lehet ezt itt is csinálni.

Várkapitányként is tevékenykedik, ez nem mondható egy hétköznapi munkának. Ezt hogy kell elképzelni, milyen feladatai vannak?
Várkapitánynak a köznyelv hív, egyébként én a várat működtető nonprofit kft-nek vagyok az ügyvezetője. Tehát minden olyat csinálok, amit egy ügyvezető: munkáltatás, beszámolók, statisztika, üzleti terv – szóval ilyen száraz dolgok. Egyébként nagyon feszes a munka, viszont kifelé meg én pluszban azt is vállaltam, hogy az emberekkel foglalkozom, és ilyen különböző kis technikákkal reklámozom a várat. Ez bejött, ezt tervezem egyébként Pécs esetében is. Ilyen volt a közösségi médiában a kampányvideóm.

Jóval a hivatalos bejelentés előtt, már 2023 őszétől hónapig városszerte ezzel a plakáttal találkozhattak a pécsiek – Fotó: Gűth Ervin

A 2011-es és 2022-es népszámlálás között 16 ezer fővel csökkent Pécs lakossága. Ön szerint mivel lehetne motiválni a fiatalokat arra, hogy itt maradjanak?
Sokkal nagyobb kohézióra van szükség az egyetem és a város között. Én azt gondolom, hogy élhetőbbé kéne tenni ezt a várost.  A fiatalokat motiválni kell. Meg kell azt látni, hogy a generációk között mekkora különbségek vannak. A fiatalok szeretik azt gondolni, hogy külföldön sokkal könnyebb. De a fele körülbelül hazajön, amikor kimegy, mert külföldön sincs kolbászból a kerítés. Viszont valamiért elmennek külföldre. Azért, mert azt gondolják, hogy az ott élhetőbb. 

Az országos politikában nagyjából egyidőben tűnt fel Önnel Magyar Péter, akinek hasonlóan célja, hogy mindkét oldalról megszólítson szavazókat, mit gondol az őt körülvevő figyelemről?
Többen kérdezték, hogy miért nem állok be a Tisza párthoz, sokkal nagyobb esélyem lenne. A Magyar Péter-es vonulattal én valóban sok dologban egyet értek. Például ő is mondja, hogy civileknek kéne lennie a városvezetésben. Több dologban is van közös gondolatunk. Egyetértünk az egészségügyi és oktatás kérdésben. Én mindig is mondtam, ez nem titok, hogy én egy konzervatív érzelmű, jobboldali, gyakorló katolikus, négy gyermekes családapa vagyok. De sok kis különbség mellett van kettő nagy különbség közöttünk: az egyik az, hogy ha teszem azt odaállnék mellé, akkor beálltam egy pártba és én függetlenként szeretnék indulni. Soha nem voltam párttag és nem is szeretnék az lenni. A másik, hogy én tényleg mindenkit hívok, Magyar Péter azokat hívja, akik csalódtak a jobboldalban vagy a baloldalban, én a kemény jobbosokat és a kemény balosokat is hívom. Ő harcra hív fel, én békére hívom fel az embereket, mert ennek a városnak erre van szüksége. De valóban, alternatíva tudok lenni azok számára is, akik a változást a Tisza párttal képzelik el.

Több helyi kormányközeli lapban pozitív cikkek jelentek meg Önről régebben, viszont az indulása óta nem igazán említik. 
Nagyon érdekes, szerintem a jobb oldali sajtó le van tiltva rólam, a baloldali meg csak akkor akar írni, ha mondjuk valami balhé van. Például Hoppál Péter felrakott egy szelfit az együttesemmel, én is ott voltam, és akkor gyorsan írt rólam mindenki, hogy akkor én vagyok a beépített fideszes, persze akkor gyorsan feltettem Péterffy Attilával is egy képet, hogy gyerekek, ha vele jóban vagyok, akkor meg DK-s vagyok? Szerintem ők várnak, hogy úgymond mikor hibázok. 

Február környékén azt nyilatkozta, hogy bárki lesz a jobboldal jelöltje, Pécsnek akkor van nagyobb esélye a jövőben, ha olyan oldali vezetése van, mint amilyen a kormányzat. Ezt tartja a mai napig, ha pártokban gondolkodunk, akkor Ön szerint jobban járna Pécs a Fidesszel?
Ez árnyaltan igaz csak, mert jobb akkor az esélye, mint most. De abban az esetben a Fidesz központ határolja be, hogy akkor itt mit lehet csinálni. Viszont, ha van egy független városvezetés, mint mondjuk Szegeden, ott meg tudja azt tenni Botka polgármester úr, hogy akkor, amikor a város érdeke, akkor együttműködik, de amikor meg valami hülyeséget akarnak csinálni, azt meg elutasítja, mert ő nem Fidesz. Ezt kéne itt is megcsinálni. Konkrét példa, hogyha a Fidesz nyerne, szerintem akkor könnyen tudnának ide mondjuk akkumulátorgyárat hozni. Ha én nyernék, akkor azt mondom, hogy oké, jöhet autógyár, de akkumulátorgyár nem jöhet. És én ezt megtehetem, mert én nem vagyok „a Fidesz”. Úgyhogy ezért, ha sorrendet állítanánk fel, dobogót, akkor a második helyre a Fidesz állna föl, és csak a harmadikon lenne a mostani vezetés. Én viszont szerintem az első helyen tudnék állni, és ez a javát szolgálná Pécsnek. 

Függetlenként való indulása előtt voltak arról híresztelések, hogy a Fidesz színeiben fog indulni. Megkeresték Önt, tárgyaltak erről?
Nem volt arról szó, hogy én Fidesz színekben induljak. Nem volt egyezkedés, de én is hallottam erről a sajtóból. Azért gondolhatták ezt, mert sok barátom van jobboldalról. De én büszke vagyok arra, hogy a politikát nem keverem az emberi kapcsolatokkal, tehát sok barátom van baloldalról is. 

 Szerző: Dezső Annamari


További induló jelöltek

  • Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál | ITT
  • Csizmadia Péter: Nem kizárólag a saját, elkötelezett szavazóinkkal foglalkozunk a kampányban | ITT
  • Sándor Zoltán: Nincs sok esély, hogy nyerjek, de a Mi Hazánk presztízsét növeli, hogy tud polgármesterjelöltet állítani Pécsen ITT
  • Bognár Szilvia: Ahogy Csizmadiának és Péterffynek Orbán, lehet, hogy a következő generációnak mi leszünk a mintaITT
  • Lajos Milán: Azt gondolom, hogy segíteni menőITT

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth