Lajos Milán: Azt gondolom, hogy segíteni menő

Lajos Milán: Azt gondolom, hogy segíteni menő
Fotó: Lajos Milán Facebook-oldala

A független polgármesterjelöltként induló Lajos Milán szerint ő könnyen együtt tudna működni jobb- és a baloldali politikusokkal is. A használt műszaki cikkekkel kereskedő pécsi férfi megszólalásai, szlogenjei alapján akár a Magyar Kétfarkú Kutyapárt jelöltjének is tűnhet – pedig nem az. Elmondása szerint azért indul, hogy a helyiek igényeit meghallgatva tegyen a változásért. 

Hogyan jött az ötlet, hogy polgármesterjelöltként induljon a választáson? 
Már elég régóta Pécsen élek és igazi ős-pécsi fiatalnak vallom magam. Az elmúlt nagyjából 18-20 évben láttam, hogy a város milyen irányba fejlődik és miken lehetne javítani, így döntöttem el, hogy beszállok ebbe az egész dologba és még ha idén nem is nyerek vagy nem lesz olyan nagy eredményem, de lesz egy út, amin elkezdek járni és próbálok tenni a pécsi emberekért.  Úgy gondolom, hogy tudnám képviselni az érdekeiket. 

💡
A Mecseki Müzli mind a hat pécsi polgármesterjelölttel interjút készített, mindegyik megtalálható ezen a linken.

Mi az oka annak, hogy függetlenként indult? 
Azért, mert azt veszem észre, hogy ha függetlenként indulsz, akkor sokkal jobban hisznek neked az emberek, mert azt érzik, hogy te az ő érdeküket akarod képviselni, nem pedig egy adott pártnak az érdekét. Úgy gondolom, hogy függetlenként akár a jobb, akár a baloldallal jól együtt tudnék működni. Szeretnék fiatalos frissességet vinni ebbe az egész történetbe, hogy mindenkit meghallgatva úgy tudjam képviselni az emberek érdekeit, hogy pécsi polgármesterként tényleg a pécsi emberekért tegyek. 

Van-e politikai oka vagy üzenete annak, hogy a „minden jobb lesz” szlogene hasonlít az MKKP „legyen minden jobb” üzenetére? 
Az MKKP szerintem fantasztikusan jó párt. Az ottani aktivisták, bár poénosra veszik a figurát, mégis egészen komoly szándékaik vannak, én azt gondolom. Egyre nagyobb követőtáboruk van és szinte biztos, hogy ez nőni fog, legalábbis szerintem. Ami még számomra fontos, hogy a Kétfarkú Kutyapártnál az állatvédelem kiemelten fontos, jó programok és ötletek vannak ezen a téren. Olyan téren tudok velük azonosulni, hogy egy állatbarát, abszolút cél- és emberorientált pártnak ismertem meg őket. Nincs mögöttes hátsó szándékuk, tényleg azok, akiknek mutatják magukat. 

Miért nem az ő színeikben indult? 
Nagyon jó kérdés, hogy miért nem az ő színeikben indultam. Igazából szerintem ők nem ismertek engem még akkor, amikor elhatároztam, hogy politikai pályára lépek. Alapvetően követem az ő aktivitásukat. Úgy gondoltam, hogy először elindulok  függetlenként, a barátaim és a családom támogatásával, aztán hogy ha valamelyik párt úgy érzi, hogy szeretne beállni mögém, mert az én eszméimmel azonosulni tud, akkor nyilván majd beszélgetünk erről a dologról. 

Miért érné meg az embereknek Önre szavazni? 
Én azt gondolom, hogy a tipikus pécsi „utca embere” és az önkormányzat közötti kapcsolat meghatározza azt, hogy később milyen együttműködés lesz egy városvezetés és a pécsi polgárok között. Én azt gondolom, hogy jól meg tudom őket hallgatni. Nyilván nagyon sokan kampányolnak azzal, hogy hány emberrel találkoztak és beszéltek, én magam például el szoktam járni Kertvárosba és az idősebb korosztálynak nagyon sokat szoktam segíteni. Azt gondolom, hogy segíteni menő, ez nem kerül semmibe. 

Említette, hogy fontos a számára, hogy a pécsiek igényeire reagáljon. Ön szerint hogyan lehet hatékonyan elérni tömegeket? 
A közösségi média az egy fantasztikus dolog. Ugye most már az ötévesnek meg a százévesnek is ott van a zsebében az okostelefon. És hogyha a közösségi oldalakon nem csak egyirányú, hanem kétirányú kommunikáció van, és ahol az ember meg tudja osztani, hogy milyen problémákkal szembesült, akkor tevékeny és dinamikus irányba tudnak a dolgok haladni. És nyilván kellenek olyan emberek, akik azzal foglalkoznak, hogy a pécsieknek, akik bármilyen felületen a városvezetéshez fordulnak a problémáikkal, meg is hallja a hangját az önkormányzat és ténylegesen segítsenek is. A polgármesteri programom része a városi élő fórumok rendszeressé tétele is.

Hogyha megválasztanák, mi lenne az első dolog, amin változtatna?
Hogyha megválasztanának, akkor mindenképp átnézném a város költségvetését, hogy honnan hová haladunk és a beígért tervekből, illetve a pécsiek igényeiből mit tudunk rövidtávon, minél előbb megvalósítani. Pont azért, hogy az emberek a választások után rögtön azt érezzék, hogy igenis egy olyan embert választottak meg, aki azonnal munkához lát és képviseli az ő érdekeiket.

Mi az, amit reális eredménynek tart a választások kapcsán? 
Hogy ki fog nyerni, azt nagyon nehéz megjósolni. Nyilván az esélyesek között van Csizmadia úr, illetve Péterffy úr is. Én azt gondolom, hogy Szentgyörgyváry úr is egy elég jó programot rakott össze. Nehéz azt megmondani, hogy ki fog nyerni vagy hogy nekem milyen esélyeim vannak. Ezt megmondom őszintén, hogy nem is nagyon kutatom. Akikkel beszéltem, azoknál azt gondolom, hogy népszerű vagyok és pozitívak a visszajelzések, de egy kicsit kései volt az indulásom és hogy pontosan milyen eredményt érek el, az valamilyen szinten nekem is meglepetés lesz.

Szerző: Kapás Réka


További induló jelöltek

  • Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál | ITT
  • Csizmadia Péter: Nem kizárólag a saját, elkötelezett szavazóinkkal foglalkozunk a kampányban | ITT
  • Sándor Zoltán: Nincs sok esély, hogy nyerjek, de a Mi Hazánk presztízsét növeli, hogy tud polgármesterjelöltet állítani Pécsen ITT
  • Bognár Szilvia: Ahogy Csizmadiának és Péterffynek Orbán, lehet, hogy a következő generációnak mi leszünk a mintaITT
  • Szentgyörgyváry Péter: Magyar Péter a csalódottakat hívja, én meg a kemény jobbosokat és a kemény balosokat isITT

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth