Egymásnak esett az ellenzék ellenzéke, megugrott a jelöltek száma a pécsi választókerületekben

Egymásnak esett az ellenzék ellenzéke, megugrott a jelöltek száma a pécsi választókerületekben
Felpezsdült az élet a helyi választási irodában – Fotó: Gűth Ervin

Öt kihívója is lehet Péterffy Attilának és tizenhét körzetben már majdnem száz képviselőjelölt indulna.

Tiszta Kezek Egyesület vezetője, Pécs volt DK-s alpolgármestere kedden egy hosszabb bejegyzésben jelentette be, hogy elindulnak az önkormányzati választáson. Ezzel megvan az ellenzéki pécsi polgármester ötödik kihívója is. Bár a HírTV-nek gyakran nyilatkozó Bognár Szilvia korábbi kérdéseinkre nem válaszolt érdemben, a bejelentés nem volt túl nagy meglepetés. Már múlt heti cikkünkben is jeleztük, hogy információink szerint tárgyalásokat folytattak a Mellár Tamás-féle Mindenki Pécsért Egyesülettel és az LMP-közeli Pécs Most Egyesülettel a közös indulásról. Tény, hogy az együttműködés mégsem valósult meg, ennek okairól Bognár posztjából és az arra érkező reakciókból viszont nagyon ellentétes helyzetértékelés rajzolódik ki.

A volt alpolgármester szerint ők kosarazták ki a Mindenki Pécsért Egyesületet és az LMP-t, mert „azok, akik az elmúlt években hallgattak és tétlenül nézték, vagy asszisztáltak Pécs széthullásához, és eltűrték, segítették a mutyi-politikát, nem hitelesek.”

A Mindenki Pécsért Egyesület elnökségi tagja, Konkoly-Thege Júlia szerint viszont a probléma az volt, hogy a Tiszta Kezek elfogadhatatlan követelésekkel érkezett a második egyeztetésre.

Bognár posztjához Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője – hangsúlyozottan magánszemélyként – is hozzászólt, megjegyezve, hogy a pártjával nem is folytak tárgyalások az indulásról. Azt is nehezményezte a politikus, hogy a Tiszta Kezek Bognár személyében ragaszkodott a polgármesterjelölt-állításhoz, és az indítandó képviselőkről is nagyon határozott elképzeléseik voltak. Valamint, azzal a kritikával sem értett egyet, hogy az LMP hallgatott volna a jelenlegi városvezetés „mutyijai alatt”. Sőt, éppen Bognár volt a várost vezető frakciószövetség tagja, DK-s alpolgármester, amikor Keresztesék tiltakoztak ellenük.

Ezekkel kapcsolatban kerestük a Tiszta Kezek vezetőjét, de még nem válaszolt a kérdéseinkre. Bognár posztjában még egykori pártját és pártelnökét, azaz Gyurcsány Ferencet, valamint az MSZP-t vádolta a város kiszipolyozásával, és eladósításával. Utóbbi egy klasszikus fideszes narratíva: kormánypárti politikusok rendszeresen 16 milliárd forintos adósságként hivatkoznak Pécs fejlesztési célokra elkölthető hitelkeretére. Ezt próbálják párhuzamba állítani az előző városvezetés alatt összehozott tetemes adóssággal, ami miatt még most is az államkincstár felügyeli a város gazdálkodását.

Ellenzéki tömbök és szilánkok

A vitából is látszik, hogy az ellenzék Pécsen sem olyan egységes, mint 2019-ben volt. Az előző önkormányzati választáson a legtöbb egyéni választókerületben három jelölt szerepelt a szavazólapokon: a kormánypártok, az ellenzéki pártszövetség és a külön induló LMP jelöltjei. A választás kétharmados ellenzéki győzelmet hozott, a kormánypártoknak csak hét képviselője volt ebben a ciklusban a pécsi közgyűlésben.

Az már most borítékolható, hogy a közelgő önkormányzati választáson inkább 5-7 jelölt is lesz egy-egy választókerületben. Ebben a tekintetben a helyzet inkább a 2014-es választásra emlékeztet, amikor – ellenzéki összefogás hiányában – általában 7 jelölt indult egy-egy választókerületben, de volt, ahol tíz. A széttagoltság fideszes kétharmadot eredményezett, pedig egyes kerületekben csak 30%-körüli eredményt értek el a kormánypártok.

A jelenlegi helyzet bonyolultságát jól mutatja például, hogy a Mindenki Pécsért elnökségi tagja, Konkoly-Thege Júlia egyébként a Kutyapárt színeiben indul, mert sokáig úgy volt, hogy a Mellár-féle szervezet nem is indul a választáson. Így az sem csoda, hogy egyelőre csak 13* képviselőjelöltnek gyűjtenek aláírásokat a 17 pécsi körzetben és polgármesterjelöltjük sincs. Információink szerint még folyik a jelöltkeresés, azaz a listájuk még bővülhet. A bűvös 13-as számot a Tiszta Kezek is elérte már, ami azt is jelenti, hogy amennyiben legalább 12 jelöltjüknek sikerül összegyűjteni a szükséges ajánlásokat, akkor nekik is lehet kompenzációs listájuk.

Ezen kívül a Fidesznek, a Mi Hazánknak és a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak van esélye minden választókerületben jelöltet állítani.

A helyzet azonban mégsem hasonlítható a 2019-es és 2014-es választáshoz sem, hiszen van egy nagyobb ellenzéki tömb (DK-MSZP-Jobbik-Momentum), amit a pártoktól független polgármester, Péterffy Attila vezet. A városvezető frakciószövetség a kialakult helyzet kapcsán annyit nyilatkozott a Telexnek, hogy Mellár Tamás és Keresztes László Lóránt véleményének igazodása a pillanatnyi érdekeik mentén nem meglepő. Az már meglepőbb, hogy az egymást gyakran kritizáló politikusok által irányított szervezetek pont most találtak egymásra. Azt is hozzátették, hogy a kampányukban „az elmúlt 4 és fél évben elért eredményekre, azok bemutatására” koncentrálnak.

*Frissítés: Csütörtök délutánra már 14 jelöltje lett a Mindenki Pécsért Egyesületnek. Bognár Szilvia cikkünk megjelenése után válaszolt a kérdéseinkre, és elmondta, hogy mind a 17 pécsi körzetben gyűjtik majd az aláírásokat a jelöltjeiknek. A tárgyalásoknál a Tiszta Kezek egyik jelenlegi városházi képviselőjét szerették volna mindenképpen a saját körzetében indítani, de erre a másik két szervezet nem mutatott hajlandóságot. Szerinte az együttműködési szándék későn indult és a feltételeiket (polgármesterjelölt indítása, jelenlegi és indulni szándékozó két képviselőjük „rajthoz állítása”, a szervezet aktivitásával „arányos jelöltszám” a listán) nem fogadták el.

Tartalmi együttműködés keretében a cikk eredetileg a Telexen jelent meg.

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth