#142 –  Mandátum becsülése | Piac nyitása | Péter Zoltánja

#142 –  Mandátum becsülése | Piac nyitása | Péter Zoltánja
Egyenesen ferde

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Jó hír: már csak tízet kell aludni, hogy kiderüljön, ki lesz Pécs következő polgármestere. Tehát, addig kitartás, hamarosan a szórakoztatóbb tartalmaknak is több hely jut a hírlevélben.

Üdv,
Ervin


#2024

Részletes elemzésben tárgyalja a Választási Földrajz az ellenzék baranyai problémáit, leginkább történeti áttekintést ad az önkormányzati választásokról. De a konkrét pécsi helyzetnek sok vakfoltja van, ráadásul én most egy kicsit tovább is merészkedek. 

Mecseki Müzli Mandátumbecslés

 • Polgármester: Péterffy Attila
 • Pécs Jövőjéért Egyesület: 12 (egyéni választókerületből) + 2 (kompenzációs listáról) 
 • Fidesz–KDNP–ÖPE: 5 (evk) + 3 (kl)
 • Mi Hazánk: 1 (kl)
 • Magyar Kétfarkú Kutyapárt: 1 (kl)

Módszertan: Megérzésnél több, tudományos kutatásnál kevesebb, nevezhetjük erős tippnek is, amire semmiféle garanciát nem vállalok. Na, de hogyan állt ez össze? A 2010-es, 2014-es és 2019-es önkormányzati választások számait (részvételi adatok, indulók száma, az egyes választókerületi eredmények) néztem meg, illetve figyelembe vettem a 2024-ben várhatóan rendkívül magas részvételt és a jelenlegi választói hangulatot (1, 2), facebookos (nem fizetett) aktivitást, valamint a 2019-esnél jóval egyenletesebben kijelölt új választókerületi elosztást. Fontos matek még: a népességfogyás miatt már csak 17 egyéni választókerület van Pécsen (2010-ben még 19 volt) és a közgyűlésbe heten juthatnak be kompenzációs listáról (2010-ben még 8-an). Beszédes tények, megállapítások, tippek:

 • 2010-ben, a „fülkeforradalom” évében 68%-os támogatottságot szerzett a Fidesz Pécsen is, Páva Zsoltra 28 600 szavazat érkezett,
 • 2014-ben Páva Zsolték úgy is nyerni tudtak, hogy hasonló, 33%-os részvétel mellett 12 ezer szavazót veszítettek, csak az ÖPE külön indulása 4600 szavazót vitt el. Mégis, történetének eddigi legrosszabb szereplésével az ellenzéki oldal széttagoltságának köszönhetően nyert a pécsi Fidesz.
 • 2019-ben 40% feletti részvétel volt, a – szinte – teljes ellenzéki összefogás működött, még úgy is, hogy a Fideszhez visszatalált 5000 szavazó. Magyar Péterék EP indulása miatt most még magasabb részvételt várnak a szakértők, ez nem igazán kedvez a pécsi Fidesznek.
 • 2019-hez képest – a konfliktusok és a közhangulat – miatt nem lenne meglepő az ellenzéki lemorzsolódás, még úgy is, hogy összességében elégedettség tapasztalható Péterffy Attiláék tevékenységével kapcsolatban.
 • Több „necces” kerülete is volt az ellenzéknek 2019-ben, ezekben most a Fidesz–KDNP–ÖPE látványosan jó jelölteket talált.
 • Nagyon meglepő lenne, ha a legerősebb ellenzéki bázisokban (Kertváros, Uránváros, Egyetemváros) veszítenének az ellenzéki pártok.
 • A várhatóan magas részvételi arány és a sok jelölt most sem fog kedvezni a Fidesz–KDNP–ÖPE polgármesterjelöltjének. Ugyan látszólagos ellentmondás, de a magas részvétellel (amihez persze jó idő is kell!) járó bizonytalanság az egyéni választókerületekben éppenhogy segítheti a fideszes jelölteket.
 • A Mindenki Pécsért és a Tiszta Kezek szerintem nem tud majd jelöltet juttatni a közgyűlésbe (későn eszméltek, MPE két kerületben eleve lemondott a töredékszavazatokról), de pár százalékot el tudnak venni az ellenzéki összefogásban résztvevő pártoktól és ez pont a csatatérkerületekben számíthat sokat.

– KONCERTKERINGŐ: A Quimby-koncert visszacímkézéséhez hasonló botrány nem várható Korda Györgytől és Balázs Kláritól, akik ugyancsak ingyenes koncertet adnak a Széchenyi téren. A hangulatjavító intézkedést a választás előtti péntekre időzítette az önkormányzati programszervező cég. Nem tudom, hogy véletlen-e, illetve ki spionkodik kinek a tervei után, de a városi bejelentés napján Csizmadia Péter „békekoncertet” ígért be az egyházmegyéhez tartozó Dóm térre, Zséda fellépésével. Zséda láthatóan nem annyira finnyás, mint a Quimby és neki nem okoz problémát, hogy „politikai térbe” kerül: az egyelőre mérsékelt érdeklődést kiváltó eseményt konkrétan Csizmadia Péter oldalával hozták létre.

– HIÁNY: Hatból öten ott voltak, csak a Fidesz polgármesterjelöltje, Csizmadia Péter nem jelent meg a Pécs-Baranyai Értelmiségi Klub hagyományos választási rendezvényén. A másfél órás programot vitának nem nevezném, mivel egymás felvetéseire csak mérsékelten tudtak, akartak reagálni a jelöltek, de azért voltak érdekes pillanatok. | YT/PBÉK 

– MECCSNAP: A KDNP-s Hargitai János szerint június 9-én a PMFC jövője is eldől! Ahogy azt sejteni lehetett a csapat történetében először lecsúszott a harmadosztályba. Ugyan a PMFC-t hosszú előkészítő munka (ún. state capture) után 2021-ben csak megkaparintotta a NER kedvenc közétkeztetője, de Hargitai most mégis az ellenzéki városvezetésre mutogat. Ahogy korábban is, most is az ellenzéki politikusokat okolja, hogy a kormány mégse adott pénzt egy pécsi stadionra. (És nem a pénzhiányt, a költségvetés állapotát, ugye…) Ilyenkor sajnálom csak igazán, hogy nincs 4000-6000 fős stadion Kovácstelepen, pedig a 2024/2025-ös szezonban micsoda élmény lenne, harmadosztályú meccseken szurkolni egy 20 milliárd forintos létesítményben!

#bezzeg: Péterffy Attila burkolatmegtekintéseit tekintette át a Telex. A K-Monitor pedig részletesen elmagyarázza, hogy miért problémás egy ilyen kampányelem, amire nincs is mentség és hogyan lehetne ezt máshogy csinálni. Bezzeg, a várost 22 éve vezető Botka László ellen induló szegedi fideszes polgármesterjelölt videót is posztolt arról, ahogy először kitisztítottak egy kátyút, majd kikenték bitumenes szigetelőhabarccsal, majd feltöltötték a lyukat aszfaltkeverékkel. | szegeder.hu

#nagykötőjel

– REHAB: Hoppál Péter házigazdaként mintha Balog Zoltánt szerette volna rehabilitálni a – korábbi hírekkel ellentétben mégiscsak megtartott – Magyar Református Egység napján a Kodály Központban. Ehhez trükközni kellett: lényegében a Filharmónia Magyarország koncertjét „sajátították ki”. 

A pécsi reformátusok a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál pécsi rendezvényére vettek „nagy számban” belépőket, így az egyház lehetőséget kapott egy kis extra programra. Aki már áprilisban bebiztosította magát a Capella Savaria és Purcell Kórus régi zenei koncertjére az azzal szembesülhetett, hogy a kegyelmi botrány miatt lemondásra kényszerülő Balog Zoltánnal kellett ünnepelnie. Ráadásul azt a jubileumi eseményt, amit éppen Balog miatt halasztottak el a reformátusok 2025-re. A korábban jegyet vásárlókat hiányosan tájékoztatták, késések voltak, de minderről a Filharmónia nem nyilatkozott. A református egyház szerint ugyanakkor helyi közösségei az egység napját külön-külön azért megünnepelhették. Úgy tudom, hogy a tíz egyházmegyéből négyben.

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth