Nem szeretném, ha a Fidesz visszajönne, de… – biztosan szavazó pécsi bizonytalanokat kérdeztünk

Nem szeretném, ha a Fidesz visszajönne, de… – biztosan szavazó pécsi bizonytalanokat kérdeztünk

Állítólag sokan vannak, mégis nehéz őket megtalálni, megszólítani. Mi most mégis megpróbáltuk, hogy megtudjuk: szekértáborokra szakadt társadalmunkban milyen kétségei, fenntartásai, gondolatai vannak egy bizonytalan szavazónak az önkormányzati választással kapcsolatban? Múlt héten a Mecseki Müzli előfizetőihez és feliratkozóihoz fordultunk és a jelentkezőkkel négy miniinterjút készítettünk. A válaszadóink név nélkül szerettek volna nyilatkozni, ezt tiszteletben tartottuk.


Á. Sz.

(50+, férfi)

Miért bizonytalan?
Az EP választásban relatív biztos vagyok, de az önkormányzati két- vagy háromesélyes nálam. Leginkább az ismeretlenség vagyis a konkrétumok hiánya, ami zavar. Nem nagyon találkozom programokkal a kampányban. Amit meg érzékelek, az inkább egymás szapulása és anyázása.

Milyen elvárásai vannak a jelöltekkel?
Higgadt és tájékozott legyen egy jelölt. A személyisége ne a sárdobálásban merüljön ki. Alapvetően azt gondolom, hogy a legnagyobb részük nem az egyéni, saját képessége miatt került vagy kerül közgyűlésbe vagy jelöltként. Igazából ez is zavar, hogy nem a személyeknek a képessége dönt, hanem a párthoz való lojalitás. A civil szféra vagy a pártokon felülemelkedő emberek nem nagyon tudnak labdába rúgni. Fontos lenne, hogy egy képviselő találja meg azokat a csatornákat, amiken a legnagyobb mértékben és a leghatékonyabban el tudja érni a választópolgárokat és a városi lakosokat. Ne csak választópolgárok legyenek, akikkel a választások idején foglalkozik, hanem hogy két választás között is legyen ismerete, tudása, információja arról, hogy az emberek miről mit gondolnak. Az elmúlt hónapokban minden képviselő kicsit rákapcsol, de gondolom, a választások után egy-két fokozattal lassabbak lesznek. 

Miért megy el mégis szavazni?
A rendszerváltáshoz kötődik a nagykorúvá válásom is és megfogadtam, hogy én minden választáson részt fogok venni, még ha nem is lesz olyan egyértelmű jelölt, akire letenném a voksomat. De mindenképp elmegyek és valakit biztosan fogok választani. Legrosszabb esetben érvénytelenül, de a szavazást, mint olyat egy nagy érdemnek érzem és mindenképpen elmegyek. Azt tervezem, hogy a városi közélethez jobban kötődő ismerőseimet fogom megkérdezni, hogy ki miről mit gondol. Ez a bizonytalanságom nem a két nagy tömb közötti bizonytalanság, mert a fideszes városvezetésről elég negatív a véleményem. Igazából az ő alternatívájukat keresem és azt tudom, hogy most több lehetőség is van és azok között szeretném a számomra legszimpatikusabbat megtalálni.


Ilyen a kampány 1. – Fotó: Gűth Ervin

N. E.

(30+, nő)

Miért vagy bizonytalan?
Tudom, hogy ugye illik a városvezető koalícióra, illetve mindig a Fidesszel szembeni legnagyobb tömörülésre szavazni, hogy ne kockáztassuk az esetleges ellenzéki győzelmet, de ezzel kapcsolatban általánosságban és a konkrét választókerületemben is van bennem bizonytalanság. Ami az általánost illeti: az ellenzéki tömörülések szerintem időnként visszaélnek a bizalmunkkal. Ráadásul a számomra legkevésbé sem demokratikus, hogy bele vagyok kényszerítve abba a helyzetbe, hogy mindenképpen rájuk kell szavaznom. Ugyan, az önkormányzat kapcsán ilyen visszaélést nem hallottam, de nekem már az előválasztás is visszás volt, ahol eleve meg volt határozva, hogy kire lehet szavazni. Tetszik vagy nem tetszik, mindig meg van szabva, hogy kire szavazzunk, hogyha nem akarjuk veszélyeztetni a győzelmet. Szóval számomra ez így ilyen biodíszlet szerepbe való redukciót éreztet és ez az egyik bizonytalanság bennem, hogy szívesen szavaznék programok szerint és hogy kiről gondolom azt, hogy alkalmas, de ezt elveszik tőlem. 
Na és akkor itt van az a kettősség, ami egyenlőre dilemma bennem, hogy most az én demokratikus felfogásom számít, ami pedig a jelenlegi helyzetben kockázat, mert így a Fidesz visszajöhet.

Mi a saját kerületedben a probléma?
Az még konkrétabb dilemma, de lényegében ugyanez. Nálunk a városvezető szövetség egy jobbikos jelöltet indít. Én nem szeretnék jobbikos jelöltre szavazni, csak azért, mert ő az, akit ott indítottak. Pont emiatt kezdtem el a többi jelöltet megnézegetni és most jelenleg az van, így május elején, hogy én egyiküktől sem látok programot. Sőt, igazából vannak olyan jelöltek, akiket meg sem találok semmilyen nyilvános felületen, hogy ők egyáltalán kik lehetnek és mit csinálnak. Akiket megtalálok, náluk meg nem találok egyelőre programot. A helyzet azért is speciális nálunk, mert itt Bognár Szilvia a jelenlegi képviselő és az a tapasztalatom, hogy amíg ő kampányolt és ameddig alpolgármester volt, addig tartott fogadóórákat, hírt adott arról, hogy miket csinál és amikor őt leváltották, azóta nem igazán találom, hogy ő az én választókerületem képviselőjeként mivel foglalkozik. 

Vannak még más civilek, akik indulnak.
Az a tapasztalatom, hogy a jelöltek egyfajta hozzáadott értéknek tartják, ha azt bizonygatják magukról, hogy ők civilek és az a furcsa, hogy ezt pártpolitikusok is elkezdték bizonygatni magukról. Számomra választóként hangsúlyosabb lenne az, ha inkább arra lenne tervük vagy azt bizonygatnák, hogy majd a munkájuk során miképpen fogják a választókerületük tényleges civiljeit, polgárait, ott működő vállalkozásait. Hogyan fognak az igényeikre figyelni azokat közvetíteni? Azt hiszem, nekem nem az a fontos, hogy ők milyen szempontrendszer alapján tudják magukat civilnek mondani, hanem, hogy a választópolgárokat miként képviselik.

Az európai választással kapcsolatban döntöttél már?
Arra a pártra fogok szavazni, amelyiket a legkevésbé szeretném, hogy a Magyar Péter-féle, igen erőteljes mozgalom felőröljön. Azt gondolom, hogy lesznek olyan pártok, amiket fel fog őrölni. 


Ilyen a kampány 2. – Fotó: Gűth Ervin

K. A.

(40+, férfi) 

Miért vagy bizonytalan?
Az európai választásnál vannak kétségeim, dilemmám. A polgármester- és képviselőjelöltek kapcsán annyira nem vagyok bizonytalan, de az az aggodalmam, hogy megválasztanak bármilyen Fideszest. Nincsenek olyan óriási illúzióim a helyi önkormányzati jelöltekkel kapcsolatban, hogy bárki olyan iszonyatosan alkalmas lenne, hogy itt az érdekeimet képviselje a városban. Viszont olyan mértékű alkalmatlanságot látok a kormánypárti oldalon, hogy őszintén meglepne, ha bármit tudnának csinálni. Így őszintén nem érzem tétjét annak, hogy itt elveszne az ellenzéki vezetés. Szerintem a látszatellenzéki csapatok – Tiszta Kezek, LMP-sek – sem fognak számottevő károkat okozni jelenlétükkel. 

Mi fontos egy jelöltnél?
Hogy legyen valami politikán kívüli, értékelhető egzisztenciája. Ha van valami szakmai identitásuk és valami értékelhető bevételük, akkor kevésbé tartok attól, hogy ők anyagi haszonszerzés céljából vannak a közgyűlésben. Az átláthatóság egy erős igényem.

Mi a dilemmád az európai választással kapcsolatban?
Magyar Péter és a Tisza Párt megjelenése és a nagyon gyors növekedése. A 2022-es választások óta a Kutyapárt fele hajlok és most elbizonytalanodtam ebben, mert bár magának Magyar Péternek a személye számomra nem különösebben vonzó vagy hiteles, viszont meglátva azt, hogy milyen emberekből alakítottak ki listát, elkezdtem elbizonytalanodni. Illetve a potenciál és növekedés, amit mutat, az jelenthet reményt. A Kutyapártnak nincs esélye erre. Magyar Péterék listáján pont olyan emberek vannak, akiket egy ilyen munkára én is alkalmasnak gondolnék. Nyitottak, világlátottak, nyelveket beszélnek, megfelelő tapasztalatokkal rendelkeznek. De amúgy, kompromisszumosan bizonytalanított el Magyar Péter, mert őt nem szeretném azért mégse miniszterelnöknek látni.


Ilyen a kampány 3. – Fotó: Gűth Ervin

B. M.

(30+, férfi)

Miért vagy bizonytalan?
Az egyik, hogy most fogok csak hosszabb időre Pécsre költözni, illetve hosszabb időt eltölteni és egyrészt nem nagyon tudom, hogy ki az, aki azt akarja képviselni, amit én is szeretnék. A másik meg az, hogy amit láttam Pécsen az elmúlt tíz évben, az alapján nem látom azt, hogy bármelyik párt vagy politikai oldal is valamennyire előrébb akarná vagy előrébb tudná vinni a várost. Taktikai szavazó vagyok és mivel tudom, hogy a nagy többség oda szavaz, ahova neki kell, ezért igyekszem kisebb pártokra szavazni.

Milyen elvárásaid vannak?
Főleg azt várom, hogy a jelölteknek legyen valamilyen víziója, hogy Pécs most hol van és hova akarna eljutni és hogyan akarja ezt. Azt látom, hogy Pécsen csomó lehetőség van, de már a belvárosnak egy része is rohad le és senki nem foglalkozik semmivel. Nincsenek is érdemi témák. Beszéljenek arról, hogy hogyan lesz több bérlő a belvárosban, hogyan lesznek galériák, amiket akár ingyenesen vagy rezsiért ad ki az önkormányzat. Semmilyen, az embereknek a kezdeményezőkészségére építő dolog nincsen. Nem is kampányol ezzel senki, amennyire én legalábbis látom. Mutasson egy víziót és azt is mutassa meg, hogy hogyan. Hol lesz bringaút? Hol lesz zebra? Lesz-e önkormányzati üzletpályázat?
Én azt látnám szívesen, tekintve, hogy maga a belváros is alapvetően így a lehetőségei alatt tíz vagy húsz fokozattal teljesít, hogy legalább azt revitalizálni valamilyen szinten. Nem nagyon újul meg a város.

Kétséges szerinted a választás kimenetele?
Szerintem az a baj általánosságban, hogy Magyarországon nem nagyon van kire szavazni. Mindig a legkisebb rosszat szavazzák meg a magyarok, lassan már 30 éve, dehát a végén valakire mégiscsak x-elni kell. Vagy érvénytelenül szavazni, ha annyira borzasztó a felhozatal. A polgármesternél szerintem le van futva a választás, mert Péterffynek szerintem nincs érdemi ellenfele. De amúgy tetszik is, hogy a „pécsiség mindenkor” meg ilyen szlogenekkel kampányol. Még, ha nem is csinál olyan dolgokat, amik szerintem jók lennének, de azért egy érzetet tesz mögé. A fideszes jelölt nem tudom mit csinál, de nem hiszem el, hogy vele majd a dolgok Pécsen dőlnének el. A többit jelentkező meg komolytalan. De egyéni képviselő szempontjából nyilván arra fogok, aki – hogyha esetleg lennének programjaik, amiket én nem láttam és nem is biztos, hogy lesznek –, hogyha valaki esetleg olyat ígér, ami revitalizáció, akkor megfontolom, hogy őrá szavazzak, de nem nagyon látok semmit. 
Hozzá kell tennem, hogy bezzeg Budapest. Karácsony sokkal jobban elvitte a közbeszédet szakpolitikai témák felé. Illetve, Józsefvárosban ténylegesen arról vitáznak, hogy jó-e ez a sok fásítás, zöldítés, jó-e ez a szociális bérlakásprogram? Pécsen nem nagyon látok ilyen témákat és ügyeket, hanem tényleg ez a Fidesz, nem Fidesz; köcsög, nem köcsög, ez a törésvonal van. Ez a sajtón keresztül lejön. Mindig a Fidesz ellene kellene harcolni úgy, hogy alapvetően egyértelmű többsége van a baloldalnak. Mintha ez egy biankó csekk lenne a baloldal számára, hogy bármit megtehetünk, innentől kezdve úgyis nyerünk és akkor majd lesz, amit mi akarunk.

Szerzők: Kapás Réka – Gűth Ervin

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth