Gyurcsányista trükknek tartja a pécsi Fidesz a választókerületek átrajzolását. Vajon kamuznak?

Gyurcsányista trükknek tartja a pécsi Fidesz a választókerületek átrajzolását. Vajon kamuznak?
Önkormányzati választókerületek vs. parlamenti választókerületek (pdf)

„Olyan mintha Péterffy Attila sajátkezűleg rajzolgatta volna őket” – mondta az önkormányzati választókerületekről Barkóczi Csaba, fideszes városházi képviselő a kormánypárti Pannon Televízió kamerájába. De még több érdekes megállapítást tett, például azt, hogy a „baloldali városvezetés” nem vette figyelembe a város szerkezetét és társadalomföldrajzát a határok átrajzolásakor, és „így akarják manipulálni a 2024-es választás eredményét”. A képviselő mondatai természetesen végigszántották a kormánypárti médiát, na, de nézzük tényeket.

A választókerületeket azért kellett módosítani, mert Pécs lakossága az előző választás óta tovább csökkent. A korábbi 18 helyett már csak 17 területi képviselő kerülhet be a következő testületbe. (A töredékszavazatok alapján még heten kompenzációs listáról, valamint természetesen a polgármester.) A választókerületi határok módosítását a helyi választási iroda munkatársai (lényegében Pécs jegyzője és a hivatal) november 30-ig elvégezték, azt a helyi választási bizottság elfogadta, az erről szóló határozat itt található. Idén először térképes formában is elérhetővé tették az új körzeteket (pdf). 

Ahhoz, hogy minden szavazat ugyanannyit érjen a kerületek kialakításakor arra kell törekedni, hogy az egyes választókerületekbe nagyjából ugyanannyi lakos jusson. A pécsi választók számát a kerületek számával elosztva 6901-et kapunk. Ez az átlag nyilván egy ideális szám, amit aztán a városszerkezeti valóság úgyis átír. Viszont az átlagtól 15%-kal eltérni tilos, de már az 5%-os eltérést is meg kell indokolni. Erre Pécsen most egy helyen volt szükség, ugyanis a határozat szerint csupán az 1-es választókerületben nem sikerült tartani az 5%-ot. Itt a mecsekszabolcsi városrészt csatolták Somogy-Vasas-Hird területekhez és így 7%-os lett az eltérés. A legtöbb kerületben az átlagtól való eltérés csekély és csupán két helyen haladja meg a 4%-ot. A térképet elemezve látszik, hogy nincsenek különösebben torz alakzatok. Amire jó ellenpélda a Baranya 01-et amőbaként bekebelező Baranya 02-es országgyűlési választókerület. De a pécsi választókerületek 2019-es kialakítása is érdekes, ahol bőven voltak 9-14% körüli eltérések (pdf) és a végső térképen is egészen furcsa alakzatokat láthattunk. Ilyesminek most nyoma sincs.

⚖️
Ahogy Szombathelyen a kétfarkúak vagy a budapesti V. kerületben a Tiéd a Belváros-frakció, úgy Pécsen a fideszes Barkóczi is bíróságon támadhatta volna meg a választókerületek kialakítását. Azonban gyurcsányozás helyett ott érvekkel és tényekkel kellett volna alátámasztani a mondandóját, így érhető, hogy nem igyekezett.

A cikk először ebben a hírlevélben jelent meg:

#119 – Másképp tiszta | Választási malaszt | Utolsó napok
A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal az ingyenes feliratkozók is a teljes hírlevelet kapják. Nincs ez mindig így. Ha minden tartalmat mindig meg szeretnél kapni, akkor válts előfizetésre! #aszerk. Lásztminitbe’ még péntek reggel 9-ig tudsz ajándék Mecseki Müzli előfizetést

Tovább »»

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Petíció indult Pécsen januárban, hogy ismét engedélyezzék az apa és egy dúla egyidejű jelenlétét a vajúdás alatt a klinikán. Aláírásgyűjtés azonban nem csak itt, hanem számos más vidéki és fővárosi intézmény gyakorlata kapcsán elindult, amiről korábban átfogó cikket írtunk. A témában megkérdeztük a pécsi klinikaigazgatót, Kovács Kálmán Andrást, akinek a

By mecseki müzli
Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Nehézkes a pécsi buszok egyébként korszerű helyzetkövető technológiájának használata, az alkalmazás elavult, ezért egy független fejlesztő saját megoldással jött ki. Az elektronikus jegy- és bérletváltás területén nagy előrelépések történtek, de itt is további fejlesztésekre lenne szükség. * Nehezen hozzáférhető, elavult szoftveres megoldásokkal használhatjuk a Tüke Busz járatkövető szolgáltatását a hivatalos felületeken.

By mecseki müzli
Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Aláírásgyűjtés kezdődött januárban, a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának címezve a kérést, ne kelljen választania a szülő nőnek, hogy az apa vagy a dúla legyen jelen szülésénél. Tavaly ősszel az országban több helyen indultak petíciók a helyzet megváltoztatására, ugyanis a koronavírus-járvány óta a nők vajúdásánál nem lehet bent egyidejűleg két

By mecseki müzli