#143 – Jelölti értekezések | Történelmi távozások | Hirdetési költések

#143 – Jelölti értekezések | Történelmi távozások | Hirdetési költések
Ez nem az.

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

A pécsi közéletet sem lehet egy last minute, választási kisokosban összegezni. Tudom, igény lenne rá, de a tájékozottsághoz és a felelős döntéshez folyamatos figyelem kell. Ebben próbálunk a Mecseki Müzli hírlevéllel segíteni, és őszintén remélem, hogy a rendszeres olvasóink az átlagosnál jobban ismerik a helyi politikai szereplők erőviszonyait, képességeit, motivációit. Nem csak a mostani, de a következő választások előtt is. A 2026-os kampány már régen elkezdődött, a 2029-es pedig hétfőn fog. Szóval, van dolgunk.

Ezen kívül a Mecseki Müzli egy másik küldetést is teljesíteni szeretne. Várjuk az olvasók javaslatait: az elkövetkező hónapok során milyen témákat járjunk körbe alaposabb cikkekben? Részletek, beküldés itt:

Üdv,
Ervin


#2024

A pécsi újságok közül egyedül a Mecseki Müzlinek sikerült mind a hat pécsi polgármesterjelölttel interjút készíteni. Tudom, hogy a legtöbben meg sem próbálták ezt a mégiscsak alapkövetelményt megugrani. És persze volt, amelyiket válaszra sem méltattak egyes jelöltek. Ráadásul nem csak Pécsen, de országos szinten is különleges helyzet – sajnos –, hogy ugyanannak az újságnak a két legesélyesebb jelölt kritikus kérdésekre érdemi válaszokat ad. Ezeknek az értékelését, helyén kezelését, hitelének megítélését már az értő olvasókra bízzuk. Ami a legszembetűnőbb, hogy az interjúkból tényleg párhuzamos valóságok rajzolódnak ki, érdemes rögtön egymás után olvasni a szövegeket. Itt csak az öt-öt legerősebb idézetet emeljük ki:

Péterffy Attila (Pécs Jövőjéért Egyesület)

 • Lehet a céges világból hozott szemléletemet kritizálni, ám többek között ez tett különbséget aközött, amit az előző városvezetés nevezett feszes és kontrollált gazdálkodásnak, és aközött, ami szerintem valóban az. Cégvezetőként azért mentem el a falig, mert akkor a társaság érdeke úgy kívánta, ma pedig azért, mert a pécsiek érdeke így kívánja. 
 • Ma háromféle nagyváros van Magyarországon: amit a kormány támogat, amit teljesen ellehetetlenít, és amit megtűr. Meggyőződésem, hogy Pécs a legutóbbi csoportba tartozik. Egy ellenzéki városvezetés kemény szakmai munkával ezt tudja elérni úgy, hogy közben egyenes marad a gerince.
 • Meglátásom szerint az eltelt 4,5 évben sem az LMP, sem a Mindenki Pécsért Egyesület nem tett semmit a pécsi közösségért. Erre a semmire jelentkeztek be képviselői helyekért, most pedig ezek a szereplők egymásra találtak. Sokkal jobb szívvel tudom azt mondani, hogy politikai szövetségünkben több helyet tudtunk biztosítani civil jelölteknek a mostani választásokon, mint 2019-ben.
 • Negatív üzenetnek tűnhetnek a Pécs Jövőjéért Frakciószövetség rendszeresen megjelenő közleményei, amelyekben hétről hétre összegyűjtik, hogy miben hazudott a pécsi adófizetőknek a saját pénzükön a NER propagandája. Ám ezt a közleménysorozatot is a kényszer és a felelősségtudat szülte. A pécsiek megérdemlik, hogy legalább esélyt kapjanak egy tisztább és objektívebb valóság megismerésére.
 • Kiemelten figyeltünk arra is, hogy a fontos döntéseink meghozatala, átfogó koncepcióink elfogadása előtt lehetőleg minden érintett civil és egyéb szervezettel egyeztessünk. Minden évben külön konzultációra hívtuk az ellenzéki képviselőket, mielőtt a közgyűlésen megtárgyaltuk volna a költségvetést.

A teljes interjú itt olvasható


Csizmadia Péter (Fidesz–KDNP-ÖPE)

 • Az idő persze bebizonyította, Péterffy csapatát ugyanazok a régi MSZP-és és most már DK-és arcok által dominálják. A más-más ideológiai alapokon álló szavazók az aggályaikat félretették és támogatták ezt. Nem biztos, hogy minden választóval szemben fair, hogy így támogassanak közös jelölteket, de ameddig a választók ezt hajlandóak megtenni, addig ezzel próbálkozni fog a baloldal.
 • Péterffy Attilával lényegében mindösszesen három alkalommal tárgyaltam. Teljesen lekorlátozták a polgári oldal eszközeit a közgyűlésben. Nagyon ritkán hívtak minket egyeztetésekre, azok is inkább látszategyeztetések, csupán tájékoztatók voltak. Vegyünk például egy költségvetést, aminek a számait már év vége felé lehet látni. Nekünk pedig a februári hivatalos beterjesztés előtt egy-két héttel vagy néhány nappal korábban jeleznek.
 • Mi tényekre alapozott kampányt folytatunk. Tény, hogy feljelentések hatására büntetőeljárások vannak folyamatban. Tény, hogy Péterffy Attila Gyurcsány Ferenc támogatásával lehet polgármester. Gyurcsányék foglya, egyértelmű. Ehhez képest, engem olyan ügyekbe akarnak belerángatni, amikhez semmi közöm nem volt.
 • A 2022-es választáson Pécsen majdnem ugyanannyi szavazatot szerzett a Fidesz, mint amennyit a levitézlett baloldali pártok összefogása. A pártok még ott vannak, de szavazók már nincsenek. A fasisztáktól a kommunistákig tartó összefogás annyira lejáratta magát, hogy ebből az elégedetlenségből született a Magyar Péter-jelenség.
 • Nem szeretnék a 2019 előtti időkhöz visszatérni, inkább nyissunk meg közösen egy új korszakot. Ha nyerünk, akkor velük – az Emberség Erejével Alapítvánnyal és a pride-ot is szervező Diverz Ifjúsági Hálózattal – is tárgyalni szeretnék. 

A teljes interjú itt olvasható


MÉG NÉGYEK

 1. Sándor Zoltán: Nincs sok esély, hogy nyerjek, de a Mi Hazánk presztízsét növeli, hogy tud polgármesterjelöltet állítani Pécsen | ITT
 2. Bognár Szilvia: Ahogy Csizmadiának és Péterffynek Orbán, lehet, hogy a következő generációnak mi leszünk a minta | ITT
 3. Szentgyörgyváry Péter: Magyar Péter a csalódottakat hívja, én meg a kemény jobbosokat és a kemény balosokat is | ITT
 4. Lajos Milán: Azt gondolom, hogy segíteni menő | ITT

– PONTOSABBAN: Az előző számban (#142) mandátumbecslésre vetemedtem, amihez továbbra is tartom magam, viszont egy részét világosabban kellett volna megfogalmaznom. Méghozzá a választókerületekre leadott tippemet: azt írtam, hogy Péterffy Attila csapatának 12, míg Csizmadia Péternek 5 jelöltje fog közvetlenül bejutni a közgyűlésbe. Mindezt abból következtettem ki, hogy szerintem csak 7 csatatérkerület van és ezekből – jobb információk hiányában és a tendenciák miatt – 5:2 arányban adtam mandátumokat az ellenzéki összefogásnak és a Fidesznek. Ugyanakkor, pont az egyénikben tapasztalható nagyobb bizonytalanság (kicsi minta, sok induló, jobb mozgósítás) miatt az is könnyen előfordulhat, hogy mind a hetet elviszik a kormánypártok vagy éppen a Pécs Jövőjéért Egyesület húz be ötnél is több kerületet. A tét nem kicsi, hiszen így akár egy „béna", könnyen feloszlatható közgyűlés is összeállhat, de a legvalószínűbb szűk többség helyett egy újabb nagyarányú Péterffy-győzelem sem lehetetlen.

– HÁJÓSAN: Az elmúlt hetekben – nyilván a kampányhajrára időzítve – az MSZP-közeli Pécsi Stop cikksorozatban mutatta be, hogy hogyan is működhetett a „csókosok” önkormányzati bérlakáshoz juttatása a fideszes városvezetés idején. Az ügyeknél – amikben Rogán Cecília rokona, a Fidesz-frakció egykori titkára és egy „civil bácsi” érintett – még beszédesebb a székletfixált fideszes képviselő Hári József pársoros levele. Amit az ÖPÉ-t is megjáró veterán politikus már 2022-ben, azaz a Párt pécsi bukása után írt. A fogalmazás erős szó lenne, maradjunk a hanyag eleganciával odavetett utasításnál, amit a jegyzőnek címzett és egy elhalálozás miatt megüresedett lakás bemutatásáról szólt. A stílus és a tartalom együttese tényleg mindent elmond, de a legdurvább, hogy mennyire iszonyatosan mellément időben és térben is…  

– CICAFÁJT: Elképesztő leleplezést közöl az LMP-közeli Bahír: több fideszes kötődésű oldal is Bognár Szilva kampányát hirdeti! A sors fintora, hogy a Bahír pedig Szentgyörgyváry Pétert nyomja fizetett hirdetésben, amit a Pécs Aktuál írt önérzetes – és erőltetett – válaszcikkben kér számon. De mindez természetesen eltörpül Dunántúli Napló/Bama mellett, ami egészen brutális összegeket költ a fideszes narratíva hirdetésére. A városvezetést ekéző cikkeket nem ritkán 40-50 ezer forinttal tolják meg Facebookon, és ugyanilyen büdzsékkel mennek a fideszes jelöltekről szóló promócikkek is. A legnagyobb összeget természetesen Csizmadia Péterre költötték: egy hét alatt legalább 150 ezer forint ment el csak erre.

💡
#bezzeg: A Mindenki Pécsért egyik jelöltje – a korábban már többször, különböző módokon induló Belányi Lajosné – a Tisza Párt logóját használta egy kampánylevélen. Erről maga az induló számolt be személyes Facebook-profilján, és egy véletlennel magyarázta, a megtévesztő borítékokat. Belányiné szerint a Tisza még munkát is ajánlott neki, de aztán – ahogy sok más helyen – úgy Pécsen sem támogatták senkit, információhiányra hivatkozva. A jelölt elnézést kért. Bezzeg Vácon, a Váci Szívvel és a Jakab Péter-féle A Nép Pártján polgármesterjelöltje egyenesen a szórólapjain sugallta azt, hogy Magyar Péter támogatásával indul az önkormányzati választáson. És, ahogy ez a Telex cikkéből kiderül, országos jelenségről van szó.
 • Óvodások fotóival kampányol Berényi Zoltán (Fidesz–KDNP–ÖPE), és szülők kérésére sem szedi le a képeket. | pecsma.hu
 • Impresszumhiányos plakátokkal kampányolnak Csizmadia Péter mellett, a választási bizottság szerint ez jogsértő, de mivel nincs impresszum, így nincs kit megbírságolni, felszólítani. 🤷 | pecsma.hu

#nagykötőjel

– EURÓBÁNKÓK: Bánki Erik egyik furcsa cége pont a Volvo-botrány időszakában kapott 52,5 millió forintot a Volvo-botrány harmadrendű vádlottjától – ez derült ki a Pécsi Ítélőtábla írásbeli indoklásából. P. Endre – aki több Bánki Erikhez kötődő cégnek is az ügyvezetője volt – egy thaiföldi cégén keresztül jutott valamiért 550 ezer euróhoz került a buszokért kicsengetett pénzből. És erről ugyan a nyomozati anyagok régóta rendelkezésre állnak, valamiért az első fokon eljáró Kaposvári Törvényszéket ezt egyáltalán nem értékelte. A két utalás között egyelőre nincs közvetlen kapcsolat, de mindenképpen érdekes, hogy a magyar hatóságok az indítvány ellenére sem pedzegették ezt a szálat. Ehhez hasonló problémák tucatjai semmisítette meg a Pécsi Ítélőtábla az első fokú felmentő döntést, és tette át a Szekszárdi Törvényszékre az ügyet. A teljes indoklást Hadházy Ákos is elérhetővé tette.

💡
Bánkit a cikk megjelenése után megkereste a Népszava. A fideszes politikus szerint: „Nekem biztosan nem utalt egyetlen fillért sem! Aki ezzel ellentétes dolgot állít, az hazudik" – ami azért érdekes, mert senki sem állította, hogy ő kapta a pénzt közvetlenül. A holland hatóságok nyomozati anyagai szerint a pénzt a cége kapta.

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth
Csizmadia Péter: Nem kizárólag a saját, elkötelezett szavazóinkkal foglalkozunk a kampányban

Csizmadia Péter: Nem kizárólag a saját, elkötelezett szavazóinkkal foglalkozunk a kampányban

A kormánypártok pécsi polgármesterjelöltje 2014 óta a városi közgyűlés tagja, 2019 óta a helyi Fidesz frakcióvezetője. Februárban dőlt el a jelölése, de már tavaly nyáron is az esélyes indulók között emlegették. Ellenzékiségről, jelöltségről, lejáratókampányokról, programról, megtámadott civilekről kérdeztük. Milyen tanulságokat vont le Fidesz-KDNP-ÖPE 2019-es pécsi vereségéből? Szerintem alapvetően három tényező

By Ervin Gűth