#147 – Biztató viták | Kivágott fák | Felszedett kövek

#147 – Biztató viták | Kivágott fák | Felszedett kövek
Pécsi is, postaláda is.

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Nem vagyok naív, de egészen reménykeltő eseményen (lásd: #videocast) vagyunk túl. A Mecseki Müzli harmadik rendezvényében nem csak az volt meglepő, hogy politikáról politikusokkal milyen normális hangnemben lehetett beszélgetni, de az is, hogy a nem éppen ideális körülmények ellenére érdeklődő, szép számú közönségünk volt. Köszönjük mindenkinek, aki segített ezt összehozni vagy eljött, és reméljük, hogy még több hasonló rendezvényünk lehet!

Üdv,
Ervin


#kispont

A Vince utca legújabb felújítása egy régi probléma újszerű megoldását ígéri. A patakmeder mentén épült utcában időnként kiöntő víz és a nemrégiben ide terelt forgalom tette tönkre ismét a burkolatot, ami valójában egyik tényezőre sem volt felkészülve. 

A mostani, néhány hete elkezdett felújítás során az utca teljes szélességében felszedik a köveket és a vápaelemeket (bemélyedéseket), majd a betonra felvitt aszfaltrétegre, cementragasztóba helyezik vissza a köveket, és ezúttal a kövek közti réseket ki is fugázzák cementes ragasztóval, ami a korábbinál várhatóan jóval ellenállóbbá teszi majd a burkolatot. 

Azonban annak, hogy a Vince utcában időnként gondot okoz az árvízként kiöntő patak, megvannak a maga földrajzi, várostörténeti okai. Tettye patak megáradása és az utca víz alá kerülése mindig is problémát jelentett az itt élők számára, akik – kezdetben legalábbis – épp emiatt a patak miatt költöztek a hegyoldalnak erre a részére, és az a víz, amely mindig itt kívánt közlekedni, időről időre újra meg fogja mutatni magát. 

Rehova Kata teljes cikk itt olvasható és hallgatható meg.


#2024

Szeptember 22-ére írta ki a Helyi Választási Bizottság a 15-ös egyéni választókerületben az új választást, mivel Fürj Csaba (Pécs Jövőjéért - Jobbik) és Vörösné Deák Andrea (Fidesz–KDNP–ÖPE) között szavazategyenlőség alakult ki. A kormánypárti jelölt panaszát – formai okokból – semmilyen fórumon nem fogadták el. Péterffy Attila már múlt héten bejelentette, hogy az ellenzéki szövetség az új választáson is Fürj Csabát a terület jelenlegi képviselőjét indítja. A többi jelölőszervezet egyelőre nem nyilatkozott, egyedül a Tiszta Kezek Egyesület válaszolta nekem, hogy mindenképpen megmérettetik magukat ebben a körben is. A választási kiírás több határnapot is kijelöl: a jelöltállításhoz szükséges aláírásokat a kampányidőszak kezdetétől, azaz augusztus 3-tól lehet gyűjteni és legkésőbb augusztus 19. kell azokat leadni, azaz bejelenteni a jelölteket.

💡
Mindeközben úgy tűnik, hogy az önkormányzatiság továbbsorvasztását tervezi a kormány: a helyi iparűzési adó eltörlésére több jel is utal, Lázár János pedig „megreformálná” a vállalkozásoknak ezt az adónemét. | 24.hu

#nagykötőjel

– NYÁRI: A természet szempontjából szerencsétlen, politikai szempontból frekventált időszakban indult meg a fakivágássál is járó sétányépítés Orfűn. Júniusban kezdték el a Pécsi-tó északnyugati részén vezető gyalogos és biciklis út kialakítását, ami jelentős tereprendezést – és fák kivágást is – jelent. Annak ellenére, hogy turisztikai és természetvédelmi szempontokból a nyár a legalkalmatlanabb időszak az ilyesmire. 

Az önkormányzat szerint az orfűiek régi vágya teljesülhet a mostani a munkálatok befejeztével a teljes tó körbesétálhatóvá válik. Az érintett rész ráadásul nem természetvédelmi terület, így a jegyző saját hatáskörben dönthet a fakivágásokról. Az újraválasztott polgármester szerint, annyi fát vágtak ki, amennyit feltétlenül ki kellett vágni ahhoz, hogy megépüljön a gyalogosok biztonságát szolgáló sétány.