#20 – Morális péerkatasztrófa | Vasarelys gördeszka | Barackos aktivista

#20 – Morális péerkatasztrófa | Vasarelys gördeszka | Barackos aktivista

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ha új feliratkozó vagy, akkor itt elolvashatod, hogy pontosan mi is ez.

Ha tetszik, amit olvasol, akkor küldd tovább annak az ismerősödnek, aki szereti a Pécsi Sört!


#aszerk.

Jövő hétfőn érkezik az első csak tagoknak szóló hírlevél. Ha szeretnéd te is megkapni, akkor nincs is más dolgod, mint beállítani a havi rendszeres támogatást.

Közben talán az is látszik, hogy ez nem is annyira próbaüzemmód már. Ebből pedig az következik, hogy hamarosan részben fizetőssé válik a mecseki müzli. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy februártól lesz:

  • egy ingyenes hírlevél (a jelenlegi tartalom 70-80%-a + havonta 1-2 teljes hírlevél),
  • egy előfizetéses hírlevél (a jelenlegi hírlevél 100%-a minden héten + teljes hozzáférés az oldalon található korábbi tartalmakhoz).

A támogatók is az előfizetéses hírlevelet kapják majd, de ők egyéb előnyöket, lehetőségeket is kapnak (pl. extra hírlevelek, zárt Facebook-csoport, hozzászólási, megjelenési lehetőség az oldalon, témaötletek).

Az előfizetés árán még alkudozom magammal, de te bárhogyan is döntesz majd, szerintem a jövőben is érdemes lesz várni a csütörtök reggeleket.

A kérdéseket, véleményeket továbbra is írd meg nyugodtan egy válaszlevélben.

Üdv,
Ervin


#kispont

A korrupciós botránya miatt lemondásra kényszerült, volt igazságügyi államtitkár, Völner Pál ügyét a több mint 1700 oldalas nyomozati anyag alapján kezdte el feldolgozni a 444.hu. Az első cikk rögtön pécsi szálat mutat be, hiszen a PTE jogi karának egyik óraadója az ügy kulcsfigurája: Schadl György.

A végrehajtói kar elnöke, aki a gyanú szerint rendszeresen fizetett Völnernek különböző szívességekért, a cikk – illetve a nyomozati anyag – szerint nemcsak személyi és ingatlanügyeket, de tanulmányi előremenetelt is intézett fideszes politikai szereplőknek, hozzátartozóiknak. Úgy tűnik, Rogán Antal egyik bizalmi emberének, Nagy Ádámnak több vizsgát is előre lezsíroztak a pécsi jogi karon. A folyamatokat a jogi kar munkatársai segíthették, akikkel Schadl telefonon is egyeztetett, ezzel is bizonyítékot szolgáltatva a hatóságoknak.

A nyomozati anyag tartalmáról egy ideje keringtek pletykák, így nem csoda, hogy az ügy kapcsán pár nappal korábban a Mi Hazánk is videót forgatott, amiben megszólaltatták Fábián Adriánt, a pécsi jogi kar dékánját. Azt a dékán is elismerte, hogy Völner Pál furcsa módon kiemelt figyelemmel követte az egyetemen zajló végrehajtói képzést, a hallgatók előremeneteléről és várható végzésükről információt is kért. Sőt, Fábián azt is elmondta, hogy drukkol Schadl Györgynek, és mivel barátjának tartja, így reméli, hogy sikerül tisztáznia magát. A dékán hangsúlyozta, hogy a tudomása szerint csak szabályos („rugalmas, méltányos") kedvezményeket kaptak a hallgatóik. Azt viszont határozottan tagadta, hogy – tudomása szerint – pénzért cserébe engedtek volna át valakit a vizsgán. A beszélgetés egy pontján pedig hamis vád miatti feljelentést is kilátásba helyezett az interjú készítőivel szemben, és neveket, időpontokat, konkrétumokat kért.

Hát, a 444.hu cikkében, és a nyomozati anyagokban mindegyikből akad, így nem is nagyon volt más választása a PTE-nek, mint belső vizsgálatot indítani. Egy tanársegéd vizsgáztatási jogát már vissza is vonták. Az ugyancsak érintett szegedi egyetemen nem húzták az időt: a belső vizsgálatot lezárták, mely szerint náluk minden okés volt.

A PTE, illetve a kar oldalain egyelőre nem láttam hivatalos közleményt, de később eltűnő facebookos kommentek igen. Nyilván sose jó egy ilyen pr-katasztrófa egy oktatási intézménynek, de a HVG rangsorában legjobb vidéki jogi karként számon tartott ÁJK-nak így most nehezített pályán kell megküzdenie a felvételizőkért folytatott idei ádáz küzdelemben.


#nagykötőjel

– KIDUDÁLTAK: Néhány másodperces dudálással tiltakoztak a vasútállomásnál hétfő délben a Tüke Busz sofőrjei. Az önkormányzati cégnél működő egyik szakszervezet szerint a méltatlan bérek miatt, illetve a vezérigazgató szavai ellen tiltakoztak így. Bánkuti István, egy sok fontos témát körbejáró, láthatóan alig szerkesztett beszélgetésben, a sofőrök és ellenőrök egy részét bunkónak nevezte, de hasonlóan minősítette az utazóközönség egy részét is. Ami elég pontos állításnak tűnik, nem is csoda, hogy a tartalom miatt nem is kért elnézést a cégvezető, csak a stílus miatt. Az elhangzottak miatt a felmondását mégis felajánlotta a városvezetésnek, belső vizsgálat indult, annak lezárásáig nem lesz változás az utashiány miatt is súlyos anyagi problémákkal küszködő cégnél.

Láthatóan nincs szerencséje a Tüke Busznak a vezetőivel, bár szerintem a bunkóság, kisebb probléma, mint a megtűrt vagy éppen támogatott korrupció. Az egyik korábbi vezérigazgató a Volvo-gate elsőrendű vádlottja, de az átvilágítások más problémás eseteket is felszínre hoztak.

– NEREPROMODKU: Átépítik és korszerűsítik a pécsi szülészeti és nőgyógyászati klinika épületegyüttesét, ahol létrejön a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontot is. A kivitelezésre, a családbarát szülészet létrehozására, eszközbeszerzésre összesen 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre. A kivitelező a Mészáros Lőrinchez köthető ZÁÉV lesz, akik a közlemény szerint a klinika munkatársaival együtt „azon fáradoznak majd, hogy a betegellátás zavartalanul folyjon, és a lehető legkisebb kellemetlenség érje az ellátottakat, ugyanakkor a kivitelezés érdekében bizonyos költözések, átszervezések elengedhetetlenek."

A fejlesztésre először 2020-ban írtak ki közbeszerzést, amit két nappal később vissza is vontak, majd egy hónappal később újra kiírtak. Ezt a pályázatot, aminek a fedezetét egy tavaly novemberi kormányhatározat teremtette meg, nyerte meg most a ZÁÉV. Volt versenytárs is, a siklósi Viva Palazzo Kft., ők a 2016-os alapítás óta szintén nagyon szépen teljesítenek a közbeszerzéseken és most is dolgoznak egyetemi beruházásokon. Valamiért ebben az esetben mégsem sikerült a kiírásnak és szabályoknak megfelelő pályázatot benyújtani.

A Másállapotot a Szülészetben! mozgalom egészen máshogy közelíti meg a kérdést. Facebook-oldalukon megjegyzik: „öröm látni, hogy az infrastruktúra megújul, szebb lesz a homlokzat, lesz klíma, de mindez csak akkor hoz valós változást az ellátásban, ha emellett a szemléletváltás is legalább ekkora támogatást kap."

OPARTSZATYOR: A Selfridges áruházlánc londoni főhadiszállásán a pécsi születésű Victor Vasarely alkotásaiból nyílt kiállítás, ami önmagában is érdekes, de a szervezők ennél is tovább mentek. Az op-art művész hagyatékát kezelő alapítvánnyal együttműködve eredeti alkotásokat, és reprodukciókat is meg lehet venni. Nyilván más árkategóriában vannak ezek. De még itt sem álltak meg: a Paco Rabanne divatházzal együttműködve ruhákat és kiegészítőket is piacra dobtak, sőt Vasarely-táskákat, gördeszkákat is árulnak. Ok, sokunknak ez már éppen elég lenne, de a Selfridges ennél is tovább fog menni. NFT. Igen, Vasarely NFT-ket fognak piacra dobni, méghozzá két körben. Ezek kizárólag digitális alkotások lesznek, és a nagyon új Substance platformon keresztül lehet majd hozzájuk jutni. Ha elindul. A vásárlók a vásárlásaikkal az Aix-en-Provence-i alapítványt támogatják, aminek a vezetője Pierre Vasarely, a művész unokája, a PTE díszdoktora.

+ A londoni kiállítás megnyitója után egy nappal a budapesti Vasarely Múzeumban is kiállítás nyílt A tárgyak más(od)ik élete. Új szerzemények címmel, ami május 31-ig tekinthető meg. | kultura.hu

Tovább »»

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Petíció indult Pécsen januárban, hogy ismét engedélyezzék az apa és egy dúla egyidejű jelenlétét a vajúdás alatt a klinikán. Aláírásgyűjtés azonban nem csak itt, hanem számos más vidéki és fővárosi intézmény gyakorlata kapcsán elindult, amiről korábban átfogó cikket írtunk. A témában megkérdeztük a pécsi klinikaigazgatót, Kovács Kálmán Andrást, akinek a

By mecseki müzli
Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Nehézkes a pécsi buszok egyébként korszerű helyzetkövető technológiájának használata, az alkalmazás elavult, ezért egy független fejlesztő saját megoldással jött ki. Az elektronikus jegy- és bérletváltás területén nagy előrelépések történtek, de itt is további fejlesztésekre lenne szükség. * Nehezen hozzáférhető, elavult szoftveres megoldásokkal használhatjuk a Tüke Busz járatkövető szolgáltatását a hivatalos felületeken.

By mecseki müzli
Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Aláírásgyűjtés kezdődött januárban, a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának címezve a kérést, ne kelljen választania a szülő nőnek, hogy az apa vagy a dúla legyen jelen szülésénél. Tavaly ősszel az országban több helyen indultak petíciók a helyzet megváltoztatására, ugyanis a koronavírus-járvány óta a nők vajúdásánál nem lehet bent egyidejűleg két

By mecseki müzli