#23 – Törékeny többség | Buszjegyes matek | Városi telek

#23 – Törékeny többség | Buszjegyes matek | Városi telek
A Szentágothai János Kutatóközpont jellegzetes formái / #holmiez

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ha új feliratkozó vagy, akkor itt elolvashatod, hogy pontosan mi is ez.


#aszerk.

Nagyon jóleső visszajelzés, hogy milyen szépen megugrott az elmúlt hetekben a feliratkozók (és ezzel együtt az előfizetők és a támogató tagok) száma. Ezért egyre inkább érzem a belső késztetést a tét emelésére, vagyis jó volna hetente nem is egy, hanem inkább 1,5-2 napot a hírlevél összeállítására fordítani. Ez nem feltétlenül jelent sokkal hosszabb hírlevelet, de mindenképpen jobbat. Szóval, most ez a cél.

Viszont a megszokott, könnyedebb témákat sokan hiányolták – én is – így a gasztronómiai ajánlók is biztosan vissza fognak térni.

Üdv,
Ervin

ui: Ezen a héten a feliratkozók, az előfizetők és támogató tagok is ugyanazt a hírlevelet olvashatják, ami az oldalon is bárki számára elérhető. Akárcsak a korábbi ingyenes hírlevelek.


#nagykötőjel

– TOVÁBBHASADT: Hencsei Zsolt képviselői Facebook-oldalán jelentette be, hogy függetlenként folytatja 2-es választókerület érdekeinek érvényesítését. Az erőviszonyok ezzel megint átalakultak a közgyűlésben, hiszen ő már az ötödik olyan képviselő, aki a 2019-es győzelem után inkább mégsem Péterffyék csapatát erősíti. Így a kezdeti 18–8 arányú közgyűlési többség, most már csupán 14–12-re olvadt. Ruzsa Csabát egyáltalán nem számolva, mivel külsős alpolgármesterként úgysem szavazhat. És az is látszik, hogy miért volt olyan fontos a frakciószövetség szempontjából az LMP-és Kóbor József beszervezése 2021 nyarán.

A közgyűlési ügymenetet viszont még így is csak extrém esetben veszélyezteti az új felállás, azonban Péterffyék az ex-jobbikos Hencsei bizottsági tagságai miatt azért aggódhatnak. A kilépésével ugyanis a jogi és ügyrendi, valamint a környezetvédelmi és innovációs bizottságban is 2:3 arányban kisebbségbe kerültek a városvezető frakciószövetség tagjai. Éppen ezért, az sem kizárt, hogy személycserék lesznek. Főleg a jogi és ügyrendi bizottság lehet érzékeny terület, hiszen például a nyári szünetben a közgyűlés helyett átruházott hatáskörben hozhatnak komolyabb döntéseket.

Ráadásul a Jobbik frakcióját a megszűnés veszélyezteti, mivel legalább három képviselő kell a frakcióalakításhoz. Elméleti esélye lehet egy Jobbik–LMP-frakciónak is, bár kétséges, hogy a technikai előnyök miatt valóban megéri ez a kényszerházasság az esetleges résztvevőknek.

Egyébként Hencsei nem árulta el, hogy pontosan miért lépett ki. Megkerestem Fogarasi Gábor, jobbikos frakcióvezetőt a helyzettel, a terveikkel kapcsolatban, de egyelőre nem reagált. Mellékesen pedig megnéztem Hencsei Zsolt eddigi tevékenységét a közgyűlésben, amit nem volt nehéz áttekinteni, ugyanis az Önkormányzati TV csak egyetlen hivatalos felszólalását listázza az elmúlt 2 (és negyed) évből.

– KISPÉNZ: Jövő kedden tárgyalja a közgyűlés a város idei költségvetését, ami az alpolgármester szerint nagyon feszített lesz. Az aktuális tervezet olvasható a bizottsági előterjesztések között, szóval néhány érdekes pontot már most is ki lehet emelni. Idén is 1,5 milliárd forint iparűzési adóbevétel-kiesésre számít a városvezetés a cégek gazdasági teljesítményének visszaesése miatt. Ráadásul a kkv-k iparűzési adójának csökkentése miatt további 2,16 milliárd forint bevétel kiesésével számolnak. Mindezt a magas infláció (2021 7,5%) miatt kialakult béremelési igények fejelik meg, aminek az „erőn felüli” teljesítését szeretné elérni a városvezetés. Ezért ún. bérfejlesztési alapot vezetnének be, ami felett a polgármester rendelkezik majd. További nehezítő körülmény az elektromos áram piaci árának robbanása (500%-os növekedés). A büdzsét idén is terheli az előző városvezetés idején felhalmozott adósság rendezése: idén 1,75 milliárd forint kell törleszteni. És Pécs városának a központi (kormányzati) költségvetésbe szolidaritási hozzájárulást is kell fizetnie: 1,48 milliárd Ft-ot. Utóbbi annak tükrében is érdekes, hogy Európa szerte az önkormányzatok működésének a segítése volt a központi kormányzatok válasza a koronavírus által okozott nehézségekre – és nem az elvonás.

+ A költségvetés előterjesztéséből pedig egy korábbi ügy olyan fontos részletére is fény derül, amit eddig valamiért nem kommunikált elég egyértelműen (#15) a városvezetés. A Fidesz azzal támadta Péterffyéket, hogy azért esett el 1 milliárd forint kormányzati kompenzációtól a város, mert a benyújtással egész egyszerűen lekéstek egy jogvesztő határidőt. Már akkor is álságosnak tűnt a felvetés, hiszen korábban volt, hogy időben igényeltek kifizetett számlák alapján Péterffyék 1 milliárdot, azonban csak 50 millió forint ítéltek meg a városnak. Viszont, a mostani előterjesztésből az is kiderül, hogy a „pályázat benyújtásához szükséges EBR42 felület nem engedte újabb pályázat beadását". Ezt a problémát az államkincstár is megerősítette, ezért próbálkozott máshogy a város, ami nem hatotta meg a belügyminisztériumot.

– MATEKJEGY: A Tüke Busz közleménye szerint 2021-ben 157 252 db e-buszjegyet értékesítettek 43 millió forint értékben, összesen pedig – a 2020 áprilisi bevezetése óta – 204 852 db-ot, 55 millió forint értékben. A több alkalmazáson (Mobiljegy, banki alkalmazások) keresztül elérhető szolgáltatásra ezek szerint van igény. Ami azért jó hír, mert 2018-ban, egy évtizeddel a bevezetés után az elenyésző igényre hivatkozva szüntették be az elektronikus buszjegyeket, bérleteket. A Tüke Busz korábbi tájékoztatása szerint a szolgáltatás konstrukciója sem volt előnyös, mert túl magas díjat kellett érte fizetni. A Szabad Pécs cikke szerint évente kevesebb mint 1 millió forintot.

A Tüke Busz 2020 áprilisában a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel kötött új szerződést, és ennek értelmében a mobiljegyek árának 5%-a szolgáltatás díja. Ez azt is jelenti, ha még mindig ez a konstrukció van életben, akkor csak 2021-ben több mint 2 millió forint került Tüke Busztól a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-hez. Szerintem, a 2 > 1.

+ A 2022-es költségvetésből az is kiderül, hogy a Tüke Busznál, a kieső utasforgalom miatt, ahogy tavaly, úgy idén is 700 millió forint bevételkieséssel számolnak.


Tetszik, amit olvasol? A következő mecseki müzlit már e-mailben kéred? Próbáld ki: a feliratkozás ingyenes!

Feliratkozom

#holmiez

Szerdán az instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

A hírlevél kiemelt képének is az Ifjúság útján található Szentágothai János Kutatóközpontot (felelős tervező: Bachmann Bálint DLA) választottam, ami három, nagyon hasonló kockaszerű épülettömegből, és egy közéjük ékelődött, kavics alakú, 300 fős előadóteremből áll. Ennek borítása „Zsolnay-színű" és csillogású burkolatot kapott, a formája pedig a központ logójában is visszaköszön. Az európai uniós támogatásból épült SZKK-t 10 évvel ezelőtt adták át.

Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a mecseki müzli instagramján látni? Küldj nekem egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra, és írd meg, hogy másoknak miért lenne érdekes, amit látunk! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

#idézett

Az életkor miatt egyre több olyan pár van, akiknek sajnos már nem lehet segíteni, ráadásul sokan kifejezetten későn kérnek segítséget, mert a 45 éves határ – amíg öt kezelést finanszíroz a társadalombiztosítás –, abba a hitbe ringatja őket, hogy ráérnek.

dr. Várnagy Ákos, a PTE Klinikai Központ Meddőségi Központ szakmai vezetője | hvg.hu


#gyűjtő

 • Kétsávosra bővülhet a patacsi elágazás körforgalma a Magyar Közútkezelő szerint: a tervezésre közbeszerzést írtak ki, megvalósulni pedig akkor fog, ha lesz rá pénz… | Ágoston Andrea/Facebook
 • Három pécsi köztéri szobor köré szerveződő, városemlékezeti sétát mutat be a Trafó, aminek előadója (és ötletgazdája) Kelemen Kristóf, akivel a Librarius interjút is készített. | Trafó
 • Oratórikus műre írt ki zeneszerzői pályázatot a PTE Művészeti Kara, aminek az apropója a Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem 1923-as Pécsre költözésének 100. évfordulója. | PTE-MK
 • Személyesen Szik Mátyás, a bizonyos körökben híres borszakértő látogatott a Pécsi borvidékre egy országos marketingkampány keretében, és ezt vlogban is rögzítették. Nyomokban Hetényi és Schunk pincészetet is tartalmaz! | Magyar Bor Személyesen
 • Eklektikus stílusú építészre emlékezik a baranyai leveltár, a 100 éve elhunyt Szánthó Antalra, akinek a nevéhez – sok másik jellegzetes pécsi épület mellett – a Vasváry-ház is kötődik. | MNL-BML
 • Nyáron nyithat az új vásárcsarnok, ugyanis jó ütemben halad az építkezés, aminek az építési költsége jelenleg nettó 3,8 milliárd forintnál tart. | PécsMa
 • Súlyos kivitelezési problémák derültek ki még 2020-ben a Mártírok útjának felújításával kapcsolatban, ahol idén ismét garanciális javítások várhatóak. Az alpolgármester szerint szimbolikus ügy ez, amit a Veress Endre utca felújításával kell majd összehasonlítani, vagyis az elődökét az ő teljesítményükkel. | PécsMa
 • Harmadszor alakul át gyökeresen a tanárképzés csak ebben az évezredben Magyarországon, ennek a hatásairól Dr. Gerner Zsuzsa, a PTE Tanárképző Központ főigazgatója beszélt. | UnivPécs
 • Városi tulajdonba került ismét a volt központi menza Szabadság úti telke, amit az előző városvezetés idején mindössze 1,1 millió Ft foglaló kifizetésével (és jövőbeli vállalásokkal) szerzett meg egy „baráti-családi" cég. A telket 2018-ban 145 millió forintra, most minimum 205 millió forintra értékelték. A fideszes médiában ennek a hírnek egyelőre nem láttam nyomát. Milyen elszámoltatás, ugye? | PécsMa
 • Kitart saját igaza mellett a cigarettázó fiút megragadó pécsi tanár, Jancsula Dezső, akit személyi szabadság megsértésével vádolnak. Az előkészítő tárgyaláson az ügyészség a bűncselekmény bevallása esetén enyhébb szankciót, megrovást ajánlott, de a nyugdíjazás előtt álló tanár ezt nem fogadta el. A per nyáron folytatódhat, kivéve, ha kegyelmet kap a köztársasági elnöktől. | Magyar Hang

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Hetente egy e-mail, a legfontosabb pécsi hírekkel. Itt feliratkozhatsz. Próbáld ki!

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth