#16 – Nehéz felszállás | Királyi bohóc | Kétes megújulások

#16 – Nehéz felszállás | Királyi bohóc | Kétes megújulások

A mecseki müzliben minden csütörtök reggelre összegyűjtöm neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten.


#aszerk.

Mégiscsak az idei év utolsó közgyűlése volt a héten, így a mecseki müzliben is kiemelten kell foglalkozni néhány döntéssel.

Ezek közül talán a reptér ügye a legfontosabb, amit Pécs se kiköpni, se lenyelni nem tudott a korszerűsítése óta eltelt másfél évtizedben. Egyáltalán nem vagyok meggyőződve, hogy most sikerült jó röppályára állítani. Még rengeteg a kérdőjel, a bizonytalanság, de valami megmozdul. A legnagyobb kockázati tényező, hogy a fejlesztési lehetőséget elsősorban Paks II. adja, de a nemzetközi trendek is bőven adnak okot aggodalomra.

Közben, novemberben az eszéki reptérről a szezonon kívül is rendszeresen közlekedő nemzetközi járatokat sikerült beindítania a horvát nemzeti légitársaságnak.

Azért reméljük a legjobbakat a PEV/LHPP-nek is.

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

– FUTÓPÁLYA: Komoly szerepet vállal a jövőben a Pécs–Pogány Repülőtér üzemeltetéséből és fejlesztéséből a magyar állam, ami hamarosan többségi tulajdonos lehet. Ehhez viszont még mindig rendezni kell a viszonyokat, pedig már eddig is sok mindent kellett helyretenni. Például: 2020-ig a repülőtér épülete és a melléképületek nem voltak rendesen feltüntetve a tulajdoni lapon, illetve a tulajdonos önkormányzatok (Pécs és Pogány) peres viszonyban voltak. Az állam beszállását minden képviselő pozitívan értékelte: ezzel a városi költségvetés évente kb. 150 millió forintos tehertől szabadul, ráadásul a régió fejlődésének a lehetősége is benne van ebben – az egyelőre belengetett és jórészt Paks II.-höz kapcsolódó – 10 milliárd forintos fejlesztésben. Arról, hogy mindez kinek az érdeme, már megoszlottak a vélemények.

Péterffyék szerint hosszú tárgyalások eredménye ez, ami már a választási ígéreteik között is szerepelt. Ugyanakkor nyilvánvaló, az is kellett a megegyezéshez, hogy kormánystratégia legyen a vidéki reptérfejlesztés.

+ Fokozott kampányhangulatba kerülve, a Hoppál–Kővári-tandem próbált valamit bejelenteni a reptérnél, múlt csütörtökön. Elcapcarázni a vélt dicsőséget, ugye. De már csak azért sem tudtak sok konkrétumot elmondani, mert a polgármester és a kormány között a tárgyalások még akkor is folyamatban voltak.

– KISKIRÁLYSÁG: A polgármester arra kért felhatalmazást, hogy az elkövetkező hetekben az idei költségvetésből a korábbi 50 millió forintos keretösszegtől eltérően 600 millió forintról dönthessen a közgyűlés hozzájárulása nélkül. Erre, az előterjesztés indoklásában és a vitában elhangzottak szerint leginkább az elszabadult infláció miatt van szükség, illetve azért, hogy ne kelljen rendkívüli közgyűlést összehívni a közelgő két ünnep között. A célokat is megjelölték: előreláthatólag csak a Pécsi Ellátó Központ 350 millió forintot kap majd élelmiszervásárlásra.

A Fidesz képviselői nem igazán értették, hogy erre miért van szükség, viszont a kérésükre belekerült egy olyan mondat is az előterjesztésbe, hogy minden képviselőt tájékoztassanak előzetesen a keret felhasználásáról. A korábbi verzió szerint, csak a Fidesz frakcióvezetője, mint bizottsági elnök, értesült volna a döntésekről előzetesen. Utólag a teljes forrásfelhasználást el kell fogadnia a közgyűlésnek, így minden döntés nyilvános lesz.

+ A napirendi ponthoz lazán kapcsolódva, a fideszes Barkóczi Csaba, aki politikai karrierje kezdetén szívesen pózolt propagandaanyagok civiljeként, most koronát készített Péterffy Attilának. Hogy ez mondjuk a diszfunkcionáló parlament viszonyainak ismeretében mekkora aránytévesztés, azt a fent ismertetett tények tükrében érdemes elemezni. De arra is gondolhatna a képviselő, hogyha a király szerepét a polgármesterre osztja, akkor ezzel együtt magára kiét?  

– DOKSI: Elfogadták a város új civil koncepcióját, ami nagyrészt egy állapotfelmérést közöl, de röviden egy meglehetősen előremutató együttműködési keretet is felvázol. Nem csak a városvezető frakciók politikusai, hanem civilek szerint is progresszív önkormányzati dokumentum ez, amit sokan véleményeztek (#7). Ráadásul a javaslatok, mármint azoké, akik megfogalmaztak ilyeneket, jelentős részben beépültek, de persze a megvalósítás még érdekes kérdés lesz. Főleg, ha marad a jelenlegi forráshiányos állapot.

– CSUTI: Tippjátékot is rendezhetnénk, hogy a szinte végig éles hangú ellenzék (ami a városi közgyűlésben ugye Fidesz–KDNP–ÖPE képviselőket jelent) vajon melyik előterjesztésnél produkálta a legnagyobb csendet? Hát, bizony az új vásárcsarnokról szóló napirendi pontnál. Ezt sokféleképpen lehet értelmezni, de sajnos nem nagyon tudok másra gondolni én sem, mint amire a PécsMa szerzője: az érintett cég lehet a hallgatás oka. A B Build & Trade Kft., amelyik egy időben gyanúsan jó szériát produkált a közbeszerzési piacon, és fontos fideszes kapcsolatokat tud felmutatni, többletigényt jelenett be az új vásárcsarnok építése kapcsán. A városvezetés megvizsgáltatta az igényt és nem minden költségre bólintott rá, de így is nettó 275 millió forinttal fog drágulni, az eleve nettó 3 milliárd forintról induló projekt.

– MILLIÁRDOS: Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője nagyot gurított a közgyűlésen egy levéllel, amelyben azt állítja a pénzügyminisztérium, hogy Pécs azért maradt le egy támogatási lehetőségről, mert a benyújtási határidőn túl kérelmezték azt. Ám a szituáció több szempontból sem egyértelmű.

Korábban, amikor a város időben nyújtotta be az idei rendkívüli támogatásról szóló 1080 millió forintos, számlákkal igazolt igényét, mindössze 53 millió forintot kapott. A levél szerint a második körben benyújtott, ismét több, mint 1 milliárd forintról szóló igény viszont 5 napos késéssel érkezett be a minisztériumhoz. Sőt, ezen kívül még egy 2 milliárd forintos, ugyanazon a napon benyújtott kérelemről is írnak, de ennek eredményét nem taglalja a pénzügyminisztérium levele.

A városvezetés szerint viszont esélyük sem volt a második körben pályázni, mert a minisztérium nem is nyitotta meg nekik ezt a lehetőséget.

– HIÁNY: Tovább súlyosbítja a tanárhiányt a kötelező oltás a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint, amire egy országos akciósorozattal próbálták felhívni a figyelmet. A probléma persze januártól csak fokozódni fog, hiszen régóta tartó folyamatok vezettek idáig. A hétfői eseményen Nagy Erzsébet, akit a müzliben is kérdeztem már a tanárhiányról(#-2), azt is elmondta, hogy a leghangosabban éppen a tankerületnek kellene a problémára felhívni a figyelmet.

A tankerület nem hangoskodik, sőt, vezetője Páva Péter kérdésekre sem nagyon válaszol (én is küldtem neki...), de csendben a tanárhiányon úgy próbálnak enyhíteni, hogy a PTE hallgatói között toboroznak tanárpótlókat, ami azért mégiscsak érdekes kísérletnek tűnik.

– KASZINÓ: A „fideszes elitképző", a Mathias Corvinus Collegium (MCC) egy ideje már Pécsen is jelen van, és 2020-ban helyi lerakatnak megkapták a kormánytól a Király utcában, az egykori Fegyveres Erők Klubját. Azt az épületet, amit mindhiába próbált a város az elmúlt 15 évben az államtól, és különböző csatolmányaitól megszerezni. Az európai uniós közbeszerzési értesítőben megjelent friss hirdetményből az derül ki, hogy az MCC-hez kötődő Sopianae Talentum Kft.-nek már konkrét elképzelései vannak a patinás épületekkel és a 3000 m2-es belvárosi telekkel. Oktatási központ, kollégium, kávézó, mélygarázs, könyvesbolt – a tényleges tervezési közbeszerzési eljárás jövőre indulhat. Maga a tervezés százmilliós nagyságrendű megbízást jelenthet egy erre a szegmensre specializálódott cégnek – a kivitelezést egyelőre tippelni is nehéz.


A mecseki müzli miatt várod a csütörtök reggeleket? Szerintem támogatnod kellene havonta 1990 Ft-tal!


#holmi

Szerdán az instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Mi ez?

Szinte napra pontosan 12 évvel ezelőtt adták át az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódóan, a Bachman és Bachmann Építésziroda Kft. tervei alapján megújított Rókus sétányt. A fotón látható minta a lépcsős-rámpás, akadálymentesített közterületen végig megtalálható, jellegzetes kísérőelem.


#gyűjtő

  • Visszatérőben az Alexandra Kiadó, bár méretének és szövevényes céghálójának köszönhetően Matyi Dezsőék valójában sose tűntek el a könyvpiacról. | Telex
  • Regionális különbségeket és területi dinamikát vizsgáltak a járványban a pécsi székhelyű Regionális Kutatások Intézetének kutatói. Az egyik érdekesség, hogy a K-Monitor által nyilvánosságra hozott (amúgy jól titkolt) adatokat is felhasználtak a tanulmányhoz. | RKI Facebook
  • Fizetésemelést kapnak a polgármesterek, így Pécs polgármestere is, mivel a parlament erről döntött. Bár forrást nem rendeltek hozzá, így ezt a településeknek kell kigazdálkodni. | hvg.hu
  • Magángyűjteményből kölcsönzött Lantos Ferenc-képek is láthatóak lesznek péntektől a Modern Magyar Képtárban, a Képletek és kalandozások címet viselő tárlaton | JPM
  • Fenntartható városfejlesztéssel kapcsolatos kérdőívben gyűjt véleményeket a városvezetés, ami egy készülő stratégiában hasznosulhat. Végig lehet kattintgatni kb. 5 perc alatt is, de ha komolyan veszed, akkor jóval több időt vesz igénybe. | pecs.hu
  • Szemétlerakó volt, most közpark lesz egy közösségi összefogással megújított terület a Vince utcában, és a kesztyűgyár-alapító Hamerli János nevét viseli majd. | PécsMa
  • Vadgesztenye fákat vágtak ki a megújuló Pátria Hotel előtt, de betegek voltak, van engedélye a beruházónak, és pótolják a növényzetet. A látványtervek alapján a park szép lesz, a beruházás jó, hogy megvalósul, mert elég lelombozó volt a kihalt szálloda. De valamiért úgy érzem, hogy elég NER-es kisugárzása van a projektnek. | SzabadPécs

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre. Próbáld ki!