#7 – Parkolásügy | Vízügy | Közügy

#7 – Parkolásügy | Vízügy | Közügy

Ez itt a mecseki müzli, ami minden csütörtök reggel érkezik. Elolvasok minden pécsi hírt, és összefoglalom neked a lényeget.

Ha valaki továbbította neked ezt a hírlevelet, vagy először jársz az oldalon, akkor itt elolvashatod, hogy mi is ez.


#aszerk.

A jelenlegi ütemmel számolva valamikor a hétvégén csatlakozik a 100. feliratkozó a hírlevélhez. Üdv, neked is! A száz feliratkozó alig két hónap alatt nem is rossz. Sőt, a hírleveles szakirodalom szerint, ebben a zsánerben ez egész jó. Meg még mérföldkő is.

A szakirodalom arról is ír, hogy ez az első száz feliratkozó általában a hírlevél írójának az ismeretségi köréből kerül ki. Ez nálam azért nem lett így, mert minden tanácsnak, jó gyakorlatnak ellentmondva, tényleg csak annak írtam nulladik, első és második körben is, akiről úgy gondoltam, hogy érdekelheti a pécsi hírek müzlis tálalása. Ez persze nem lesz mindig így, azaz hamarosan jönnek más népszerűsítő stratégiák, kampányok is. Addig is köszi, ha felhívod az ismerőseid figyelmét erre hírlevélre és ezzel is segíted a működését!

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

– ÁTPARKOLUNK: Az éves közmeghallgatást kedden késő délután mérsékelt érdeklődés mellett tartotta meg a városvezetés. Vagyis több volt a képviselő, mint a pécsi polgár. Pedig az esemény fő témája, a parkolási rendszer átalakítása mindenkit érint. Sajnálatos, hogy csak utolsó pillanatban került ki a város oldalára a parkolást átalakító rendelet tervezete, mert valóban sok újdonságot tartalmaz. Ha több emberhez jut el előzetesen az anyag, akkor valószínűleg többen jelentek volna meg a helyszínen is. Mert kérdés azért még lenne. Mindenesetre, a bevezető szakmai prezentáció innen tölthető le, illetve az egész, kicsit több, mint kétórás szeánszot is vissza lehet nézni. A PécsMa részletes beszámolója itt olvasható.

A legnagyobb újítás négy korlátozott várakozási övezet létrehozása, ahol ugyan továbbra sem kell majd fizetni, de a huzamosabb parkoláshoz engedély kell (jogosultság alapján). Illetve óratárcsa használatával legfeljebb két órán át lehet majd csak parkolni. Ezek az övezetek azért jönnek létre, mert a fizetős zónák közelsége miatt ezekben az utcákban túl sok nem ott lakó parkol. Ebből várhatóan azért balhé lesz.

További komoly konfliktusforrásnak tűnik a védett övezetekre szóló, bárki által kiváltható, eseti, 30 és 60 perces behajtási engedély megszüntetése is. Ha a rendelet jelenlegi formájában megy át, akkor – néhány kivételtől eltekintve – csak egész napra szóló engedélyt lehet majd a belváros egy jelentős részére kiváltani.

Újítás lesz még két kedvezményes engedély: a társított és a családi. De van még időszerű kedvezményjavaslat: az ételfutárok rendszámfüggetlen engedélye, ami 10 perc közterületi parkolást tesz lehetővé. A lakosság véleményét továbbra is várják az illetékesek.

– HAVIBAJ: Bár a sok politikusi hozzászólás miatt a közmeghallgatás is olyan volt, mint egy közgyüli light, a soron következő rendes ülés valójában október 19-én lesz. A tervezett előterjesztések alapján ez egy igazán rövid összejövetelnek ígérkezik. Bár a legutóbbiról sem gondoltam volna előzetesen, hogy 10 órás lesz... Lesznek fajsúlyosabb kérdések is, mégis egyelőre úgy tűnik, hogy főleg technikai jellegű kérdések lesznek napirenden. Ilyen például több kutyafuttató legalizálása, ugyanis 12 olyan terület van a városban, amiket a pécsiek (és kutyáik) ugyan ismernek és használnak, de helyi jogszabály még nem rögzítette rendeltetésüket.

Politikusaink bármin is tudnak vitatkozni a közgyűlésben, de a köztisztasági rendelet megalkotása szinte garantálja a szócsatát. Maga a rendelet jelentős részben korábbi szabályok átvételét jelenti, de vannak újítások is, amelyektől például hatékonyabb ellenőrzést és a közterületek tisztaságának a fokozottabb védelmét várják.

– AKVAKVAKVA: Mintha egy helyben topognánk a pécsi akvapark kérdésében, nem? Az igény, hogy legyen normális (és elég) úszási lehetőség a városban: jogos. Abban, hogy vízicsúszda miegymás kell, nem vagyok biztos. Akárhogy is, amikor 2015-ben Orbán Viktor megígérte, hogy márpedig Pécsen lesz élményfürdő, akkor azt hittem, hogy ez bizony gyorsabban fog menni. Ehhez képest, hat és fél évvel és több száz millió forint tanulmányokra, kutatásokra elköltött közpénzzel később még mindig helyszínkeresésnél tartunk. Így megvalósításilag. Illetve nem, mert most már egy új koncepció mentén haladunk: szállodával, versenyuszodával. De most úgy tűnik, hogy Tüskésrét környékére mégiscsak elindulhat a tervezési folyamat. Közlekedési tervezésre, geodéziai és energetikai felmérésre lesz szükség. A jó hír, hogy ezekre még mindig rendelkezésre álló forrásokból kerülhet sor, és a változtatáshoz már hozzájárult a kormányzat.


#csak1kérdés

Még idén szeretné elfogadni a pécsi városvezetés az új civil koncepciót, hogy a jövő évi költségvetésben már tervezni lehessen vele. A tervezetet a Nevelők Háza Egyesület készítette, véleményezésre pedig két hetet kaptak a szektor szereplői. Ma (október 15.) délutánig még várják a javaslatokat, de közben az Emberség Erejével Alapítvány részletes javaslatokat tett közzé egy cikksorozatban. Ezekről a javaslatokról és magáról a koncepcióról Peták Pétert kérdeztem.

Milyen elvárásaitok vannak az új civil koncepcióval kapcsolatban?
Ez alapvetően az önkormányzat dokumentuma, ami azt a célt szolgálja, hogy a szereplők tisztán lássák egymáshoz fűződő viszonyukat. De elsősorban az önkormányzat vállalásai mellé kellene kapacitásokat tenni. Vagyis egy egyértelmű, átlátható keretrendszer megteremtése lenne a cél. Szabályoznia kellene a kapcsolódási pontokat. Például a civil referens, a civil adatbázis, a civil tanácsnok jó eszközök és ennek a dokumentumnak kellene megmondania, hogy kinek mi a dolga, hatásköre. Szó lehet még ingatlanhasználatról, európai uniós forrásokhoz való hozzáférésről, és a döntéselőkészítési folyamatokról. Ezekben támaszkodhat rájuk és segítheti is a civileket az önkormányzat.
Szabályozza azt is, hogy az önkormányzati struktúra különböző szereplői (közgyűlés, polgármester, képviselők) milyen feltételek mellett, hogyan és mennyi pénzt juttassanak civil szervezeteknek. Megjegyzem, a legjobb felállás az lenne, ami korábban volt és most hiányzik: a civil alap. Ebben az esetben felkért civil kurátorok döntenek a forrásokról.
Azt látom, hogy a koncepcióalkotás folyamatába komolyabban és több civil szervezetet is be lehetne vonni, ahogy ez korábban többször is előfordult. Volt arra is példa, hogy a dokumentum frissítése történt csak meg, akkor kevesebben is lettek bevonva. Ez most egy köztes megoldás, és nem érzem, hogy ez a dokumentum abban az állapotban lenne, ahol csupán véleményezésre volna szükség. Vannak kifejezetten jó részei, például a helyzet ismertetése, elemzése és az elvi részek. De sok helyen még hiányos, például a nyilvánosság megteremtéséről csak az elvek között van szó, a konkrét tevékenységek között semmi sincs erről. Vagy: az ingatlanhasználat kérdésköre teljesen hiányzik a tervezetből. A területi-városrészi egyeztetések sincsenek benne, miközben éppen a Nevelők Háza Egyesületnek volt egy jó projektje a témakörben, a Civil Kapuk. Vagy: a civil tanácsnok szerepéről csak egy mondat van. Reményeim szerint, a tervezett novemberi elfogadása előtt még sok minden bekerülhet a koncepcióba.


#gyűjtő

  • A munkavállalóik számára cégek is indíthatnak koronavírus-oltási programot. Vagyis az oltás házhoz mehet a munkáltató telephelyére és csoportos oltópontos foglalásra is van lehetőség. | PBKIK
  • „30 év múlva már ritkaságszámba mehet, ha természetes úton esik teherbe valaki" – és ez csak egy súlyos idézet ebből, a dr. Mikus Endre, andrológussal készült interjúból. | Szabad Pécs
  • Az idei orvosi-élettani Nobel-díj egy kicsit most pécsi is a PTE múlt heti közleménye szerint. És ezt erősíti ez, a Szolcsányi professzor munkásságát alaposabban is körbejáró írás. | Qubit
  • A helyi ikonként számon tartott DOZSO-ról látható egy kiállítás a PTE re:public projektterében (Zsolnay Kulturális Negyed) december 10-ig, és a megnyitón elhangzott beszéd zseniálisan ad hozzá némi kontextust. | Jelenkor
  • A nyilatkozó öt pécsi magyar- és drámatanárból csak kettő vállalta a nevét, amikor az LMBTQ-ellenesre hangolt pedofiltörvény betarthatóságáról, illetve betarthatatlanságáról beszéltek. | Népszava
  • Egy pécsi zsidó ikerpár annak köszönheti az életét, hogy az anyjuk Mengelének adta át őket. Ma Kanadában és az Egyesült Államokban élnek, Auschwitzról meséltek. | Kibic
  • Egy kutyás hír a végére: lakossági javaslatok alapján a Littke József utcai és Szaturnusz utcai kutyafuttatót fejleszti hamarosan a Biokom. | PécsMa

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre. Próbáld ki!