#7 – Parkolásügy | Vízügy | Közügy
5 min read

#7 – Parkolásügy | Vízügy | Közügy

#7 – Parkolásügy | Vízügy | Közügy

Ez itt a mecseki müzli, ami minden csütörtök reggel érkezik. Elolvasok minden pécsi hírt, és összefoglalom neked a lényeget.

Ha valaki továbbította neked ezt a hírlevelet, vagy először jársz az oldalon, akkor itt elolvashatod, hogy mi is ez.


#aszerk.

A jelenlegi ütemmel számolva valamikor a hétvégén csatlakozik a 100. feliratkozó a hírlevélhez. Üdv, neked is! A száz feliratkozó alig két hónap alatt nem is rossz. Sőt, a hírleveles szakirodalom szerint, ebben a zsánerben ez egész jó. Meg még mérföldkő is.

A szakirodalom arról is ír, hogy ez az első száz feliratkozó általában a hírlevél írójának az ismeretségi köréből kerül ki. Ez nálam azért nem lett így, mert minden tanácsnak, jó gyakorlatnak ellentmondva, tényleg csak annak írtam nulladik, első és második körben is, akiről úgy gondoltam, hogy érdekelheti a pécsi hírek müzlis tálalása. Ez persze nem lesz mindig így, azaz hamarosan jönnek más népszerűsítő stratégiák, kampányok is. Addig is köszi, ha felhívod az ismerőseid figyelmét erre hírlevélre és ezzel is segíted a működését!

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

– ÁTPARKOLUNK: Az éves közmeghallgatást kedden késő délután mérsékelt érdeklődés mellett tartotta meg a városvezetés. Vagyis több volt a képviselő, mint a pécsi polgár. Pedig az esemény fő témája, a parkolási rendszer átalakítása mindenkit érint. Sajnálatos, hogy csak utolsó pillanatban került ki a város oldalára a parkolást átalakító rendelet tervezete, mert valóban sok újdonságot tartalmaz. Ha több emberhez jut el előzetesen az anyag, akkor valószínűleg többen jelentek volna meg a helyszínen is. Mert kérdés azért még lenne. Mindenesetre, a bevezető szakmai prezentáció innen tölthető le, illetve az egész, kicsit több, mint kétórás szeánszot is vissza lehet nézni. A PécsMa részletes beszámolója itt olvasható.

A legnagyobb újítás négy korlátozott várakozási övezet létrehozása, ahol ugyan továbbra sem kell majd fizetni, de a huzamosabb parkoláshoz engedély kell (jogosultság alapján). Illetve óratárcsa használatával legfeljebb két órán át lehet majd csak parkolni. Ezek az övezetek azért jönnek létre, mert a fizetős zónák közelsége miatt ezekben az utcákban túl sok nem ott lakó parkol. Ebből várhatóan azért balhé lesz.

További komoly konfliktusforrásnak tűnik a védett övezetekre szóló, bárki által kiváltható, eseti, 30 és 60 perces behajtási engedély megszüntetése is. Ha a rendelet jelenlegi formájában megy át, akkor – néhány kivételtől eltekintve – csak egész napra szóló engedélyt lehet majd a belváros egy jelentős részére kiváltani.

Újítás lesz még két kedvezményes engedély: a társított és a családi. De van még időszerű kedvezményjavaslat: az ételfutárok rendszámfüggetlen engedélye, ami 10 perc közterületi parkolást tesz lehetővé. A lakosság véleményét továbbra is várják az illetékesek.

– HAVIBAJ: Bár a sok politikusi hozzászólás miatt a közmeghallgatás is olyan volt, mint egy közgyüli light, a soron következő rendes ülés valójában október 19-én lesz. A tervezett előterjesztések alapján ez egy igazán rövid összejövetelnek ígérkezik. Bár a legutóbbiról sem gondoltam volna előzetesen, hogy 10 órás lesz... Lesznek fajsúlyosabb kérdések is, mégis egyelőre úgy tűnik, hogy főleg technikai jellegű kérdések lesznek napirenden. Ilyen például több kutyafuttató legalizálása, ugyanis 12 olyan terület van a városban, amiket a pécsiek (és kutyáik) ugyan ismernek és használnak, de helyi jogszabály még nem rögzítette rendeltetésüket.

Politikusaink bármin is tudnak vitatkozni a közgyűlésben, de a köztisztasági rendelet megalkotása szinte garantálja a szócsatát. Maga a rendelet jelentős részben korábbi szabályok átvételét jelenti, de vannak újítások is, amelyektől például hatékonyabb ellenőrzést és a közterületek tisztaságának a fokozottabb védelmét várják.

🔒 A hírlevél itt nem ér véget, de csak feliratkozás és bejelentkezés után lehet tovább olvasni. A feliratkozás ingyenes és bármikor lemondhatod. 🔓

Kipróbálod? Itt regisztrálhatsz és feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre:

This post is for subscribers only