#28 – Faper lezárva | Táska bezárva | Vita kizárva

#28 – Faper lezárva | Táska bezárva | Vita kizárva
Lesz még idén tavasz?

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezen a héten a támogató tagok, az előfizetők és a feliratkozók is a teljes hírlevelet kapják.


#aszerk.

Pár hete megkérdeztem Facebookon, hogy volna-e igény egy újabb pécsi podcastra? Konkrétan, hogy legyen-e a mecseki müzlinek podcastja?

Ez egy olyan kérdés, amitől minden ezzel foglalkozó szakirodalom óva inti a tartalomelőállítókat, mert a közönség reakciója az esetek nagy többségében, hogy „Persze, legyen!" aztán senkit sem érdekel a megszavazott produktum.

Érdekes módon nem ez a reakció érkezett, inkább szkeptikus felvetéseket kaptam – kommentben és privátban is. Amiket köszönök, de azt gondolom, hogy sikerült egy olyan koncepciót érlelni, ami a hírlevélhez szervesen kapcsolódó podcastot is fenntarthatóvá tud tenni.

A részletek hamarosan jönnek.

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

– BEBUKTA: Vicze Csilla másodfokon is megnyerte azt személyiségi jogi pert, amit még két évvel ezelőtt Péterffy Attila indított ellene. A polgármester álláspontja szerint az önkormányzati választások kampányában az egykori Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője valótlanságot állított róla, amit aztán még jobban kiforgatva politikai ellenfelei a lejáratására próbáltak használni (lásd: "erdőégető" múlt, amivel kapcsolatban olyan nagy ellenvetése sokáig nem is volt a helyi Fidesznek). Az eredmény persze ismert, ezért is nehezen érthető, hogy miért állt bele egy ilyen kétséges kimenetelű perbe a polgármester. Most már a pernek az eredménye is ismert. Péterffy viszont továbbra is azt mondja, hogy „az eljárás megindításával a közélet megtisztítása volt a célja, hogy következmények nélkül senki ne állíthasson másról valótlanságokat."

– ELHATÁROLÓDTAK: A Nem Luxustáska egy évek óta tényleg nagy sikerrel futó jótékonysági akció, amiben nők segítenek nehéz sorsú nőknek. A felajánlott táskákba sampon, tusfürdő és egyéb női higiénia termékek kerülnek (és parfüm például nem). Azonban a legutóbbi pécsi akciótól az egyik főszervező és ötletgazda nyilvánosan is elhatárolódott, ugyanis nem tudtak róla, hogy a Máltai Szeretetszolgálat az ERFO Közhasznú NKft. munkavállalói között is osztani fog ilyen táskákat. A helyzetet azért érezhették problémásnak az akció eredeti szervezői, mert – mint ahogy a Szabad Pécs egyik olvasója levelében is kifejti – a kampány kellős közepén a Fidesz egyik Pécsett jól ismert arca, a magát már nem közszereplőnek tartó Csizi Péter, a megváltozott munkaképességűeket (és nagyon sok fideszes kádert) foglalkoztató cég ügyvezetője jótékonykodik ezekkel az adományokkal. A Nem luxustáska szervezői több közösségi fórumon, és az őket megkereső felháborodott támogatóknak írt levelekben is elhatárolódtak a pécsi esettől.

– MEGJELENNEKE: Komoly hagyománya van a Pécs-Baranyai Értelmiségi Egyesület által szervezett politikai fórumoknak. Nagyon sokáig minden, magát valamire tartó párt képviselői megmutatták magukat, elképzeléseiket ezeken a rendezvényeken. Viták is voltak. A formátum persze döcögős, meg talán idejétmúlt is, de tény, hogy egy újabb lehetőség a bemutatkozásra, eszmecserére. Azonban a Baranya 01-ben és 02-ben, a Fidesz színeiben indulók egyelőre nem jeleztek vissza a szervezőknek a két kiszemelt időponttal kapcsolatban, így előfordulhat, hogy ma este Kővári János, míg március 24-én Hoppál Péter nélkül kerül sor a rendezvényekre a Vasutas Művelődési Házban. Az ellenzéki összefogás egyik jelöltje, Mellár Tamás, aki az előválasztás során inkább az ATV-t választotta, most maga is promózza az eseményt, míg Szakács László még nyilvánosan nem jelezte, hogy jövő héten ott lesz, de azért valószínűsíthető, hogy igen.


#2022

Több független kezdeményezés (taktikaiszavazas.hu, Választási Földrajz, 199mandatum.hu) is arra vállalkozott, hogy a rendelkezésükre álló, nyilvános adatok alapján előre jelezzék a 2022-es parlamenti választások eredményét. A modellek általában a legutóbbi három választás eredményei (2018-as parlamenti, 2019-es európai, és 2019-es önkormányzati), közvélemény-kutatásokat, helyi sajátosságok és különböző súlyozások (pl. demográfiai adatok) alapján készülnek. És ezekben a modellekben közös, hogy a Baranya 01-es és Baranya 02-es körzetben egyértelmű ellenzéki, míg Baranya 03-ban nagyarányú fideszes győzelmet jósolnak. A Baranya 04 csatatérként jelenik meg, ahol azért egy kicsit inkább a kormánypártoknak áll a zászló.

Mindehhez képest valamelyest meglepő adatokkal állt elő a pécsi Szocio-Gráf, akik a Fidesz-közeli Pécs Aktuál megbízásából készítettek reprezentatív közvélemény-kutatást Baranya 01-re. A cikk tálalását, illetve a végkövetkeztetéseit érdemes az egyértelmű elfogultság miatt figyelmen kívül hagyni. Például az olyan mondatok miatt, mint: „A további adatokból is az látszik, hogy Mellár Tamással kapcsolatos elégedettség némileg csökkent". Ugyanis, a cikkből egyáltalán nem derül ki, hogy mihez képest csökkent a Mellárral való elégedettség, így ez inkább csak a fideszes üzenet visszaköszönése. De az is sokat von le a tálalás komolyan vehetőségéből, hogy Bognár Szilviát baloldali, feltörekvő tényezőként kezeli, holott a megkérdezetteknek csak 35%-as ismeri másfél év alpolgármesterség után. Persze nem meglepetés, hogy a cikkben próbálnak pozitív képet festeni róla: rendszeresen „jó ellenzékiként" szeretné beállítani a Pécs Aktuál. Mindenestre ezeket az állításokat, miszerint Bognár Szilvia komoly tényező lehet, a cikkben közölt további adatok (4% a biztos pártválasztók körében) éppenhogy cáfolják.

Viszont azzal is érdemes foglalkozni, hogy a felmérés szerint a biztos pártválasztók 39%-a szavazna az ellenzéki Mellár Tamásra, míg 46% a fideszes Kővári Jánosra. Mindezt árnyalja – és ezt a cikk is megjegyzi –, hogy nagyon sokan nem tudtak/nem akartak erre a kérdésre válaszolni, ráadásul ±4%-os hibahatárral dolgoztak a kutatók. Itt kell felidézni, hogy Mellár Tamás 2018-ban úgy szerzett 39%-ot, és lett képviselő a 37%-ot begyűjtő Csizi Péterrel szemben, hogy a Jobbik, az LMP és a Momentum is indított jelöltet, akik összesen 20%-ot szereztek meg.

Ráadásul arról, hogy ezt a teljes kutatást (is) miért érdemes fenntartásokkal kezelni, éppen szerdán közölt cikket Tóka Gábor, a Vox Populi választási kalauz szerzője.


#ingyenreklám

Minikiadással jelentkezik a gasztroajánló, ami ezúttal nem is annyira ajánló. Na, de az ok: az előző hírlevélben a Mischler Cukrászda és Bisztró kapcsán azt írtam, hogy „ráadásul jelenleg nem is tudok más éttermet a városban, ahol a marhapofa az állandó kínálatban szerepel." Ez a tudás a héten megváltozott, ugyanis a februári étlapfrissítés óta először voltam a Blöff Bisztróban és: van pofájuk. Méghozzá konfitált marhapofa, vargányás rizottóval (3900 Ft), ami mindenképpen érdekes kombináció, de nem győzött meg. A párosítással nincs baj, a rizottó eléggé jól sikerült (pl. nem magyarosan rizseshús jellegű), viszont a marhapofa több szempontból is problémás volt.

A marhaíz intenzitása messze túlment a kellemesen (azt gondolom, ez tisztítás/szellőztetés kérdése), és ugyan nem volt kemény, de omlósabb is lehetett volna, hogy jobban érvényesüljön az alapanyag legnagyobb versenyelőnye. Szóval, ez elsőre csalódás, de mivel a többi étel szokás szerint hibátlan volt, az egyik kedvenc pécsi helyemről van szó, ráadásul a marhapofa a gyengém, így biztosan adok majd még egy esélyt az alapvetően jól átgondolt fogásnak.


#holmiez

Szerdán az instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

A kép a Szent István téren készült, de ha figyelmesen járjuk az utcákat, akkor rengeteg fán láthatunk ilyen kis táblát városszerte. Egy civil kezdeményezésre 2012-ben indult program keretében készült el a pécsi fakataszter (leltár), a táblákat 2015-ben tették ki a Biokom munkatársai. Azóta pedig egy másik program keretében egy nagyon hasonló feladatra egy újabb közbeszerzést írtak ki, aminek elkészülnie idén év végéig kell.

Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a mecseki müzli instagramján látni? Küldj nekem egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra, és írd meg, hogy másoknak miért lenne érdekes, amit látunk! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

#ajánlott

A nemzetközi Brain Awareness Weekhez kapcsolódva idén is több magyarországi helyszínen lesznek programok az Agykutatás Hete keretében, amit a PTE orvosi karán belül működő Transzdiszciplináris Kutatások Intézete (PTE ITD) koordinál. Így talán nem meglepő, hogy a budapesti, debreceni, szegedi helyszínekre és online térbe szervezett programok mellett pécsi programok is lesznek március 17-étől. Ezekből pedig egyértelműen a szombat délutánit ajánlom, mert a gerincét egy érdekes pécsi vállalkozás adja. A Semse World Kft. néhány éve az agyhullámok mérésére dolgozott ki informatikai alkalmazást, és most egy a zeneszerzést, zenetanulást megkönnyítő alkalmazáson dolgoznak. Az app egyébként regisztráció után ingyenesen kipróbálható. Az Engedd el a feszkót! című programon pedig a meditációt neurofeedbackkel (~valós idejű visszajelzés az agyi/idegi működésről) segítő alkalmazásukat is ki lehet próbálni a Művészetek és Irodalom Házában. | Agykutatás Hete

#idézett

Érkeztek Pécsre és környékére is családok, folyamatosan jönnek. Mi úgy tudunk nekik segíteni, hogy kapjuk telefonon az információt arról, kik, hányan, mikor érkeznek, tolmácsolunk nekik, fuvarozzuk őket, segítünk az elszállásolásban, és befogadó családokat keresünk. Éppen tegnap sikerült egy kilencfős családot elszállásolni egy helyen, vagyis nem kell különválasztani a gyerekeket és a nagyszülőket.

Popovics Jelena, a Pécsi Ukrán Önkormányzat elnöke | Szabad Pécs


#gyűjtő

  • Ukrán rendszámmal ingyenes lesz a pécsi parkolás egy bizottsági előterjesztés szerint, de ezt a közgyűlésnek még jóvá kell hagynia jövő kedden. | gov.pecs.hu
  • Irodaépülettel bővül majd a baranyai kormányhivatal, ahova majd az építésügyi költözik, de egyelőre csak bokrétaavatót tartottak. | kormanyhivatal.hu
  • Csökkentett, tavaszi nyitvatartással ugyan, de a téli szünetet maga mögött hagyva, múlt szombattól már újra látogatható a Tettyei Mésztufa-barlang. | DDNP
  • Párbeszédet kezdeményezett a városvezetés a pécsi művészekkel, de mivel nem volt sajtónyilvános az esemény, így az nem derült ki, hogy pontosan miről beszélgettek a résztvevők. | Péterffy Attila
  • Bővülő lista készült a Biokom oldalára azokról a városüzemeltetési újdonságokról, amik a helyi Fidesz szerint nem nagyon léteznek. | Biokom
  • Szinte minden jelenlegi árust meg fogunk találni az új csarnokban is, de újak is érkeznek majd. | PécsMa
  • Megnyitott az új pécsi autós McDonald's a temetővel szemben, viszont az Obi nyitását későbbre, március 31-ről április 7-re tolták. | Pécsi Stop

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Hetente egy e-mail, a legfontosabb pécsi hírekkel. Itt feliratkozhatsz. Próbáld ki!

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth