#33 – Valami új | Valami régi | Valami szaftos

#33 – Valami új | Valami régi | Valami szaftos
Nem ígérek semmit.

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezen a héten csak a támogató tagok és az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Szolgálati közlemény: megújult a mecseki müzli logója. Lásd feljebb. Tök új, de pár nappal korábban már láthattad Facebookon és Instagramon is.

A kezdetektől csak egy ingyenesen letölthető müzlis ikont használtam munkalogóként, ami aztán jól úgy is maradt. Sokáig halogattam, hogy valami kifejezőbbre, egyedibbre cseréljem, de a gondolat most jutott el a megvalósulásig. Reményeim szerint jól tükrözi a hírlevél szellemiségét. Írd meg egy válaszlevélben, ha szerinted nem!

Üdv,
Ervin


#kispont

Mivel a választás után először tartottak kedden közgyűlést így várható volt, hogy az új kétharmad helyi vetülete is szóba kerül. De mégsem ezek voltak a legfontosabb mozzanatai a nettó öt és háromnegyed órás testületi ülésnek. És bár összesen több mint 30 napirendi pontról szavaztak, valójában csak néhánynál alakult ki érdemi vita. A teljes közvetítést itt lehet megnézni, írásban a PécsMa is tudósított.

– TROLLSHOW: Piros lapot mutatott Péterffy Attila polgármesternek a választás utáni első közgyűlésen Hoppál Péter, a Baranya 02-es oevk régi/új parlamenti képviselője – a helyi média Paris Hiltonja – miután kicsit döcögősen felolvasott egy előre megírt szöveget.

És, miközben én tényleg nem akartam már az április 3-i eredményekkel foglalkozni, ráadásul a csúsztatásoktól és tárgyi tévedésektől hemzsegő irományt, leginkább trollkodást is teljesen feleslegesnek érzem pontról pontra elemezgetni, tényellenőrizni, de Hoppál számaival egész egyszerűen muszáj vitatkozni. De így is van sportértéke.

Hoppál a piros lapot a pécsiek nevében ítélte Péterffynek, szerinte ugyanis: „Önre bő 27 ezer pécsi szavazott 2019-ben. Most azonban bő 33 ezer pécsi ön és Márki-Zay ellen, azaz a Fideszre adta szavazatát, az itt élők többsége." Azt már a polgármester a válaszában rögtön kifejtette, hogy a fideszes képviselő „körtét akar összehasonlítani villanykörtével", hiszen a parlamenti választás nem helyhatósági választás, teljesen mások a jellemzői.

Hoppál csúsztatása abból adódik, hogy az önkormányzati választásokon jóval alacsonyabb részvétel (43%) mellett jött ki a Péterffyre leadott 27 ezres szavazatszám. És Hoppál ezt próbálja a Pécsen 69%-os, azaz 26%-kal magasabb részvételt hozó parlamenti választással, és azon belül a Fidesz 33 ezer szavazatot begyűjtő pártlistás helyi eredményével összehasonlítani.

De még egy hazugsággal is megtoldotta az írását a képviselő, ugyanis a pécsiek többsége nem a Fideszre szavazott, hanem az ellenzéki összefogásra. A településszintű adatok szerint Pécsen az ellenzék listájára 35 635 (45,16%) érvényes szavazat érkezett, míg a FIDESZ-KDNP 33 445 (42,38%) szavazatot gyűjtött be. Ráadásul az egyéni képviselők tekintetében is az ellenzéki szavazatok nyertek Pécsen: az ellenzéki jelöltekre 34 623 (43,54%), míg a FIDESZ-KDNP-jelöltjeire 33 342 (41,92%) érvényes szavazat érkezett. Az már más kérdés, hogy Hoppál ennek ellenére – a környező településen élők szavazatainak segítségével – is nyerni tudott a választókerületben. Országos szinten is az egyik legrosszabb fideszes eredményt produkálva: így talán a képviselő bizonyítási kényszere is érthető.

Ugyanakkor, a másik fideszes támogatással induló jelölt, az irgalmatlan hátszél ellenére a mandátumról mégis lecsúszó Kővári János igazán megérdemelte volna azt a piros lapot. Bár az is igaz, hogy Hoppál amúgy sem tudta volna neki felmutatni, mert a performansz idején Kővári még nem tartózkodott a közgyűlésben.

Péterffy Attila az ülés végén egyébként megköszönte az összes futballbíró jelenlétét.
Topán László az ülés kezdetén jelentette be, hogy kilép a Momentum pécsi frakciójából és a pártból is, ugyanakkor a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben folytatja választókerületének a képviseletét. A politikusi Facebook-oldalára kitett közleményben utal Körömi Attila levelére (#32) is, és volt párttársai nyilvános meglepődésén is meglepődik. Hoppál egy kisebb csavarral a Topán vs. Momentum konfliktust is Péterffy Attila városvezető koalíciójának az ügyéként adta el a követőinek, holott a polgármester és momentumosok útjai már jó ideje elváltak.

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth