#32 – Felgyülemlett feszültségek | Töltődő buszok | Energetizáló szendvicsek

#32 – Felgyülemlett feszültségek | Töltődő buszok | Energetizáló szendvicsek
Photo by Markus Spiske / Unsplash

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezen a héten a támogató tagok, az előfizetők és a feliratkozók is a teljes hírlevelet kapják.


#aszerk.

A tavaly szeptemberi „éles" indulás óta rengeteget alakult tartalmi és szerkezeti szempontból is a hírlevél. Ehhez nagyon sok segítséget kaptam tőletek, hiszen sokszor pont a ti visszajelzéseiteknek köszönhető egy-egy apró, de akár egy nagyobb változtatás is. Ez továbbra is így lesz, mindig örülök, ha elmondjátok, hogy mi a véleményetek.

Viszont vannak olyan körülmények, amikre nincs közvetlen ráhatásotok: rendszeresen visszaolvasom a korábbi számokat és szerkesztői szemmel utólag igazítok rajtuk. Azaz, mit csinálnék most máshogy? Ebből adódik, hogy aztán tényleg máshogy is csinálok egy-két dolgot, és ezért minden hírlevél egy kicsit más. Mindig változik. És ez továbbra is így lesz.

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

STOLPERSTEINE: A ​​Magyar Zsidó Kulturális Egyesület kezdeményezésére három darab emlékező macskakő kerül ki a Fürdő utca 1. elé – amennyiben a soron következő közgyűlésen is rábólintanak a javaslatra. Ezekkel együtt összesen tíz darab 10x10x10 centiméteres, bronztáblás betonkocka lesz a város közterein, amelyek felirata az adott helyszínről deportált pécsiekre emlékezteti a járókelőket. A járdába süllyesztett, feliratozott macskakövek ötlete Gunter Demnig német szobrásztól származik, és 2019-re már 26 európai országban több mint 75 ezer ilyen alkotás került ki.

A német elnevezés (Stolperstein) tükörfordítása valóban a botlatókő, de korábban kaptam ezzel kapcsolatban olvasói levelet: érzékenyebb volna az emlékező macskakő kifejezést használni.

– ÉRTÉKTÁR: A pécsi értéktár bizottságként is funkcionáló kulturális bizottság döntése alapján a Bagolyvár Étterem is bekerült a Pécsi Értéktárba. Amiről korábban már bővebben is elmondtam, hogy miért teljes tévút, és amihez továbbra is tartom magamat. Annyi igazítással, hogy a pecs.hu megújulásával kicsit pofásabb lett a pécsi értékek online gyűjtőhelye, de értelme, haszna és így jelentősége most se nagyon van.

– TÖLTŐDNEK: Bár hivatalosan még nem zárult le az új elektromos buszok vásárlásáról szóló közbeszerzési eljárás, a beérkezett ajánlatok elbírálása már nyilvánosan is elérhető. Ez alapján írta meg a Magyar Busz, hogy az Omnibus Hungária szállíthat a Tüke Busznak 8 darab új, alacsonypadlós, kizárólag elektromos hajtással rendelkező szólójárművet. (Egyébként leginkább csuklósokból van hiány.)

A tendert csak a harmadik próbálkozásra sikerült végigvinni, ugyanis időközben annyira módosultak a cég elvárásai, valamint a gazdasági környezet, hogy az eredeti kiírás már nem volt jó. A másodiknak pedig túl szűk volt a beadási határideje, bár ezen azért lehetett volna igazítani.

A beszerzés fedezetének 70%-át a Zöld Busz program adja, és a nyertes ajánlat nettó 1,52 milliárd forintról szól. Azaz a megajánlott Mercedes-Benz eCitaro buszok darabja 200 millió forint. Ezt a típust 2021 decemberében tesztelhette a pécsi utazóközönség. A nyertes ajánlattevőnek a buszokat és kapcsolódó szolgáltatásokat a szerződés aláírásától számított 250 napon belül kell teljesítenie.

A közbeszerzés legfurcsább mozzanata, hogy a legutóbb nyertes kínai BYD ezúttal érvénytelen pályázatot nyújtott be, és az előzetes vitarendezési kérelmet sem sikerült elindítani. Még van néhány napjuk jogi kifogásra, már csak ezért sem végleges a beszerzés eredménye.

– MVP: A K-Monitor összegyűjtötte, hogy a hét évvel ezelőtt útjára indított Modern Városok Programból mennyi minden valósult meg. A Pécsre vonatkozó, szerződésben rögzített ígéretek közül egy jelenthető készre. Ez a (1) Zsolnay-negyed és a Kodály Központ fenntartására kidolgozott finanszírozási, működési modell. A (2) PTE kapacitásfejlesztése, valamint a (3) helyi iparcsarnokok fejlesztése a részben megvalósult besorolást kapták, amik persze önmagukban is hatalmas tételek. Azonban a legnagyobb összeget egyértelműen a jelenleg kivitelezés alatt álló (4) autópályaépítés (M6-országhatár) jelenti. Ezen kívül kanyarban van még az ismét, és korábban már többször „előkészítés alatt lévő" és már számtalanszor beígért (5) Pécs–Barcs útfejlesztés. Illetve, hát ott van még resztlinek az a bizonyos (6) akvapark (multifunkcionális sportcsarnok, uszoda) is, amit már az új pécsi városvezetés „programozott át", hogy szállodafejlesztéssel együtt valósulhasson meg. Majd egyszer. Kérdéses, hogy utóbbi két beruházást mennyiben fogják érinteni a várható megszorítások.

Bejáráson lehetett megnézni, hogy milyen lesz az új pécsi vásárcsarnok. Ami annak ellenére – vagy éppen azért – készülhet el nyárra, hogy benne sem volt Orbán Viktor 2015-ös pécsi ígéreteiben, vagy konkrétan a Modern Városok Programban, mivel EU-s forrásokból épül. | bama.hu

- RELOADING: Még decemberben (#16) írtam arról, hogy tervezési pályázatot írt ki a Mathias Corvinus Collegiumhoz tartozó Sopianae Talentum Kft. a Király utcában található egykori tiszti kaszinóra, miután a „fideszes elitképző" pécsi lerakata minden további nélkül megkaphatta a szebb napokat látott épületet, amit az előző városvezetések hiába próbáltak megszerezni az államtól vagy valamelyik csatolmányától. Most felkerült az MCC Youtube-csatornájára egy videó, középpontjában ezzel az épülettel, és ez azt is jelentheti, hogy hamarosan valamilyen bejelentés várható a december végén lezárult pályázattal kapcsolatban. De persze az is lehet, hogy titokban intézik, és majd kész terveket mutatnak be a több milliárdos befektetést igénylő belvárosi ingatlanfejlesztéshez. A gigantikus vagyonjuttatás után őket talán kevésbé érintik majd a várható megszorítások.


#kispont

Várható volt, hogy az ellenzéken belüli feszültségek az elbukott választás után eszkalálódni fognak. Mondjuk erre kevesebb mint 24 órát kellett csak várni, de ennek Pécsen kicsit más a lefolyása, mint országosan. Ugyanis a Momentum városházi frakciója és a többi ellenzéki párt között már korábban nyilvános töréshez vezetett a belső kritikák miatt elmérgesedett viszony. (Bár a momentumosok többnyire a városvezetéssel szavaznak, nem úgy, mint – az ex-DK-s exalpolgármester, a független parlamenti képviselőjelöltként induló és kevesebb mint 3%-ot begyűjtő – Bognár Szilvia.)

Így most nem is a szövetséges pártok, hanem a Momentumon belüli feszültségek törtek felszínre. Körömi Attila, a több pártot is megjárt (Fidesz, MIÉP) pécsi politikus több szerkesztőségnek juttatott el egy hatoldalas (!) levelet, amiben jelenlegi párttársát Nemes Balázst választási csalással gyanúsítja. Bár erre vonatkozóan egy konkrétum szerepel csak a levélben: az amúgy felfüggesztett Körömi szerint a helyi Momentum 2021-es tisztújításakor öten jogosulatlanul vettek részt a szavazásában. Erre vonatkozóan azonban nincsenek részletek, bizonyítékok az írásban, de azokat állítólag eljuttatta az illetékeseknek. A levél további részeiben a politikus saját szemszögéből meséli el a Momentumon és a pécsi városvezetésen belüli konfliktusokat, és ezzel a csalási üggyel magyarázza, hogy tavaly nyáron kilépett a párt országos elnökségéből.

A levéllel egyelőre csak a fideszes Pécs Aktuál foglalkozott, több írásban is, ami kár, mert nekik az érintettek nem nagyon nyilatkoznak.

⁉️
DEJAVU: Az ügyet még érdekesebbé teszi, hogy Körömi Attila – korábbi pártja – a Fidesz kapcsán is felemlegetett egy kísértetiesen hasonló helyzetet. A 2018-as választási kampányban, amiben momentumos jelöltként indult, azt hozta fel ellenfelével, Hoppál Péterrel szemben, hogy az jogalap nélkül szavazott a párt 2006-es küldöttgyűlésén (mivel még nem volt tag), ráadásul más nevében. A tét akkor Orbán Viktor pártelnökké választása volt.

#hájper

GYÁSZ: Szinte napra pontosan egy évvel az első megjelenés után, már meg is szűnt a pécsi City7 Magazin :( :( :( És nem csak a pécsi mutáció: egy kivételével az összes City7 Magazinnak lőttek egy héttel a választás után. Ez nyílt beismerése annak, hogy valójában politikai propagandatermékről volt csak szó, bár ezzel kapcsolatban eddig sem lehettek kétségeink. Csak röviden: az ingyenes hetilapot többnyire azokban a városokban indította el 2021 márciusában a Mediaworks, ahol az önkormányzati választásokon nem, vagy alig tudott nyerni a Fidesz. Azt pedig már korábban is megírtam, hogy a bulváron és a propagandán túl gyakorlatilag csak a kiadó Mediaworks önpromói (+ némi kormányzati hirdetés, állami cégek reklámjai) voltak ezekben a hetilapokban. A helyi tartalmakat Pécsen a Dunántúli Napló munkatársai szolgáltatták és mint médiatermék nyilván sosem törekedtek sikerességre a City7-tel. Viszont hatalomtechnikai szempontból, ha a projekt csak 1-2%-kal járult hozzá a Fidesz győzelméhez, akkor már megérte!


#ingyenreklám

A külföldi egyetemistáktól nyüzsgő orvosi kar közelében nem a Rolling Grill Circus az első street food-os kísérlet – elég csak a néhai Fellow's-t vagy a Wok'n'Roll-t említeni. Én minden ilyen próbálkozásnak örülök, pláne, ha átgondolt koncepcióról van szó.

Ráadásul az RGC nem csak átgondolt food truck (büfékocsi?), de a Balatonnál legalább részben ki is próbált koncepció. Nyilván, ami a Balatonnál sikeres, nem biztos, hogy Pécsen, a Honvéd utca–Váci Mihály utca találkozásánál is az lesz. Viszont azt már tapasztalatból mondhatom, hogy nem a kínálaton vagy a minőségen fog múlni.

Mert többször és több mindent is kóstolhattam. Persze, egyszeri teszt alapján is lehet érvényes megállapításokat tenni, véleményt alkotni egy-egy helyről, de sokkal szerencsésebb több élmény után megfogalmazni az összbenyomást. Ami itt nagyon is pozitív.

A húsos szendvicsek egységesen 2150 Ft-ba kerülnek

Kezdem két negatívummal, mert utána úgyis csak a jóság jön. Egyrészt nem lehet leülni vagy pultot támasztani. Másrészt még nincs semmilyen ital a kínálatban. Szerencsére mindkettő baromi egyszerűen orvosolható, mert kisbolt és pad is akad a környező házak között. (+Váci Presszó!!!)

Na, és akkor a pozitívumok. A kínálat már első ránézésre is meggyőző. Az étlap könnyen áttekinthető, rövid, ennek ellenére változatos és az árakban sincs óriási varia. Ez mind az egyszeri vendég választását könnyíti, például koncentrálhat arra, hogy miből kéri azt a szendvicset. A pita az alap, ami hibátlanul van elkészítve, a mérete tökéletes és garantálja, hogy könnyen kezelhető legyen a belevaló. Ami pedig lehet sajtos, csirkés, sertéses. A sertésre pedig több variáció is adódik: amit lehetett én megkóstoltam. A grillkolbászok nagyon is rendben vannak, ami onnan indul, hogy jó méretre van darálva a hús és a fűszerezettsége is hibátlan a szendvicsbe kerülő mindkét fajtának. A porchettásat tartós alapanyaghiány miatt egyelőre nem tudtam tesztelni, viszont a pulled pork-osat igen, így arról is csak jót tudok mondani. Mármint azt, hogy valóban szaftos, puha nagyon jó a fűszerezése és a feltétek is összhangban vannak: nem egymás ellen dolgoznak.

A kóstoltak közül egyedül a grillcsirke nem győzött meg, pedig a fűszerezése alapvetően ennek is jó, nincs baj vele, de a sónak nem volt ideje eljutni mindenhova, ahova kellene. A coleslaw-t viszont külön is ki kell emelnem, mert zöldségméret és ízesítés szempontjából a pécsi kínálatból ez találkozik a legjobban az ízlésemmel.  

A hely már Wolton is megtalálható, de – ahogy az a Woltnál lenni szokott – a rendelés elég durván megdobja az árakat. Mindezt kipróbálni június közepéig lehet, amikor a cirkusz visszagurul a Balatonra.

Rolling Grill Circus (Váci Mihály utca 26.) | H–Szo: 11.00–18.00

🍷
Tavaly a Pannon Borbolt lett az új tulajdonosa, üzemeltetője a város legjobb boros helyének, az Elevennek. A váltás a kínálat és a szolgáltatások bővülését is magával hozta, de annyit bőven megőriztek az eredeti koncepcióból, tartalomból, hogy folytatólagosnak tekinthessük a történetet. Szerdától teljesen új helyre költöztek, nem is messzire, de akik először a Széchenyi tér 7. alatt találkoznak majd az Elevennel, nehezen jönnek majd rá, hogy honnan a név. | Eleven

#holmiez

Szerdán az instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

Nyilván nem egyetlen szöveges Google-értékelés alapján kell megítélni(!) a Pécsi (Járási és) Nyomozó Ügyészséget. Ne is tegyük. Mindenesetre ez a címer az ügyészség Terracina térre néző oldalán látható, és a Lege et Fide (törvénnyel és hűséggel) felirat kíséri.

Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a mecseki müzli instagramján látni? Küldj nekem egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra, és írd meg, hogy másoknak miért lenne érdekes, amit látunk! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

#idézett

„…bár a fiatalok ügyesen boldogulnak a számítógéppel, ám szűk az a felhasználói ismeret, aminek a birtokában vannak"

Kristóf Péter, a PTE informatikai és innovációs igazgatója | bama.hu


#ajánlott

A világhírű fotóművész, André Kertész alkotásaiból és személyes tárgyaiból nyílt kíállítás a Zsolnay-negyedben. A képek többsége még Magyarországon készült, de jó néhány ikonikus külhoni fotó is látható az eredeti nagyításokon. A május 20-ig látható tárlatot Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője nyitotta meg, ezzel a beszéddel. | m21/pecsigaleriak.hu


#gyűjtő

  • Húsvét nem akadály: munkaszüneti napok ellenére a hulladékszállítás a megszokott menetrend szerint lesz a Délkomhoz tartozó területeken, így Pécsen is. | delkom.hu
  • Díjmentes lesz a parkolás április 15–18. között minden parkolási zónában, és a városüzemeltetéshez kapcsolódó ügyfélszolgálatok nyitvatartása is változik. | biokom.hu
  • Buszközlekedést is érinti az extrahosszú hétvége, a szolgáltató minden tudnivalót itt gyűjtött össze. | tukebusz.hu
  • Sonkákat is bevizsgált a fogyasztóvédelem, és akadt olyan baranyai gyártó/forgalmazó a listán (Novro Kft.), amelyik kicsit túltolta a sózást, és ezért hatósági eljárás is indult. | fogyasztovedelem.kormany.hu
  • Látványos videó készült a múlt hétvégi hidegfront Pécsre érkezéséről, és sajnos most hétvégére is valami hasonló várható. | idokep.hu/youtube
  • Ötéves lett a helyi nyilvánosságban hiánypótló szerepet betöltő Szabad Pécs, ami már önmagában is egy kisebb csoda. Beszámoló és tervek. | Szabad Pécs
  • Országos trendekkel ellentétben nőtt a PTE-re jelentkező egyetemisták száma, ebben szinte minden kar jobban teljesít, mint egy évvel ezelőtt. | UnivPécs
  • Mellár Tamás szerint „inflációs adót" használ arra a kormány, hogy egy kicsit javítson költségvetésén. | hirklikk.hu
  • Mindum Károly, környezetmérnök, zöld aktivista ebben az interjúban arról beszélt, hogy rossz a város levegője, de sajnos nehéz pontosan nyomon követni, hogy mennyire. | pecsma.hu

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre. Próbáld ki!