#2 – Nutellás Pécs | Pride-kutatás | Okosparkolás

#2 – Nutellás Pécs | Pride-kutatás | Okosparkolás

Hétről hétre elolvasok mindent, hogy csütörtök reggelre összefoglaljam neked a lényeget. Ha tetszik, akkor továbbítsd annak, aki nem tudja, hogy hol érdemes Bólyban enni.

Ha pedig valaki továbbította neked, vagy először jársz az oldalon, akkor itt elolvashatod, hogy mi is ez. És fel is iratkozhatsz.


#aszerk.

Kicsit nehezebben állt össze az e heti hírlevél, de nem azért, mert nem volt elég alapanyag. Az ellenkezője következett be: úgy éreztem, hogy rengeteg infót kellene kis csomagokba rendezni. Minden nem is fér a müzlibe, nem is ez a cél. Súlyozni, mérlegelni (a.k.a. szerkeszteni) kell, ráadásul nem szeretnék senkit sem túlterhelni, hiszen pont a rövidség, tömörség az egyik cél. És az, hogy olyasmi legyen csak benne, ami szerintem fontos, máshol nem jelent meg, vagy nem úgy jelent meg, ahogy szerintem kellett volna. Na, de sikerül? Írjátok meg!

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

– KUTATÁS: Még 2020 márciusában állt elő a városvezetés azzal az ötlettel, hogy reprezentatív közvélemény-kutatással deríti ki, mit is gondolnak a pécsiek az első vidéki pride-ról? A meleg büszkeséget kifejező felvonulást a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani, az új időpont 2021.09.18., így a kutatást is csak most nyáron végezte el az MSZP-közeli Publicus Intézet. Az eredmények felkerültek a város honlapjára. A kutatás több szempontból is érdekes, jól mutatja a társadalom polarizáltságát és a kérdés átpolitizáltságát, pártpreferenciákhoz kapcsolódását. Érdemes a Háttér Társaság megrendelésére, a Medián által, szinte ugyanabban az időpontban végzett kutatás eredményével összevetni. A melegek elfogadottsága sose volt ilyen magas, ezt a pécsi eredmények is alátámasztják. A melegházasság, örökbefogadás és a pride már jobban megosztja pécsieket. Persze, kérdés, hogy ki és mit kezd majd ezzel az eredménnyel? Péterffy Attila még 2020 tavaszán azt közölte, hogy „a polgárok véleményének ismeretében kéréssel, javaslattal fordulhat a szervezők felé, és ezt az itt élők véleményének megismerése után, ha szükségesnek mutatkozik, meg is fogjuk tenni." Ami viszont biztos és vitathatatlan, hogy a felvonulás megtartását a gyülekezési jog – mint alapvető emberi jog – garantálja, így a külsős szemlélők véleménye ebből a szempontból nem sokat számít.

– OKOSÍTÁS: Kampánytémaként is felbukkant 2019-ben a (bel)városi parkolás okosítása. A gyakorlatban ez parkolóhelyekbe telepített érzékelőket jelent, amik meg tudják mondani, hogy adott helyen éppen parkol-e autó. Az eszközök továbbítják ezt az információt, amit meg lehet jeleníteni – akár grafikusan, akár számmal – egy alkalmazásban, a weben, kijelzőn stb. Nyugati városokban, parkolóházakban is ismert, jól működő gyakorlat ez, de most a pécsi önkormányzat meg is valósítaná az előzetesen bruttó 200 millió forintosra becsült fejlesztést. Ráadásul nagyobb részben (140 millió Ft) önerőből, de a pályázati rész is rendelkezésre áll az önkormányzat oldalán elérhető előterjesztés szerint. A feladat pedig a belvárosi 1A és 1B zónában 640 db szenzor, 5 db információs tábla szállítása és telepítése, illetve az okosparkolási rendszer 4 éves üzemeltetése. A városvezetés szerint nem csak kényelmi szolgáltatás ez, hanem környezetkímélő beavatkozás is, mert a parkolóhely-keresés ideje lerövidül.

– ÁTADÁS: Az EKF utáni időszak legnagyobb beruházása lett a PTE orvosi karának új tömbje. A befejezés várható időpontja többször módosult – 2019-ben például még 2020 őszét kommunikálta az egyetem –, de ilyen csúszás, egy ilyen méretű (12 ezer m²) projektnél borítékolható is. Ahogy a költségek megnövekedése is: a legutóbbi szerződésmódosítás szerint összesen nettó 12 milliárdot fizet az egyetem az idő közben Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került ZÁÉV-nek a munkálatokért. A drágulást az egyetem szerint több dolog is indokolja: az építőipar drágulása, felmerült többletmunkák és a műszaki tartalom bővülése.

– RÁNCFELVARRÁS: Döcögősen töltődik be a város megújult weboldala, a pecs.hu. Szép lett, és elnézőek is lehetnénk, ezzel a több, mint időszerű megújulással, de sajnos nem csak technikai problémák vannak. Utóbbi könnyebben orvosolható, a koncepció hiánya nehezebben. Alapvető kérdések merülnek fel az oldalt városlakóként böngészve is. Milyen szervezőelv alapján kerülnek fel kopipésztelt hírek? Mi szükség van itt ezekre? Vajon néhány hónap múlva is töltögetni fogja valaki ide a friss tartalmakat? Miért nem érhető el az adatvédelmi szabályzat? Miért vannak lopott fotók is az oldalon? Miért nem lehet simán átkattintani és ügyeket intézni a hivatali oldalra? És még sorolhatnám. De a legeslegnagyobb baj, hogy a hivatali oldal megújítása továbbra is várat magára, pedig arra a demokratikusabb és átláthatóbb működés szempontjából is szükség volna.

RÁKENÉS: A Nutella magyarországi forgalmazója 2022 tavaszán olyan csomagolással szeretné forgalomba hozni a világszerte ismert terméket, amin Pécs városa is megjelenik. Ehhez – az előző városvezetés alatt hozott rendelet miatt – a polgármester hozzájárulása szükséges. Az előterjesztést először a kulturális bizottság tárgyalja, ugyanis a név- és jelképhasználat engedélyezésére ők tesznek javaslatot a polgármesternek. A Nutella Magyarország program a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közös kezdeményezés, amibe több várost is bevonnának. Előreláthatólag 10-15 ezer üveg mogyorókrémen szerepelhetne Pécs város neve és rövid leírása. A Nutelláról annyit azért megjegyeznék, hogy egyes országok ízléséhez igazodva, több recept szerint készül, mogyorótartalma mindössze 13% körül van, míg cukortartalma 60% körüli. És akkor még a mogyorótermesztéshez kapcsolódó gyerekmunkát is érdemes felidézni. Szóval, reggelire én inkább helyi müzlit ajánlok...


#hájper

A német sajtó is felkapta tavasszal a hírt, hogy érdekes módon azokban a városokban indított új, ingyenes hetilapot a Dunántúli Napló kiadója, ahol a Fidesznek komoly veszteségeket kellett elkönyvelni a 2019-es önkormányzati választáson. Én is elmondtam a véleményem a témában: egész egyszerűen nem lesznek vevők az emberek a Mediaworks City7 nevű kiadványaira. A kb. 60%-ban központi bulvár- és propagandaanyagokból, rejtvényekből álló és néhány oldalnyi helyi tartalommal is rendelkező újságokat mostanra a hirdetési piac beárazta. Érdemes visszanézni néhány számot, akár más városokból is, ugyanis a 24-ből csak két oldalon vannak hirdetések. Azok is házon belüliek, vagyis a Mediaworks a saját termékeit reklámozza. Ez pedig egy beismeréssel egyenértékű, ugyanis mindez azt mutatja, hogy a bevételszerzés nem célja kiadványnak. Egész egyszerűen egy pártpolitikai termékről van szó.


#ingyenreklám

Utópia Pékség és Pizzéria Nem lesz pizzatesztelős sorozat, de úgy alakult, hogy pont ezért kell megint dicsérni egy helyet. Ráadásul, elsősorban a műfaj (jó pizza) halálát jelentő versenyszámban, ami a házhozszállítás. Kellett(?) egy pandémia – meg az időpontra rendelés lehetősége –, hogy ezen a téren löketet kapjon a pécsi kínálat, és ezt a jó hullámot jól lovagolja meg az Utópia is.

A nyár közepén nyitottak a Surányi úton, ami nekem sehogyse esik soha útba, de a házhozszállítás bevált. Mivel a négysajtos (ami Wolton 2990 Ft) a kattanásom, elsőre azt is rendeltem tőlük. Meg kenyeret is, mert már a képek is meggyőzőek voltak. A pizza kiváló: jó szerkezetű, roppanós tészta, nagyon okés sajtok. Az extrát a dió jelenti, de az nem adott annyit az élményhez, hogy indokoltnak érezzem a jelenlétét. Az áron persze lehet bosszankodni, de érdemes végignézni a pécsi kínálatot, nem kirívó ez a minőségi pizzák között.

Ha már rendeltem, betettem egy kenyeret is a kosárba. Fehéret, kovászosat (pizzák is kovásszal készülnek), amit 1250 Ft/850-900g áron mérnek. Hát, igen, messze vagyunk a KSH által kikalkulált 398 Ft/kg-os augusztusi ártól, de nem is állagjavítókkal felpumpált cuccról van itt most szó. És tápértékben sem úgy működik a dolog. Bár nem volt hibátlan, kicsit túlment sütéskor, de a kéreg íze és a belső struktúrája nagyon összejött. (És, három nappal később is szívesen ettem belőle.)

Ehhez a cikkhez aztán próbáltam helyben is tesztelni a pizzájukat, de sajnos hétköznap délben még nem volt kellően felfűtve a kemence. Szóval, egy elég ízletes és laktató quiche-sel kárpótoltam magam. És sajnos rábukkantam a hely egy gyengéjére is, ami a kávé. Nem is annyira technikai probléma ez, nekem úgy tűnik, hogy a használt alapanyag bizony ennyit tud.

Utópia Pékség, Kávézó, Pizzéria | Surányi Miklós út 21.


#csak1kérdés

A pécsi kötődésű MeseTérKép is bekerült az Edison100 díjazottjai közé. Az Edison100-ba a szervezők, olyan „megoldásokat keresnek, amik innovatív és jövőbarát módon fejlesztik óvodások és általános iskolások tudását és kompetenciáit". A legjobbakat díjazzák is, a pécsi fejlesztésű MeseTérKép a kreatív kategória győztese lett idén. Az egyik ötletgazdát, Arató Vilját kérdeztem.

Előrébb visz titeket egy ilyen elismerés?

Az elejétől figyeljük az Edison platform munkáját, és reménykedtünk, hogy egyszer felkerülünk erre a listára, beférünk ebbe a közösségbe. Az, hogy díjazottak is lettünk, külön kitüntetés. A díj mindenképp nagy elismerés, de különösen szerencsés időszakban érkezett, mivel pont most dobjuk piacra az első termékünket, a MeseTérKép Boxot, aminek a népszerűsítésében biztos nagy segítséget nyújt majd a díj által nyert nyilvánosság.

Varga Kittivel, aki gyerekirodalmár és Szalóki Rékával, aki művészetterapeuta – én pedig drámapedagógiával  foglalkozom – hárman alkotjuk ezt a csapatot, amivel 2016-ban kezdtünk el dolgozni. A PTE közgázon működő Simonyi Inkubációs Program adott az egésznek egy első nagy löketet: itt fogalmazódott meg a név, és az a koncepció, amit ma is követünk. Mesealapú alkotófoglalkozásokat tartunk gyerekeknek, amik keretében mindig egy adott témához kapcsolódva választunk egy kortárs magyar mesét, ahhoz pedig kidolgozunk egy alkotófoglalkozást. Szokatlan alapanyagokat és minél kötetlenebb alkotási formákat keresünk és alkalmazunk. Több mérföldkő is volt a történetünkben, az egyik ilyen az, hogy 2019 óta Budapesten is rendszeresen tartunk MeseTérKép foglalkozásokat.

A legújabb fordulat azonban, hogy szeptembertől megvásárolható csomagok formájában is elérhetőek a foglalkozásaink. Ez az új termékünk a MeseTérKép Box. A Boxban egy kortárs mesekönyv, három ahhoz kapcsolódó foglalkozás leírása és minden az alkotáshoz szükséges eszköz található. A Boxok már előrendelhetők a honlapunkon, reméljük, sikerül majd minél több alkotni vágyó gyerekhez eljutni velük!


#gyűjtő

  • Továbbra sem kell uránbányától tartani a Mecsekben: nem adott engedélyt a kormányhivatal bányatelek létesítésére a kérelmező cégnek | Átlátszó
  • Újabb turisztikai alkalmazás készült a városhoz, ennek most az a különlegessége, hogy 16 éves gimnazista diák fejlesztette | Travelo
  • Nem tudom, hogy kérte-e, de új szlogent kapott a Pannon Borrégió, és így az ahhoz tartozó Pécsi borvidék: „Völgyek, borok, napfény és Te személyesen" | Magyar Turisztikai Ügynökség
  • Helyiadó-befizetési határidő (szeptember 15.) közeleg, postázták is a csekkeket | gov.pecs.hu
  • Kettős könyvbemutató volt a Művészetek és Irodalom Házában, a beszámoló pedig a nagyon leíró „Mitől lesz valaki náci?" címet kapta | UnivPécs

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre, minden csütörtökön érkezik. Próbáld ki!

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth