#37 (light) – Félidős részeredmény | Prózai visszatérés | Kárpótló fényfestés

#37 (light) – Félidős részeredmény | Prózai visszatérés | Kárpótló fényfestés
Az egyik kedvenc pályamunkám ebben a senki által meg nem hirdetett versenyben

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezen a héten a feliratkozók, az előfizetők és a támogató tagok is a szokásosnál könnyedebb hírlevelet kapnak.


#aszerk.

Ahogy jeleztem (#36) is: ez a mecseki müzli most kicsit más lesz, mint általában. Eléggé távmunkában csiszolom rajta az utolsókat, ezért kevésbé tartalmas, mint lennie kellene. A visszajelzéseitek alapján a leghiánypótlóbbnak számító rovat, a #gyűjtő például nagyon minimalista lett.

Szóval, úgy döntöttem, hogy most ismét mindenki a teljes hírlevelét kapja. Ez a jövő héten biztos nem így lesz, szóval, ha legközelebb nem a müzli lightot szeretnéd, akkor most érdemes előfizetésre, támogató tagságra váltani. Ha még nem tetted volna...

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

FÉLIDŐ: Péterffy Attila hivatali idejének felénél tart, ebből alkalomból az önkormányzati újság interjút készített vele és sok kritikával is szembesítette a polgármestert. A cikkben többször is szóba került a városvezetés és a kormány viszonya, odaszúr az előző, fideszes városvezetésnek és cégvezetőknek. Úgy látja, hogy most már valódi párbeszéd van például a civilekkel. Erre mondjuk tényleg elég sok példa van, de ellenpéldát sem nehéz találni (quo vadis lakhatási kerekasztal).

A koalíciós problémákra, kilépésekre (négy fővel kisebb most a városvezető frakciószövetség, mint a ciklus elején) nem reagál részletesen Péterffy, de ezt azért idézem: „Óhatatlan, hogyha egyszerre ennyi ember indul el, elvileg egy irányba, mint mi 2019-ben, akkor vannak, akik lemaradnak a többiektől".

– ÖSSZEÜLTEK: A májusi rendes közgyűlés közvetítése itt nézhető vissza, a szöveges tudósítások közül a PécsMa anyagát ajánlom. A napirendi pontok közül a legfontosabb nyilván a tavalyi év zárszámadása (pluszos lett a költségvetés) és az idei év költségvetésének módosítása volt, ezekről alakult ki hosszas vita.

A mindig érdekes „Polgármesteri beszámoló, lejárt határidejű határozatok, átruházott hatáskörben hozott döntések" néven futó salátarendelet most is rejtett néhány érdekességet.

  • Például azt, hogy az önkormányzati átvilágításokat irányító Bodnár Imre Ügyvédi Iroda újabb megbízást kapott(pdf), ezúttal maximum nettó 4,35 millió forint értékben. Ezért az átvilágítást követő intézkedésekre kell javaslatot tenniük. (Egyébként a nettó 10 ezer Ft/óra ügyvédi díj nem tűnik kifejezetten drasztikusnak a korábbi tarifák tükrében.)
  • 50 millió forint működési támogatásra volt szüksége – és már meg is kapta – a Pécsi Sport Nzrt., de azt év végéig vissza kell utalniuk a város számlájára.

– KÁBELTITKÁR: Hoppál Péter lehet ismét a kulturális államtitkár a hvg.hu és az index.hu szerint is. Előbbinek a politikus nem cáfolta az értesülést, míg utóbbi egy hosszú, viszont jó néhány meredek húzásról nagyvonalúan megfeledkező cikkben arra jutnak, hogy ezzel a kultúrharcnak vége. Mindenesetre az új kulturális és innovációs miniszter bizottsági meghallgatásán Hoppál is jelen volt.

Hogy ez a várható államtitkári pozíció valójában mennyi tényleges hatalommal jár az nem csak a minisztériumokból kiszervezett intézményrendszer miatt kérdéses. Azért is, mert szerintem jelenleg szinte lehetetlen pontosan meghatározni, hogy mi lesz a direktíva.

LASTMINUTE: A többször áttervezett Szigeti úti bringaprojekt problémáival már sokszor foglalkoztam a mecseki müzliben is. Ahogy arról is beszámoltam, hogy az eredeti elképzelések szerint mégis megépülhet az út északi oldalán egy kerékpárút, azaz nem csak bringasáv lenne (+új gyalogátkelőhely a Szigeti–Kürt utcák kereszteződésében). Sőt, már céldátumszerűség is van, jövő tavasszal adnák át.

A projekt kommunikációját azért lehetne erősíteni: a terület képviselője, Siposné Bikali Éva a beruházásról szóló fórumot mindössze azelőtt egy nappal, azaz tegnap hirdette meg Facebook-oldalán. Pár órával később azért a polgármester is kitette, hogy ma, azaz május 19-én 17 órától a Slyven Rendezvényközpontban (Mezőszél u. 1.) várják az illetékesekkel a lakossági véleményeket. Megkerestem a városházát ezzel az igencsak megcsúszott tájékoztatóval kapcsolatban: kifejezetten az „érintett, helyi lakosoknak szóló fórumról van szó", amivel kapcsolatban „a napokban szórólapozott" a területi képviselő is.


#csak1kérdés

Tízéves jubileumot is ünnepelhetne idén az Irodalmi Diszkó. A rendezvénysorozat több év kihagyás után most ismét koncentrált formában, ezúttal négyestés fesztiválként tér vissza: beszélgetésekkel és koncertekkel a Nappaliban és a Made in Pécs Caféban, május 25–28. között. Az alapító-főszervező Kiss Tibor Noét, aki a fesztivál érdekében 2020 őszén még a Pécsi Közösségi Alapítvány swimathonos adománygyűjtését is bevállalta, egy kis múltidézésre kértem.

Miért kezdtél irodalmi fesztivált szervezni?

Eredetileg az Irodalmi Diszkó nem is fesztivál volt. Akkoriban leginkább csak a Jelenkorhoz köthető irodalmi eseményekkel találkoztam a városban, ezek pedig általában a Művészetek és Irodalom Házában vagy könyvtárakban voltak. Főként jelenkoros, illetve már népszerű, ismert írókat hívtak meg. Mi egy olyan sorozatba kezdtünk, akkor még Csordás Katával, amiken kevésbé ismert írók, költők is bemutatkozhattak – persze elsődlegesen a minőséget szem előtt tartva. Ez nem csak Pécsen, de Budapest kivételével országosan is hiányzott. Ráadásul a szokásos közegtől eltérően, a programokat egy olyan helyre szerveztük, ahol az átlagember is beléjük futhatott, mert amúgy is beült volna oda egy kávéra vagy sörre. Nevezetesen a Strausz Ti-ti-tába. Még egy csavart adott az eseményeknek, hogy a beszélgetést, könyvbemutatót az adott író zenei válogatása, esetleg fellépése követte. Aztán átmentünk a Nappaliba, ekkor már pop- vagy alternatív zenei kísérőkoncerteket szerveztem.

Egy idő után már tényleg nehéz volt félévente akár csak 3-4-5 eseményt megszervezni, ráadásul az anyagi források is megcsappantak (a nagy múltú, jelenleg tetszhalott József Attila Körnek sokat köszönhetek). Ezért 2018 őszén úgy döntöttem, hogy jóval koncentráltabban, egy kétnapos fesztiválra elhívok annyi embert, akit amúgy másfél év alatt hívtam volna meg.

A teljes beszélgetést meghallgathatod a mecseki müzli podcastjában, az interjú átiratát csak az előfizetők és támogató tagok olvashatják.


#holmiez

Szerdán az instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

A ma már funkcióját vesztett szerkezet a Káptalan utcában a Szent Mór Gimnázium falán van. Három ilyet szereltek fel 2009-ben és néhány évig ezekkel vetítették be a Zsolnay Múzeum falát. Mivel a város legrégebbi, ma is álló házának a felújítása során szabálytalan munkavégzés közben leverték a homlokzaton látható reneszánsz alkotások egy részét, ezért a fényfestés egyfajta kárpótlás lett volna. Na, de sikerült? Nem egészen, mert alig működött rendeltetésszerűen. A fényfestés teljes költsége (az alkotás + a technika) akkor 30 millió forintba került, viszont 2014-ben – a sorozatos problémák, meghibásodások miatt – ki is vették a vetítőket. Így a fotón látható szerkezet most már nyolc éve teljesen feleslegesen van a falakon.


#gyűjtő

  • Húsz szezon után kiesett az NB I. A csoportjából PVSK-Veolia. | pecsma.hu
  • Gonzókocsmatripp-sorozatát talán még fokozni is tudta a kolléga: kötelező darab. | pecsiujsag.hu
  • Köszönöm az önkormányzati média stábjának a tesztet: most már biztos, hogy előbb fogok ananászos pizzát enni, mint mogyorókrémest. | pecsma.hu
  • Közszolg: a vizsgaidőszakkal együtt megérkezett a hosszabb nyitvatartási idő a Tudásközpontba. | pecsma.hu