#42 – Mecseki Telex | Kamarai Kosár | Vármegyei Müzliadó

#42 – Mecseki Telex | Kamarai Kosár | Vármegyei Müzliadó
...nem szeretem. Ezért – amíg lehet – a mecseki müzli is hirdetésmentesen működik.

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezen a héten a feliratkozók, az előfizetők és a támogató tagok is a teljes hírlevelet kapják.


#aszerk.

Néhány hete megkeresett a Telex, hogy legyek a pécsi tudósítójuk. Nehéz egy ilyen ajánlatot visszautasítani, úgyhogy inkább meg sem próbáltam! Na, de a vicceskedést félretéve: nagyon örülök, hogy országos szinten is érdekes, fontos pécsi híreket, sztorikat szállíthatok nekik és olvasóiknak. Az első már meg is volt, remélem, sok lesz még! A hírlevelet tartalmi szempontból ez a fejlemény egyelőre nem érinti, ha majd esetleg igen, akkor úgyis jelezni fogom.

És köszönöm az érdeklődést, egyelőre a müzliadó sem érinti a hírlevelet. Annak ellenére, hogy a héten került bele némi hozzáadott cukor.

Köszi,
Ervin


#nagykötőjel

– BALESETT: Alapvetés, hogy nem szoktam öncélú krimihírekkel és bulvárral foglalkozni, meg balesetekkel sem, de most álljon itt egy kivétel. A baranyai katasztrófavédelem múlt hétvégi összesítőjében szerepelt ugyanis a dugólétra kifejezés, amit a Káptalan utcában vetettek be. Ez nyilván önmagában is érdekes, de nem ez a lényeg, hanem, hogy szombat éjjel egy pórul járt nőt kellett egy három méter mély árokból kimenteni. Már megint. Valószínűleg nem ugyanazzal a hölggyel, de tavaly szeptemberben történt egy nagyon hasonló baleset ugyanitt. Szóval, nem csak a kérdéses szombaton a Káptalan Kertben koncertező Tankcsapdával kell vigyázni, hanem mindig, BAZ+!

– ÖRÖKSÉG: Újabb szakaszához érkezett a világörökségi helyszínek megújítása, az Ókeresztény Mauzóleum új fogadóelemmel bővült, és a Múzeumok Éjszakáján ingyenes lesz a belépés.

A projekt még egy 2017-es támogatásnak köszönhetően indult, de a környező fák tervezett kivágása miatt tiltakozások voltak, így 2019-ben még a fideszes városvezetés leállította a fejlesztést. A Cella Septichorát érintő részt teljesen át kellett tervezni, így megmaradhattak a fák, viszont „csak" felújítások, karbantartási munkálatok lesznek itt. Ami most kezdődik, várhatóan év végéig tart, ezalatt a város turisztikai mágnese zárva tart.  

KISKOSÁR: A #heti1helyi kampányhoz is illeszkedve új otthonra talált a Pécsi Kosár Közösség a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főhadiszállásán, vagyis a Majorossy Imre utca 36. alatt található Pécsi Kereskedelmi Központban. Amit nem nehéz megtalálni, mert elképesztően kilóg a környezetéből. Ráadásul a parkolás sem lehet probléma, mivel az átadási napon, azaz pénteken délutánonként a vásárlók használhatják az irodaház parkolóját. Mondjuk biciklivel strapásabb megközelíteni, ezt tapasztalatból mondom.

🧺
Érdemes elolvasni, hogyan indultak el két évvel ezelőtt, részben az Erősödő Civil Közösségek támogatásával. | emberseg.hu

– HÁROMSZÁZNÉGY: Tíz konzorciumi partnerrel, a Pécsi Tudományegyetem vezetésével alapították meg a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratóriumát. Ami két fő tématerületre fókuszál majd: a hidrogén-technológiákra és a szén-dioxid hasznosítására. A 304 milliárd forintos projekt illeszkedik a nemzeti hidrogénstratégiába, amivel kapcsolatban már korábban reménykedni lehetett, hogy Pécs fontos szerepet kap majd benne (#1). És tényleg.

A hivatalos bejelentésről nem hiányozhattak a diadalittas politikai nyilatkozatok sem, Palkovics László szerint: „Magyarország 2050-re tűzte ki a teljes klímasemlegességet, ám szerencsére a vállaltnál is lényegesen gyorsabban halad az energia- és klímapolitikai célkitűzések teljesítésében." A mondat első részével nyilván nehéz vitatkozni, hiszen Magyarország valóban törvénybe foglalta ezt a célt, viszont, hogy merre és hogyan haladunk, már sokkal vitatottabb.

Tovább »»

Várkapitánnyal is ostromolhat a Fidesz Pécsen, az ellenzéki polgármester újrázna

Várkapitánnyal is ostromolhat a Fidesz Pécsen, az ellenzéki polgármester újrázna

Az ellenzéki tárgyalások megkezdődtek, a jelenlegi városvezető Péterffy Attila újrázni szeretne, de a korábbi szövetségesek közül többeket pótolni kell. A Fidesz jelöltválasztását közvéleménykutatás segítheti. A 2024-es önkormányzati választáson Pécsen egyelőre egy polgármesterjelölt indulása biztos. A város ellenzéki vezetője, Péterffy Attila határozottan újrázni szeretne. A hírt a pártoktól független polgármester Kunhalmi

By Ervin Gűth
A gyerekeket legózás és drámajáték is nyitottabbá teheti a kortárs művészetre

A gyerekeket legózás és drámajáték is nyitottabbá teheti a kortárs művészetre

A kortárs művészet és a közízlés viszonya sose volt felhőtlen. Nyilván a szembeállítás is tévút, de a feszült viszonynál van rosszabb is. A közömbösség. Az érdeklődés, a nyitottság hiánya. De lássuk be, a kortárs művészetekkel, művészekkel általában tényleg nem könnyű, ezért is hiánypótló a Zsolnay-negyed Kortárs Junior néven futó sorozata.

By Ervin Gűth