#49 – Formabontó menetrend | Papi ingyenebéd | Pontatlan feladvány

#49 – Formabontó menetrend | Papi ingyenebéd | Pontatlan feladvány
Utolsó nyári kiadás, jövő héttől még tartalmasabb lesz a hírlevél

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal a feliratkozók, az előfizetők és a támogató tagok is a teljes hírlevelet kapják.

Augusztusban utoljára jár mindenkinek a teljes müzli, szóval éppen ideje előfizetésre vagy tagságra váltani!


#aszerk.

Nagyon örülök, hogy a feliratkozók kb. 15%-a kitöltötte a múlt heti kérdőívet. Még néhány napig elérhető lesz itt, szóval köszi, ha van rá pár perced.

Külön öröm, hogy az eddigi válaszadók több mint 70%-a már ajánlotta másoknak is a hírlevelet. Ezt továbbra is kérni szeretném, mivel úgy tűnik, ez a legjobb – nem éppen gyors, de legalább fenntartható – módja a növekedésnek. Szóval, ha szeretnéd, hogy sokáig legyen még csütörtök reggelenként müzli, akkor kérlek segíts egy megosztással vagy a hírlevél továbbküldésével!

Köszi,
Ervin


#kispont

Színes kis politikai koordinátarendszerben lehetne ábrázolni, hogy a különböző pécsi online médiumok, miként dolgozták fel a Tüke Busz új díjszabásáról és a szeptembertől életbe lépő menetrendről szóló önkormányzati sajtóközleményt. Nem kezdem elemezni, elég egyértelmű, hogy például hol mit tettek címbe. Amúgy a lényeg néhány mondatban összefoglalható:

  • a bérletek ára nem változik (például 7300 Ft/hó marad az összvonalas),
  • a buszon vásárolt jegyek ára nem változik (500 Ft),
  • az elővételben vásárolt jegyár 350 Ft-ról 400 Ft-ra nő,
  • az elővételben gyűjtős (10 db) jegyár 350 Ft/db-ról 380 Ft/db-ra nő.

Viszont súlyos helyzetről árulkodik, hogy a nyári menetrend nem áll vissza a korábbi menetrendre, azaz kevesebb busz fog közlekedni szeptembertől, mint egy évvel korábban. Erre az ex lex állapotra a „megerősített nyári menetrend” műfrázist alkották meg, ami majdnem olyan derék szófordulat, mint „lakossági piaci ár”. És, amikben a megerőszakolt bikkfanyelven túl az is közös vonás, hogy mindkettő télen hangzik majd csak igazán szarul. Mindenesetre a csökkentett menetrendet kéthavonta, a forgalmi adatok alapján felülvizsgálják.

Mindezt az önkormányzat a cég hatalmas, kompenzálatlan veszteségeivel, az elszálló üzemanyagköltségekkel és nem utolsó sorban a brutális sofőrhiánnyal indokolja. Utóbbi megoldása lehet a legnehezebb, ami a fizetéseket elnézve nem is csoda: a friss, idén már második béremelés után is csak bruttó 1500 Ft-os órabért kapnak a Tüke Busz sofőrjei szeptembertől. Nem meglepő, hogy az egyik buszos szakszervezet – Orbán Viktorra hivatkozva – újabb bérelemelést sürget a Tüke Busznál és a központi forrásból mégiscsak jobban kistafírozott Pannon Volánnál is.

A Tüke hr-problémáinak enyhítését célozza egyébként az a kísérlet is, mely szerint a hároméves munkaszerződést aláíró 40 év alatti sofőrök a próbaidőt követően egyszeri bruttó 300 ezer forintos bérpótlékot kapnak. Illetve, a D kategóriás jogosítvány megszerzését is finanszírozza a cég három éves szerződés esetén, ami nagyságrendileg még egy hasonló összeg, de várhatóan több is lesz az.

😪
Elektronikus bérletet még mindig nem lehet vásárolni, amit korábban a magas költségekkel indokoltak a cégnél, és aminek lehet némi köze ahhoz, hogy a rendszerbe bekerült a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. Itt pedig – megérzésem szerint – azért lehetne némi játéktere a Tükének, ugyanis ebben a kontextusban egy akár 200 Ft-os „kényelmi díj” is értelmezhető lenne és a sorbanállással szemben valós alternatívát kínáló megoldás lehetne a 10 másodperc alatt, 0–24 megvásárolható bérlet.

#nagykötőjel

– SZIVÁRGÁSRA: Három milliárd forintból (aminek lényegében a fele európai uniós támogatás) 14 kilométer vízvezeték újulhat meg a városban. Jó helyre kerül a pénz, hiszen évente több száz csőtörés van Pécsen. A problémákat jól mutatja egy viszonylag friss, a 2020-as év hivatalos adataira épülő, tanulmány (pdf) is, mely szerint a Tettye Forrásház ivóvízelosztó-rendszerének hálózati vesztesége 20% körüli. Ezzel a megyeszékhelyek középmezőnyébe került.

✂️
Ennek az önkormányzati közleménynek a sorsából is tanulmányt lehetne írni. A meglehetősen kreatív szerkesztési elveket valló, fideszes Pécs Aktuál például 5, azaz ötmondatos redukciót készített (esetleg desztillált) a sajtóanyagból. A szelekció érthető, hiszen erőteljesen politikai vonatkozása van az ügynek, ami még az önkormányzati választási kampány időszakára nyúlik vissza. A „Társaság a Közérdekű Adatokért 2019” akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a Tettye Forrásház titokban olyan munkálatokra akar hitelt felvenni, amire később pályázni is lehet majd. Ami pedig a Tiborcz-féle közvilágítás-korszerűsítés mintáját mutatta az ügyvédekből álló társaság szerint. Úgy tűnik, igazuk lett.

– RÓZSANYÍLÁS: Bár csak augusztus 20-án lesz, érdemes tanulmányozni a Kovász – I. Családi Egyházmegyei Fesztivál programját. Ennek talán legnagyobb érdekessége az egyik helyszín, ugyanis évtizedekkel a bezárása után, alapos régészeti feltárást, és a leletek visszatemetését követően, teljesen megújítva nyit ki a Rózsakert. Az egykori kultikus szórakozóhely belvárosi park lesz. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött, viszont ingyenebéddel is jár.

Hiánypótlás: „Új funkcióval gazdagodott” az egyházmegye oldala, múlt péntek óta lényegében egy új aloldalon található meg a pécsi misék rendje.
💰
Afterlife: A volt pécsi püspök, immár veszprémi érsek körül csak úgy izzik a levegő, aminek lehet némi köze 39 milliárd forintnyi állami támogatáshoz. A szövevényes történet megismeréséhez ezt a cikket, ezt az interjút és ezt a levelet ajánlom.

– KATAKLIZMA: A helyi adóhatóságokkal is lesz dolga a jövendőbeli exkatásoknak, amivel kapcsolatban a város honlapján is elérhető egy tájékoztató. Itt. A szöveg egyúttal arra is rámutat, hogy miért lesz szüksége könyvelőre annak, akinek eddig nem kellett, mert hát a katázásnak pont a kiszámíthatóság és az egyszerűség volt a két legszerethetőbb tulajdonsága.

🎁
A helyi kereskedelmi és iparkamara is felhívja a figyelmet néhány változásra, könnyítésre kata, tao és ekho témakörben. Szerintem lesz még pár ilyen meglepi.

– KIGYÚRTÁK: A Pécsi Újság interjújában beszélt először Zachar Zsolt, az Elefántos Étterem és Pizzéria tulajdonosa arról, hogy akkreditálták, törzskönyvezték, minőségbiztosították a nápolyi pizzájukat, és az étterem felvételt nyert az Associazione Verace Pizza Napoletana-ba. Amivel gyakorlatilag a 2021-es újranyitás óta foglalkoznak. Na, jó az interjúban ez nincs így kifejtve, viszont a Szabad Pécs utánanézett például annak, hogy az eredeti nápolyi pizzát gyártók az AVPN-t 1984-ben alapították (a helyi kamara támogatása mellett) és komoly kritériumoknak kell megfelelnie a tagoknak.

Azt pedig már én teszem hozzá, hogy elképesztően több hozzáadott értéke lehet egy ilyen plecsninek, amiért fizetni kell, de minőségromlás esetén akár el is lehet bukni, mint a némi fingreszeléssel dagasztott „helyi értékektárnak”. A döntéshozók figyelmébe ajánlom ezt a néhány oldalas pizzás szabálykönyvet (pdf).


#holmiez

Szerdán az instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

A képen látható óra a Petőfi Sándor utca és a Hungária út kereszteződésénél található. Több ilyen is van a városban, de a helyzet az, hogy semmit nem sikerült kiderítenem arról, hogy ez mikor került oda. Azt sem, hogy kinek köszönhetően. Vagy, hogy mióta rossz. Szóval, ha tudsz erről bármit, akkor írj egy e-mailt!

Ha pedig szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a mecseki müzli instagramján látni, akkor küldj nekem egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra! Írd meg, hogy másoknak miért lenne érdekes, amit látunk! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

#ajánlott

A menetrendszerűen érkező augusztusi hullócsillagokat a fényszennyezés miatt elég nehéz a városból megfigyelni, de a dűlőkben talán már valamivel jobb a helyzet. Pláne, ha a hangulatot még néhány pohár bor is fokozza. Szóval feltételezem, hogy elég jó program lesz ez ma és holnap (aug. 11. és 12.) este a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Szentmiklós-hegyi telepén. Ahol az idei első szüret is megvolt már. Csütörtökre már nincsenek szabad helyek (2000 Ft/fő), de a hírlevél kiküldésekor péntekre még lehet jelentkezni. | univpecs.com


#gyűjtő

  • Zöldfideszesek hol bujkáltok, amikor erdőégetésről van szó?!?! Teszi fel fizetett hirdetésekkel is megtolt cikkben, az egyébként egész jogos kérdést a szociközeli újság. | pecsistop.hu
  • Huszonöt széken elindulhatott a betegellátás a PTE tavasszal átadott új fogászati oktatási központjában. | aok.pte.hu
  • Drágításra nem készülnek a PTE kollégiumaiban, amikben 12-30 ezer forint körüli árakon lehet férőhelyhez jutni. Komfortfokozattól és szolgáltatásoktól függően. | atv.hu
  • Csúnyán benézhettek a városüzemeltetési cégnél valamit az új, 1-es számú korlátozott parkolási zónák kitáblázásakor. Esetleg az ott lakók. Mindenesetre valaki félreértett valamit és ezt onnan lehet tudni, hogy most a „pontosabb tájékoztatás érdekében" áthelyeztek pár táblát. | biokom.hu
  • Kézzel festett tálat ajánlott fel idén is különdíjként a Zsolnay Porcelánmanufaktúra főtámogatóként a Magyarország Tortája verseny győztesének. | MCI/Facebook
  • Nyugiszoba lett néhány hónapra a Király utca egyik üzletéből a K20 projekt keretében, amivel pécsi vállalkozásokat segít az önkormányzati vagyonkezelő cég és a város. | pecsma.hu

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth