#51 – Csúszó e-buszok | Csemegézhető szőlők | Csorgó csónakok

#51 – Csúszó e-buszok | Csemegézhető szőlők | Csorgó csónakok
A Vince utcában most már mindig van papírcsónak

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. A héten csak az előfizetők és a támogató tagok kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Közeledik a mecseki müzli első szülinapja. Nem nagyon szoktam az ilyesmit megünnepelni, szóval buli nem lesz, de azért ajándéknak örülnék. Nem vagyok telhetetlen sem, de leginkább még több feliratkozó jönne jól. Nyilván teszek is érte, de te is segíthetsz azzal, hogy – miután elolvastad – továbbítod is ezt a hírlevelet egy ismerősödnek, akinek szerinted tetszene.

Köszi,
Ervin


#kispont

Önkormányzati bizottságok ültek, ülnek össze a héten, sőt egy rendkívüli közgyűlés is lesz pénteken. Utóbbi az érdekesebb, amit a közterület-felügyelet vezetőjének menesztése miatt kell összehívni (pdf). Nem is nagyon van más lehetősége a városvezetésnek, ugyanis a 2017-ben megbízott vezetőt a megyei rendőrség hivatali visszaéléssel gyanúsítja. A közszolgálati törvény értelmében ilyen esetben nincs mérlegelési lehetősége a foglalkoztatónak. A nyomozás feljelentés alapján még 2022 januárjában indult, és július 27-én házkutatást tartottak. Ezután érdeklődött hivatalosan az önkormányzat az ügyről, a rendőrség pedig – az ügyészség engedélye után – 3 héttel később tájékoztatta a városvezetést. Másnap kiadtak egy sajtóközleményt a gyanúsításról. Viszont a Szabad Pécs a közleményt néhány órával beelőzve megszólaltatta a gyanúsítottat, aki tagadja bűnösségét.

A bizottságok fontos témái:

  • Döntés születhet az önkormányzati cégek vezetőinek prémiumairól. A célok teljesítése alapján megítélt jutalmak rendszerét még 2020-ban teljesen átalakította a városvezetés, és idén egyelőre csak a Pécsi Állatkert vezetőjének nem sikerült 100%-ban teljesíteni az elvárásokat. (előterjesztés)
  • A növekvő üzemanyagárak és a sofőrhiány kiküszöbölését szolgáló túlórák miatt rendkívüli támogatásra van szüksége a Tüke Busznak. A csütörtöki bizottsági ülésen az eddigi 2 milliárd forint éves önkormányzati támogatáson túl, további 250 millió forintról szavazhatnak. (előterjesztés)
  • Az már korábban kiderült (#49), hogy ősszel nem a szokásos menetrend lép érvénybe a pécsi buszközlekedésben. A fentiek alapján is talán egyértelmű, hogy ez nem járatszámbővítést jelent. Az egyik dokumentumban a fontosabb változásokat is kiemelték (pdf), de már elérhető a részletes menetrend (pdf) is. (előterjesztés)
  • Néhány hónap csúszással, jelen állás szerint csak április végére kell megérkeznie a nyolc új elektromos busznak (és a töltőberendezéseknek), mert halasztást kért a szállító. (előterjesztés)
  • Az előző városvezetés alatt kialakult csődközeli helyzetben úgy kapott 9,5 milliárd forint kormányzati támogatást a város, hogy rengeteg ingatlanra jelzálog került. A támogatás visszafizetése folyamatban van, Péterffyék a belügyminisztériumnál a jelzálogjog törlését kezdeményezték, ami 137 ingatlan tekintetében sikerült is. Most ezek közül liciteljáráson adna el néhányat az önkormányzat. Több érdekes cím is szerepel a listán, az egyik legfigyelemreméltóbb egy beépítetlen terület, más néven fizetőparkoló a Szabadság utcában nettó 60 millió forintos induló áron. (előterjesztés)

#nagykötőjel

– REZSIPLUSZ: Saccperkábé tízmilliárd forintos extra kiadást jelenthet a Pécsi Tudományegyetemnek az energiaárak elszállása. Ezt a pesszimista becslést a nemrég újra megválasztott és kinevezett rektor, Miseta Attila válaszolta a 24.hu érdeklődésére. Azt is hozzátette, hogy kormányzati ígéret van a kompenzációra, de felmerült az is, hogy a rossz kihasználtságú intézményeket bezárják, példaként egy szekszárdi kollégiumot említve.

👩🏼‍🎓
Nyáron már voltak spórolásra utaló kísérletek a különböző karokon: a BTK-TTK hétfőre és péntekre bezárt, az adminisztratív dolgozóknak ezekre a napokra otthoni munkavégzést rendeltek el a dékánok.

– TOVÁBBÉGÉS: Az elmúlt héten egy szerencsétlen tűzesettel került az országos hírekbe Pécs (illetve Patacs). A nyomozás még folyamatban van, a helyi média pedig teljesen jól követte le az eseményeket. Az amúgy politikasemleges ügynek lett azért némi politikai utóélete is, hiszen Péterffy Attila másnap a helyszínről, de egy mentőautóban kuksolva jelentkezett be egy facebookos videóval. Az elején leszögezi a polgármester, hogy azért egy mentőautóból, mert nem akarja akadályozni a még folyamatban lévő oltást. Ennek eléggé ellentmond a fideszes Pécs Aktuál néhány nappal későbbi leleplezése, ugyanis sokkal inkább valószínűsíthető, hogy Péterffy egy súgógép miatt vonult félre, ami az erős fényben használhatatlan volt. Bezzeg egy mentőautóban!

🔥
A megtekintések, átadások, kihívások nagymesteréről, a Baranya megyei közgyűlés elnökéről, azaz a szintén a helyszínre igyekvő fideszes Őri Lászlóról nem született leleplező anyag. | Őri László/FB

– SZÁRNYASOK: A Pécs–Pogányi reptér fejlesztése, amit nemrég megvásárolt az állam, gyakorlatilag Paks II. sorsához kötődik. Ami a jelenlegi helyzetben több kérdőjelet is felvonultat (szankciók, földrengésbiztonság, vízhőmérséklet). Mindenesetre a kormányzati szándék úgy tűnik egyelőre megvan, legalábbis erről tanúskodnak a dél-dunántúli régió nemrég kinevezett fejlesztési kormánybiztosának a fotói: Móring József kedden Süli Jánossal és Péterffy Attilával tárgyalt. A polgármester erről nem emlékezett meg a Facebook-oldalán, konkrétumokat egyelőre egyik résztvevő sem közölt.


#holmiez

Szerdán az instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

Ez a Kolodko-ihletésű, újabb pécsi gerillaszobor a Vince-patak Regatta, azaz a papírhajók versenye előtti tisztelgés. Az alkotás nemrég kerülhetett ki a Tettye-patakhoz, egészen pontosan a Tettye Coffee mögötti részre. A Vince-patak Regattát idén már ötödik alkalommal rendezik meg szeptember 16-án és 17-én, szóval nagyon jókor került ki ez a kisplasztika. (Itt is köszönöm a tippet a mecseki müzli egyik olvasójának, Áginak!)

📸
Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a mecseki müzli instagramján látni? Küldj nekem egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra, és írd meg, hogy másoknak miért lenne érdekes, amit látunk! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

#csak1kérdés

Először rendez csemegeszőlő kiállítást és versenyt a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete. Itt van Európa második legnagyobb szőlőgénbankja, a nyilvántartott 1500 fajtának nagyjából 40%-a csemegeszőlő. Viszont Magyarországon csak 1000 hektáron folyik a termelés, a borszőlő 57 ezer hektárjával szemben. Dr. Teszlák Pétert, a PTE-SZBKI kutatási igazgatóját kérdeztem.

Miért ilyen kis területen termelnek itthon csemegeszőlőt?