#53 – Sportadatbiztonság | Kiskakaspörkölt | Fesztiválparádé

#53 – Sportadatbiztonság | Kiskakaspörkölt | Fesztiválparádé
A hírlevelet hiába váró külvárosi postaládatelep magányossága (2022, installáció-vegyes technika) – 35 000 EUR

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. A héten mindenki a teljes hírlevelet kapja.


#aszerk.

Ismét elég nagyot ugrott a feliratkozók száma, és az újak kedvéért rendszeresen el szoktam mondani, hogy itt összegyűjtöttem szinte minden tudnivalót a mecseki müzliről. Azért érdemes ezzel kezdeni, hogy később ne érjen csalódás. Remélem, ezek után nem fog. A lényeg egy mondatban: azon dolgozom, hogy az életedet egy egészséges hírdiétával könnyítsem meg, ami ráadásul szórakoztató is.

Na, de sikerül?

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

– PAJZSRÉS: A múlt csütörtöki hírlevélben én is meghivatkoztam a Pécs Aktuál értesülését, mely szerint leváltják a Baranya megyei rendőrfőkapitányt. Ezt, az oldalon még pénteken átírtam (jelölve a változtatást), mivel egy odaszúrós Facebook-bejegyzésben cáfolta az értesülést a rendőrség. Vagyis, Gulyás Zsolt maradt a helyén.

Aztán a Fidesz-közeli Pécs Aktuál eredeti hírét (bármiféle jelölés nélkül) alaposan átírták, ráadásul némi körítéssel lehoztak egy ORFK-közleményt. Ennek lényege, hogy a „személyzeti döntésekről a hatályba lépés napján ad ki közleményt a rendőrség”.

Na, de itt nem ér véget a kanyargós történet! Péterffy Attila néhány órával a rendőrség posztja után páros lábbal szállt bele az értesülésháborúba: simán elbúcsúzott a rendőrfőkapitánytól. Ezen aztán dr. Gulyás Zsolt dandártábornok annyira meglepődhetett, hogy szerintem azóta sem pislogott a poszthoz mellékelt fotón! Az mindenestre egy friss poszt alapján mondható, hogy a posztjáról egyelőre nem mozdították el. Kíváncsian várom az ügy folytatását...

– SZIGETVÁRI: Megkezdődött a Pécsi Sport Nzrt. volt vezérigazgatójának, azaz Vári Attilának a tárgyalása. Ennél a cégnél is több (1, 2, 3) gyanús ügyre bukkantak az önkormányzati választások után. Az egyikben eltűnt adathordozók és levelezések miatt tettek feljelentést, azonban a rendőrség bűncselekmény hiányára hivatkozva megszüntette a nyomozást. Az ügyészség az ezzel kapcsolatos panaszt elutasította, ezért indított pótmagánvádas eljárást a sportoló volt munkahelye. Az ügyet első fokon a Szigetvári Járásbíróságon kezdték tárgyalni. Vári nem tett vallomást, a következő tárgyalási napot novemberre tűzték ki.

🤽🏻‍♂️
Az egykori olimpikon egyébként nem csak polgármester-jelölt és városházi képviselő volt, de 2018-ban a Fidesz országos listáján (pdf) is szerepelt, igaz, csak a 260. helyen. Jelenleg a vízilabda-szövetség elnöke és az éppen Splitben zajló vízilabda eb-ről kellett visszautaznia, és egy elég jó mecsett hagyhatott így ki.
🖥️
Nem sok munkavállalónak tűnt el a levelezése, a számítógépének adathordozója 2019 őszén, de az egyik érintett, Gáll Péter jelenleg a vízilabda-szövetség főtitkára, azaz most is Vári munkatársa. Őt is meghallgatta kedden a bíróság.
🗞️
A Fidesz-közeli helyi médiában, hiába kerestem, nem találtam hírt a tárgyalásról. Most egy másodpercig képzeljük el, hogy a PSN jelenlegi vezetője, Máté János kerülne hasonló helyzetbe…

– BIOCUM: A városi cégek közül nem csak a PSN-nek gyűlt meg a baja a bitekkel! Éles vasárnap délelőtti hírversenyben hozta a KESMA-birodalom helyi éke és a Pécs Aktuál kreatív munkatársa, hogy a városüzemeltetési cég oldalán nem éppen odaillő tartalmak is vannak. Előbbi mindenféle kontextus nélkül gyorsan, tömören lefordította a Biokom oldalán olvasható, angolul íródott pornósztori cselekményét (?). Míg utóbbi azt is leírta, hogy egyértelműen évek óta ott meglapuló és friss bejegyzésekről is szó van. Arról pedig nincs szó, hogy a városüzemeltetési, közvilágítási, parkolási, temetkezési, parkgondozási feladatok mellett már pornóval is foglalkoznia kellene a cégnek! Bár, a jelenlegi gazdasági környezetben...

A Biokom egyébként valamiért a világ legelterjedtebb, ingyenes blogmotorját, vagyis Wordpress-t használja. Ami pont így tud megdrágulni: vélhetően az egyik elavult bővítményen keresztül helyeztek el az oldalon mindenféle spamtartalmakat. Amiket azóta eltávolítottak, de az eset ettől nem lesz kevésbé kínos. Ha a cégnél nem tudtak róla, akkor azért, ha tudtak róla, akkor azért volt gáz.


#holmiez

Szerdán az instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

A tegnapi feladvány a Kálvária utcában készült és az egykori Török-kút (korábban Ignácz-kút) néven ismert kút emlékművének egy részlete látható rajta. A kút csak nyomokban eredeti, és nem is az eredeti helyén van, mert az 1980-as években a környék átrendezése, az alagút építése során elbontották azt. Az emlékművet csak később, az ezredfordulón adták át.

📸
Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a mecseki müzli instagramján látni? Küldj nekem egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra, és írd meg, hogy másoknak miért lenne érdekes, amit látunk! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

Tetszik, amit olvasol? Próbáld ki a hírlevelet, amiben minden csütörtök reggelre összegyűjtöm, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten!


#ingyenreklám

A szigetvári Kiskakas májusi újranyitásakor már ígéretesnek tűnt, a héten pedig végre volt alkalmam (lásd Vári-per) a kipróbálására. Na, de a legjobb, hogy egyáltalán nem kellett csalódni a mozsgói–dél-tiroli borász, Andreas Ebner által üzemeltetett helyben. Akinek nem ez az első kalandja az éttermek világában, de az évekkel ezelőtti, pécsi, Kossuth téri és kérészéletű kísérletet ez már most bőven felülmúlja.

A Kiskakast nem csak felújították, hanem – helyi viszonylatban – komoly rendezvényhelyszínné bővítették. És mindent alaposan átgondoltak. Ráadásul a technológiát még egy elég jónak tűnő pizzakemencével is megfejelték. Elsőre mégsem a pizzát akartam kipróbálni, nem is ment volna, mert csak délután van, én meg ebédidőben jártam ott, hanem az izgalmasabb ételeket kerestem az étlapon. Ami tényleg minimum izgalmas, mert mégiscsak a magyaros–olaszos–alpesi ételek kombójából áll össze. És összeáll.

Ha már Kiskakas: elsőre a kakaspörkölt tűnt ideális választásnak

A rendelésem előtt érkező tányérok látványa kicsit elbizonytalanított, mivel a hatalmas adag általában nem egyenesen arányos a minőséggel. De, ez nem egy fine dining étterem, meg is akar élni az üzemeltető, szóval ebben is igazodni kell a valós fogyasztói igényekhez. Az meg tényszerűen ez.

A déli menüztetés ellenére az étlapról rendelt pörkölt (3400 Ft) nagyjából 15 percen belül érkezett. Kevesen voltak, de remélem, több vendég esetén is tudnak hasonló szintidőt, mert ezután nem volt gond – szinte – semmivel.

A tányéron comb, hát, tarajok és herék tarhonyával. Ezekért a házias ízekért, kiváló állagokért és minőségi fűszerpaprikával készített szaftért bizony érdemes volt ellátogatni ide. És persze külön megsüvegelendő, hogy egy ilyen megosztó ételt (helló kakastöke!), ilyen színvonalon bevállalnak. Azt pedig mondani sem kellene, de sajnos nem ez mindenhol az alap, hogy a tejfölös uborkasaláta (900 Ft) láthatóan, érezhetően frissen készült, és az ízesítése is egyensúlyban volt.

Utólag azt kell mondjam, hogy az adag nem is volt óriási: nem vagyok nagyétkű, de simán el tudtam fogyasztani az egészet. Ezen felbuzdulva viszont a saját alapanyagból készült tiroli almás rétes kikérése hiba volt, mivel ez tényleg annyira gigantikus és laktató, hogy akár egy könnyebb levessel párosítva már tisztességes menüt adhat ki. Az íze pedig – a szósszal együtt – zseniális.

A végére sajnos csak lett egy tüske: a kávén nagyon javítani kellene, mert egyáltalán nem hozza azt a színvonalat, amit egyébként tapasztaltam. A kedvemet azért nem vette el, biztos, hogy nem most jártam itt utoljára. És remélem, nem kell novemberig várnom, hogy kipróbálhassam a pizzát is.

Kiskakas (Szigetvár, Rákóczi utca 30.) K–Szo: 11.00–22.00

🏰
A héten Zrínyi-napok (pdf) vannak a városban, így a hétvégén érdemes előre foglalni. Ráadásul külön ajánlattal is készülnek: pljeskavica lesz, csak hogy tovább fokozzák a nemzetközi hangulatot.

#köz.ügy

Már a második pride-ot tartják jövő héten Pécsen, amit egy hatnapos emberjogi fesztivál előz meg. A szervezők valószínűleg jobban örülnének, ha pont fordítva vezettem volna fel mindezt, azonban tény, hogy a felvonulást sokkal nagyobb figyelem övezi, mint a workshopokot, beszélgetéseket. Pedig.

Idén is több égető társadalmi problémával szembesülhetünk ezeken az eseményeken: szó lesz szegénység miatt a családokból kiemelt gyerekekről, roma identitásról, befogadó munkahelyekről, háborúról, jogállamiságról. Némelyik programra előzetesen regisztrálni kell. | II. Freedom of My Identity Emberi Jogi Fesztivál

🏳️‍🌈
A szervezők idén más útvonalat választottak a pride-nak: szeptember 17-én is a Kossuth téren lesz a gyülekező, azonban nem a Szent István térre hanem a Tettyére vonulnak majd a résztvevők. | Facebook-esemény
🎥
A pride-hoz kapcsolódva a francia kultrendező Francois Ozon legújabb alkotását mutatják be az Apolló Moziban. A magyarországi premier előtti vetítés egyszeri alkalom, érdemes foglalni. | Apolló Mozi

#ajánlott

Az időjáráson túl a programdömping alapján is tudni lehet, hogy végre ősz van. Jövő hétre vonatkoztatva ez azt jelenti, hogy nem csak emberjogi, de irodalmi fesztivál is lesz, amit – micsoda meglepetés – szintén másodszor rendeznek meg. A szeptember 12–17. között zajló PécsLIT-nek a Jelenkor folyóirat adja a szellemi hátterét, ez pedig minőségi garanciának is tekinthető. A fesztivál során adják át majd az idei Bertók László-díjat, lesznek könyvbemutatók, felolvasák – szóval olyasmi, ami általában egy irodalmi fesztiválhoz tartozik. Ezen a könnyen áttekintő pdf-en minden rajta van, de érdemes az oldalt is böngészni. | pecslit.hu


#gyűjtő

  • Második évadára fordul rá szeptember 20-án a Közvélemény, vagyis az Emberség Erejével Alapítvány által szervezett közéleti vitaestsorozat. Regisztrálni kötelező, és teltházig, de legkésőbb szeptember 18-ig lehet. Téma: Pécs zöld város? | Facebook
  • Ünnepi közgyűlésen, a város napján rengeteg díjat adtak át. Pécs díszpolgára idén Uhrik Teodóra, táncművész lett. | pecsma.hu
  • Parkolót alakítottak ki a PVSK-nál a Verseny utcában. Kár, hogy a korábban a MÁV-hoz tartozó területen rengeteg fát kellett kivágni ehhez. | pvsk.hu
  • Áthelyezték az Olympia megállót Uránváros felé, 50 méterre nyugatra, várhatóan 5 hétre. | tukebusz.hu
  • Felújítják a Páfrány utcai, amúgy elég forgalmas parkolót, amire állítólag 30 éve nem került sor. | pecsma.hu
  • Helyi civilek kezdeményezésére, önkéntesek és városi dolgozók segítségével indult meg a patacsi tűzvész utáni romok eltakarítása. | pecsma.hu
  • Lezárják a Széchenyi tér északi oldalát az autósforgalom elől, szeptember 18-tól, előreláthatólag nyolc hónapra. A Régészeti Múzeum felújítás miatt a terelőút a Káptalan és Szepessy utcán lesz majd a Janus Pannonius utcára. | pecsma.hu
  • Cirkulációs forgalmi rendet vezetnek be szeptember 19-től a Tettye környékén: a Vince utcán (a Cserző közig) felfelé, míg a Tettye utcán lefelé lesz egyirányú a forgalom. Végre... | pecsma.hu
  • Bocz Gyula, pécsi szobrászművész Zsófi című alkotásáról – illetve pályájáról – írt rövid esszét Tüskés Anna, művészettörténész a JPM Modern Képtárának darabjait bemutató sorozatba. | jelenkor.hu
  • Koltai Dénesről, az egykori Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar alapítójáról nevezték el a PTE Szántó Kovács János úti auláját, ahol emléktáblát is kapott a tavasszal elhunyt tudós és tanár. | univpecs.com

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét.
Minden csütörtök reggelre összegyűjtöm, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Iratkozz fel, próbáld ki a hírlevelet!

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth