#52 – Ingyen drágaság | Vizes forradalom | Heppi müzli

#52 – Ingyen drágaság | Vizes forradalom | Heppi müzli
Egyszer majd ezt is megmagyarázom...

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. A héten mindenki a teljes hírlevelet kapja.


#aszerk.

Búék! Tavaly nyáron, amikor tervezni kezdtem, aztán szeptemberben mikor elindítottam, csupán egy féléves kísérletként tekintettem a mecseki müzlire. A visszajelzésekből már néhány hét után tudtam, hogy ez egy nagyobb projekt, nagyobb vállalás lesz.

Elég sokat változott közben a hírlevél, fog is még – és ez így van jól. Sok-sok kisebb és két nagyobb lökést kaptam az úton: (1) tavaly októberben beválogattak a Google News Initiative egyik programjába, (2) idén februárban támogatást kaptam a German Marshall Fundtól. Kicsikért, nagyokért, mindegyikért egyformán hálás vagyok, de talán nem meglepő, ha azt mondom, hogy elsősorban a feliratkozók, az előfizetők és a támogatók rendszeres figyelme és bizalma miatt fogom ezt csinálni.

Egyszóval: köszönöm.

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

– INGYÉR: A tulajdonos Pécsi Egyházmegye 2026-ig nem kér bérleti díjat a mohácsi Szent János Hotel új üzemeltetőjétől, az önkormányzati Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Nonprofit Kft.-től. A koronavírus-járvány első hulláma után bezárt, májusban újranyitott, 49 szobás szálloda most már teljes kapacitással üzemel a Mohácsi Újság szerint. A cikkben nyilatkozó fideszes polgármester kormányzati támogatás reményében meg is venné a hotelt, sőt az az elképzelése, hogy a „Pécsett tartott tudományos konferenciák résztvevőit – a megyeszékhely szűkös szállodai férőhelyszámára tekintettel – adott esetben Mohácson szállásolják el." Ennek érdekében a PTE-vel kezdene tárgyalásokat, amihez innen is sok sikert kívánok, ugyanis az ÁOK és a szálloda közötti út (az M60-oson) nagyjából 45 perc. Szóval, a koncepció és eleve a konstrukció azért hordoz némi kockázat.

Az egykori Csele Hotel 2004-es megvásárlása és 3 csillagos „zarándok fogadó központtá” fejlesztése a Pécsi Egyházmegye egyik legnagyobb beruházása volt. Ráadásul kulcsszerepe volt abban a botránysorozatban, ami a korábbi püspök, Mayer Mihály és a gazdasági vezető, Wolf Gyula bukásához vezetett. Igaz, csak utóbbit ítélték el jogerősen. A nyugalmazott Mayer pedig nemrég ünnepi misét vezetett.

– AKCIÓSAN: Pont egy évvel ezelőtt, a mecseki müzli első számában jelentettem, hogy újra meghirdették a pécsi vásártér kéthektáros darabkáját. A telex.hu-nak most megírhattam, hogy vevő is lett rá, a NER-hez közeli, Vu Zoli kiterjedt cégcsoportjához tartozó Vimpex Kft. A dohány- és maszkbizniszben, meg még rengeteg mindenben, érdekelt üzletember nettó 184 millió forintot fizetett a területért. Ami egyébként teljesen jó ár, kérdés, hogy mihez kezdenek majd az egykori használtautó-vásári résszel, mert ez egyelőre nem derült ki. Mindenesetre, az önkormányzat és a Pécsi Vagyonhasznosító nem szeretne több területet kihasítani a vásártérből, inkább fejlesztenék, ezzel pedig egy rendre felmerülő pletykát cáfoltak.

💸
A telexes cikkben már nem tértem ki rá, de az állandó árusok közül többen is panaszkodtak az ár-érték arányra. Konkrétan a bajai piacot említették, ahova sokkal jobban megéri kitelepülni, mint egy átlagos pécsi vásárba. A kapott szolgáltatás színvonalát is minősítették: a bajai jobb.

– KIMARADÁS: A Tüke Busz 50 ezer forintot kér az elmúlt néhány hónap részletes járatkimaradási adataiért cserébe. A közadatokat a Ki-Mit-Tud nyilvános rendszerén keresztül kérték ki és a pécsi tömegközlekedési cég azért kér pénzt a 2022 májusa óta kimaradt járatokról, mert két dolgozójuknak, összesen 24 óra munkájába kerülne előállítani azokat. Ami részben túlóra lenne.

A munkaerőhiánnyal és piaci üzemanyagárral sújtott (#51) Tüke indoklása még érthető is lehetne, azonban akadt olyan tömegközlekedési vállalat, ami példásan és példásan gyorsan adta ki ugyanezeket az információkat.

🚌
Sokatmondó címmel fogadja a Tüke Busz oldala az internetes kalandorokat: „Változások a pécsi közösségi közlekedésben szeptember 1-jétől”. Ha buszozol a városban, akkor tényleg olvasd el!

– MEGMARADÁS: Pécs nem adja állami tulajdonba a Tettye Forrásházat. Az indoklás szerint fontosnak tartja a városvezetés az önrendelkezést, „hogy a helyi közösségnek fontos ügyekben a települések maguk hozhassanak döntéseket". Azaz, hogy kik legyenek a cég vezetői, mik legyenek az elsődleges szempontok az üzletpolitikában, milyen beruházások, hogyan valósuljanak meg. A kormányzat – a megszokott, nem túl elegáns módon – néhány hete augusztus 31-ig adott határidőt, hogy döntsenek az önkormányzatok: odaadják ingyen a vagyont vagy ne számítsanak segítségre a rezsicsökkentés és a jelenlegi válság miatt kialakult helyzetben. Nos, a városvezetés a nehezebb, de szabadabb utat választotta.

A pécsi önkormányzat ezzel pedig – talán nem meglepő módon – a szegedi vonalat képviseli és nem a győrit vagy éppen a mohácsit.

 • A helyi Fideszt sem érhette meglepetésként a döntés: valószínűleg egy előre bekészített sajtóközleményt juttattak el a médiához. Ebben rövidtávú politikai haszonszerzésnek minősítik Péterffyék döntését.
 • A pécsi helyzet országosan is egyedülálló pikantériájáról két héttel ezelőtt írtam.
 • Egy másik szektor államosítása, már nem biztos, hogy ilyen szeretnék-nem szeretnék alapon fog működni. Felkészülnek: az önkormányzati szemétszállító-hulladékkezelő cégek.

#holmiez

Szerdán az instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

Ebben a feladványban nem is a „hol”, hanem inkább a „honnan" az érdekes. A képen látható neon felirat korábban a rántott sertésmájról, gombalevesről, babgulyásról, rántott húsról híres, míg múltjától és hangulatától kultikus Hungária úti Csillag Étterem (Vendéglő) bejárata felett volt. A hely 10 évvel ezelőtt bezárt, majd a felirat a Király utcai Streatben bukkant fel – immár belső dekorációként. Aztán ez a hely is bezárt, és új üzemeltetőkkel, új koncepció mentén nyitott újra, de szerencsére a felirat csak egy másik falra került.

📸
Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a mecseki müzli instagramján látni? Küldj nekem egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra, és írd meg, hogy másoknak miért lenne érdekes, amit látunk! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

#idézett

Az én fő feladatom az, hogy menedzseljem az éttermet, de időszakonként – hetente egyszer vagy kétszer – a konyhába is beállok.

– Miseta Zoltán, a Blöff Bisztró vezetője | bahir.hu


#gyűjtő

 • Részleges erdőlátogatási korlátozás van szeptember 30-ig a Mecsekerdő Zrt. területén a gímszarvasok zavartalan násza érdekében. A legnépszerűbb kirándulóhelyeket mindez nem érinti, és erről közöltek egy táblázatot is. | mecsekerdo.hu
 • Elhunyt az uránvárosi piac egyik legismertebb kofája, Szekeresné Erzsi. | PVH/Facebook
 • Vannak még szabad árusítóhelyek az új pécsi vásárcsarnokban, de kevés. Négy üzletre, egy pavilonra, néhány méternyi asztalra lehet majd licitálni. | pvh.hu
 • Menesztették a közterület-felügyelet hivatali visszaéléssel gyanúsított vezetőjét a múlt pénteki közgyűlésen (#51) és a helyére Schranz Richárdot nevezték ki, aki már korábban is vezette hivatalt. Az ügyben egyébként a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozott január óta. | bama.hu
 • * Váratlanul távozik az alig három éve kinevezett Baranya megyei rendőr-főkapitány, de valószínűleg már megvan az utódja. Hmmm… | pecsaktual.hu
 • Megújult a Tüke Kártya, ráadásul most már digitális formátumban, azaz a népszerű telefonos kedvezménykártya-alkalmazásokban is lehet tárolni. | pecs.hu
 • Péniszt festettek a tettyei feszületre, de a Biokom egy napon belül eltüntette. Nem úgy, mint néhány éve azt a hónapokig éktelenkedő Krúbi idézetet a tettyei játszótérről.| szabadpecs.hu
 • Átköltözik a gyerekklinika fertőző osztálya a Nyár utcából a Rákóczi út 2. F épületébe, amit nemrég felújítottak. | kk.pte.hu
 • Menüválasztás lesz a városi fenntartású általános iskolákban, óvodákban, de egyelőre csak tesztüzem zajlik. | bama.hu
 • Meghosszabbított, este hatig tartó ügyfélfogadás van a városüzemeltetési cégnél  szeptember 9-ig, mivel például a tanévkezdéssel kapcsolatos parkolási ügyeket még mindig nem lehet online intézni. | biokom.hu
 • Hitvány a gáz minősége (alacsonyabb a fűtőértéke) Baranyában és Pécsen, mint általában az országban, ezért a rezsicsökkentés csökkentése is máshogy fejti majd ki hatását. | portfolio.hu
 • Transzatlanti repülésen van túl a Magnus Aircraft gépe, amit Pogányról indulva nyolc nap alatt kilenc országot érintve sikerült megtenni. Nem öncélú volt az út, kiállításokon, bemutatókon vesz részt a magyar gyártmányú kisgép. | pecsma.hu

*Frissítés (2022-09-02): Bár a Népszava szerint több megyében rendőrségi vezetőket cseréltek le szeptember 1-jével, Baranyában ez nem történt meg, és a BMRFK Facebook-bejegyzésben cáfolta a fideszes Pécs Aktuál értesülését.


Tetszik, amit olvasol? Próbáld ki a hírlevelet, amiben minden csütörtök reggelre összegyűjtöm, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten!