#56 – Rekontrázott betli | Kaspógétes cunami | Visszatérő podi

#56  – Rekontrázott betli | Kaspógétes cunami | Visszatérő podi
Igen, megint lesz podcast

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. A héten csak az előfizetők és a támogató tagok kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Többen kérdezték, hogy mikor indul újra a podcast? Meglepetésemre, akik kérdezték mind a májusban kipróbált formátumot várják. Azaz rövid, de tartalmas interjúkat szeretnének, amik a hírlevélhez kapcsolódnak. És nem valami kibővített, önálló verziót, ahogy terveztem. Egyéb kötelezettségeim miatt sajnos rendszerességet nem tudok ígérni, de októbertől új adások jönnek.

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

– SPECIÁLBA: A fideszes városvezetés alatt felvett 9,5 milliárd forintos kölcsön átütemezését kérte a jelenlegi városvezetés még év elején a kormányzattól. Némi huzavona után szeptemberre a pénzügyminisztérium különleges segítségnyújtási műveletet javasolt: megvették volna a regionális hulladékgazdálkodási cég, a Dél-Kom önkormányzati részesedését, hogy azt a tavaly alapítványi fenntartásba adott Pécsi Tudományegyetemnek adják tovább. Mivel ez csak egyszeri bevételnövekedést jelentene, ami a költségvetésen hosszú távon nem javított volna, így két ellenajánlattal válaszolt az önkormányzat:

  1. inkább a Tüke Busz kisebbségi tulajdonosaként vegyen részt az állam – az egyetemmel összefogva – egy zöld busz mintaprogramban,
  2. esetleg vegyék meg a Bőrklinikát az egyetemnek, amit aztán fejleszteni lehetne.

Hát, ezekre már nem érkezett szubkontra a pénzügyminisztériumból, így az idei 1,75 milliárd forintos törlesztőrészletet szerdán lebetlizte az önkormányzat az államkasszába.

💰
Gyorsértékelés: Az állami szerepvállalás a rendkívül nehéz helyzetben lévő Tüke Busznak eléggé jól jönne most (is), ráadásul közelebb kerülhetett volna a zöld buszos mintaprogram, ami egy régóta dédelgetett álom a városban. Na, ezekből most egyelőre semmi sem lesz. Viszont, legalább azt is megtudtuk, hogy „A Liciten” nem ment el a volt Bőrklinika, és még nem cserélték el megboldogult Mandulás Kemping területére sem.
🟠
A bama.hu (egyelőre) nem foglalkozott az önkormányzat visszafizetésről szóló bejelentésével, a pénzügyminisztérium válaszaival (azok hiányával). Viszont: az ezekre adott fideszes reakciót villámgyorsan és változtatás nélkül közölték. A csúsztatásokkal teli (pl. fejlesztési célú hitel =/= működési célú hitel) szöveget itt lehet elolvasni, de őszintén sajnálom azokat, akik csak a KESMA helyi lerakatából tájékozódnak, mert fogalmuk sincs, hogy milyen apropóból született ez az anyag.

– FELCSÖKKEN: A Tüke Busz újabb közleményben figyelmeztet: október 1-jétől az elővételes menetjegy és a mobilon váltható menetjegy 400 Ft-ba, míg a 10 darabos, elővételben váltható gyűjtőjegy 3800 Ft-ba kerül majd. Azt is hozzáteszik, hogy a korábban megváltott jegyeket 2023. szeptember 30-ig lehet felhasználni, ugyanakkor arra kérnek mindenkit, hogy még idén érvényesítsék azokat.

Egy kiskapu maradt: a közleményből nem derül ki, de az érdeklődésemre megerősítették a cégnél, hogy a beszédes néven futó Mobiljegy-alkalmazásban vásárolt jegyek érvényessége két év. Nem buzdítok senkit semmire, de ez bizony egy szélesre tárt kiskapunak tűnik.

További jó hír, hogy a „társaság törekszik az elektronikusan váltható bérlet rendszerének kialakítására és bevezetésére, az ezzel kapcsolatos előkészítés jelenleg is folyamatban van.” Azaz előbb-utóbb most már tényleg lesz elektronikus bérlet – mint 10 évvel ezelőtt.

🚌
Legutóbb még 50 ezer forintot kért volna a Tüke Busz egy közérdekűadat-igényélés teljesítéséért, ezúttal már postafordultával kiadták a választ. A Ki-Mit-Tudon elérhető újabb üzenetváltás is a pótlás nélkül kimaradt buszjáratokra vonatkozik, de jóval rövidebb időtartamra. A válaszként kiadott táblázatból az derül ki, hogy a szeptember 12–19. héten összesen 237 járat maradt ki, 99%-ban megbetegedések, azaz munkaerőhiány miatt. Ehhez viszont érdemes tudni, hogy hétköznapokon 1956 járat indul. Szombaton egy járat sem maradt ki, de pénteken például 69. Összességében a buszjáratok kevesebb, mint 2%-a érintett. Persze, ha valaki rendszeresen megszívja, akkor a statisztika nem feltétlenül érdekli. A részletes táblázatot itt lehet letölteni (xlsx).

– KASPÓGÉT: Lényegében radar alatt maradt a Biokom múlt pénteki közleménye, mely szerint a Magaslati úton tönkrement hársfák pótlására ciprusokat és levendulákat helyeztek ki. Óriási kaspókban. A bejegyzés szerint azért ezt a megoldást választották, mert „a terepszint alatt elhelyezkedő infrastruktúraelemek védőtávolságai miatt szabályosan nem lehet fát telepíteni".

A fejleményről a terület képviselője is beszámolt a közösségi oldalán, ahol rögtön kapott némi kritikát a megoldás. Na, de az igazi kommentcunami ennél és még inkább ennél a nyilvános posztnál jött, ahol még azt is kétségbe vonták, hogy létezik a hivatkozott szabályozás. Az ügyet villámgyorsan és több formátumban is felkapta a balhészakos Pécs Aktuál. De aztán – ha a sallangokat leszedjük – valójában a fideszes újság is végül egész higgadt következtetésekre jutott!

🌳
Nem ebben a hírlevélben fogom megfejteni, és bemutatni azokat a jó gyakorlatokat, amiket az ilyen szerencsétlen helyzetekre máshol már kitaláltak, de erre – és a sok hasonló ügyre – még visszatérünk.

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth