#57 – Kötelezők röviden | Példatárak hiányosan | Naponta matekosan

#57  – Kötelezők röviden | Példatárak hiányosan | Naponta matekosan
NYIT ⬇ ÚJSÁG

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. A héten a feliratkozók, az előfizetők és a támogató tagok is a teljes hírlevelet kapják.


#aszerk.

Rendhagyó a mai hírlevél, de persze a kötelező körök benne lesznek.

Viszont előbb el kell mondanom, hogy vannak olyan témák, helyzetek, amiket újságíróként nem érdemes, nem lehet vagy nem szabad minősítés nélkül feldolgozni. A mecseki müzli vállaltan személyes hangvételű és véleményes, szóval itt amúgyis könnyű a dolgom. De például kedden, a Telexnek tudósítva sokkal nehezebb volt.

A délutánom dramaturgiai ívét az adta, hogy a kisfiam jövőre kezdi az általánost és egy iskolanyitogató rendezvényről mentem át a középiskolás diákok által szervezett tüntetésre. Ami tele volt olyan srácokkal, akik a NER elmúlt 12 évében szocializálódtak, és mégsem sikerült belőlük kiölni, amit ez a rendszer márpedig ki akar ölni, mert az alapjaiban veszélyezteti. Ez pedig azt is mutatja, hogy az idei választási eredmények alapján bármennyire késznek hihetjük az orbáni gépezetet valójában még nincs kész. Talán soha nem is lesz, de a megmozdulások és sztrájkok valódi tétje most az, hogy ez a torz és bizarr kísérlet még hány további generációt nyomorít meg, és foszt meg alapvető jogaitól.

Üdv,
Ervin


#kispont

Az elmúlt napokban viszonylag könnyen el lehetett dönteni, hogy bizonyos újságnak látszó képződmények valójában micsodák. Csak fel kellett menni néhány weboldalra és észrevenni a nagy semmit. Aztán a terelést. Így nem számolt be eleinte a közmédia vagy az Origo a tanársztrájkról. A legviccesebb produkciót a Hír TV nyújtotta, akik szerda reggel üres utcákat mutogattak – igencsak erőlködve.

Ennek a működésnek természetesen helyben is komoly hagyományai vannak a kormánypárti propagandában. Ezúttal is hozta a bama(.)hu, a pecsiujsag(.)hu és a pecsaktual(.)hu is, amit várni lehetett tőlük. A pécsi diákok által szervezett, több száz főt megmozgató, kedd esti tüntetésről egyik újságnak látszó képződmény sem számolt be.

Aztán a szerdai események is sokáig radar alatt maradtak, egyedül a Pécs Aktuál vett át egy értelmezési keretet, mely szerint az egyik kirúgott tanár százezreket keresett! Botrány. A minden kontextus nélkül tálalt tényt, így próbálják fegyverré formálni a hivatásosok. De, ha már lett ez a cikk, azt is sikerült benne elhelyezni, hogy valami azért mégiscsak történik Pécsen is az iskolákban.

🐶
KONTRASZT: A pedagógussztrájkot megelőző napon volt az állatok világnapja. A pedagógusok világnapjával ellentétben ez azért átlépte a fideszes politikusok ingerküszöbét: Hoppál Péter egy szamárral, Hargitai János kutyával pózolt. A fideszes mércével öntörvényűnek számító Kővári János viszont október 5-én megengedett magának egy közös fotót Jancsula Dezsővel, az ANK köztársasági elnöki kegyelemben részesített tanárával, de az országos sztrájkra neki sem sikerült felhívni a figyelmet. Jancsula egyébként az ANK több pedagógusával közösen vállalt szolidaritást a nemrég elbocsátott tanárokkal.

#nagykötőjel

– ÍGYISVAN: A kissé kaotikus körülmények ellenére is a diákok keddi virrasztása az elmúlt évek egyik legdinamikusabb pécsi tüntetése volt. A legtöbb felszólaló tényleg tömören és jól fogalmazott. Az összefoglalót feljebb is linkeltem már, de megint ki kell emelni Szabó Bendegúz életszagú felszólalását. Ezt külön videóban ide is feltöltöttem, érdemes rászánni azt a 3,5 percet. Itt.

🔦
A tudósításomban azt is megemlítettem, hogy nem példa nélküli Pécsen egy kormánykritikus megmozdulás során a közvilágítás hiánya. Ez először 2019-ben a Barbakánnál fordult elő, de – ahogy akkor meg is írtuk – valójában már hetek óta fennálló problémáról volt szó. Akkor sem, most sem lehetett szándékosságról beszélni csak egy furcsa egybeesésről. Ráadásul most is kiderült, hogy a Szent István téri meghibásodást már hetekkel ezelőtt jelentették, de az Eon még nem végezte el a javítást.
📚
Fantasztikus időzítéssel, Klebelsberg és kora címmel háromnapos konferencia kezdődött tegnap Pécsen. A részletes program itt található (pdf). A kapcsolódó kiállítás a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztályán tekinthető meg október 7-től.

– ALAP: Petíciót és indítványt adták át a pedagógus szakszervezetek az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának Pécsen is. Az akció több városban egyszerre zajlott és az indítvány szerint jelenleg folyamatosan sérülnek a diákok alapvető jogai, mert a pedagógushiány miatt nem jutnak hozzá a nekik járó és az alaptörvényben rögzített védelemhez, gondoskodáshoz és oktatáshoz. Ugyanakkor a szülők neveléshez való joga is sérül. A sajtótájékoztatón Brumecz Viktória, a TASZ regionális programjának a munkatársa szerint, ha nincs elég tanár, akkor az állam nem tesz eleget a feladatainak.


#holmiez

Szerdán az instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

A képen az Apáca utca 8. bejárata feletti dombormű látható. Az épület több mint hetven évig közkönyvtárként működött, eleinte városi intézményként. Első vezetője Weöres Sándor volt, de a könyvtár tényleges megszervezése utóda, Csorba Győző érdeme. A magyar közművelődési könyvtárhálózat megalapításától, azaz 1952-től a Baranya Megyei Könyvtár főhadiszállása volt, míg az 2010-ben a Tudásközpontban költözött. Az Apáca utcai épület most a PTE Egészségtudományi Karához tartozik.

Az Országos Könyvtári Napok alkalmából a megyei könyvtár saját történeteket kér. Szóval, ebből az ünnepi alkalomból annyit én is elmondhatok, hogy középiskolás koromban viszonylag sokat jártam ide a közeli Nagy Lajos Gimnázium kollégiumából, és nem csak olvasni, kölcsönözni, de elég sokszor zenét hallgatni is.

📸
Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a mecseki müzli instagramján látni? Küldj nekem egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra, és írd meg, hogy másoknak miért lenne érdekes, amit látunk! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

#ingyenreklám

A válság fokozódásával valószínűleg új irányt kell adni a hírlevél gasztronómiai rovatának is, mivel nem valószínű, hogy az elkövetkező hónapokban új és ajánlható vendéglátóhelyek sokaságából tudok majd válogatni. Lehet, hogy ezentúl az ár-érték arány lesz az elsődleges szempont, bár ez eddig is fontos volt.

Ezért igazából nem is lóg ki az eddigi sorból a Zsolnay-negyedben található Zsolnay Étterem sem. De, hát nem a flancos étlap, hanem a déli menük miatt szerepelnek itt.

Főleg azért, mert egy kicsit kicsit olyan, mintha még nem reagálták volna le az inflációt, energiaválságot, az elhibázott brüsszeli szankciós politikát stb. És most nem a túltávfűtötten dekadens helyiségekről beszélek (tényleg nagyon meleg van). Hanem arról, hogy 1690 Ft-ért hasonló minőségű, kétfogásos ebédet sehol máshol nem lehet kapni Pécsen. Választék ugyan nincs, azaz minden napra csak egyfajta ajánlattal készülnek, de nagyon változatosan és alaposan átgondolva. Magyaros-házias ízekkel és nemzetközi kikacsintásokkal, néha a receptkönyveket is elengedve. Amúgy a választék hiánya a forgalom szempontjából hátrány, de gazdasági érvek sorakoznak mellette. Örülök, hogy ezt sem nekem kell kimatekozni...

Mindenesetre, amióta rendszeresen járok hozzájuk, még mindig szerencsém volt, tetszett a menü. Amúgy sem vagyok válogatós, érzékeny, vega stb. – nekik meg egérútnak ott az étlap. Kétségtelen, másik árszinttel.

A konyhatechnológiai észszerűség határain belül mindent frissen készítenek és a felhasznált alapanyagokról elsősorban a minőség jut eszembe. Már csak ezért is nehezen érthető, hogy milyen csodával sikerül tartani ezt az árat.

A fotón egy teljesen átlagos második fogás látható: cigánypecsenye, sült krumplival, szalonnával. A név itt mondjuk egyáltalán nem azt fedi, amit általában értenénk cigánypecsenye alatt. Lassan, egészben készült, omlós tarja szeletbe vágva, minőségi szalonnával, és nem mélyfagyasztásból kiijesztett burgonyával. A hús íze letisztult, de jól sózott volt, fokhagymát még nyomokban sem éreztem rajta, ami hétköznap délben inkább hálás fordulat.


#idézett

„A KKV-k terheit csökkentő HIPA 50%-os kedvezmény bár visszavetette az önkormányzatok HIPA bevételeit, de ez a vállalkozások szemszögéből tekintve nem tragikus."

– valóban, mert a helyi iparűzési adótól (HIPA) nem a kis- és középvállalkozások (KKV) estek el, hanem az önkormányzatok. Köszönjük az elemzést! | pbkik.hu


#gyűjtő

  • Szalay Tamás, a pécsi EKF egykori kulturális igazgatója lesz az ulmi Dunai Svábok Központi Múzeumának a vezetője. | ulm-news.de
  • Elkészült a gyerekek kórházi tartózkodását segítő Nevetnikék Alapítvány új otthona, ami az elmúlt évek legsikeresebb pécsi adománygyűjtő kampányának köszönhető. | univpecs.hu
  • Nettó 290 ezer forintos fizetéssel és bónuszokkal csalogatja a sofőröket a Tüke Busz, 15 embert tudnának felvenni, de legalább 25-re lenne szükség. | tukebusz.hu
  • Modernizációs csomagnak is mondhatnánk, hogy nem csak elektronikus bérlet bevezetésére (#56), de fedélzeti wifi kialakítására is törekszik a Tüke Busz! | pecsma.hu
  • Áremelkedés? Árstop? Hát, ki gondolná, hogy ezek a kereskedőknek sem jók?!?!? | pbkik.hu
  • Októbertől már a pécsi köztemetőben lehet intézni az egyházi temetések teljes körű adminisztrációját, ami nekem nagyjából annyit jelent, hogy itt van a kassza is. | pecsiegyhazmegye.hu
  • Rekordgyanúsan rövid szerénységi sajtóközleményt adtak ki a városvezető frakciók a fideszesek sajtóközleményére, amit egy városvezetői sajtóközlemény váltott ki. | pecsma.hu

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth