#64 – À la bezártak | Tegnapi újságok | Boros terek

#64 – À la bezártak | Tegnapi újságok | Boros terek
A DIY-postaláda neve: instant vérmérgezés.

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők és a támogató tagok kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Már kezdtem lélekben elbúcsúzni az Instagramtól, mert az elmúlt hónapokban fotómegosztó-közösségi médiából átalakult egy csicskagyász Tik-Tok-klónná. Amihez én meg boomer vagyok. Szerencsére volt mostanában néhány közepesen sikeres fotóm, amik közül ez például máshol is szépen szerepelt, így kaptam annyi lájkdopamint, hogy továbbra is toljam még ott is a kontentet. Aztán meglátjuk.

Üdv,
Ervin


#kispont

Országos már van, de azt hiszem ideje lenne elindítani egy kifejezetten pécsi térképes bezárásnyilvántartót is. Lesz még mit rátenni. A posták, kormányhivatalok tekintetében nincs változás az elmúlt hetekhez képest, így most csak az ideiglenesen (vagy véglegesen) bezárt vendéglátóhelyeket szedtem össze:

  • A Zsolnay Étterem – aminek a menüjét itt dicsértem – először a nyitvatartási idejét korlátozta, de másfél hete a teljes bezárás mellett döntöttek. A tervek szerint áprilisig, de addig is vállalnak zártkörű eseményeket és kitelepüléseket. Ami érthető, mivel az üzemeltető Exorno Kft. többi egysége (Balkán Bisztró, Kikelet, Főtér, Jókai Cukrászda) egyelőre nyitva marad.
  • A Mandala Étterem múlt héten jelentette be, hogy november 28-től téli szünetre mennek. A feltüntetett ok: szakmai fejlődés. A kommentekből viszont az is kiderül, hogy „mellesleg ez egzisztenciálisan megnyugtató megoldás, ezekben a kiszámíthatatlan viszonyokban”.
  • Az Elysium Bisztró csak kevesebb, mint egy évig működött a Koller utcában, a Facebook-oldalukat törölték is. Most videós hirdetésben próbálják továbbpasszolni a bérleti jogot 10 millió forintért. Az üzlet „akár gépesítve, akár céggel” együtt átvehető. A „nemzeti oldal” médiafelületeitől szép kis hátszelet kapott Tiffán Zsolt, egykori fideszes politikus vállalkozása, de nem csodálkozom, ha valaki most hallott róla először.
🍴
Szeptemberben a Puszi Cafe, októberben a Grappa Pizzéria zárt be véglegesen, az Aranykacsa Étterem pedig ideiglenes bezárásra kényszerült.
🍹
Nem hallgathatom el, hogy voltak olyan bátorak is, akik mostanság nyitni mertek. Ilyen például a Rum'n'More, amit ugyan teszteltem, de írni nem fogok róla, mivel a mecseki müzli tartalmi irányelveinek megfelelve csak ajánlható helyekről írok bővebben… Ezen kívül a Rákóczi úton megnyitott a Kali Royal Restaurant, amivel kapcsolatban ezt a #goldenkontent-gyanús szöveget és fotókat ajánlom, majd ezek tükrében a bölcs belátást.
A rend és jog diadalaként is értékelhetjük annak a tavasszal szabadult pécsi férfinak a múlt heti előállítását, majd e heti letartóztatását, aki több vendéglátóhelynek, összesen 50 ezer forintos kárt okozott, mert fogyasztás után fizetés nélkül távozott. Én nem így értékelem. Azt viszont el kell mondanom, hogy egy nagyon hasonló történet adta a világtörténelem egyik legjobb ausztrál mémexportját Democracy Manifest címmel. A történet nem is annyira vidám háttere itt olvasható.

#nagykötőjel

– ÖSSZENŐNEK: Kővári Jánosnak sikerült ismét valahogyan a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumába egy politikai rendezvényt beimádkozni. Igaz, tanítási időn kívülre. A Bayer Zsolttal közös tavaszi stand-up után már kár meglepődni, hogy egy, a szélsőjobboldalhoz nem csak lazán köthető alapítvánnyal nagy egyetértésben védik a társadalmat a liberális fertőtől. Megértem, hogy különösen az elmúlt hetek tükrében ez valakit nagyon felháborít. Ezen pedig a legnagyobb természetességel fel tud háborodni Kővári János és azon nem lepődök meg, hogy a politikus minden mondatával csúsztatgat. De az ebben a műfajban kifejezetten rutinos Kőváritól is új szint, hogy a saját posztja alatti kommentjében olyan telexes cikkre utal, nyilván konkrét hivatkozás nélkül, ami valójában nem is létezik.

Tovább »»

Várkapitánnyal is ostromolhat a Fidesz Pécsen, az ellenzéki polgármester újrázna

Várkapitánnyal is ostromolhat a Fidesz Pécsen, az ellenzéki polgármester újrázna

Az ellenzéki tárgyalások megkezdődtek, a jelenlegi városvezető Péterffy Attila újrázni szeretne, de a korábbi szövetségesek közül többeket pótolni kell. A Fidesz jelöltválasztását közvéleménykutatás segítheti. A 2024-es önkormányzati választáson Pécsen egyelőre egy polgármesterjelölt indulása biztos. A város ellenzéki vezetője, Péterffy Attila határozottan újrázni szeretne. A hírt a pártoktól független polgármester Kunhalmi

By Ervin Gűth
A gyerekeket legózás és drámajáték is nyitottabbá teheti a kortárs művészetre

A gyerekeket legózás és drámajáték is nyitottabbá teheti a kortárs művészetre

A kortárs művészet és a közízlés viszonya sose volt felhőtlen. Nyilván a szembeállítás is tévút, de a feszült viszonynál van rosszabb is. A közömbösség. Az érdeklődés, a nyitottság hiánya. De lássuk be, a kortárs művészetekkel, művészekkel általában tényleg nem könnyű, ezért is hiánypótló a Zsolnay-negyed Kortárs Junior néven futó sorozata.

By Ervin Gűth