#71 – Csúszós buszok | Szerveződő tanárok | Bizonytalan programok

#71 – Csúszós buszok | Szerveződő tanárok | Bizonytalan programok
Lokális multikulti III. (2023), digitális vegyes technika – 12 000 EUR

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Az elmúlt héten viszonylag szépen nőtt megint a feliratkozók száma és ilyenkor mindig jelezni szoktam, hogy újként két oldalt tényleg érdemes megnézni. A Mi ez? és a Rovatok magyarázata egyformán fontos és ezeket elolvasva már nem érhet sok meglepetés a hírlevél tartalmaival kapcsolatban.

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

– BEFÉKEZVE: Januárban indulhat az új elektromos buszok tesztüzeme és februártól állhatnak forgalomba a Tüke Busznál. A nyolc darab jármű beszerzéséről és töltőpontok kialakításáról szóló 2 milliárd forintos szerződést több módosított és több visszavont közbeszerzési eljárás után végül 2022 áprilisában írták alá a nyertessel (#32). A vásárlást a Zöld Busz program 70%-os támogatása teszi lehetővé.

A teljesítésnek, azaz a buszok szállításnak és a töltőpontok kialakításának decemberben kellett volna megtörténnie. A töltőpontok el is készültek, ahogy arról a Tüke Busz honlapján be is számoltak, azonban a Mercedes-Benz eCitarók nem érkeztek meg időre. Ezért szerződést is kellett módosítani, ami az európai uniós közbeszerzési értesítőből derült ki. A késéssel kapcsolatban megkerestem a Tükét, és Bánkuti István, az önkormányzati cég vezetője elmondta, hogy a buszok már Magyarországon vannak. A BYD buszok fél éves csúszásával ellentétben a Mercedesek csak pár napot késtek volna, azonban a decemberi-januári közigazgatási szünet miatt nem lehetett azokat forgalomba helyezni. A most érkező eCitaro szólóbuszokat a pécsiek 2021 decemberében is tesztelhették már.

– MEGSZÓLALVA: Pécsi résztvevői is voltak a hatnapos, Miskolc–Budapest-távra szervezett Tudásmenet záróüntetésének. Bosák Levente, a pécsi művészeti középiskola polgári engedetlenséget gyakorló intézményvezető-helyettese, valamint kollégája a karácsony előtt néhány nappal elbocsátott Tölgyfa Gergely is felszólalt a rendezvényen. Az eseményt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete élőzte, a két pécsi felszólalást 1 óra 3 perctől lehet itt megnézni. „Azért vagyunk itt, mert lelkes és motivált tanárok vagyunk” – mondta Bosák, aki szerint szakmai ajánlatot kell kidolgozni, megerősíteni a helyi közösségeket és országos hálózatot kiépíteni, mert csak így van esély változást kivívni. Tölgyfa pedig József Attila Altatójának a parafrázisát adta elő Ébresztő címmel, ami itt is olvasható.

👨🏻‍🎓
A Bosák Levente által említett szakmai ajánlat kidolgozását és az országos hálózat kiépítését a PONT-tal képzelik el, aminek a következő összejövetele ma (jan. 12.) délután 17 órától lesz a Művészetek és Irodalom Házában. | @PONT

– FURAURAK: Ugyan „bulvárkacsánál” többnek tűnik, hogy a „modellváltó” egyetemek hallgatói kimaradhatnak az Erasmus+ következő köréből, de a PTE mégis úgy döntött, hogy sajtóhírekre nem kíván reagálni. A nemzetközi diákcsereprogramok európai uniós finanszírozásából, valamint a kutatókat érintő Horizont Európa-programból azért eshetnek ki az intézmények, mert az Európai Bizottság szerint nem kellene fideszes politikusoknak az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumaiban lenni. A problémáról már régóta tudott a kormány, trükközni is próbáltak, most mégis meglepetést színleltek.

🇪🇺
A Szegedi Tudományegyetem már jelezte: ha fontos Erasmus+ források hozzáférhetetlenné válnának, akkor az egyetem saját forrásból biztosítani fogja, hogy a hallgatói mobilitás legalább a jelenlegi szinten fennmaradhasson. | szeged.hu

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth