#73 – Közönséges közgyűlés | Felfuvalkodott trombitálás | Kimosott végrehajtás

#73 – Közönséges közgyűlés | Felfuvalkodott trombitálás | Kimosott végrehajtás
A kéretlen reklámok elutasítása nemzetközi szinten összeköt! A fotó ezúttal nem Pécsen készült, a helyszín megfejtése a #gyűjtő rovatban olvasható.

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Nagyon kevesen követik figyelemmel a közgyűléseket, az ezekről készült összefoglalókat. Ennek az egyik oka, és amin én is még mindig meg tudok lepődni, hogy milyen szellemi és morális mélységekbe lehet süllyedni a helyi politika elsődleges fórumán is. Meg is értem, hogy ez sokaknak taszító, mégis a hírlevél egyik fontos küldetésének tartom, hogy a legfontosabb, itt zajló eseményekről – nyilván a saját szerkesztői szűrőmön keresztül – beszámoljak. Miért? Hogy minél kevesebben legyenek azok, akik meglepődnek a váratlanul lebetonozott patakon, minden előjel nélkül elherdált közvagyonokon, vagy éppen a butaságával, hazugságaival, gonoszságával egyszer csak lebukó politikuson.

Üdv,
Ervin


#kispont

Viszonylag szűk menüvel, csupán 23 napirendi ponttal (pdf) indult az idei közgyűlési szezon. A teljes (nettó öt órás) közvetítést is végig lehet szenvedni, de szerencsére gyorsan átfutható írásos tudósítás is készült. Az előterjesztések többsége csupán technikai jellegű volt, ezek többnyire vita nélkül mentek át, így most csak az érdekesebb mozzanatokat emelem ki a keddi ülésből.

SAKKPATT: Rögtön az első, a Balikó Zoltán-díj és Bogdán János-díj alapításáról szóló napirendi pontnál (lásd #72) hatalmas vita bontakozott ki. Bognár Szilvia, a kiugrott jobbikos, momemumos és DK-ás képviselők által alapított Tiszta Kezek Frakció vezetője örömét fejezte ki, hogy az Esztergártalanítás megkezdődött. Azaz a pécsi zsidókat cserben hagyó pécsi polgármesterről már nem lesz díj elnevezve, ugyanakkor a társadalmi egyeztetés hiányát rótta fel az új névadás kapcsán. Majd rögtön – mindenféle társadalmi egyeztetés nélkül – Toller László volt pécsi polgármestert javasolta a szociális díj névadójának. Ezt az MSZP-s alpolgármester többek között azzal utasította vissza, hogy Bognár vélhetően nem egyeztetett Toller László családjával, másrészt a párt inkább majd valószínűleg közteret nevezne el Pécsen az emblematikus politikusról.

NOLIMIT: A behajtásra jogosult járművek akár 20 km/h-ás sebességgel is száguldozhatnak majd a temetőben, ugyanis az eddigi 5 km/h-os korlátozást feloldják, mert betarthatatlan volt. Az ÖPE–KDNP-frakció vezetője, Kővári János a temetőben sétáló családokat, gyerekeket féltette. A fideszes Csizmadia Péter azt szerette volna elérni, hogy havonta készüljön jelentés a temető állapotáról, amire Ruzsa Csaba azt válaszolta, hogy heti városüzemeltetői jelentések vannak.

CIVILTÁMASZ: A helyi civileket segítő koordinátort keres (pdf) a város, pécsi civil szervezetek kezdeményezésére. Azt Kővári János is elmondta, hogy volt már hasonló törekvés a 2010-2014-es ciklusban, azt viszont nem fejtette ki, hogy 2014-2019 között miért nem volt ilyen. A fideszes Csizmadia szerint a koordinátor kijelölésével egyidejűleg meg kellene szüntetni a civil tanácsnoki szerepkört, így spórolhatna is a város. Az viszont az előterjesztésből – és a polgármester válaszából is – kiderül, hogy a két pozíció között nincs is átfedés, párhuzamosság, hiszen mást célt szolgálnak. Ráadásul a DK-s Kunszt Márta, a civil tanácsnoki pozícióért nem vesz fel fizetést. A teremben jelen lévő civilek megköszönték, hogy a városvezetés befogadta a javaslatukat, és eredeti formájában elfogadták az előterjesztést.

ÁRAVAN: A Pécsen bezárt 10 postából három január 1-jén újranyitott, erről már decemberben megállapodás született. Egy egyhangúan elfogadott előterjesztésnek (pdf) köszönhetően ennek a pontos ára is kiderült most: csak idén bruttó 102 millió, míg 2024 első felében további 51,6 millió forintért vásárol kihelyezett postai szolgáltatást Pécs városa az állami vállalattól. Tehát nem csupán támogatást nyújt az üzemeltetéshez. Ez az összeg majdnem a duplája annak, amit decemberben a városvezetés kommunikált. Akkor azt közölték, hogy 18 hónapra összesen 82 millió forintot kap a Magyar Posta, hogy a Zsolnay Vilmos úti, az Illyés Gyula úti és a hirdi hivatalok újranyithassanak.

FULLBA: A legnagyobb vita a Magyarürögi vízfolyás rendezése címen, már 2016 óta akadozó projekt körül alakult ki, amiről itt már részletesen írtam. Talán ez az egy óra tükrözi a legjobban a pécsi közgyűlések általános dinamikáját. Az ellenzéki képviselők láthatóan nem olvasták el az előterjesztést és mellékleteit (szerződések, levelezések, jogi szakvélemény). A polgármester, alpolgármester, bizottsági elnök részletesen elmondja, hogy mi volt a beruházás kronológiája és miért hiúsult most meg. Miért kell új közbeszerzést kiírni és miért kellett részben áttervezni a projektet. A napirendi pontról végül a polgármester javaslatára azért nem szavazott a testület, mert egyeztetést szerveznek az ellenzéki képviselőnek, amin megismerhetik a vállalkozó álláspontját, és azokat a költségeket, amiket a szerződés felbontása okoz.  Közben a városházi ellenzékiek – miután például hűtlen kezeléssel gyanúsították meg a városvezetést – szépen átmennek hópihébe. Majd egy nappal későbbre felszívják magukat és ilyen közleményeket adnak ki.

🤷🏻‍♂️
Az ebédszünetet követően ezúttal nem voltak interpellációk, azonban Kővári János a Pécsi Kommunikációs Központtal (PKK) kapcsolatban több kérdést is feltett a polgármesternek. A képviselőt elsősorban a Pécsi Híreket és PécsMa.hu-t kiadó cég 2022-es önkormányzati támogatása (összesen 124 millió forint) izgatta, aminek a legnagyobb részlete decemberben került a céghez. Az utolsó napirendi pontból az is kiderült, hogy mivel a decemberi közgyűlések után kellett erről a támogatásról dönteni (pdf), így átruházott hatáskörben ezt a polgármester tette meg december 15-én, a rendkívüli közgyűlés után egy nappal. Ez Kővári szerint szabálytalan volt és bejelentette, hogy törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez a Baranya vármegyei főispánnál.
🤷🏻‍♂️
A közgyűlés egyik legérdekesebb mozzanataként Ruzsa Csaba kormányzati szakértők kérését tolmácsolta a fideszes Barkóczi Csaba felé. A képviselő az uniós projekteknél önerő előteremtésére használt EIB-hitelkeretet rendszeresen a város eladósításaként, működési költségek finanszírozásaként tálalja, ami márpedig törvénysértés lenne. Ezt a csúsztatást nehezményezik az államtitkárságon és az alpolgármester szerint azt is felajánlották, hogy elmagyarázzák Barkóczinak a különbséget. 

#hájper

– TROMBITÁS: Kristóf, a fideszes influenszer ágyban, párnák közt, lo-fi muzsikára improvizálva fejtette ki az egyik friss, kevesebb mint egy perces videójában, hogy Pécsre hozatná a Debrecenben egyre hevesebb tiltakozásokkal fogadott akkumulátorgyárat. „Jó dolgukban nem tudják a debreceniek, hogy milyen jó nekik” – mondta. Ezt a remek ötletet kár volt a közösségi médiában ellőni, talán kézzelfoghatóbb eredménye lett volna, ha egy családi ebédnél veti fel. Ugyanis a fideszes propagandistákat szponzoráló Megafon kötelékében tevékenykedő Trombitás Kristóf édesanyja az ősfideszes Mikes Éva, aki jelenleg a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumában csücsül, és másfél évig a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa volt. Bár, Mikes Éva saját bevallása szerint a felterjesztett koncepciói nem igazán hasznosultak. Az ötlet egyébként több akadályba is ütközne, amiből csak egy, hogy Ruzsa Csaba, pécsi alpolgármester éppen a decemberi rendkívüli közgyűlésen (#67) hangsúlyozta: azért is kell az Áper-laktanyát ipari park fejlesztési céllal visszavásárolni, hogy ne ismétlődhessen meg a gödi példa.

💌
Kristófunk gondolataira adott debreceni választ és meghívót is érdemes elolvasni. | debreciner.hu

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth