#76 – Helyileg híres | Tiltott árukapcsolós | Összeférő összefonódós

#76 – Helyileg híres | Tiltott árukapcsolós | Összeférő összefonódós
Egyelőre nem fogom mesterséges intelligenciára bízni a hírlevél nyitóképeit 🙁

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Szolgálati közlemény: a mecseki müzli bekerült a hírlevél motorját adó Ghost ajánlási programjába, ami kizárólag meghívásos alapon működik és szigorú követelményeknek kell megfelelni. Én sem tudtam, hogy a mecseki müzlinek ez sikerült, de nagyon örülök. Persze, azoknak, akik saját hírlevél indításán gondolkodnak továbbra sem a jutalék, hanem a jó tapasztalatok miatt fogom ajánlani a Ghostot!

Üdv,
Ervin


#kispont

Abszurd drámába illő cselekmény bontakozott ki a Zsolnay Örökségkezelő volt gazdasági vezetőjének több mint három órás vallomásában a Pécsi Járásbíróságon. A fideszes városvezetés idején kulturális cégeket, intézményeket vezető elsőrendű vádlott leginkább azt nehezményezte, hogy csalás miatt a ZSÖK részéről csak neki kell felelnie. A vádakat tagadta: szerinte 2018-ban jó ötlet volt a Zsolnay Shop „szakmai felügyeletét” egy külsős ékszerész vállalkozóra – másodrendű vádlott – bízni, aki ugyan nem utasíthatta a bolt dolgozóit, de az eladásokból kalkulált díj ellenében profitgaranciát vállalt. A tárgyaláson rendkívüli összefonódások rajzolódtak ki: az ékszerész fia – aki egy másik ügyben szintén vádlott – több programot (koronaékszerek másolata) és rendezvényt (Roszatom konferenciája) is a Zsolnay-negyedbe csábított. Ezen kívül kiderült még, hogy:

  • nem a szerződésnek megfelelő összeget számlázott ki a másodrendű vádlott (nyilván nem kevesebbet), amit az elsőrendű vádlott rendre leigazolt,
  • a szerződést a fenntartónak, alapítónak vagyis a városnak is jóvá kellett volna hagynia, de ez nem történt meg,
  • a ZSÖK-től 16 négyzetmétert bérelt a Zsolnay Shopon belül az ékszerész, de a ZSÖK is bérelt az ékszerésztől egy uránvárosi üzletet, aki ezzel sem járt rosszul.

Több tanút hiába idéztek be, annyira elhúzódott a tárgyalás, hogy haza kellett küldeni őket. A hallottak alapján végül már csak azon csodálkoztam, hogy a társulat nem adta el valakinek a Kodály Központot.

⚖️
Az ügy azért is fontos, mert az önkormányzati választásokat követő átvilágítások rendre csak pótmagánvádas eljárásban kerültek eddig bíróság elé, míg ez most közvádas. Azaz az ügyészség is úgy látja, hogy problémás dolgok történtek a cégnél.
🐴
Az elsőrendű vádlott még a pécsi múzeumok gazdasági vezetőjeként a városba hozta a helyi viszonylatban brutális költségvetésűnek számító Leonardo da Vinci-kiállítást, amit nyereségessé akartak tenni. Minden szakmai érvvel szemben valósult meg a program és végül kb. 100 millió forintos mínuszt kellett a pécsi költségvetésből pótolni. Ráadásul később a NAV meg is büntette a múzeumokat némi árukapcsolásból kialakult adóhiány miatt, de addigra Páváék már levonták a megfelelő következtetést: a felelőst a ZSÖK gazdasági igazgatójának nevezték ki.

#nagykötőjel

– BÓNUSZKÖZGYŰLÉS: Kedden csupán három napirendi pontot tárgyalva módosították a 2022-es (pdf), elfogadták a 2023-as (pdf) költségvetést, valamint az európai uniós és hazai pályázatok finanszírozásának gördülékenyebbé tételére (pdf) egy külön pénzügyi keretet hoztak létre. Az ülést itt lehet visszanézni, de akinek nincs erre 3,5 órája, az az írásos tudósítást itt elolvashatja. Érdekes, fontos:

  • ahogy minden évben a költségvetést később még biztosan módosítani kell. Már csak azért is, mert a parlament még nem fogadta el a központi költségvetést, attól pedig elég sok minden függ.
  • Az idei költségvetés előterjesztéséből kiderült, hogy a civilszervezetek megsegítését szolgáló alap (#74) felét (20 millió Ft) a részvételi költségvetés eredetileg 100 millió forintos keretéből csoportosították át.
  • a legjobb felszólalás díját a momentumos Sajgó Györgynek adnám, érdemes azt az öt percet rászánni.

Négy ellenzéki módosítót megszavazott a városvezetés, bár ebből csak egynek volt igazából hozzáadott értéke. Kővári János (ÖPE) javaslatára tovább finanszírozzák a Búza téri és Kossuth téri termelői piacokat, míg Kamarás Péter (KDNP) három olyan ötletére (új parkolóhelyek Kertvárosban, Anikó utcai óvoda felújítása, Melinda park karbantartása) szavazott a többség igennel, amik eleve betervezettek voltak és folyamatban lévő ügyek.

🥊
Jövő kedden ismét közgyűlés, és bár a napirendi pontok még nem érhetőek el, a bizottságok elé kerülő dokumentumok között már lehet szemezgetni. Itt.

– VILÁGHÍRÖS: Felszántotta a teljes helyi majd az egész magyar internetet, hogy Rihanna pécsi kesztyűben lépett színpadra az amerikaifutball-bajnokság döntőjének félidejében. A hírről először a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara számolt be, ahol a Karma Gloves nemzetközi ágát, a Pécsi Gloves Internationalt emelték ki. Ugyanakkor a külföldi szaksajtóban bár még az énekesnő körömlakkjának gyártójáról is szót ejtettek, a kesztyű tervezőjét vagy a gyártót sajnos már sehol sem említik meg. Ennek oka külön oknyomozást érdemelne, de az is beszédes, hogy a PBKIK eredeti facebookos bejegyzését módosították immár megnevezve annak a kabátnak a tervezőit, amihez a kesztyűt varrták.  

Tovább »»

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Petíció indult Pécsen januárban, hogy ismét engedélyezzék az apa és egy dúla egyidejű jelenlétét a vajúdás alatt a klinikán. Aláírásgyűjtés azonban nem csak itt, hanem számos más vidéki és fővárosi intézmény gyakorlata kapcsán elindult, amiről korábban átfogó cikket írtunk. A témában megkérdeztük a pécsi klinikaigazgatót, Kovács Kálmán Andrást, akinek a

By mecseki müzli
Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Nehézkes a pécsi buszok egyébként korszerű helyzetkövető technológiájának használata, az alkalmazás elavult, ezért egy független fejlesztő saját megoldással jött ki. Az elektronikus jegy- és bérletváltás területén nagy előrelépések történtek, de itt is további fejlesztésekre lenne szükség. * Nehezen hozzáférhető, elavult szoftveres megoldásokkal használhatjuk a Tüke Busz járatkövető szolgáltatását a hivatalos felületeken.

By mecseki müzli
Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Aláírásgyűjtés kezdődött januárban, a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának címezve a kérést, ne kelljen választania a szülő nőnek, hogy az apa vagy a dúla legyen jelen szülésénél. Tavaly ősszel az országban több helyen indultak petíciók a helyzet megváltoztatására, ugyanis a koronavírus-járvány óta a nők vajúdásánál nem lehet bent egyidejűleg két

By mecseki müzli