#78 – Javításos kiadás | Elektromos szezonnyitás | Színerős kiállítás

#78 – Javításos kiadás | Elektromos szezonnyitás | Színerős kiállítás
Alakul ez a mesterséges intelligencia, na... | Kép: scribblediffusion.com

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal az előfizetők és az ingyenes feliratkozók is a teljes hírlevelet kapják.

Nincs ez mindig így! Ha mindig a teljes hírlevelet szeretnéd a postafiókodba, akkor válts előfizetésre! Részletek ITT.


#aszerk.

Ahogy az a hírlevél nyitóképéből is kiderülhetett: én is folyamatosan kísérletezek és játszok mindenféle mesterséges intelligenciákkal. Sőt, ebben a kiadásban is van egy bekezdés, amit a segítségemmel, de mégiscsak 90%-ban a ChatGPT szerkesztett meg. Válaszlevélben írd meg, hogy szerinted melyik az a rész!

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

– BEZUHANTAK: Egy év alatt 14%-kal csökkent az Új Dunántúli Napló értékesített példányszáma. Míg 2021-ben átlagosan naponta nagyjából 12 000 lapot adtak el, ez a szám 2022 végére már nagyjából 10300-ra csökkent a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség friss adatai szerint. Ezzel a kormánypárti propagandát terjesztő KESMA-lapok között átlagosan teljesítettek. A legnagyobb, több mint 21%-os visszaesést a BAZ-megyei Észak-Magyarország, míg a legkisebb, 11,6%-os zsugorodást a Tolnai Népújság produkálta. Bár utóbbi esetében azt is érdemes figyelembe venni, hogy most már egy kevesebb mint 6000 példányban értékesített lapról van szó. Mindezek tükrében érdemes értékelni azt is, hogy a kormányzati propaganda éppen ezeket, a piacról megélni képtelen médiatermékeket favorizálja. Csak a gyermekvédelminek nevezett népszavazás nyomtatott médiába öntött nettó 2,1 milliárd forint döntő többsége pont a megyei napilapokat kiadó KESMA-tag Mediaworks-höz ment.

– ELSEMENTEK: A januári közgyűlés (#73) egyik legvitatottabb pontja a Magyarürögi vízfolyás rendezése címen futó, illetve 2016 óta akadozó projekt volt. A városházi ellenzék azt nehezményezte, hogy a patak szabályozásához szükséges és már egyedileg legyártott betonelemek megvásárlásán túl 14,5 millió forint értékben kártalanítják is a vállalkozót, akivel szerződést kell bontani. A szakvéleményekkel alátámasztott előterjesztést végül úgy vette le a polgármester az ülés napirendjéről, hogy az ellenzéki képviselők vegyenek részt egy egyeztetésen, amin a vállalkozó szóban is előadja az igényét. Bár többen is jelezték, hogy elmennének rá, a találkozón végül egyetlen ellenzéki képviselő sem jelent meg.

🏗️
Az évek óta húzódó, többször áttervezett beruházást az új eljárásban már két részre bontották, és a kevésbé problémás, déli szakaszra már ki is írták az új közbeszerzést.

– VISSZAJÖNNEK: Csontváry Kosztka Tivadar születésének 170. évfordulója alkalmából közös kiállítást rendez a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria és a Janus Pannonius Múzeum. A festő 40 alkotása április közepétől három hónapig a budapesti Szépművészeti Múzeumban lesz látható. Ezalatt a pécsi múzeumban Toulouse-Lautrec alkotásaiból válogatott kiállítást mutatnak be. Ezt kövezően három hónapra a Budapesten is kiállított művekkel gyarapodva költöznek vissza Csontváry festményei Pécsre.

– ELADNÁNAK: A Pécsi Vagyonhasznosító március végén tíz ingatlant próbál online liciten értékesíteni. Ezek közül a legizgalmasabb – és legproblémásabb – az évek óta üresen álló egykori akvárium-terrárium épülete a belvárosban, amit Dévényi Sándor építész tervei alapján alakítottak ki. A Munkácsy utcában található 902 négyzetméteres, földszintből és pincerendszerből álló, műemléki ingatlan nettó 89 millió forintos kikiáltási árról indul. Komoly elköteleződés kell egy ilyen csomaghoz, ráadásul a hasznosítást tovább nehezíti, hogy terület kiemelten védett régészeti lelőhely.

– ESZEZONOK: Március elsejétől újraindult a PécsiKe, azaz a városi üzemeltetésű elektromos közbringa rendszer. A bérletek ára, illetve a jegyek és a hozzájuk kapcsolódó óradíjak 2019 óta nem változtak. Fél óra használat bérlet nélkül is ingyenes, igaz a letéti díjat (8400 Ft) és a napijegyet (350 Ft) ekkor is ki kell csengetni. Persze, a letéti díj visszajár. Érdemes előre, az online felületen elintézni az adminisztrációt, mert tapasztalatom szerint a helyszínen problémás, de ha már van valakinek regisztrációja, akkor nagyon gördülékeny minden.

🛵
Március 6-án ismét kikerülnek az utcára Pécsen is a Blinkee elektromos robogói. Náluk bizony változtak az árak, de van például csomag- és diákkedvezmény. | blinkee.city
🚌
Átadták hivatalosan is az elektromos hajtású E-Citarókat hétfőn, amik nagyjából egyhónapos tesztüzemmódon vannak túl. | pecsma.hu

#javítás

Az előző számban (#77) két komoly hibát követtem el:

 • A közgyűlést megzavaró „pécsi fiatalokat” fidelitas-osoknak állítottam be, de ez nem igaz, ahogy az a hírlevél megjelenése után indított újabb nyomozásom során kiderült. A „Péterffy-adósságbankókat” valójában egy teljesen másik, eredeti személyiségeket tömörítő szervezetnek, a KDNP ifjúsági tagozatának, a pécsi IKSZ-nek a prominens képviselői osztották. A tévedésért elnézést kérek!
 • Ugyan pontos volt az állítás, hogy Szili Katalin neve nem szerepel a miniszterelnöki biztosokat soroló oldalon, azonban tévesen azt sugalltam, hogy jelentéktelensége miatt egyszerűen lemaradt. Valójában korábban ott volt, csak éppen a hírlevél írásakor már nem volt ott a neve. Ahogy a 24.hu cikkéből kiderült, lemondott a kormányzati pozíciójáról, hogy a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumában maradhasson. A pontatlanságért elnézést kérek!

#holmiez

Szerdán az instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

A fotón a Pécsi Tudományegyetem Ifjúság úti campusának, vagyis a BTK-nak és a TTK-nak a kapuja látható. A legutóbbi szenátusi ülésen, az egyetem 2023-as üzleti tervének tárgyalásakor elhangzottak szerint várhatóan kevesebben fognak ezen áthaladni, ugyanis 2022-ben a BTK-tól „474 ösztöndíjas helyet vettek el, ami radikális csökkenés a finanszírozási szerződés keretszámaival kapcsolatban”.

📸
Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a mecseki müzli instagramján látni? Küldj nekem egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss és valamiért aktuális pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra! Azt is írd meg, hogy másoknak miért lenne érdekes, amit látunk! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

#közügy

Bővült a pécsi Emberség Erejével Alapítvány fókusza: az új támogatási programjukba már az ország bármely pontján működő civil szerveződések, közösségek jelentkezhetnek. A kapacitásfejlesztést segítő inkubátorprogram 22 millió forintos keretösszege a German Marshall Fundnak köszönhető. Több városban tartanak fórumokat a részletekről, Pécsen március 8-án, de az esemény regisztrációköteles. | emberseg.hu


#ajánlott

Ismét nagyszabású kiállításon mutatkozik be a Színerő – Léptékváltás szimpózium, amit 2006-ban Keserü Ilona festőművész, a PTE Művészeti Karának egyik alapítója indított útjára. A programot 2022-ben tizedik alkalommal szervezték meg, és huszonnégy meghívott magyar és külföldi művész alkothatott táblaképnél nagyobb léptékű, sík- vagy térbeli, festészeti technológiák alkalmazásával készülő színes művet a Zsolnay Kulturális Negyedben. Az így született alkotásokat az m21 Galériában állítják most ki, március 2. és április 2. között. | pecsigaleriak.hu


#idézett

Egyetlen háborús hónap is végtelenül fájdalmas, de tragédiák, civilek lemészárlása közepette már egy teljes évet loptak el az agresszorok az életünkből.

Popovics Jelena, a pécsi ukrán nemzetiségi önkormányzat elnöke | telex.hu


A mecseki müzli csak az olvasóira számíthat. Például rád. Ha tetszik a hírlevél, akkor segítsd a működését előfizetéssel! Már havi 1190 Ft-ért reklámmentes tartalmakat és mindig teljes hírlevelet kapsz. Bármikor lemondhatod. Részletek » ITT.


#gyűjtő

 • Tour de Hongrie harmadik szakaszát Kaposvár–Pécs-viszonylatban határozták meg a szervezők, május 12-én érintve a meredekségéről világhíres Bárány utcát is. | tourdehongrie.hu
 • Fjällräven Vándortúrának ad otthont augusztus végén a Mecsek, a négynapos program útvonalát szintén a héten jelentették be. | telex.hu
 • Díjazta a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a helyi gazdasági élet tavalyi legjobbjait, és a kiemelkedő munkát végző hivatali dolgozókat. | pbkik.hu
 • Megegyeztek az idei béremelésről a Délkom és a Biokom dolgozói a cégvezetéssel: a magasabb keresetűek idén 14%-os, míg az alacsonyabb keresetűek 16%-os emelést kapnak. | biokom.hu
 • Polgármestert választottak a pécsi diákok, a közel 3000 szavazó 48%-a a leőweysta Tavi Johannára voksolt. | pecsma.hu
 • Ifjúságügyi koncepció készül a következő évekre, a tervezetet bárki elolvashatja, véleményezheti március 20-ig. | pecs.hu
 • Globális Klímasztrájk, a Fridays for Future mozgalomhoz kapcsolódó tüntetés lesz Pécsen is, március 3-án a Zöld Fiatalok és a Séta a Mecsekért Civil Összefogás szervezésében. | @Facebook

Tetszett, amit️ olvastál? Segíts!

 • Legyél te is előfizető! De csak akkor, ha tetszik és még sok mecseki müzlit szeretnél a postafiókodba. Több infó itt.
 • Elégedett vagy az ingyenes verzióval? Egy-egy alkalommal, rendszeres kötelezettségek nélkül is támogathatod a mecseki müzlit: akár 500 Ft-tal. Részletek itt.
 • Továbbítsd a hírlevelet egy ismerősödnek, és mesélj róla másoknak! Mondd el nekik, hogy bármikor feliratkozhatnak! Itt.
 • Véleményed van a hírlevélről? Valamit rosszul írtam, esetleg valami fontos kimaradt? Írd meg egy válaszlevélben! Vagy csak dobj egy lájkot!

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth