#77 – Messzi emírség | Expós exit | Vándorló szobor

#77 –  Messzi emírség | Expós exit | Vándorló szobor
És én ezt tökéletesen megértem! 

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Mindig a lehető legnagyobb körültekintéssel járok el, hogy biztosan megérkezzen a hírlevél, de sajnos a túlvezérelt spamszűrők és a kiismerhetetlen automatizmusok ellen nincs tuti megoldás. Ez néha meg is látszik a statisztikákon: akár 10%-ot is visszaeshet a mecseki müzli megnyitási aránya, ha a Gmail valamiért a promóciók mappába sorolja. Szóval, amit lehet azt én megteszem (pl. linkek ellenőrzése, megfelelő kép-szöveg arány), de örülnék, ha te is segítenél. Mindenképpen vedd fel a hírlevél feladóját a névjegyzékedbe, és ha van extra 2 másodperced, akkor dobj egy lájkot a hírlevél végére! De válaszolhatsz is erre az e-mailre. Ezek segítik a legjobban, hogy ne csak Te, hanem a Google is megbízható hírlevélként tartsa számon a mecseki müzlit.  

Üdv,
Ervin


#kispont

Egészen döbbenetesen hosszúra (nettó 9,5 óra) sikerült a keddi közgyűlés, amiről nagyon nehéz minősítés nélkül beszámolni. A teljes közvetítést itt lehet végigszenvedni végignézni, míg az írott beszámoló itt futható át. A lényeg:

  • az első napirendi pontot rögtön levették, így egyelőre nem kell az elektromos motorkerékpárok (200 Ft/nap), elektromos rollerek (100 Ft/nap) bérbeadóinak, valamint a csomagutomaták üzemeltetőinek új díjat fizetni a közterület-használatért.
  • „Ne bolygassuk ezt a rendelettervezetet” – így kérte Pfeffer József, a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás elnöke, Bogád fideszes polgármestere a pécsi fideszes politikusokat, hogy ne csináljanak politikai vitát a közgyűlésben egy szakmai kérdésből. Na, de sikerült? Nem, ugyanis minősített többség kellett volna az INSZI és a családi bölcsődék térítési díjainak minimális emeléséhez, a városházi ellenzék miatt ez nem lett meg, így maradnak a 2012-es hozzájárulások. Ami pedig a környező települések költségvetését hozhatja nehéz helyzetbe.
  • 2006 után most új arculata lehet a városnak, amennyiben sikeres lesz a tervpályázat (pdf), amin a PTE Művészeti Karának jelenlegi és volt hallgatói vehetnek részt. A szakmai zsűrire szerintem nem lehet panasz, ráadásul egy közepesen hosszú vita után Péterffy Attila le is mondott a neki fenntartott helyről és végül a Pécsi Galériák művészeti vezetőjére, Fekete Valira cserélték. Elméletileg, ugyanis komoly rögtönzések voltak az előterjesztésnél, és az érintett is csak utólag tudhatta meg, hogy őt javasolták. A vitában nagy nehezen az is kiderült, hogy a lakossági szlogenpályázat nyertes alkotása (#38) nincs benne a kiírásban, azaz hivatalos anyagokon nem nagyon fogunk a „Pécs – Mediterrán szerelem” jeligével találkozni.
  • az önkormányzat intézményeinek és a hivatalnak az áramfogyasztása, valamint a közvilágításnak a költsége 2023. első félévében összesen 2,3 milliárd forint lehet (pdf). De a gazdasági ügyekért felelős polgármester, Ruzsa Csaba az év második felével kapcsolatban már optimistább. Az is lehet, hogy az önkormányzat élni fog az állami árfixálás most bejelentett lehetőségével.
  • 1,2 milliárd forintból fejeződhet be (pdf) a Misina-tető átalakítása, vagyis a TV-torony környékének rendbetétele, amit még az előző városvezetés idején kellett félbehagyni. Hivatalosan forráshiány miatt, azonban számos furcsa körülmény, rengeteg kérdés maradt nyitva az ügy kapcsán.
  • „Maradj Pécsen fiatal” névre is hallgathatna a Dénesi Ödön Program, amiben kedvezményes telekvásárlásra nyílik lehetőség, de csak adott helyen és adott feltételekkel. Most a harmadik kör meghirdetésére nyílt lehetőség a közgyűlési döntésnek köszönhetően, a részletek pedig fel is kerültek a város oldalára.
  • másfél órányi vita után, amiben kormánypárti javaslatra unikornisszarv-gyár távoltartásáról is szavazni kellett, végül arról fogadtak el határozatot, hogy „a polgármester utasítsa vissza a megkereséseket és a jövőbeni befektetési tárgyalásokon a pécsiek egészségét és környezetének megóvását elsődleges szempontként kezelje”. Bár ezt a fideszes média néhány hete még riogatásként adta elő, kiderült, hogy csak 2022-ben 16 ilyen megkeresés volt. Erről szerdán egy külön közleményt is kiadott a városvezetés.

Prelúdium

Ránézésre fidelitas pozitív srácok akasztották meg egy pillanatra az amúgy is csúszással induló közgyűlést. Talán az sem véletlen, hogy a Fidesz-közeli Pécs Aktuál végig tudta lájvozni az akciót, amiben „Péterffy-adósság” feliratú játékpénzt osztottak. Az ötlettelenség, valamint az, hogy az aktivisták nem vállalták a politikai kötődésüket, még inkább a kisfidesz korábbi megmozdulásait idézik. Mások ezt kicsit jobban csinálták, bár akkor tényleg helyzet volt.  

Intermezzo

Rendkívüli módon a közgyűlést azért szakította félbe a városvezetés, hogy a polgármester és delegációja részt vehessen Dobrev Klára pécsi erődemonstrációján. Az Expo Centerben nagyjából 1200-1400-an DK-s aktivista, szimpatizáns vehetett részt a keddi rendezvényen. A Fidesz-KDNP-ÖPE képviselői nehezményezték is a 35 percesre meghirdetett, majd másfél órásra nyúló szünetet. Péterffy Attila erre azt válaszolta a képviselőknek, hogy éppen a kormány átláthatatlan politikája és döntései miatt találkozott Dobrevvel, és a segítségét kérte.  | telex.hu


#nagykötőjel

– DUBAJBA: Egészen csodálatos fordulatokkal folytatódott a Pécsi Vagyonhasznosító volt vezérigazgatója, vagyis Szentgyörgyi Dávid ellen indított pótmagánvádas eljárás a Pécsi Járásbíróságon. Egyszerre valójában két ügyet tárgyalnak, és az egyik kulcsszereplőjét, az önkormányzati cég volt kommunikációs vezetőjét – és nem mellesleg a vádlott egykori élettársát – azért nem tudta meghallgatni a bíróság, mert életvitelszerűen Dubajban tartózkodik. Ezt igazolta is, és sajnos az Egyesült Arab Emírségekben nem működik a Skype. Így a hölgy nyomozati vallomását olvasta fel a bíró, ami számos ponton ellentétben volt más tanúk vallomásával. Egy másik vallomásból viszont kiderült, hogy a per egyik tárgyát képező gyanús szerződésnek ő volt a pénzügyi kapcsolattartója, ami rendkívüli gyakorlatnak számított a cégnél.

A másik ügy egy vállalati szoftverhez kapcsolódik, amivel alapvető problémák voltak, mégis hónapról hónapra súlyos százezreket fizetett érte az önkormányzati cég. A PVH informatikai vezetője 31 e-mailt írt ebben az ügyben. Csak, hogy érzékeltessem: a tanú elmondása szerint havi 50-60 online számla kiállítása órákat vett igénybe, mert ide-oda kellett küldözgetni az adatokat. Ráadásul a fennmaradó, havi nagyjából 1500 számlát a korábbi módszerekkel állították ki a szerződés érvényessége alatt is. Az egyébként más területen jó referenciákkal rendelkező cég vezetője szerint, akit szintén meghallgatott a bíróság, igaz, hogy a szerződésnek nem minden pontja teljesült (alig néhány), de ez elsősorban a PVH-n múlott. Az is kiderült, hogy a megvásárolt hatvan licencből csak egy „hasznosult”, de az önkormányzati cég számlázással foglalkozó dolgozói valójában sosem használták a szolgáltatást.

– MARADHAT: Nemrég még a kormányellenességgel nehezen vádolható Mandiner szerzője is arra a következtetésre jutott, hogy Szili Katalinnak is majd választani kell a kormányzati szerepvállalás és a PTE-UQA kuratóriumi tagsága között. A választás itt nyilván szimbolikusan értendő, valószínűtlen, hogy a döntést valóban Szili Katalin hozná meg. Azonban Navracsics Tibornak az Európai Bizottsághoz címzett ellenajánlata szerint van az a politikai szint, ami nem jelentene összeférhetetlenséget: államtitkárok, polgármesterek maradhatnának az egyetemeket fenntartó alapítványokban.

Fun fact: Szili Katalin hiányzik a miniszterelnöki megbízottak listájáról, legalábbis a kormányzati oldalon nem található meg a neve. A jogtár ennél precízebb, szóval, ahol kell, ott bizony számon tartják, hogy ő működik közre „a határon túli autonómiaügyek egyeztetési eljárásaiban”. Nem is olyan régen pedig éppen ebben a minőségében tett eleget egy meghívásnak Moldovában, ahogy erre Káncz Csaba, geopolitikai szakértő is felfigyelt. A kiruccanás érdekessége, hogy egy putyinista politikusnő hívta meg egy autonómiatörekvésekről szóló konferenciára. Miközben egyre gyarapodnak az orosz–moldáv viszony romlásáról szóló hírek.

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth