#38 – Vezetői összefoglaló | Mediterrán melléfogás | Büszke menetelés

#38 – Vezetői összefoglaló | Mediterrán melléfogás | Büszke menetelés
Pécsen beérik a füge, szóval azt nem mondhatjuk, hogy „egy cseppet se mediterrán"

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezen a héten csak az előfizetők és a támogató tagok kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Nem mentegetőzöm, csak jelzem, hogy a héten ismét közélettúlsúlyos lett a hírlevél. Jobban, mint szerettem volna, de nem véletlenül. A következő számban majd kicsit lazább témákkal is foglalkozom. Eskü.

Üdv,
Ervin


#pont

A önkormányzati tulajdonú cégek éves beszámolói nem kerülnek közgyűlés elé, a városvezetés csak bizottsági szinten tárgyalja, majd a döntések figyelembevételével, a polgármester fogadja el azokat. Ebből is látszik, hogy 2022 egyik legfontosabb bizottsági ülése volt kedden. Én is átnéztem mindegyik üzleti jelentést, és ott voltam a keddi ülésen. Néhány fontos vagy érdekes részletet emelek most csak ki az írásos és szóbeli beszámolókból.

Pécsi Vagyonhasznosító

  • Szabó Szilárdot, a cég ügyvezetőjét a fideszes Barkóczi Csaba a jogi átvilágítások eredményességéről szerette volna faggatni, és részletes adatok is kért. Azonban ezek az adatok már nyilvánosak, az átvilágítás 2020-ban lezárult a cégnél, így nem egészen volt világos, hogy az ellenzéki Barkóczi mit is szeretett volna a 2021 beszámoló tárgyalásakor.
  • Bár a jogi átvilágítások hiábavalósága az egyik leggyakoribb kritika a városházi ellenzék részéről, mert az ügyek alig jutnak vádemelésig, azért más hasznuk így is lehet. A PVH esetében így rendeződött a Búza téri kispiac (#12) és a volt központi menza helyzete (#23) is, ami a gyakorlatban 700-750 millió forintos vagyongyarapodást eredményezett.
  • A cég beszámolója szerint korábban 13 különböző vállalatirányítási rendszert használtak, amit most egységesítették. Ez jól mutatja, hogy a PVH-nál és elődjeinél a sorozatos átszervezések miatt mekkora kupi lehetett az elmúlt években.
  • Nem sok alapja van annak a híresztelésnek, hogy a régi vásárcsarnok bérlői nem mennek át az új vásárcsarnokba. Már aláírt bérleti előszerződések vannak a jelenlegi bérlők 90%-ával, és a héten mennek ki a végleges szerződések. Az új díjszabásokat egységesítették, a bérlőkkel egyeztetve és egyetértésben.
  • Az egyik legfájóbb kiadás a Zsolnay Porcelánmanufaktúrában való részesedéshez kapcsolódik: majdnem 200 millió forint kötbért és perköltséget kellett megfizetni a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek, mert a porcelángyár „előállításból és értékesítésből származó árbevétele" nem érte el a 800 millió forintot 2016-ban és 2017-ben. Ezzel kapcsolatban még 100 millió forintot idén is ki kell majd fizetni 2018–2020 évekre, ezért a PVH céltartalékot hozott létre. (A bonyolult ügy részleteiről, és Csizi Péter felelősségéről egyébként a PécsMa.hu itt írt részletesen.)
  • Az Expo Center felújítására 90 millió forintot szánnak idén, ez szükséges beruházás, mert a tetőszerkezet nem bírja tovább. Van egy komolyabb terv is az egyik legelbaltázottabb, évente (!) 100 millió forint mínuszt termelő pécsi beruházás újrapozícionálására, átalakítására, de ez 5-6 milliárd forint lenne.

Pécsi Kommunikációs Központ

  • Póré László, a cég ügyvezetője szóban is előadta, amit a felügyelőbizottság tagjainak: az önkormányzati média két lába, vagyis a nyomtatott Pécsi Hírek és a pecsma.hu fenntarthatóan működik, a hirdetési bevételeik nagyon jól alakultak. A marketinges üzletág (cégek, projektek kommunikációja) működése szintén zökkenőmentes. A nyomtatott hetilap szakmailag is indokolt, és ezt tudja értelmezni a hirdetési piac is, nem a kétheti megjelenést. Ezért nőhettek a bevételek, de tény, hogy a növekvő anyagköltségek miatt felül kellene kellene ezt is vizsgálni.
  • A legnagyobb probléma a PécsTV fenntartása, aminek a költségei csak átfolynak a PKK-n, hiszen 2021 februárjától egy budapesti cég, a Pannon Broadcast Services Zrt. az üzemeltetője. Éves szinten ez 62 millió forintos kiadást jelent. Ráadásul fogalmuk sincs, hogy mennyi embert érnek el az adások, mivel egy ezt kiderítő felmérés 1,5 millió forint lenne. Erre pedig nincs pénzük.
  • Póré szerint a cég működhetne önfenntartóan, azaz önkormányzati támogatás nélkül is, de ehhez a veszteséges üzletágakat át kéne alakítani vagy le kéne építeni. A PKK-nak egyébként évente 150 millió forint működési támogatásról szóló szerződése van az önkormányzattal, ez a korábbi években (például 2016, 2017) 200 millió Ft is volt.
📺
Péterffy Attila az elmúlt időszakban többször beszélt a PécsTV-ről a közgyűlésen is, ráadásul alig pár hónapja tértek vissza a napi híradók a korábbi heti hírösszefoglalók helyett. Ezek alapján a politikai akarat nem feltétlenül találkozik Póré érveivel.
📉
Csizmadia Péter, a pénzügyi és ellenőrzési bizottság fideszes elnöke az elhangzottak és a bemutatott számok ellenére is ragaszkodott ahhoz az elképzeléséhez, hogy azért veszteséges a cég, mert a pécsiek szerint propagandalappá züllesztették az önkormányzati kiadványokat, és nem akarnak azokban hirdetni.