Nem vagy egyedül, nem szabad elhinni – 400 ezer érvénytelen konzultációs ívről beszélgettek Pécsen

Nem vagy egyedül, nem szabad elhinni – 400 ezer érvénytelen konzultációs ívről beszélgettek Pécsen
Stop kormánypropaganda iskolabusz a Rákóczi úton, benne több százezer érvénytelen konzultációs ív – Fotó: Kapás Réka

Filmpremierrel egybekötött kerekasztal-beszélgetést tartott az aHang, az Egységes Diákfront és az Országos Közös Akarat az utóbbi évek oktatási mozgalmáról és a magyar közoktatás jövőjéről a Szabadkikötőben. Az esemény fókuszában a szervezetek által közösen megszervezett két jelentős akció állt: az alternatív oktatási népszavazás létrehozása, valamint közel négyszázezer nemzeti konzultációs ív összegyűjtése.

„Emlékszem, ahogy a rendőrök lökdöstek, ahogy fújtak minket könnygázzal. Emlékszem az ívek súlyára, ahogy 3656 darabot felcipeltem az aHang irodába. Ez a film tökéletesen jó összefoglalása, az egyik mérföldköve volt annak, ami az oktatásért történt itt nagyon hosszú évek óta” – mesélte a filmpremier után Simkó Edit, az Országos Közös Akarat tagja.

A Pécsen először bemutatott dokumentumfilm az utóbbi évek oktatási tüntetéseit és a szervezetek közös összefogásával létrehozott kampányokat mutatta be. Az aHang és az Egységes Diákfront (EDF) 2023 májusában oktatásról szóló népszavazási kezdeményezést nyújtott be. Miután a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította kérésüket, úgy döntöttek, hogy egy alternatív oktatási népszavazást szerveznek. A 7IGEN-es népszavazást 2023. október 23-a és 30-a között tartották és közel 115 ezer hitelesített szavazatot gyűjtöttek.


Iratkozz fel az ingyenes Mecseki Müzlire, amiben minden héten összefoglaljuk a legfontosabb pécsi híreket:„A 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazás utolsó napjaiban a miniszterelnök adott egy rádióinterjút, amelyben elmondta, hogy újra jön a demokratikus párbeszéd fellegvára és egy új nemzeti konzultáció indul. Mindezt akkor, amikor azért szerveztünk alternatív népszavazást, mert a hatalom nem akart demokratikus úton párbeszédet folytatni az emberekkel, az oktatásról. Úgy döntöttünk, hogy akkor mutassuk meg és gyűjtsünk össze annyi üres vagy érvénytelen konzultációs ívet, amennyit csak tudunk” – mesélte Szalóki Viktor, az aHang szóvivője.

Dobozokba pakolt érvénytelen ívekkel járják az országot – Fotó: Kapás Réka

Több mint 30 civil szervezet és szakszervezet, 9 ellenzéki párt és mozgalom, valamint számos vállalkozás és cég kapcsolódott be a gyűjtésbe. Országszerte 836 leadóponton és 640 magánember saját otthonában gyűjtötték a tiltakozásként visszaküldött íveket. A kezdeményezés hatására közel 400 ezer konzultációs ívet adtak le. Ezzel a több százezer ívvel indultak országjáró körútra a szervezetek, hogy valódi ügyekben kezdjenek párbeszédet a helyiekkel.

„Az ember hajlamos azt hinni, hogy egyedül van. Szerintem egyáltalán nem vagyunk egyedül és nem szabad elhinni, hanem keresni kell a kapcsolódási pontokat” mondta Zeller Judit, a TASZ munkatársa.

A dokumentumfilm vetítése után kezdődött kerekasztal-beszélgetés résztvevői többek között elmondták azt is, szerintük jelenleg mi a legnagyobb baj az oktatás és a gyermekvédelem működésében. Felmerült az önrendelkezés hiánya, a propaganda hatása, a félelem miatti szolidaritás hiánya, valamint annak problémája, hogy nincs valódi párbeszéd a szakmai szervezetek és az érintettek bevonásával. Elhangzott, hogy jelenleg a függőségi viszonyok vannak rendszerszinten megerősítve, a mellérendelt viszonyok és a szolidaritás helyett.

Nagy Erzsébet (PDSZ), Somoskői János (7IGEN aktivista), Zeller Judit (TASZ), Tölgyfa Gergely (volt pedagógus) Gajzágó József (EDF/7IGEN) Tóth Enikő (aHang), moderál: Simkó Edit (OKA - Országos Közös Akarat) – Fotó: Kapás Réka

„Három dolgot értünk oktatáshoz való jog alatt: hogy segítsen az egyénnek abban, hogy kibontakozhasson, hogy segítsen neki aktív állampolgárrá válni és hogy az esélyegyenlőtlenségeket kiküszöbölje. Nagyon lecsupaszítva, alapjogi szempontból ezt jelenti az oktatáshoz való jog. Szerintem egyiket sem teljesíti most az oktatási rendszer”tette hozzá Zeller Judit. 

Az esemény után Szalóki Viktor kérdéseinkre elmondta, hogy még ha úgy is érzik, sok dolguk van azzal, hogy minél több embert elérjenek kezdeményezéseikkel, azonban sikernek tartják, hogy eddigi akcióikkal ilyen sok embert sikerült mobilizálniuk országszerte. A 7IGEN-es népszavazásuk eredményeit eljuttatták mind a kormánynak, mint a tankerületeknek, azonban érdemi visszajelzést nem kaptak. „Talán ez szerintem a legnehezebb az egészben, amikor folyamatosan falakba ütközünk. Az valahol nagyon groteszk és egyben felfoghatatlan, hogy van 115 ezer ember, aki véleményt mond releváns oktatási kérdésekben és ezzel nem tudunk kihez fordulni, mert mindenhol olyan falakba ütközünk, amiket azért húznak fel, hogy nekik ne kelljen ezzel foglalkozni”mondta.

Szerző: Kapás Réka

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth