#88 – Buszos botrány | Rolleres referálás | Biciklis betartás

#88 – Buszos botrány | Rolleres referálás | Biciklis betartás
Tudtad, hogy a leglaposabb postaláda Pécsen van? (Köszönöm a fotót Mirkónak!)

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Szolgálati közlemény I.: Sokadik unszolásra kérésre tényleg megtörténik: ezentúl már nem csütörtök reggelente 6:30-kor, hanem fél órával korábban megy ki a hírlevél. De csak az előfizetőknek, az ingyenes feliratkozók továbbra is valamivel később – de még így is elég frissen és ropogósan – kapják a mecseki müzlit.

Szolgálati közlemény II.: A következő számban egy kérdőívet is ki fogok küldeni. Általában nagyon sokan válaszoltok a mecseki müzlivel kapcsolatos kérdéseimre, aminek őszintén örülök, de szeretném tovább növelni a válaszadók arányát. Így kisorsolnék 1-2 jutalmat a kitöltők között. Szóval, ha például helyi vállalkozásod van és szívesen felajánlanál valamit (utalvány, belépő, szolgáltatás, pájszer) erre a célra, akkor válaszolj erre az e-mailre, és beszéljük meg!

Üdv,
Ervin


#kispont

Az önkormányzati tulajdonú cégek éves jelentései és üzleti tervei nem kerülnek a közgyűlés elé, csak bizottsági szinten tárgyalják és fogadják el azokat. Ezért a májusi pénzügyi és gazdasági bizottsági ülések anyagai sok olyan információt tartalmaznak, amiket nem övez túl nagy figyelem pedig fontosak. Ahogy – ideális esetben – a cégek vezetőinek szóbeli beszámolói is. Ezúttal csak kevés kérdést tettek fel a városházi képviselők, de így is voltak érdekes megállapítások:

TF

A Tettye Forrásház vezetője szerint a víziközműveknél egységes alapdíj bevezetésére készül a kormányzat. Sok településen van már ilyen, Pécsen nincs, és egyelőre 6000 Ft/év összegről van szó, ami egyébként nagy segítség lenne a cégnek. Tavaly önkormányzati támogatás és 1 milliárd forintos ingatlanértékesítés hozta egyenesbe (pdf) a TF-at.

PVH

A Pécsi Vagyonhasznosító vezetőjét, Szabó Szilárdot hosszan faggaták a képviselők, de nem is az üzleti jelentés kapcsán (pdf), hanem egy olyan szakértői anyagról kérdezték, amiben a cég 2017–2019 és 2020–2022 időszakait hasonlították össze. Ebből lényegében az derül ki, hogy míg korábban költségvetési hozzájárulás kellett a cég működéséhez, az új vezetés sokkal nehezebb gazdasági környezetben is fordítani tudott. Ebben közrejátszhatott az is, hogy az ügyvédi költségeik 142 millió forintról 26,5 millió forintra, míg a kommunikációs költségek 135 millió forintról 35 millió forintra csökkentek a vizsgált időszakokban. Illetve az, hogy komoly ingatlanportfólió-átalakításba kezdtek.

👀
Fun fact: Erről az elemzésről hétfőn a városháza is kiadott egy sajtóközleményt, ami a helyi fideszes médiák ingerküszöbét valamiért – egyelőre – nem érte el.

PNSZ

Lipics Zsolt, a Pécsi Nemzeti Színház vezetője arról számolt be, hogy az idei önkormányzati működési támogatást egy összegben megkapták, ami nagy segítség volt, így tudták megőrizni fizetőképességüket. Az idei állami támogatást egyelőre nem kapták meg (egyik színház sem). A legnagyobb kihívást a garantált bérminimum és minimálbér emelése jelenti, a legtöbb dolgozójuk ezeknek a közelében van. Pályázati pénzekben bíznak, és bizakodva várják a kulturális kormányzat döntéseit.

PKK

Póré László, a Pécsi Kommunikációs Kft. ügyvezetője szerint azért kellett 38 millió forintos veszteséggel zárni a tavalyi évet (pdf), mert a beígérthez és a tervezetthez képest végül 40 millió forinttal kevesebb működési támogatást kaptak az önkormányzattól. Felmerült, hogy a céghez tartozó PécsTV miért nem fogható minden pécsi háztartásban, aminek az ügyvezető szerint több oka is van. A Vidanet kategorikusan elzárkózik, hogy felvegye a csatornái közé, míg a Digi TV-vel jelenleg is folynak a tárgyalások.


#nagykötőjel

– TABULARASA: Meglepő visszatérővel találkoztam a Pécsi borvidéki borverseny hétvégi közönségkóstolóján: Matyi Dezső évekig tetszhalott állapotú borászatával. A 2022-es Matias chardonnay és az irsai ezüstöt, míg a zöldveltelini bronzot kapott, és ezek már az április végén megnyitott webshopjukban is elérhetőek. Ennek az Alexandra Könyvesház Kft. az üzemeltetője, de az egykori cégbirodalom szövevényes hálójára emlékeztető nevek azért felsejlenek a háttérben.

Az egykor három borvidékről is díjnyertes borokat termelő borászat, a könyves üzletág összeomlása után, 2017-ben zárt be. A visszatérés pedig azért is érdekes, mert tavaly márciusban még arról volt szó, hogy Matyiék felszámolt cégét, vagyonát egy NER-közeli vállalkozó veszi át. Mindenesetre, április végén a könyvmogul lánya, közösségi oldalán is új lendületet ígért a Matias-boroknak, a márkának.

🍷
A zsűri szerint a legjobb borvidéki fehérbort a Belward Pince (chardonnay, 2022), a legjobb rozét Pápa Roland (küvé, 2022), míg a legjobb vöröset a Schunk Pince (syrah, 2021) nevezte.

– KÖZMEG: Látványosan hiányoztak a Fidesz–KDNP–ÖPE képviselői az e-rollerekről szóló közmeghallgatásról, pedig például Kővári János korábban már többször hangot adott a témával kapcsolatos „karakteres” véleményének. A lakossági részvétel sem volt jelentős (finoman szólva), pedig elképzelhető, hogy ebben a formában ez volt az utolsó ilyen szeánsz. A kétórásra meghirdetett eseményt itt lehet visszanézni, de az első órát kizárólag „gondolatébresztő” előadások teszik ki. A közösségi e-rollerek üzemeltetéséről szóló pályázatra végül két jelentkező volt, de még nem dőlt el, hogy melyik szolgáltató kezdheti meg a háromhónapos tesztelési fázist, várhatóan nyáron.

– LESZÁLLÁS: Meglepő ítéletre jutott a Kaposvári Törvényszék: a Volvo-botrány két vádlottját felmentették, míg egy harmadik vádlottat – aki beismerő vallomást tett – már korábban pénzmosás miatt elítéltek. Az elsőrendű vádlott az eljárás alatt elhunyt. Politikusokat mindvégig csak tanúként idéztek be. A bíróság indoklása is érdekes: „ugyan erkölcsi és etikai kérdések felvetődhetnek az ügyben, de nekik azt kellett vizsgálni, volt-e színlelt gazdasági tevékenység, okozott-e kárt bárki bárkinek”. A bíróság szerint nem. Az ítélet egyelőre nem jogerős, az ügyészség fellebbezést nyújt be.

🚍
A Népszavának sikerült a legjobban a teljes ügy lényegét egy cikkbe sűríteni: itt olvasható.

– TOURA: Bár csak egynapos eseményről van szó Pécs életében, pénteken alaposan felforgatja a Tour de Hongrie a város életét. Fontos megjegyezni, hogy a lezárt útvonalon – rendőri irányítás mellett, ahogy a forgalom engedi – át lehet majd autózni, sétálni, biciklizni. Akit érdekel az már úgyis alaposan utánanézett, hogy mikor, hol, mi lesz, a többieknek tényleg csak a lényeget mutatom a pénteki napról:

  • Térkép és lezárások | tdh.hu
  • Valós időben, online itt lehet követni a verseny állását. | tdh.fleet.hu
  • Így változik a helyi buszmenetrend. | tukebusz.hu
  • Így változik a távolsági menetrend. | volanbusz.hu
  • Ingyenes szurkolói buszok indulnak az Ágoston térről a Kikelethez (cél), és vissza. | psnzrt.hu

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth