#29 – Több hirdetés | Ugyanannyi tartalom | Kevesebb propaganda

#29 – Több hirdetés | Ugyanannyi tartalom | Kevesebb propaganda
Photo by Charlie Deets / Unsplash

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezen a héten a támogató tagok, az előfizetők és a feliratkozók is a teljes hírlevelet kapják.


#aszerk.

Csak három rövid szolgálati közlemény:

 1. Korábbi fogadalmamtól (#24) eltérően mégis hirdetek április 3. előtt is Facebookon. De csak azért, mert Zuckerbergék megdobtak egy csomó kuponnal.
 2. Egy kis dizájnfrissítést kapott az oldal, ami némi tartalmi változást is előkészít. Erről legutóbb írtam (#28), és most már azt is látom, hogy május elejére lehet meg az első podcast. Ráadásul a koncepcióban az is benne van, hogy azoknak is érdekes, hasznos legyen a készülő tartalom, akik amúgy nem is szoktak podcastokat hallgatni.
 3. A szokásosnál is fésületlenebb lett ez a szám, mert az elmúlt 7 napből négyet a kanapénk gödrösítésével töltöttem 37,8–38,8 °C közötti eredményeket produkálva. A hibákért elnézést, és légy szíves írd meg, hogy mit javítsak ki!

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

LICITELVE: Elárverezné a volt bőrklinikát az önkormányzat. Már hónapok óta zajlanak az előkészültek, a kormányhivatal is rábólintott, amire rá kellett bólintania és most a részleteket is kitették a város hivatali oldalára. Ruzsa Csaba, alpolgármester egy múlt csütörtöki sajtótájékoztatón az mondta, hogy elsősorban értékesíteni szeretnék az ingatlant és a telekcsere (egykori Mandulás Kemping) csak ennek sikertelensége esetén jöhet szóba. A cél mindenképpen az, hogy lökést tudjanak adni a Megújuló Mecsek koncepciónak. Amennyiben nem sikerül a 995 millió forintos kikiáltási áron sem eladni, akkor valóban csere jöhet a kemping jelenlegi (MSZP-közeli) tulajdonosával, de az értékegyeztetés miatt így is minimum 200 millió forint folyna be a város kasszájába.

A fideszes városvezetés még 2017-ben próbálta eladni az azóta már műemléki védelem alatt álló épületegyüttest – sikertelenül. Akkor az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas is tiltakozott, ennek ma is láthatóak nyomai a bőrklinika bejárátanál. Nem akarok tippeket adni, de a Fidelitasnak majd csak minimálisan kell módosítani a most is olvasható matricát, hogy aktuális legyen az üzenet.

– KIOLVASVA: Új, NER-es tulajdonosa lehet Matyi Dezső egykor díjnyertes borokat termelő, és felszámolás alatt lévő cégének. A Matias Borászat alig egy évtizede még több borvidéken is jelen volt, és akkor került bajba, amikor a könyvbirodalom. A pécsi vállalkozó 2014-ben, a PMFC-Matias sajtótájékoztatóján Csányi Sándort vádolta azzal, hogy az üzleti életből való kiszorítására törekszik, és ez minden bajának forrása – és nem a kifizetetlen beszállítók... Azóta nyolc év telt el: a könyviparból valójában el sem tűnt az Alexandra, ráadásul visszatérőben van. Viszont a PMFC már a NER része, és úgy tűnik, hogy a Matias Borászatra is hasonló sors vár.

IDŐZÍTVE: A Diverz Ifjúsági Hálózat egy, az antirasszista világnap alkalmából szervezett eseményen jelentette be, hogy idén szeptember 17-ére szervezik meg a Pécs Pride-ot, amit egy egyhetes emberjogi fesztivál vezet fel. A tavalyi meleg büszkeség felvonulás után az egyik szervező azt mondta a mecseki müzlinek, hogy céljaik nem változnak, de azok elérésében hatékonyabbak lesznek 2022-ben. Érdekes módon, a helyi politikusok alig repültek még rá az eseményre...

– ÖSSZEÜLVE: A választás előtti utolsó közgyűlés (videós, szöveges közvetítés) rendkívül kompakt lett, hiszen a 31 napirendi pontot kevesebb mint három és fél óra alatt lezavarták. Ehhez a bravúrhoz minden bizonnyal az is hozzájárult, hogy az ÖPE-KDNP frakcióvezetője, a fideszes jelöltként induló Kővári János jelen volt, de ezúttal egyetlen egyszer sem szólalt fel. Ilyen alkalomra nem emlékszem, pedig nem a héten kezdtem a közgyűléseket követni. Mindenesetre két témánál alakult ki hosszabb vita.

 • A Magyar Önkormányzatok Szövetsége, még januárban elfogadott egy 10 pontból álló javaslatcsomagot, amit szerintük egy áprilisban felálló új kormánynak el kellene fogadnia. Abban az esetben persze, ha valamennyire rendezni szeretnék az elmúlt évtizedekben megtépázott önkormányzatiságot. Péterffy Attila a képviselők támogatását kérte egy ezt támogató nyilatkozathoz, amit a fideszes képviselők kampányeszköznek neveztek. Ezzel egy 50 perces vita alakult ki (itt látható). Az előterjesztést végül persze megszavazták.
 • A második komoly vita rögtön ezután következett: ugyanis elkészült a város klímavédelmi stratégiája és két fő kritika merült fel a dokumentummal kapcsolatban. Egyrészt: nem övezte elég nagy társadalmi egyeztetés az elkészítését. Másrészt: akkor volna jó egy ilyen stratégia, ha követni lehetne az abban foglaltakat. Ezekkel a felvetésekkel csak nehezen tudok vitatkozni.

+ Érdekes volt az is, hogy végül mi nem került napirendre, ugyanis ismét elhalasztották a lakhatási koncepció tárgyalását, pedig már elvileg januárban (#21) készen volt a dokumentum. Témaként mégis felmerült ezen a közgyűlésen is a lakhatás, mivel civilek sugalmazására több képviselő is kérdéseket tett fel – főként a Lánc utcai kilakoltatásokkal kapcsolatban. A városvezetés későbbre ígért tájékoztatást. Az aktuális – és elég akut – helyzetet a Telex írta meg egy alapos cikkben.


#kispont

Eltűntek a Mészáros-birodalomhoz tartozó hirdetőoszlopok Pécs utcáiról. Ezeken a közterületi felületeken az elmúlt években szinte kizárólag kormányzati hirdetéseket láthattunk. És mivel Magyarországon a kormányzati kampányok legtöbbször a Fidesz pártérdekeit szolgálják, így elég furcsa fejlemény, hogy ezeket pont egy fontos kampány közepén számolják fel.

Így megkérdeztem a Biokomot, hogy mi áll a hengerek elbontásának a hátterében? Az általában készségesen válaszoló városüzemeltetési cégtől a városházi sajtósokhoz irányítottak, ami arra utal, hogy politikai kérdésként (is) kezelik a hirdetőoszlopok sorsát. Nyilván nem alaptalanul.

Az önkormányzat válaszában annyit írt, hogy az elmúlt években már többször kérték az üzemeltetőt, a Mahír Citypostert, hogy bontsák el a hirdetőoszlopokat. Annál is inkább, mert a 2014-ben – az akkor még a Simicska Lajoshoz kötődő jogelőd Euro Publicity Kft.-vel – megkötött szerződés szabályozási környezete jelentősen megváltozott. Egy jogszabályharmonizáció miatt meghozott 2017-es önkormányzati rendeletmódosítás szerint már csak az utcabútorok minősülnek reklámhordozónak, a hirdetőhengerek nem. Ezekre csak közművelődési tárgyú hirdetéseket lehet(ne) elhelyezni. A fideszes városvezetés idején elfogadott határozat szerint a hengerek esetében a határozatlan idejű szerződéseket 2020-ig kellett megszüntetni, míg a határozott idejű szerződéseket lejártuk után már nem lehetett meghosszabbítani.

A kérdéseimet elsősorban azzal a hengerrel kapcsolatban tettem fel, aminek a kijavítása miatt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pécsi passzivistáit tavaly ősszel rabosították. Erre vonatkozóan azt is elárulta az önkormányzat, hogy határozott idejű szerződés volt rá érvényben, ami 2018-ban lejárt. „Bár időközben újra lehetőség nyílt a hengerre vonatkozó szerződés meghosszabbítására 2023-ig, ezzel az önkormányzat nem kívánt élni, és arra kérte a tulajdonost, hogy bontsa el a hengert" – írták válaszukban. Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy a passzivisták által összematricázott oszlopok akkor már ott sem lehettek volna.

A Cityposternek eddig a rendeletben rögzített havidíjat (5-10 ezer Ft/hó/oszlop) kellett kifizetni a közterülethasználat után, és így a Biokomnak ebből évente összesen 4 millió forint bevétele származott a 22 db oszlopból. (Eredetileg 26-ot terveztek a városba 22 simát és 4 belülről megvilágítottat.) A fizetéssel nem is volt gond, ami nem csoda. Elég ránézni a cég listaáraira, hogy lássuk: nem rossz üzlet ez.

Másfél hete kérdéseket küldtem a Mahír Cityposter hivatalos e-mail-címére is, de egyelőre nem kaptam választ, így sajnos azt nem sikerült megtudni, hogy vajon miért pont most bontották el a hirdetőoszlopokat?

A törvénytisztelő pécsi plakátjavítóról, Heindl Péterről ír ismét a Szabad Európa

#2022

– SZÍNHÁZ: A választási kampány eddigi legbizarrabb pillanatát hozta el ez a hét: a függetlenként induló Bognár Szilvia ELBÁBOZTA, hogy ő mennyire független. A Facebookra feltöltött szájbarágós ars poeticából egyébként az derül ki, hogy Fidesz=ellenzék, és náluk már csak a magát függetlennek hazudó média a rosszabb. Az pedig egyáltalán nem meglepetés, hogy a jelöltséghez szükséges aláírásokat ismeretlensége ellenére is csodával határos módon összegyűjtő exdékás exalpolgármestert továbbra is tenyerén hordozza legalább egy kormánypárti újság. Nyilván önzetlenségből, rajongásból.

– DEJAVU: A kampányhajrára időzítve jelentette be Hoppál Péter részvételével az orfűi strand új, NER-es tulajdonosa, hogy 17 milliárd forintos fejlesztéssel újulna meg a létesítmény, a tó környéke és még egy szállodát is rittyentenének. Természetesen, némi kormányzati támogatásban is bíznak, és terveket is prezentáltak. Erről az előadásról – amit a baráti sajtó kizárólagos jelenlétében szerveztek meg – rögtön egy 2014-es esemény jutott eszembe. Az önkormányzati választások előtt néhány nappal Páváék derült égből letették egy ún. medihotel alapkövét, majd sose lehetett hallani többet a cégről a befektetéssel kapcsolatban. Azóta az új vásárcsarnok épült fel a néhai Hard Rák Café helyére.

Mindenesetre, a hétfői esemény bensőséges jellege miatt azt sem kérdezhette meg senki, hogy az orfűi lakosok, nyaralótulajdonosok vajon mit szólnának egy ilyen léptékű fejlesztéshez? Aminek, reméljük, nem egy újabb Fertő-tavi beruházás lesz a vége…

Klasszikus fideszes mantra, hogy Mellár Tamás nem csinált semmit az elmúlt parlamenti ciklusban, ami viszonylag könnyen cáfolható: elég megnézni a parlamenti aktivitást kormánypárti és ellenzéki baranyai képviselők részéről. Nincs meglepetés. | Bahír 

#holmiez

Szerdán az instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

A képen egy munkásmozgalmi jelkép is lehetne, de valójában a Szigeti úton egykor üzemelő automosó cégérének egy részlete látható.

Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a mecseki müzli instagramján látni? Küldj nekem egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra, és írd meg, hogy másoknak miért lenne érdekes, amit látunk! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

#ajánlott

Péntek délután Pécs ismét csatlakozik a Globális Klímasztrájkhoz. A program délután 2-kor kezdődik a Széchenyi téren, de az érdemi rész valójában csak fél órával később. | Zöld Fiatalok - Globális Klímasztrájk


#gyűjtő

 • Propiszemlét indított a pécsi önkormányzat, szándékaik szerint ezentúl hétről hétre cáfolják a fideszes politikusok és a pártmédia legnagyobb kamujait. A szándékot értem, jogosnak is látom, viszont a formátumot, a stílust és a módszert talán jobban át kellett volna gondolni. | PécsMa
 • Bérmegállapodás született a Tüke Busznál: a sofőrök 10,67%-os alapórabér-emelést kapnak, ami így bruttó 1400 Ft lesz. | Tüke Busz
 • Alapos kutatómunkának és kísérletezésnek köszönhető, hogy a Blöff Bisztró alkotása is aranyfokozatot kapott a Magyarország étele versenyen. | PBKIK
 • Ybl Miklós-díjat kapott Karlovecz Zoltán építész, Pécs főépítésze, a Karlovecz Építésziroda Kft. vezető tervezője. | PécsMa
 • Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott Kozma Pál, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Szőlőnemesítési és Génmegőrzési Osztályának vezetője. | Agroinfo
 • Köztéri szobrászat aktuális helyzetéről Pécs és Böszörményi példáján keresztül + instaprojektajánló. | Népszava
 • Kocaturista vagyok, de ez a „Vártúrák a Mecsekben” címmel közölt, baromi jó, fotós-szöveges összeállítás meghozta a kedvem, hogy tematikusra vegyem a figurát. | Turista Magazin
 • Felpuhították a kedvezményes pécsi telekvásárlási akciót, vagyis újra várja a jelentkezőket a Dénesi Ödön Program. | PVH
 • Rektoraspiránsok – vagyis Miseta Attila és Herke Csongor – beszélnek terveikről, elképzeléseikről az egyetemi újság két interjújában. | Univ Pécs I. és Univ Pécs II.

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Hetente egy e-mail, a legfontosabb pécsi hírekkel. Itt feliratkozhatsz. Próbáld ki!